Dickinson vstřelil svůj 20. gól a Hawks porazili Calgary 3:1

Když Chicago nabralo v utkání v San José čtyřgólovou ztrátu, zdálo se, že se z třízápasového výjezdu do Kalifornie vrátí bez bodu. Nakonec sice Blackhawks zvládli duel parádně otočit a zvítězit po prodloužení 5:4, jenže přes radost z výsledku nebyli ani trenéři, ani hráči samotní s výkonem vůbec spokojení. Na náročnějším tréninku se to odrazilo a na Calgary pak hokejisté Hawks v úterý v United Center vletěli na plný plyn. Dvě rychlá vyloučení Flames vyústila v přesilovku proti třem, kterou sice domácí neproměnili hned, v pokračující početní výhodě ale tečovanou ranou otevřel skóre obránce Seth Jones, který v předchozím utkání v San José pomohl k výhře dvěma zásahy a celkem má letos na kontě sedm branek.

Během povedené první třetiny mělo Chicago znatelnou převahu, kterou promítlo ještě do gólu Dickinsona, při kterém si svůj první bod v NHL připsal nováček Landon Slaggert. Ten skvěle zapadl do útoku s Dickinsonem a Andersonem, později přidal ještě jednu asistenci a krátce se radoval také ze svého premiérového zásahu, jenže pohlednou kombinaci zakončil střelou do břevna a po zásahu videa se neprokázalo, že by byl puk za čárou. „Má spoustu energie a dobrý pohyb. Hraje chytře, tak jako při prvním gólu Dickinsona, a je úspěšný při napadání, z čehož potom pramenila ta další trefa. Vypadá jako jeden z těch, kterým můžete dát do utkání libovolnou roli a zvládne to, ale je fakt, že v téhle lajně si to sedlo dokonale,“ pochvaloval si Slaggerta kouč Richardson.

Jason Dickinson zvýšil na 3:0 svou 20. brankou v sezoně a protože spolehlivého Mrázka (38 zákroků) překonal pouze v 53. minutě obránce Weegar, zvítězili Hawks podruhé v řadě, což se jim podařilo letos teprve potřetí, a zároveň mají na kontě šestou výhru z posledních 10 zápasů. „Upřímně, když nemám ani bod a v utkání vyhrajeme, stejně z toho mám dobrý pocit. Je to určitě lepší než když člověk neboduje a prohrává se, to se pak trápíte tím, že pro výhru neděláte dost, že je to vaše vina. Ještě nikdy jsem v NHL nedal ani 10 gólů za sezonu a letos jich mám 20, to je skvělý úspěch, moc si toho cením. Asi není nikdo, kdo by si něčeho takového nevážil,“ řekl novinářům spokojený Dickinson, který fanoušky potěšil také několika ostřejšími hity. „V posledních zápasech jsem nehrál tolik do těla, určitě jsem v tom chtěl přidat. Víc se tím dostanu do hry a hraju pak celkově líp,“ doplnil 28letý kanadský centr.

Landon Slaggert debutoval v dresu Blackhawks

Útočník Landon Slaggert (21), kterého si Blackhawks vybrali ve 3. kole draftu 2020, ukončil po čtyřech sezonách své působení na University of North Dakota, s Chicagem podepsal dvouletou nováčkovskou smlouvu a v pátek prožil svou premiéru v NHL. Pro juniorského mistra světa z roku 2021 to osobně sice nebyl žádný propadák (na ledě strávil 10:32, během kterých si připsal dva hity, a dostal prostor i při oslabení), jako tým se ale Blackhawks po dvou pěkných výhrách vrátili zpátky na zem. Proti Los Angeles prohrávali po 8 minutách o tři branky, po čtvrtém gólu stáhli trenéři brankáře Söderbloma a domácí fanoušci nakonec při porážce 0:5 neviděli ani jeden puk v síti Kings. Ti mají aktuálně o poznání lepší mužstvo než San José nebo Anaheim, přesto byl výkon hokejistů Blackhawks rozčarováním.

„LA Kings?“ odpověděl kouč Richardson na otázku, jaký byl proti minulým dvěma zápasům největší rozdíl. „To je jeden důvod, ale dneska to asi bylo obojí. Neodehráli jsme nejlepší utkání v sezoně, zatímco oni byli fakt dobří. Mají v týmu plno velkých a silových hráčů a nám se moc nedařilo vyhrávat souboje, to bylo to hlavní.“

Od Slaggerta si Chicago slibuje především dravost, pohyb, hru do těla a pořádný forčeking. Ve svém poslední sezoně v univerzitní soutěži zlepšil produktivitu a v 36 střetnutích nastřílel rovných 20 gólů, jeho role v NHL ale patrně nebude v prvním nebo druhém útoku. Klub mu nabídl smlouvu už před rokem, Slaggert se ale rozhodl ještě na Notre Dame, kde je jeho otec Andy tři desítky let jedním z trenérů, zůstat, aby si zahrál s mladším bratrem Carterem (se starším bratrem Grahamem si naopak zahrál už dříve). Blackhawks drželi jeho práva pouze do srpna, možnost zahrát si v NHL již nyní byla ale příliš lákavá a sám hráč uvedl, že nikdy ani neuvažoval o tom, že by měl svou profesionální kariéru zahájit v nějakém jiném klubu. V NCAA se rozloučil s bilancí 47+45 ve 136 zápasech.

„Dobrý výkon, stejně jako na tréninku,“ chválil Slaggerta trenér Richardson. „Ale zatím odehrál jen chvíli. Odmakal to, tlačil se do napadání a nebál se do někoho opřít. Jednou se dostal na led při hře v oslabení a vypadalo to, že s tím nemá žádný problém. Uvidíme, co předvede dál. Těším se na to.“ Doplněno: Hawks povolali zpátky do prvního týmu útočníka Lukase Reichela. V 9 zápasech v Rockfordu nasbíral sedm bodů (1+6). Na farmu naopak míří jiný útočník Zach Sanford. Ten po příchodu z Arizony odehrál za Chicago 18 utkání, ve kterých si připsal čtyři body za asistence.

Rozjetí Blackhawks smázli Ducks 7:2

Uzávěrka přestupů je za námi, Chicago má dávno jistotu (teď už i matematickou), že do playoff opět nepostoupí, a proto nepřekvapí, že hokejisté Blackhawks hrají uvolněněji a na výsledcích je to znát. Anebo taky jinak: do United Center si pro sedmibrankové příděly přijeli dva slabší celky, o poznání jiní soupeři než bylo Colorado, které Chicagu dvakrát nedalo žádnou šanci. A ze 14 gólů do sítě Arizony a Anaheimu jich nese hned 8 podpis Connora Bedarda. Ten v úterý vstřelil bombou z voleje svou 20. letošní branku a v utkání dosáhl i na hranici 30 asistencí (a tedy 50 bodů), když dvakrát po jeho křižné přihrávce pálil do prázdné Kurashev, v přesilovce zaskočil Gibsona poněkud neortodoxní střelou Seth Jones a na konečných 7:2 upravil po další hezké asistenci Bedarda s trochou štěstí také v přesilovce Tyler Johnson.

Zatímco Bedard nasbíral pět bodů (1+4), jeho spoluhráči z útoku Kurashev (2+2) a Foligno (0+4) zaznamenali každý po čtyřech. A dařilo se i ostatním: po čtyřměsíční pauze se do sestavy vrátil uzdravený Andreas Athanasiou a hned zapsal dvě asistence. Nejprve se podílel na vyrovnávacím gólu agilního Donata a na začátku třetí třetiny vybojoval puk pro Entwistlea, který šikovně vymíchal Gibsona a zvýšil na 5:2. Fanoušci v Chicagu měli o zábavu postaráno, o to víc, když se v polovině závěrečné třetiny strhla mela, do které se zapojili oba brankáři. Mrázek se vydal bránit Entwistla, který v klinči s Gudasem tvrdě narazil, a tak se na druhou stranu kluziště vydal i Gibson.

„Bylo to super, taky bych u toho chtěl být. Mám tyhle věci rád, každý je v tom sám za sebe a zároveň jeden za druhého. Těší mě to kvůli fanouškům, letos je to těžká sezona. I proto mám radost, že jsme doma dali sedm branek,“ liboval si Nick Foligno ve chvíli, kdy Blackhawks teprve podruhé v sezoně zvítězili dvakrát v řadě, a navíc to byla výhra, kterou si fanoušci jistě užili se vším všudy.

„Je těžké se do toho opět dostat, byl jsem mimo hru dlouho. Jasně, že mě to štvalo, ale jiní lidé jsou na tom hůř. Já si dneska mohl zase zahrát, za to jsem vděčný a moc jsem se těšil,“ řekl navrátilec Athanasiou. „Vždycky se snažím jít do zápasu stejně. Je vtipný, že jsem osm zápasů v řadě nedal gól, pak se mi povedlo jich několik vstřelit a hned na to lidi tak trochu pozapomenou. Když něco funguje, tak se snažím v tom pokračovat. Měl jsem štěstí, ale jsou to jen dva zápasy a když se nakonec prohraje, tak na těch gólech stejně nesejde,“ pověděl Bedard, který se po Dalu Hawerchukovi stal teprve druhým náctiletým hráčem v NHL, který ve dvou utkáních nasbíral celkem 8 bodů (3+5).

Blackwell dal hattrick do sítě Arizony a Hawks zvítězili 7:4

Krátce po zahájení druhé třetiny by těžko někdo v United Center tipoval, že Chicago brzy smázne dvoubrankovou ztrátu, nasází Coyotes sedm gólů a nakonec vyhraje 7:4. O den dříve byli Hawks ve Washingtonu bezzubí a prohráli vcelku jednoznačně 1:4, následující domácí zápas však zvládli. Velmi dobře se ukázal brankář Söderblom, který výhru podpořil 32 zákroky, klíčovými postavami utkání byli však v dresu Blackhawks tři jiní hokejisté: Colin Blackwell vstřelil poprvé v kariéře hattrick, Connor Bedard přidal ke dvěma gólům také dokonalou asistenci v přesilovce a Seth Jones nasbíral hned čtyři body za přihrávky. „Doufal jsem, že tu zůstanu. Sešlo se víc věcí najednou a chci být tady. S manželkou z toho máme velkou radost,“ řekl Blackwell, o jehož výměně se před uzávěrkou přestupů občas spekulovalo. V útoku s Dickinsonem a Andersonem si 30letý hráč našel po dlouhém zranění pevnou roli a také díky tomu, že očekává narození prvního potomka, bude teď v Chicagu rád pokračovat. „Kdybych byl dobrej, tak to dám. Ale puk mi bohužel sjel z čepele. Blackie to udělal pěkně a nakonec byl odměněný,“ ocenil svého spoluhráče Bedard, kterému Blackwell při brejku dva na jednoho přihrál do šance na hattrick. Nakonec ale hattrick oslavil sám střelou do prázdné branky.

Chicago poslalo Beauvilliera do Nashvillu, končí i Katchouk

Chicago den před páteční uzávěrkou přestupů vyměnilo útočníka Anthonyho Beauvilliera do Nashvillu, za volbu v 5. kole letošního draftu. V pátek pak Hawks přišli o další křídlo, když si z listiny volných hráčů stáhla Borise Katchouka Ottawa. Beauvillier (26) v Chicagu odehrál 23 zápasů, ve kterých si připsal šest bodů (2+4). GM Kyle Davidson ho přivedl z Vancouveru také za volbu v 5. kole nadcházejícího draftu, ve chvíli, kdy měli Hawks mimořádně početnou marodku. Není to tak dávno, kdy měl kanadský hokejista pevné místo v sestavě New Yorku Islanders a dařilo se mu i v minulé sezoně, kdy poprvé v NHL měnil dres. Jenže letošní ročník ho nezastihl v dobré formě a v Chicagu zanechal jen velmi matnou stopu. Jen o něco lépe je na tom v tomto směru Katchouk (25), který během svého působení u Blackhawks stihl 117 zápasů, v nichž nasbíral celkem 26 bodů (11+15). Chicago jej získalo při trejdu Brandona Hagela z Tampy a přestože Katchouk v několika světlých momentech ukázal svou šikovnost v brejcích, celkově si jasnou pozici v sestavě nenašel a poměrně často zůstával jen na tribuně. Chicago opouští bez náhrady a nyní bude hrát za Senators. Oběma jmenovaným končí po sezoně smlouva, někdejší vítěz Hlinkova memoriálu Beauvillier si vydělává 4,15 milionu dolarů a juniorský mistr světa z roku 2018 Katchouk hraje za lehce přes 750 tisíc.

Po třech měsících oslavili Blackhawks výhru venku

Celkem 22 zápasů v řadě na ledech soupeřů Blackhawks prohráli, než se jim podařilo v úterý večer zvítězit v Tempe v Arizoně. Coyotes to Chicagu usnadnili několika tresty a protože přesilovky vyšly Blackhawks v tomto střetnutí mimořádně efektivně, byla z toho nakonec výhra 5:2. V první třetině otevřel skóre při dvojnásobné početní výhodě Seth Jones, jehož ránu si do sítě smolně tečoval domácí obránce. Na tuto, i druhou branku Foligna, který lehce usměrnil Bedardovu přihrávku, sice ještě Arizona odpověděla, další dva přesilovkové zásahy stále ve druhé dvacetiminutovce však Chicagu získaly rozhodující náskok. Podobně jako Foligno se zblízka prosadil Dickinson a jen pár vteřin pak stačilo Kurashevovi, když na jeho bombu bez přípravy Ingram nedosáhl. Hawks se mohli opřít o pozorný výkon brankáře Söderbloma, který pochytal celkem 37 střel Coyotes, a udělali si radost nejen tím, že konečně přetrhli nelichotivou šňůru venkovních porážek, ale také tím, že hned druhý den dokázali hodit za hlavu v krátké době druhou bídnou prohru s favorizovaným Coloradem 0:5. Od 20. ledna, kdy Chicago porazilo New York Islanders v prodloužení 4:3, mají Hawks smutnou bilanci pouhých dvou výher a k tomu 15 prohraných zápasů. Úterní večer patřil v tomto ohledu v letošní sezoně k těm radostnějším. „V rámci celé sezony to není moc, sice jen jedno vítězství, ale měli jsme teď hodně porážek a proto je fajn, když si můžeme připsat pár bodů a trochu si tím vylepšit náladu. Po dlouhé době nás čeká veselejší let,“ řekl Connor Bedard a pochválil brankáře Arvida Söderbloma: „Chytal fakt skvěle. Odehráli jsme už spoustu zápasů, kdy nás držel nad vodou a kdy jsme mu to nedokázali vrátit. Dneska byl náš nejlepší hráč, takže rádi vidíme, že si mohl konečně užít výhru.“