Blackhawks se vrací z Edmontonu a Calgary bez gólu

„Chybí nám hráči, kteří umí dávat góly. Před tím se neschováme. V prvním a druhém útoku teď hrají ti, kteří na to úplně nemají, a potřebná produktivita tomu proto schází,“ říká útočník Jason Dickinson. „Můžeme být hrdí na to, co děláme dobře. A pokud děláte dobře to, co umíte, nesmíte se na sebe zlobit. Nemůžete po rybě chtít, aby chodila, prostě to nesvede. Ale plavat umí skvěle. Nebude to vždycky pěkné na pohled, ne vždycky to přinese výsledky. Ale pokud si budeme plnit svoje úkoly dobře, můžeme být se sebou spokojení a zároveň nemít radost z toho, jak to dopadlo.“

Proti rozjetému Edmontonu i v sobotním utkání s Calgary nehráli Hawks znovu špatně, soupeři se často vyrovnali a mohli se opřít o pozorného Mrázka v brance. Jenže nedali ani gól, prohráli 0:3 a 0:1 a na výhru na ledě soupeře čekají už rovných 20 zápasů. Proti Oilers se během střídání elitní pětky domácích bránili silnému tlaku a mohou jen litovat branky Hymana zblízka ve 47. minutě, po které už se naděje na bodový zisk hodně vzdálila. Smutným hrdinou utkání byl na straně Chicaga útočník MacKenzie Entwistle, který jednou trefil tyčku, neproměnil trestné střílení a spálil alespoň jednu další velmi dobrou šanci.

V Calgary měli Hawks v první a druhé třetině celou řadu příležitostí, jenže Markströma nepřekvapili z brejků Kurashev ani dvakrát Katchouk. Krásně se dostali za obranu Flames jak Reichel, tak později obránce Phillips, také oni ale narazili na jistého domácího gólmana. V posledních vteřinách mohl poslat zápas do prodloužení Dickinson, v jinak vlažné třetině třetině si nicméně Blackhawks nic moc nevypracovali a hokejisté Calgary se proto mohli radovat z těsné výhry 1:0.

Díky Utkání hvězd teď mají Hawks delší pauzu na odpočinek a v příštím utkání se představí až 8. února doma v United Center, kde přivítají Minnesotu. V posledních 10 zápasech vstřelili pouze 10 branek, na čtyřzápasovém výjezdu do Seattlu a západní Kanady vyšli třikrát úplně naprázdno a tak tato desetidenní pauza jistě přijde hráčům a trenérům maximálně vhod…

Petr Mrázek prodloužil smlouvu o další 2 roky

Krátce po Folignovi s Dickinsonem prodloužili Blackhawks smlouvu o dvě sezony s dalším veteránem, který letos podává nadstandardní výkony. Českého brankáře Petra Mrázka (31) do Chicaga odložilo předloni Toronto a příliš se od něj neočekávalo zejména s ohledem na jeho časté zdravotní potíže s třísly. Jenže u Blackhawks Mrázek zaujal velmi dobrými výkony, zdá se, zdravotně ho nyní žádné starosti neomezují a oproti minulé sezoně chytá za mladou a prostupnou obranou Blackhawks ještě lépe.

Často právě díky jeho zákrokům má Chicago naději na dobrý výsledek a proto není překvapením, že i v jeho případě se GM Kyle Davidson rozhodl smlouvu prodloužit. V posledních dnech a týdnech se na přestupovém trhu začala objevovat jiná zajímavá brankářská jména (Gibson, Saros, Fleury, Merzlikins, Markström) a přestože by se o Mrázka mohl i tak některý z ostatních týmů před uzávěrkou trejdů zajímat, stejně jako u Foligna s Dickinsonem si Chicago vyhodnotilo, že bude přínosnější dalšího zkušeného a prověřeného hokejistu udržet. V Chicagu to zná, klub dobře zná jeho, s Mrázkovými výkony panuje spokojenost, nová dvouletá smlouva s platem 4,25 milionu dolarů pod platovým stropem Hawks nepálí a GM Davidson si koupil trochu víc času a jistoty před tím, než bude muset vyhodnotit, jako roli skutečně zastanou Arvid Soderböm a Drew Commesso (nyní Rockford). ➜ Více

Blackhawks prohráli v Seattlu 2:6

V Seattlu nebylo Chicago úplně bez naděje na dobrý výsledek a přestože gólman Söderblom své spoluhráče příliš nepodržel a na šest obdržených branek se vyhrává těžko, mohou Blackhawks lamentovat především nad špatnou produktivitou. Kraken čekal na vítězství čtyři zápasy a ani proti Chicagu nepodal zrovna ideální výkon, na pohodlné vítězství to ale nakonec stačilo. Domácímu týmu pomohly dva rychlé góly, přesto si Blackhawks dokázali vypracovat řadu slibných příležitostí a především po svých dvou vstřelených brankách zatlačili soupeře do obrany, jenže to bylo málo.

Brzy po Andersonově teči Jonesovy střely následovala přestávka a hlavně pak po ní smolný vlastní gól, kdy Jones při rozehrávce trefil do brusle kolegu Vlašiće. A krátce poté, kdy Foligno na začátku třetí třetiny usměrnil v přesilovce dokonalou přihrávku Kurasheva, přišla rozhodující rána – aktivní Donato, na kterém byla patrná snaha prosadit se proti svému bývalému týmu, z brejku neuspěl a z protiútoku naopak zamířil přesně slovenský útočník Tatar. Zatímco velmi dobře chytající Daccord Donatův blafák lapačkou zneškodnil, Söderblom na střelu Tatara vyrážečkou nedosáhl. Těžko zrovna v této situaci švédského brankáře Hawks vinit, avšak místo kontaktní trefy najednou prohrávalo Chicago o tři góly a a přestože se hráči Hawks dál snažili, konečné skóre určil v 57. minutě opět Tatar.

Zápas se přitom mohl vyvíjet jinak, v přesilovce vychytal Daccord Dickinsona, z brejku se neprosadil obránce Vlašić, Foligno jednou těsně minul a dvakrát ve výborné pozici selhal Entwistle. Nesmíme zapomínat na to, že Chicagu schází zranění Bedard, Hall, Athanasiou, Tyler Johnson a Beauvillier, Reichel seděl znovu jen na tribuně a Foligno se vrátil se zlomeným prstem jen po sedmi vynechaných zápasech, tristní koncovka ale limituje možnosti získat body do tabulky bez ohledu na to, jestli je jinak výkon podařený. I na druhé straně ovšem mohlo padnout víc branek, třeba při vyložené šanci obránce Oleksiaka pomohla Söderblomovi branková konstrukce. Tak jako tak, venku vyhráli Blackhawks naposledy 10. listopadu v Tampě…

„Myslím si, že v obraně jsme prostě nehráli dobře. Měli jsme víc šancí než minule (při porážce 0:2 ve Vancouveru), ale nemůžeme soupeři dovolit tolik jako dneska,“ řekl Joey Anderson. „Jeden gól dali po odrazu od holeně, když šel puk půl metru mimo, a další pak po odrazu od naší brusle a gólmanovy nohy. Kdybychom v podobných situacích měli občas víc štěstí, určitě by nám to pomohlo. Ale někdy ani to nestačí a musíme hrát lépe,“ usuzuje trenér Luke Richardson.

Také Jason Dickinson bude v Chicagu pokračovat další 2 roky

Krátce poté, co se s Chicagem dohodl na nové dvouleté smlouvě Nick Foligno, prodloužil s klubem o dva roky také centr Jason Dickinson (28). Blackhawks jej získali na začátku minulé sezony z Vancouveru, kde se Dickinson vůbec neprosadil a s ohledem na plat 2,65 milionu dolarů ještě Canucks přihodili vysokou volbu v draftu. Předtím ale několik let odváděl solidní práci v Dallasu a s větším prostorem na ledě postupně zaujal také v Chicagu.

Dickinson je typický centr do třetí lajny, zodpovědný a poctivý při práci v obraně a v nynější oslabené sestavě Hawks se projevuje jako lídr, který umí zužitkovat svoje zkušenosti. S jeho výkony a rolí v týmu panuje spokojenost o to víc, že letos prokazuje mimořádnou střeleckou formu. Nedlouho po polovině sezony už Dickinson nastřílel 14 branek (jeho osobním maximem bylo dosud 9 gólů) a navazuje tak na zajímavou produktivitu z minulého ročníku, kdy poprvé v kariéře dosáhl na hranici 30 bodů. Letos je zatím třetím nejproduktivnějším hráčem Blackhawks a v součtu proto nepřekvapuje, že se GM Kyle Davidson rozhodl jeho angažmá prodloužit. O Dickinsona by jistě byl zájem mezi týmy, které hledají posily pro playoff, předpokládaná cena nicméně neodpovídá tomu, jako hodnotu má tento dlouhodobě ve formě hrající hokejista pro omlazené Chicago. Nová smlouva s platem 4,25 milionu dolarů Blackhawks v tuto chvíli pod platovým stropem nepálí a její dvouletá délka zachovává klubu potřebnou flexibilitu.

„Nebudu lhát, líbilo by se mi pár let navíc, protože tu vidím potenciál,“ uvedl Dickinson, který má v NHL odehráno na čtyři stovky utkání, v nichž nastřílel 53 branek a na 72 přihrál. A před několik týdny novinářům sdělil, že otázku nového kontraktu příliš neřeší. „Upřímně, není to zrovna něco, co by mě trápilo. Vím, že když budu hrát svou hru a pokračovat v tom, co dělám, tak to nějak dopadne. Peníze jsou jen peníze, budu rád za cokoliv. Prostě chci akorát hrát, nic víc v tom není. Když budu dělat svou práci, tak novou smlouvu dostanu,“ řekl rodák z Ontaria. ➜ Více

Mrázek opět skvělý a Chicago porazilo po nájezdech San José

Počtvrté v řadě vstřelili hráči Blackhawks pouze jeden gól, tentokrát to ale na vítězství stačilo. V souboji dvou zřejmě nejslabších celků letošní sezony si diváci v United Center asi jen těžko mohli užít parádní hokej, nakonec ale dostali něco navíc – po vcelku mdlém prodloužení, kdy Chicago neproměnilo přesilovku, následovaly dramatické nájezdy, které rozhodl až v 9. sérii Boris Katchouk.

Zatímco během zápasu pomohla znovu výborně chytajícímu Mrázkovi dvakrát branková konstrukce a překonal ho pouze na začátku třetí třetiny zblízka bývalý hráč Hawks Ryan Carpenter, v nájezdech trefili tyčku třikrát domácí hokejisté. Hned první na řadě otřel puk o tyč Kurashev a na úspěšný pokus Labanca pak perfektním blafákem odpověděl Rem Pitlick. Mrázek vypíchl puk Hertlovi, počkal si na nebezpečné střely Barabanova s Kuninem a v dalších nájezdech stále držel naději svého týmu na zisk druhého bodu. Vystřelit ho mohl Dickinson, jenže puk napálil do tyčky a ten se po odrazu od brankáře Blackwooda zastavil na čáře. K vítěznému gólu měl blízko i Sanford, také on však po vydařeném blafáku ztroskotal na tyči. A tak uspěl se sebevědomou kličkou až Katchouk.

„Bavilo mě to, mám nájezdy rád. Po šestém nebo sedmém už jsem přestal počítat a jenom jsem doufal, že už ho někdo dá. Chytám teď často a cítím se dobře, dostanete se pořádně do tempa. Už jsem to říkal dříve, když je člověk zdravý a může se soustředit jen na hokej, je to super,“ pochvaloval si Petr Mrázek, který nastoupil v pátém utkání v řadě.

Hawks potřetí v řadě trápili favorita, ale opět prohráli

Třetí zápas v řadě za sebou předvedli hokejisté Chicaga velmi dobrý výkon, jenže znovu vstřelili jen jeden gól a přestože se s favorizovaným soupeřem dlouho drželi, nakonec nezískali žádnou bodovou odměnu. Po domácím vítězství nad Calgary si Blackhawks v United Center vyšlápli i na rozjetý Edmonton a s trochou potřebného štěstí dotahovali jen jednogólovou ztrátu, druhou vyrovnávací branku se jim však vstřelil nepodařilo. Utkání ve Winnipegu skončilo stejným hubeným výsledkem 1:2, tentokrát to ale bylo Chicago, kdo muselo bránit.

Po šikovné střele obránce Murphyho nemohli Jets dlouho najít způsob, jak překonat výborného brankáře Mrázka, ale v závěru se jim to povedlo hned dvakrát. Nejprve se na brankovišti uvolnil Vilardi a minutu před koncem vletěl do útočné třetiny Ehlers, aby přesnou ranou rozhodl o tom, že Blackhawks odejdou ze zápasu znovu s prázdnou. A podobně frustrující pocity mohli mít hráči Chicaga také doma v sobotu proti Dallasu. Na první gól se čekalo poměrně dlouho, když třeba z brejku v oslabení neuspěl Vlašić, než ve 33. minutě zakončil Katchouk zblízka Sanfordovu akci. Ve výtečně formě chytajícího Mrázka pokořil až v přesilovce na začátku třetí třetiny Duchene a pět minut před koncem rozhodl o výhře Stars Marchment, když potrestal chybu Setha Jonese na modré čáře. Klíčový obránce Hawks se vrátil na led po měsíční přestávce zaviněné zraněním ramene a trenéři ho rozhodně nešetřili – ve hře strávil celkem 24:12 a připsal tři střely, menší trest a -2. „Cítil jsem se v pohodě, s pohybem a bruslením nebyl problém. Jen občas nějaká nešikovnost, kterou můžu do dalších zápasů vyladit,“ řekl Jones.

„Hráli jsme dobře a za kluky mě to mrzí. Zase nám chyběla koncovka, nedaří se nám dát víc jak jeden gól a to na dobrý výsledek nestačí. A vždycky když uděláme nějakou drobnou chybu, tak dostaneme gól v ten nejhorší čas. Většinou po zápasech do šatny nechodím, ale tentokrát jsem chtěl, aby hráči věděli, že jim věříme a jsme s nimi, že musí sami stále věřit tomu, jakým způsobem teď hrají. Je nepřijatelné, abychom pořád prohrávali a dávali jen po jednom gólu, ale pokud budeme takhle pokračovat, něco z toho určitě vzejde,“ usuzuje s nadějí v hlase trenér Luke Richardson.

Nick Foligno zůstává, s Chicagem prodloužil o 2 roky

Zkušený útočník Nick Foligno (36), toho času mimo hru kvůli zlomenému malíčku, prodloužil s Chicagem smlouvu o dva roky. Blackhawks jej získali loni v létě výměnou z Bostonu a podepsali s ním roční kontrakt s platem 4 miliony dolarů. V první polovině sezony Foligno v Chicagu rozhodně nezklamal, v kabině se projevil jako očekávaný lídr a když přidal i dobré výkony na ledě a slušnou produktivitu, nebylo co řešit. Rodáka z Buffala by možná mohli Blackhawks před uzávěrkou přestupů vyměnit, cena by však nebyla příliš vysoká a zdá se, že sám Foligno je ochotný obětovat příležitost vybojovat poprvé v kariéře bájný Stanleyho pohár – pokud dostane záruku určité stability, důstojné role v týmu a štědrý plat. To vše mu GM Kyle Davidson v danou chvíli nabídnut mohl a chtěl, tím spíše, že Taylor Hall je do konce sezony zraněný, Corey Perry v klubu skončil neslavně a na nějaký čas vypadl i Seth Jones.

Důležité úlohy se Foligno zhostil výborně, navíc v 39 zápasech nasbíral solidních 17 bodů (8+9) a v dalších dvou letech si proto vydělá v průměru 4,5 milionu dolarů. Chicago je jeho pátou zastávkou v NHL, kde dlouho dobu působil v Ottawě a Columbusu a kromě Bostonu krátce oblékal i dres Toronta. V Ottawě ještě stihl závěr kariéry současného trenéra Hawks Lukea Richardsona a chvíli spolu nastupovali v jednom týmu. V Columbusu se pak Foligno potkal se Sethem Jonesem a v Chicagu defacto v pozici neoficiálního kapitána navazuje právě na angažmá u Blue Jackets, kde nosil „C“ pět a půl roku. Celkem má v NHL Foligno odehráno 1120 zápasů, ve kterých nastřílel 223 branek, na 319 přihrál a připsal si 914 trestných a +1.

„Neohlížím se jinam, o tom vůbec nepřemýšlím. Když jsem sem v létě přišel, byl jsem odhodlaný pomoct posunout tenhle tým dopředu a bylo by pro mě těžké v půlce sezony jen tak odejít. Jsem už takový, že když se do něčeho pustím, chci to dotáhnout do konce. Užívám si to a baví mě to. Ale stejně tak chci vyhrávat a snažit se o to, abychom se jako tým posunuli dál o něco dřív než všichni doufáme,“ vyjádřil se Foligno. ➜ Více

Colin Blackwell zářil při vítězství nad Calgary 4:3

Hokejisté Blackhawks se vrátili po pěti zápasech domů do United Center a v prvním utkání v novém roce před vlastními fanoušky vybojovali cennou výhru 4:3. Chicagu chybí celkem osm zraněných útočníků a lídr obrany Seth Jones, přesto však dokázalo odehrál proti Calgary vyrovnanou partii a zvítězit. Na Flames bylo znát, že měli v nohách sobotní zápas ve Philadelphii a následné cestování, to ale nic neubírá aktivnímu výkonu Blackhawks. Sestava, která nyní vypadá jako z běžného přípravného zápasu před sezonou, je plná hráčů, kteří cítí svou šanci a v nedělním střetnutí se to na ledě projevilo. Colin Blackwell vynechal velkou část sezony, ale už je opět zdravý a pod výhru se podepsal celkem třemi body. Dvakrát povedenou ranou překonal českého brankáře Dana Vladaře a navíc si připsal i bod za asistenci u šťastné trefy obránce Zaitseva. Také Flames vstřelili šťastný gól při odrazu od brusle Murphyho a nepříjemné snížení Kadriho na konečných 4:3 několik minut před koncem si Petr Mrázek za rámeček nedá, jinak ale vyřešil spoustu nebezpečných situací a s 28 zákroky byl znovu důležitou postavu při cestě za bodovým ziskem. „Je mi 30 a v podstatě celou kariéru mě většina lidí přehlíží. Dává mi to motivaci, nezapomínám na to a trochu mě to štve,“ pověděl nedělní hrdina Blackwell. „Mrzelo ho, že mu trvalo tak dlouho se po zranění vrátit. Ale dělal pro to všechno, v posilovně se snažil dostat zpátky do formy a mám radost, když se mu teď daří. Od chvíle, kdy je zpátky, tak hraje neskutečně,“ ocenil Blackwella trenér Luke Richardson. Doplněno: Poprvé s „A“ na dresu naskočil Philipp Kurashev a hned se pohotovou střelou prosadil i gólově. První zápas za Blackhawks odehrál Zach Sanford a během 13:42 zaznamenal jeden hit a asistenci u vítězného gólu Blackwella. Shodou okolností byl v Chicagu na utkání farmy Arizony a mohl se tak k týmu připojit prakticky ihned. Rem Pitlick kvůli počasí z Pittsburghu včas přicestovat nestihl a svůj chicagský debut prožije patrně v úterý proti Edmontonu.

Do útoku přichází Rem Pitlick a Zach Sanford

Connor Bedard má zlomenou čelist a bude 4–6 týdnů mimo hru, Nick Foligno si zlomil prst a na tyto dvě nejnovější absence zareagoval GM Kyle Davidson okamžitě. Nedávno získal výměnou z Vancouveru Anthonyho Beauvilliera, který je nyní také na dlouhém seznamu zraněných, před pár dny pak přivedl obránce Jaycoba Megnu a tentokrát zalepil díry v útoku dvěma hokejisty, kteří se mohou těšit na další z řady šancí konečně naplno prorazit v NHL. Z Pittsburghu přichází výměnou za podmíněnou volbu v 7. kole centr Rem Pitlick a z listiny volných hráčů Arizony dorazí křídelník Zach Sanford. Pitlick (26), bratranec o něco úspěšnějšího Tylera Pitlicka (aktuálně hráče New Yorku Rangers), byl draftován Nashvillem ve 3. kole před sedmi lety, u Predators se ale příliš neprosadil. Lépe se mu vedlo během krátkého působení v Minnesotě a především potom v Montréalu, kde ve druhé polovině sezony 2021–22 nasbíral 26 bodů (9+17) ve 46 zápasech. Loni už byla jeho produktivita opět slabší a letos zatím působil pouze na farmě Pittsburghu ve Wilkes-Barre, kde byl s 24 body (8+16) ve 32 utkáních nejproduktivnějším hráčem. U Penguins však neměl budoucnost a tak dal Pittsburgh Pitlickovi příležitost zkusit to v Chicagu, kde by měl mít díky mnoha chybějícím článkům sestavy dostatek prostoru. V NHL dosud odehrál celkem 123 zápasů s bilancí 21+33. Sanforda (29) si mohou fanoušci pamatovat z jeho působení v St. Louis, kde prožil své nejlepší roky v NHL. Kariéru však začal ve Washingtonu, který ho draftoval na konci 2. kola před 10 lety. V Arizoně letos Sanford zasáhl do 11 zápasů, v nichž si připsal dvě asistence, a v 16 utkáních nastoupil na farmě Coyotes v Tucsonu (1+3). V NHL má odehráno přes tři stovky zápasů a nasbíral rovných 100 bodů (49+51). Chicago bude jeho sedmou zastávkou v nejslavnější hokejové soutěži světa, když kromě zmíněných týmů oblékl také dres Ottawy, Winnipegu a Nashvillu.

Blackhawks prohráli i v New Jersey, Bedard se zranil

Z pětizápasového výjezdu si Blackhawks přivezli jediný bod a v New Jersey prohráli už 14. venkovní zápas v řadě (dohromady v nich nastříleli pouze 26 branek). Proti Devils Chicago dvakrát vedlo, když se nejprve trefil povedenou ranou v přesilovce Dickinson a na konci druhé třetiny vrátil Hawks vedení v oslabení Katchouk, jenže ve třetí části nejprve prostřelil Söderbloma mladý slovenský obránce Nemec a vítěznou branku pak zařídil důrazem na brankovišti McLeod. Porážka, i když už je kolikátá v řadě, ale nebyla v pátek v New Jersey tím hlavním problémem. Co zápas, to další zranění – a tentokrát přišli Blackhawks o Connora Bedarda. Ten při snaze proniknout do útočného pásma narazil hlavou do obránce Smitha, ze hry ihned odstoupil a přestože trenér Richardson neměl brzy po utkání podrobnější informace, bude se Chicago zřejmě bez svého nejproduktivnějšího hráče muset nějakou dobu obejít. Později vyzval Smitha k bitce Foligno a přivodil si také blíže nespecifikované zranění. Z bojovného utkání, kdy nebyla nouze o další šarvátky a ostřejší zákroky, si zranění odnesl i domácí lídr Jack Hughes, který byl stejně jako Bedard čerstvě nominovaný na únorové Utkání hvězd. „Všichni viděli, že to byl faul, taky si to myslím,“ soudil o Bedardově střetu se Smithem Boris Katchouk. Oba trenéři ale byli ve svém hodnocení smířlivější: „Ještě jsem to mnohokrát neviděl, jen v rychlosti na střídačce. Neřekl bych, že to byl faul. Connor se natahoval po puku a obránce neviděl přes jiného jejich hráče. Nemyslím, že by proti němu (Smith) vystoupil, spíš se jen zastavil a Connor do něj narazil. Úmysl bych v tom nehledal,“ uvedl trenér Luke Richardson, sám bývalý důrazný obránce. „Podle mě to byl dobrý hit, jen smůla, že do něj narazil právě takhle, to nikdy vidět nechcete. Asi každý mladý hráč se musí jednou naučit, že na ledě jsou určitá místa, kde… taky jsem dostal tvrdou lekci a po jedné takové ráně jsem byl vypnutý. Musíte si dávat bacha,“ pověděl domácí trenér Lindy Ruff. „Každý tým má starosti se zraněními, taková je NHL. My teď asi trochu víc než ostatní, když se podíváte na naši soupisku, ale právě proto musíme všichni zabrat, včetně mě. A šanci dostane zase někdo další. Jedeme dál, bojujeme a dneska to bylo lepší, po všech směrech,“ řekl Jarred Tinordi.

Američané získali zlato na MSJ v Göteborgu

Ve finále juniorského šampionátu se v Göteborgu střetli domácí Švédsko a USA. Americká reprezentace, v jejímž dresu se na turnaji představila také čtveřice nadějí Blackhawks, byla nakonec úspěšnější a po vítězství 6:2 získala zlaté medaile. Žádný z hráčů Chicaga se ve finále nebo v semifinále do statistik výrazněji nezapsal, obránce Sam Rinzel s Frankem Nazarem ale byli nepochybně vidět právě ve čtvrtečním semifinálovém souboji s Finskem. Rinzel chyboval na puku a už ve 2. minutě se Finové dostali do snadného vedení. To ještě v první třetině navýšili, ale nakonec s Američany prohráli 2:3, když rozhodující branku vstřelil kapitán Gauthier (spolu s českým kapitánem Kulichem nejproduktivnější hráč šampionátu) krátce před koncem z přesilovky po vymyšleném faulu na Nazara. Finové porážku těžko kousali, nicméně je fakt, že chyb nasekali rozhodčí v utkání hodně a na obě strany. Další těžký direkt pak na finské mladíky čekal v utkání o třetí místo, které český národní tým pohádkově otočil, když v 58. minutě nastřílel čtyři góly (!) a po výhře 8:5 sebral svému soupeři bronzové medaile. Oba skandinávští rivalové tak v pátek uzavřeli turnaj bolestivými porážkami, se kterými se hráči jen těžko srovnávali. České fanoušky může těšit další medailový úspěch juniorské reprezentace, produktivita Kulicha, Melovského, Bechera a dalších a nezapomenutelný zážitek ze zápasu o bronz. Fanoušci Blackhawks mohou mít vedle toho radost z titulu mistra světa v kategorii do 20 let pro obránce Sama Rinzela a útočníky Franka Nazara, Olivera Moora (jediný z chicagských hráčů na turnaji skóroval) a Gavina Hayese, ačkoliv snad jen kromě Nazara, který byl s osmi asistencemi třetím nejlepším nahrávačem turnaje, neměl žádný ze jmenovaných v sestavě USA vyloženě podstatou roli. Fanoušci Slovenska z turnaje vyšli naprázdno, letos o něco silnější a ambicióznější slovenská reprezentace než obvykle, s brankářem Adamem Gajanem a útočníkem Martinem Mišiakem v sestavě, těsně neuspěla v prodloužení čtvrtfinálového zápasu s pozdějšími finalisty ze Švédska.

Connor Bedard opět nováčkem měsíce a zahraje si Utkání hvězd

Útočník Connor Bedard získal letos podruhé ocenění pro nejlepšího nováčka měsíce. V říjnu byl vybrán brankář Anaheimu Lukáš Dostál a za listopad a prosinec byl pak oceněn právě talentovaný hokejista Chicaga. V prosinci Bedard nasbíral 15 bodů (5+10) ve stejném počtu zápasů a celkem má v sezoně na kontě 33 bodů za 15 gólů a 18 asistencí. Na druhého nejproduktivnějšího hráče Blackhawks Philippa Kurasheva má nyní Bedard náskok 11 bodů (!). Cenu pro nováčka měsíce získal naposledy dvakrát před čtyřmi lety útočník Buffala Olofsson. Dalšího ocenění se Bedardovi dostalo v podobě nominace na Utkání hvězd 2024. Útočník Chicaga je mezi prvními 32 vybranými hráči, které doplní další tucet na základě hlasování fanoušků. Utkání hvězd se uskuteční na začátku února v Torontu v poněkud pozměněném formátu. Čtyři kapitáni si budou volit spoluhráče ve čtvrtečním draftu, v pátek jsou na programu dovednostní soutěže a v sobotu se pak odehrají samotné zápasy hvězd. Nyní byl nominován jeden hráč za každý tým a kromě Bedarda se zúčastní třeba také McDavid (posedmé), Crosby, Matthews, Pastrňák, Hertl, Kucherov, Jack a Quinn Hughesové nebo Alex DeBrincat. Loni Chicago na Utkání hvězd na Floridě reprezentoval obránce Seth Jones. Doplněno: V utkání proti Rangers se poprvé v dresu Blackhawks představil urostlý obránce Jaycob Megna a hned si připsal i první bod za přihrávku u jediného gólu Blackwella. 31letý Američan, kterého si Chicago stáhlo zadarmo ze Seattlu, odehrál necelých 16 minut, během kterých zaznamenal také jeden hit a jednu střelu. V NHL má teď Megna na kontě 142 zápasů (4+22 a 51 trestných minut) a do dalších 370 nastoupil v nižší AHL. Chicago je jeho čtvrtým působištěm, když vedle Krakena hrával také v Anaheimu a San José. „Na ty zápasy jsme chodili často, byl to super zážitek. Je to šílené, že teď si tady můžu zahrát i já sám, to by mě nikdy nenapadlo,“ řekl Megna, který vyrůstal nedaleko Chicaga v době, kdy klub vybojoval tři Stanleyho poháry.

Hawks nedali v Nashvillu ani gól a prohráli potřetí v řadě

Výborný výkon brankáře Soderblöma, který pochytal celkem 33 střel, Chicago zahodilo, v Nashvillu nedokázalo vstřelit ani jeden gól a prohrálo potřetí v řadě. Z posledních 11 zápasů mají Blackhawks pouze pět bodů za dvě těsné výhry a porážku v Dallasu po prodloužení. Znovu se ukázalo, že záměrně slabší sestava, které navíc schází celá řada zraněných hráčů, má šanci na dobrý výsledek jen v případě, kdy Chicago podrží skvělým výkonem brankáři – obvykle Petr Mrázek, ale tentokrát i Arvid Soderblöm. Přesto to v úterý nestačilo. Predators měli od počátku zápas pod kontrolou, ujali se vedení po rychlé trefě a svého soupeře nadále tlačili. Díky švédskému gólmanovi měli Hawks dlouhou dobu naději, jenže vyrovnávací branku se jim nepodařilo vstřelit ani v několika přesilovkách. Když už se zdálo, že v posledních minutách přesto vrhne Chicago všechny zbývající síly do útoku, dvě rychlá vyloučení a snadný gól O’Reillyho v následné dvojnásobné přesilovce znamenaly, že o výhru se Nashville už nebude muset strachovat. Konečné skóre stanovil do prázdné Evangelista a domácí brankář Juuse Saros se po 21 zákrocích mohl těšit z čistého konta. „Bylo to ok. Docela těžký zápas a hodně tvrdých soubojů. Možná jsme se někdy trochu báli hrát a nechtěli jsme udělat chybu, když to bylo pořád jen 1:0. Druhá třetina nebyla úplně super, ale zvládli jsme to,“ řekl útočník Predators Gustav Nyquist, jehož branka z 6. minuty byla nakonec vítězná. „Kluci bojovali a to je první krok k tomu, jak bychom chtěli hrát. S výsledky nejsme spokojení, v téhle lize je to nepřijatelné. Ale nás trenéry těší, že jsme hráče na tréninku nabádali k tomu, aby zabojovali a přenesli to pak do zápasu. Bohužel jsme kolem branky dneska neměli štěstí, ale hra byla dobrá,“ hodnotil střízlivě kouč Richardson. Doplněno: Poprvé v letošní sezoně nastoupil útočník Brett Seney, kterého Chicago povolalo z Rockfordu. Během 11:27 zaznamenal dva hity, jednu střelu a menší trest. Utkání kvůli zranění ruky nedohrál Anthony Beauvillier a Blackhawks bude patrně nějakou dobu scházet. V minulých dnech vyřadilo zranění ze hry také Raddyshe s Tylerem Johnsonem a chicagská marodka se tak stále rozrůstá…

USA jdou do semifinále s Finskem, Slováci na turnaji končí

Američané zvládli relativně v klidu skupinu B a z prvního místa vyzvali ve čtvrtfinále Lotyšsko. Českou reprezentaci sice porazili až v nájezdech a trochu se nadřeli i v úvodním utkání s Norskem, Švýcarsko a pak v posledním střetnutí i Slovensko ale deklasovali. Proti Lotyšům se ze svých prvních bodů na turnaji radoval útočník Oliver Moore, když nejprve přihrál na rychlý gól obránce Fortescuea (Rangers) a ve třetí třetině ho ke snadné trefě vyzval Gauthier (Philadelphia). Frank Nazar ve čtvrtfinále nebodoval, ve čtyřech předcházejících zápasech ale nasbíral 8 bodů za asistence a mezi nejlepšími nahrávači mistrovství je v těsném závěsu právě za jmenovaným Cutterem Gauthierem. Sam Rinzel strávil ve čtvrtfinále na ledě 15 minut a Gavin Hayes tentokrát nastoupil jen na několik málo střídání. O postup do finále se Američané utkají ve čtvrtek s Finskem. Právě Finové, kteří jinak na turnaji neprokazovali nejlepší formu, vyřadili v úterý po dramatickém závěru Slováky 4:3. V 59. minutě překonal Gajana, který při debaklu s USA odpočíval, dokonalou ranou z voleje Kaskimäki (St. Louis), jenže o minutu později vyrovnal při powerplay Mešár (Montréal). V prodloužení se pak hrálo pouze 24 vteřin, kdy se na velké sólo vydal Jere Lassila (nedraftovaný). Protáhl se slovenskou obranou jako příslovečný nůž máslem a proti jeho výtečně provedené kličce do forhendu neměl Gajan velkou šanci. Slovensko obsadilo ve skupině druhou příčku a v poměrně silné sestavě si dělalo ambice na medailové umístění, těsná porážka ve čtvrtfinále však znamená, že z Göteborgu odjíždí na šesté pozici, o jedno místo za hodně zaskočenou Kanadou. Ta totiž po příhodném odrazu ze samého závěru zápasu prohrála své čtvrtfinále s českou reprezentací 2:3 a tentokrát končí neobvykle bez medaile. Posledním semifinalistou je domácí Švédsko, které bylo v úvodním kole playoff o poznání šťastnější než kanadský juniorský výběr, a proti Švýcarsku zvítězilo až díky přesilovce v prodloužení také 3:2.