Richard Pánik vystřelil výhru v Ottawě, Hayden debutoval

Blackhawks zvítězili v Ottawě těsně 2:1, připsali si třetí výhru v řadě a od začátku února nasbírali celkem 30 z 36 možných bodů. Nick Schmaltz nahradil v útoku s Panarinem a Kanem zraněného Anisimova a když se v přesilovce v první třetině ocitl po individuální akci před Condonem, byla to v podstatě jediná příležitost, kdy se hosté dokázali prosadit přes pevně zformovanou obranu Senators. Šance na obou stranách byly poněkud zvláštní: Panarinovu střelu po nepovedené rozehrávce Brassarda chytil Condon, na druhé straně Ryan dvakrát netrefil kotouč a jindy Darlingovi pomohli na posledních chvíli spoluhráči nebo tyčka. První branka tak padla příznačně po nepřehledné situaci, kdy Condon vyrazil Keithovu střelu jen do brusle Pyatta, od něhož se puk odrazil za čáru. Senators pak vyrovnali v přesilovce, kdy Hawks několikrát nedokázali dostat puk ze třetiny, sami ale v následné zdvojené početní výhodě rozhodli. Condon nezareagoval na Kaneův pohyb za brankou a Pánik se trefil přesně. Pro slovenského útočníka to byl jeho 18. gól v sezoně. John Hayden nastoupil ke svému prvním utkání v NHL a během 8:44 stihl jednu střelu, tři hity a vybojoval jeden z faulů před vítězným gólem. ➜ Více

Hawks dotáhli výhru v Montréalu a jsou opět první na Západě

Chicago se v úterý představilo v Montréalu a když na začátku třetí třetiny proměnil Artemi Panarin sám před Pricem přihrávku Schmaltze, zdálo se, že s tříbrankovým náskokem už si hosté v pohodě dokráčí pro výhru. Jenže sedm minut před koncem snížil dorážkou zblízka Byron, smutný hrdina Habs při první a druhé inkasované brance, a o pár minut později vystřelil domácím naději Shea Weber. V závěru si však Blackhawks poradili a Jonathan Toews se po gólu do prázdné branky posunul s 269 zásahy na 7. místo před Tonyho Amonteho v klubové tabulce střelců. Corey Crawford se proti svému domácímu týmu opět vytáhl a 40 úspěšnými zákroky položil základ k tomu, aby Chicago znovu poskočilo na první místo v Západní konferenci před Minnesotu. Johnny Oduya se trefil poprvé po svém návratu z Dallasu a jedinou kaňkou na utkání s Canadiens zůstalo Anisimovovo zranění, byť se podle trenéra Quennevilla nejedná o nic vážného. „Vytvořili jsme si pěkný náskok, ale oni se po dvou akcích dostali zpátky do zápasu a najednou to bylo jen o gól. Věděli jsme, že zatlačí, jenže chtěli bychom to v takové situaci dohrát lépe a konec si pohlídat. Naštěstí jsme to zvládli a máme dva body,“ zhodnotil Patrick Kane, který se díky dvěma bodům za gól a asistenci posunul na špičku kanadského bodování NHL. Doplněno: Artem Anisimov bude chybět 3–4 týdny.

Chicago se dohodlo na smlouvě s Johnem Haydenem

Blackhawks v neděli oznámili, že se dohodli na dvouleté nováčkovské smlouvě s útočníkem Yale University Johnem Haydenem. Urostlý forvard, kterého si Chicago vybralo ve 3. kole draftu 2013, strávil v univerzitní soutěži čtyři roky a během 127 zápasů nasbíral celkem 91 bodů (50+41) a 116 trestných minut. V letošní sezoně byl Hayden (22) kapitánem svého týmu a s 21 góly se dělil o 8. místo mezi nejlepšími střelci celé NCAA. Sezonu by měl dokončit na farmě v Rockfordu a jeho první profesionální kontrakt tak vyprší v létě 2018. Alex DeBrincat, hokejista, kterého Hawks draftovali loni ve 2. kole, vyrovnal rekord OHL v počtu zápasů v řadě s gólem. DeBrincat se trefil v 19 (!) utkáních za sebou, v neděli se však během výhry Erie 7:0 nad Peterborough neprosadil a o rekord tak Mika Ricciho, bývalého hráče San José a vítěze Stanley Cupu s Coloradem v roce 1996, nepřipravil. DeBrincat však protáhl svou bodovou šňůru na 24 střetnutí a po 60 zápasech je se 122 body (62+60) nejproduktivnějším hráčem soutěže. Doplněno: Hayden se zapojil do přípravy hlavního týmu a na třízápasovém výjezdu by podle kouče Quennevilla měl debutovat v jednom či dvou utkáních v NHL. Hrát bude s číslem 40.