Výborný Fleury vychytal nulu ve Vancouveru

Jen jediný gól rozhodl o vítězi utkání mezi Chicagem a Vancouverem, když na začátku třetí třetiny Brandon Hagel tečoval střelu Gustafssona. Marc-André Fleury podal fantastický výkon, celkem zneškodnil 40 střel a čtyřikrát mu pomohla tyčka. Domácí měli hned v úvodu výhodu přesilové hry, které je nakopla, a dvě třetiny Blackhawks k ničemu nepustili. Jenže Fleury své spoluhráče podržel a ve třetí části už si Chicago s hubeným náskokem vedlo lépe – tedy až na posledních pár minut, kdy byl na trestné McCabe a Fleury měl znovu spoustu práce. Hawks to však zvládli, Fleury se poprvé v novém dresu radoval z čistého konta a byla z toho vydřená výhra 1:0. „Výkony brankáře vždycky odráží výkony celého týmu, nebo ne? Hrajeme teď lépe. V Edmontonu se nám to nepovedlo, ale jinak bojujeme, lépe bráníme a nepouštíme soupeře tolik do přečíslení. Snažíme se do toho dát maximum a myslím, že se to poslední dobou daří a je to vidět na počtu inkasovaných gólů,“ pověděl Fleury. „Byl neskutečný. Proto vyhrál [třikrát] Stanleyho pohár, proto loni dostal Vezinovu trofej. Hodně nás podržel a svými zákroky nás nabudil. Říkali jsme si, že když mu to tak jde, tak musíme zabrat i my,“ doplnil Hagel. ➜ Více

Hawks porazili po nájezdech Pittsburgh 3:2

Pod novým trenérem Derekem Kingem se Chicago znovu radovalo z výhry, i tentokrát ale dospěl zápas do prodloužení. Domácí tým odehrál dvě povedené třetiny a před závěrečnou částí si vypracoval dvoubrankový náskok, jenže Penguins zabrali a následnou převahu proměnili ve vyrovnání z hole Cartera. V prodloužení měli více ze hry Hawks a v brejku dva na nikoho mohl rozhodnout Kane, jenže trefil pouze tyčku. V nájezdech nejprve skóroval Toews a vítězný gól zařídil perfektní střelou o břevno Alex DeBrincat. Poprvé v novém dresu se ze vstřelené branky radoval jak Jujhar Khaira, který v útoku s Kubalíkem a Toewsem nahradil zraněného Hagela, tak Seth Jones. Ten strávil na ledě 31:24 a přes 25 minut odehráli také Murhpy, Kane a DeBrincat s Dachem. Odveta proti Pittsburgu se povedla M.–A. Fleurymu na výbornou, když se pod výhru podepsal 42 úspěšnými zákroky a v nájezdech vychytal jak Guentzela, tak Letanga. „Určitě toho můžeme hodně zlepšit. Dostaneme se do vedení a pak to už chceme nějak ubránit a dohrát, ale musíme se naučit, že s náskokem se hraje jinak, že se nemůžeme jen tak zatáhnout. Na konci jsem už měl několikrát ruce nahoře, jak my, tak oni měli několik vyložených šancí. Marc-André zachytal skvěle, mám za něj radost. Jeho i celý tým to nakopne,“ pochvaloval si King. „Po výhře je vždycky všechno lepší, ale není to zadarmo. Musíme makat a myslím, že je to teď vidět, že blokujeme střely, bráníme modrou čáru a jdeme do soubojů naplno. V útoku už je to pak snadné, ale nejdřív si to musíme odpracovat v obraně a ve středním pásmu a díky tomu jsme poslední dva zápasy úspěšní,“ zhodnotil Jones. Doplněno: MacKenzie Entwistle vynechá kvůli zranění 4–6 týdnů, na více informací ohledně zdravotního stavu Brandona Hagela zatím čekáme. Z listiny zraněných se naopak vrací obránce Wyatt Kalynuk.

Chicago podepsalo smlouvu s obráncem Crevierem

Blackhawks se dohodli na nováčkovské smlouvě s obráncem Louisem Crevierem, kterého si vybrali v 7. kole loňského draftu. Dvoumetrový hokejista po třech letech změnil v juniorské QMJHL dres, když ho z Chicoutimi získal výměnou vždy ambiciózní Québec. Zde zatím Crevier sehrál osm zápasů, ve kterých nasbíral 6 bodů (3+3) a +6. Dvacetiletý hráč těží ze své výšky, má však i slušný pohyb a dobré instinkty při práci v obraně. Standardní tříletá smlouva mu slibuje plat 850 833 dolarů, pokud si následně vybojuje místo v sestavě hlavního týmu. Doplněno: Jujhar Khaira s Riley Stillmanem se vrací z covid protokolu na soupisku Blackhawks. Stejně tak se k týmu znovu připojí trenéři Crawford a Waité, zatímco Mitell s Meachemem se vrátili již včera spolu s Kanem.