Brentu Seabrookovi s Calvinem de Haanem sezona skončila

Obránci Brent Seabrook a Calvin de Haan jdou na operaci a sezona pro ně předčasně skončila již v prosinci. De Haan (28), který posílil Chicagu před sezonou výměnou z Caroliny, se zranil před dvěma týdny v utkání proti Vegas a již několikrát operované rameno ho opět vyřadí na dlouhou dobu ze hry. Za Blackhawks letos nastoupil do 29 zápasů, ve kterých nasbíral 6 bodů (1+5), 10 trestných minut a +10. V obraně se de Haan rychle vypracoval mezi klíčové osobnosti, nyní ale bude Chicagu scházet. Když Seabrook (34) strávil z rozhodnutí trenérů podruhé v sezoně zápas jen na tribuně, klub brzy oznámil, že půjde trojnásobný vítěz Stanleyho poháru na vyšetření, která by měla poskytnout podrobnosti k dlouhodobějším zdravotním potížím menšího charakteru. Výsledkem je plánovaná operace ramene a v lednu a únoru další operace obou kyčlí. Také pro Seabrooka tedy letošní sezona předčasně končí a v jeho případě se jedná o výjimečnou věc: během své kariéry vždy v sezoně vynechal jen jednotlivé zápasy a nikdy nechyběl delší dobu. Letos si ve 32 utkáních připsal tři branky, jednu asistenci, 8 trestných minut a +1.

Kane s Lehnerem zajistili Chicagu výhru nad Winnipegem

Blackhawks prohráli s Winnipegem šest posledních zápasů, tentokrát ale svého soupeře porazili a odlepili se ode dna Západní konference. Chicagu se povedl začátek, když Nylander po minutě hry trefil přesně pěknou přihrávku Kanea, brzy se však hosté dostali pod tlak. Jen vynikající výkon brankáře Robina Lehnera, který pochytal celkem 36 střel (z toho několik velkých šancí Connorovi), udržel Chicago ve hře až do úvodu třetí třetiny, kdy svůj hubený náskok Hawks navýšili. Kane získal kotouč v nebezpečné pozici a Kubalík pak jeho přihrávku uklidil mezi betony Hellebuycka. Jets sice snížili po vydařené ráně Poolmana, během slušně sehrané přesilovky se ale ujala dělovka z hole Gustafssona a hosté už si závěr ohlídali. „Myslím, že jsme měli výborný začátek, takhle jsme chtěli hrát. Ve druhé třetině se nám nedařilo, zmáčkli nás, ale Robin zachytal skvěle a do třetí třetině jsme šli s náskokem. Rychle jsme přidali druhý gól, další v přesilovce a pojistku do prázdné, takže máme radost. Pokud vedete, tak je vždy hra o hodně snazší. Jen se soustředíte na obranu a pokud to otevřou, tak máte najednou v útoku hodně prostoru,“ pochvaloval si Patrick Kane, který se podílel na všech čtyřech brankách (1+3). „Byla to letos naše nejlepší třetí třetina, pokud jsme vedli. Hráli jsme trpělivě, dobře z obrany a využili jejich chyb,“ doplnil Lehner. Doplněno: Brandon Saad utkání nedohrál kvůli poranění kotníku a měl by několik týdnů chybět.

Boqvist s Highmore se vrací, letos poprvé hrál Sikura

Poprvé v letošní sezoně nastoupil za Chicago útočník Dylan Sikura (24) a proti Arizoně si během 10 minut na ledě připsal dva střelecké pokusy. Místo v sestavě mu uvolnil Anton Wedin (26), který se na farmu do Rockfordu vrací po čtyřech zápasech, v nichž nebodoval. V AHL Wedin zasáhl do 17 střetnutí s bilancí 4+7 a během své první zámořské sezony si po příchodu z Timry nevede vůbec špatně. Sikura odehrál za IceHogs 22 utkání, ve kterých nasbíral 16 bodů (9+7) a spolu se svým bratrem Tylerem se dělí o první příčku v klubovém tabulce produktivity. Adam Boqvist (19) už má za sebou první gól v dresu Blackhawks a k předchozím šest utkáním by nyní měl přidat další. Na farmě zaznamenal 6 bodů (1+5) v 15 zápasech. Matthew Highmore (23) se také vrací do hlavního týmu, kde letos už stihl dva duely. V Rockfordu si připsal 4+8 během 21 zápasů. Blackhawks zároveň zapsali na listinu dlouhodobě zraněných útočníka Andrewa Shawa, který se potýká s následky dalšího otřesu mozku. Mimo hru jsou nadále také obránce Duncan Keith a forvard Drake Caggiula.