Kirby Dach podepsal nováčkovskou smlouvu

Chicago se v pondělí dohodlo na standardní tříleté nováčkovské smlouvě s Kirby Dachem, středním útočníkem, kterého si vybralo na posledním draftu jako 3. celkově. Dach (18) odehrál dva a půl roku v Saskatoonu (WHL) a loni nasbíral 73 bodů (25+48) v 62 zápasech. V 10 utkáních playoff přidal pět branek a tři přihrávky. Urostlý Kanaďan má nyní jistotu, že v kempu zabojuje o místo v sestavě Blackhawks. Pokud se mu to nepodaří, vrátí se s největší pravděpodobností na další rok mezi juniory. Z juniorských soutěží se o pozici v kádru hlavního týmu poperou také Boqvist, Beaudin, Entwistle, Hakkarainen, Kurashev, Krys, Hagel či Johnson, ti ale v případě neúspěchu zamíří na farmu do Rockfordu (poslední jmenovaná čtveřice již v AHL na konci minulé sezony debutovala).

Chicago posílí brankář Robin Lehner

GM Stan Bowman vytáhl eso z rukávu, když přivedl finalistu posledního hlasování o Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře sezony. Robin Lehner (27) prožil v New Yorku Islanders báječnou sezonu a nyní měl údajně namířeno do Caroliny, ta se ale nakonec přiblížila dohodě s Petrem Mrázkem. Lehner tedy uzavřel roční smlouvu s Chicagem, během které si vydělá 5 milionů dolarů. Otázkou je, nakolik je Lehner pouze pojistkou a nakolik zdravotní stav Coreyho Crawforda obecně nenaplňuje klubové vedení sebevědomím. Crawford loni nastoupil do 39 zápasů (o rok dříve 28), jinak jej se střídavými úspěchy zastoupili Ward s Deliou. Druhý jmenovaný by tak měl v Rockfordu vytvořit nadějnou dvojici s finskou kometou šampionátu Kevinem Lankinenem. Lehner je urostlý brankář z Göteborgu, který se do NHL prosadil v Ottawě, teprve v Buffalu ale vybojoval post jedničky. V New Yorku pobyl pouze rok, vydařenou sezonu ale završil několika individuálními úspěchy, když získal Jenningsovu trofej za nejnižší průměr inkasovaných branek, Mastertonovu trofej za oddanost hokeji a zároveň byl vyhlášen nejlepším hokejistou Švédska za uplynulý ročník.

Blackhawks podepsali s Ryanem Carpenterem, Kämpf zůstává

Chicago se první červencový den dohodlo na smlouvě s útočníkem Ryanem Carpenterem (28). Rodák z Floridy si na farmě San José poctivě vybojoval šanci v NHL, v soutěži se ale naplno prosadil až po přestupu do Vegas. V minulé sezoně nastoupil do 68 utkání, ve kterých vstřelil pět branek a na 13 přihrál. Carpenter není krátce po otevření trhu s volnými hráči tím nejzajímavějším jménem, které by ohromilo fanoušky, v jeho osobě ale Hawks získali přesně takového hokejistu, o které GM Stan Bowman veřejně deklaroval svůj zájem. Carpenter je dobrý na vhazování, může hrát na centru i na křídle a jeho role je při bránění ve čtvrté formaci či při oslabení. S klubem uzavřel tříletý kontrakt a ročně si vydělá pouhý 1 milion dolarů. Doplněno: David Kämpf (24) podepsal novou dvouletou smlouvu s platem 1 milion dolarů. Rodák z Jirkova loni nasbíral 19 bodů (4+15) v 63 zápasech a v Chicagu zahájí svou třetí sezonu.