Petr Mrázek prodloužil smlouvu o další 2 roky

Krátce po Folignovi s Dickinsonem prodloužili Blackhawks smlouvu o dvě sezony s dalším veteránem, který letos podává nadstandardní výkony. Českého brankáře Petra Mrázka (31) do Chicaga odložilo předloni Toronto a příliš se od něj neočekávalo zejména s ohledem na jeho časté zdravotní potíže s třísly. Jenže u Blackhawks Mrázek zaujal velmi dobrými výkony, zdá se, zdravotně ho nyní žádné starosti neomezují a oproti minulé sezoně chytá za mladou a prostupnou obranou Blackhawks ještě lépe.

Často právě díky jeho zákrokům má Chicago naději na dobrý výsledek a proto není překvapením, že i v jeho případě se GM Kyle Davidson rozhodl smlouvu prodloužit. V posledních dnech a týdnech se na přestupovém trhu začala objevovat jiná zajímavá brankářská jména (Gibson, Saros, Fleury, Merzlikins, Markström) a přestože by se o Mrázka mohl i tak některý z ostatních týmů před uzávěrkou trejdů zajímat, stejně jako u Foligna s Dickinsonem si Chicago vyhodnotilo, že bude přínosnější dalšího zkušeného a prověřeného hokejistu udržet. V Chicagu to zná, klub dobře zná jeho, s Mrázkovými výkony panuje spokojenost, nová dvouletá smlouva s platem 4,25 milionu dolarů pod platovým stropem Hawks nepálí a GM Davidson si koupil trochu víc času a jistoty před tím, než bude muset vyhodnotit, jako roli skutečně zastanou Arvid Soderböm a Drew Commesso (nyní Rockford). ➜ Více

Také Jason Dickinson bude v Chicagu pokračovat další 2 roky

Krátce poté, co se s Chicagem dohodl na nové dvouleté smlouvě Nick Foligno, prodloužil s klubem o dva roky také centr Jason Dickinson (28). Blackhawks jej získali na začátku minulé sezony z Vancouveru, kde se Dickinson vůbec neprosadil a s ohledem na plat 2,65 milionu dolarů ještě Canucks přihodili vysokou volbu v draftu. Předtím ale několik let odváděl solidní práci v Dallasu a s větším prostorem na ledě postupně zaujal také v Chicagu.

Dickinson je typický centr do třetí lajny, zodpovědný a poctivý při práci v obraně a v nynější oslabené sestavě Hawks se projevuje jako lídr, který umí zužitkovat svoje zkušenosti. S jeho výkony a rolí v týmu panuje spokojenost o to víc, že letos prokazuje mimořádnou střeleckou formu. Nedlouho po polovině sezony už Dickinson nastřílel 14 branek (jeho osobním maximem bylo dosud 9 gólů) a navazuje tak na zajímavou produktivitu z minulého ročníku, kdy poprvé v kariéře dosáhl na hranici 30 bodů. Letos je zatím třetím nejproduktivnějším hráčem Blackhawks a v součtu proto nepřekvapuje, že se GM Kyle Davidson rozhodl jeho angažmá prodloužit. O Dickinsona by jistě byl zájem mezi týmy, které hledají posily pro playoff, předpokládaná cena nicméně neodpovídá tomu, jako hodnotu má tento dlouhodobě ve formě hrající hokejista pro omlazené Chicago. Nová smlouva s platem 4,25 milionu dolarů Blackhawks v tuto chvíli pod platovým stropem nepálí a její dvouletá délka zachovává klubu potřebnou flexibilitu.

„Nebudu lhát, líbilo by se mi pár let navíc, protože tu vidím potenciál,“ uvedl Dickinson, který má v NHL odehráno na čtyři stovky utkání, v nichž nastřílel 53 branek a na 72 přihrál. A před několik týdny novinářům sdělil, že otázku nového kontraktu příliš neřeší. „Upřímně, není to zrovna něco, co by mě trápilo. Vím, že když budu hrát svou hru a pokračovat v tom, co dělám, tak to nějak dopadne. Peníze jsou jen peníze, budu rád za cokoliv. Prostě chci akorát hrát, nic víc v tom není. Když budu dělat svou práci, tak novou smlouvu dostanu,“ řekl rodák z Ontaria. ➜ Více

Nick Foligno zůstává, s Chicagem prodloužil o 2 roky

Zkušený útočník Nick Foligno (36), toho času mimo hru kvůli zlomenému malíčku, prodloužil s Chicagem smlouvu o dva roky. Blackhawks jej získali loni v létě výměnou z Bostonu a podepsali s ním roční kontrakt s platem 4 miliony dolarů. V první polovině sezony Foligno v Chicagu rozhodně nezklamal, v kabině se projevil jako očekávaný lídr a když přidal i dobré výkony na ledě a slušnou produktivitu, nebylo co řešit. Rodáka z Buffala by možná mohli Blackhawks před uzávěrkou přestupů vyměnit, cena by však nebyla příliš vysoká a zdá se, že sám Foligno je ochotný obětovat příležitost vybojovat poprvé v kariéře bájný Stanleyho pohár – pokud dostane záruku určité stability, důstojné role v týmu a štědrý plat. To vše mu GM Kyle Davidson v danou chvíli nabídnut mohl a chtěl, tím spíše, že Taylor Hall je do konce sezony zraněný, Corey Perry v klubu skončil neslavně a na nějaký čas vypadl i Seth Jones.

Důležité úlohy se Foligno zhostil výborně, navíc v 39 zápasech nasbíral solidních 17 bodů (8+9) a v dalších dvou letech si proto vydělá v průměru 4,5 milionu dolarů. Chicago je jeho pátou zastávkou v NHL, kde dlouho dobu působil v Ottawě a Columbusu a kromě Bostonu krátce oblékal i dres Toronta. V Ottawě ještě stihl závěr kariéry současného trenéra Hawks Lukea Richardsona a chvíli spolu nastupovali v jednom týmu. V Columbusu se pak Foligno potkal se Sethem Jonesem a v Chicagu defacto v pozici neoficiálního kapitána navazuje právě na angažmá u Blue Jackets, kde nosil „C“ pět a půl roku. Celkem má v NHL Foligno odehráno 1120 zápasů, ve kterých nastřílel 223 branek, na 319 přihrál a připsal si 914 trestných a +1.

„Neohlížím se jinam, o tom vůbec nepřemýšlím. Když jsem sem v létě přišel, byl jsem odhodlaný pomoct posunout tenhle tým dopředu a bylo by pro mě těžké v půlce sezony jen tak odejít. Jsem už takový, že když se do něčeho pustím, chci to dotáhnout do konce. Užívám si to a baví mě to. Ale stejně tak chci vyhrávat a snažit se o to, abychom se jako tým posunuli dál o něco dřív než všichni doufáme,“ vyjádřil se Foligno. ➜ Více