Chicago zúžilo soupisku, Kämpf odchází na farmu

Další pětice hokejistů si místo v kádru Blackhawks pro začátek sezony nevybojovala. Chicago nejdříve odeslalo do Rockfordu brankáře Collina Deliu a později během pátečního dne potkal stejný osud útočníky Laurenta Dauphina s Davidem Kämpfem a obránce Erika Gustafssona. Na listinu volných hráčů byl zapsán finský zadák Ville Pokka. Kämpf, posila z extraligového Chomutova, a Dauphin, kterého Chicago získalo v rámci Hjalmarssonovy výměny z Arizony, v přípravě zaujali. Oba dostali poměrně dost prostoru a Hawks s nimi mohou do budoucna počítat. Gustafsson (25) v NHL předloni debutoval 41 zápasy, už minulý ročník ale strávil celý v Rockfordu, kde byl s 25 asistencemi nejlepším nahrávačem. O dva roky mladší Pokka sice před rokem nastoupil za finskou reprezentaci na Světovém poháru a v přípravě se jevil trochu lépe než v předchozích letech, pokud si jej ale žádný z týmů NHL nevybereme, začne svou čtvrtou zámořskou sezonu opět v dresu IceHogs. Na svou premiéru v NHL stále čeká.

Bondra bude hrát v Rockfordu, na farmu jde také Svedberg

Radovan Bondra (20) byl sice odeslán zpět do svého juniorského týmu v Prince George, ve své třetí sezoně ve WHL však stihl jen jediné utkání. Na smlouvě se totiž dohodl s farmou v Rockfordu a posílí tedy IceHogs. V AHL už Bondra loni nastoupil do pěti střetnutí (bez bodu a -6), tentokrát by ale mohl dostat více prostoru. S kanadskou juniorkou se rozloučil s bilancí 47+46 ve 121 zápasech (a 2+3 v šesti utkáních playoff), před odchodem do zámoří působil v Košicích. Blackhawks si urostlého útočníka a trojnásobného účastníka juniorského šampionátu vybrali v 5. kole předloňského draftu. Chicago zároveň zapsalo na listinu volných hráčů vysokého švédského obránce Viktora Svedberga a pokud si jej nikdo nevybere, zamíří znovu do Rockfordu, kde už odehrál 175 střetnutí (8+41, 176 trestných minut a +21). Přes waivers prošli brankář Glass s forvardem Baunem a oba se začnou na novou sezonu připravovat také s IceHogs.

Chicago vyhrálo Turnaj nováčků v Traverse City

Blackhawks otočili zápas s Columbusem a zvítězili v prodloužení finále Turnaje nováčků v Traverse City 3:2. Rozhodující gól, svůj druhý v utkání a celkem pátý na turnaji, vsítil talentovaný útočník Alex DeBrincat. Chicago nemělo povedený začátek, dlouhou dobu čekalo na svou první střelu na branku a o přestávce ztrácelo 0:2. Jenže pak Radovan Bondra snížili, v poslední minutě druhé třetiny se prosadil DeBrincat a stejný hráč pak ve 2. minutě prodloužení dorazil ze vzduchu nepřesnou střelu Snuggeruda. Chicago má za sebou celkově povedený turnaj a hned několik hokejistů zanechalo před začátkem sezony velmi dobrý dojem (kromě DeBrincata a Snuggeruda třeba Kämpf nebo na zkoušku pozvaný Michael Cramarossa). „Jasně, zítra už si na nějaký nováčkovský turnaj nikdo nevzpomene, ale vždycky chceme zvítězit a hrát jako o život. Hráčům to pomůže, máme radost z toho, jak se tu v zápasových situacích projevili,“ pochvaloval si nový kouč farmy v Rockfordu Jeremy Colliton.

Blackhawks přejeli Carolinu a jsou ve finále Turnaje nováčků

Chicago porazilo Carolinu hladce 9:2 a v noci na středu si zahraje na Turnaji nováčků v Traverse City o titul s Columbusem. Pěti body (2+3) se na vysoké výhře podílel obránce Luc Snuggerud, zatímco jeho kolega z obrany Robin Press přidal tři asistence. Mezi střelce se dále zapsali Alex DeBrincat, Matthew Highmore (tentokrát nastoupil ve formaci s DeBrincatem a Kämpfem právě on), Graham Knott, Matheson Iacopelli, Will Pelletier, Michael Cramarossa a Radovan Bondra. „Všechno nám dneska fungovalo perfektně. První dva zápasy jsme si na sebe zvykali, ale dneska si to už sedlo. Trenéři chtěli, abychom rychle přecházeli střední pásmo a snažili se brzy získat puk zpátky, tak aby soupeř nemohl vystřídat. Konečně jsme to pochopili a předvedli na hřišti,“ libuje si Snuggerud. „Hráli jsme skoro pořád s pukem a v útočném pásmu, byla to zábava. Hodně nám pomohla povedená oslabení, brankář byl výborný, zblokovali jsme dost střel a to nás nakoplo,“ doplnil Press.

Chicagští nováčci porazili Detroit 4:3

Ve svém druhém utkání na Turnaji nováčků už byli Blackhawks úspěšní, když v souboji s Detroitem zvítězili 4:3. Chicago mělo v první třetině převahu a po gólu Michaela Cramarossy se dostalo do vedení, ve druhé části ale o svůj náskok přišlo. Ve třetí třetině Hawks opět zabrali, na 3:3 srovnal sraženou přihrávkou Carl Dahlström a o výhře rozhodl v závěru zápasu pěknou střelou Alex DeBrincat (který tentokrát nastoupil ve formaci s Kämpfem a Louisem a diváky překvapil i bitkou s Dylanem Sadowym). Pro oba hráče to byla už druhá trefa na turnaji, proti Red Wings se střelecky prosadil také obránce Darren Raddysh. Brankář Matt Tomkins přispěl k výhře 23 zákroky. „První třetině byla skvělá, hráli jsme rychle a důsledně. Ve druhé se to úplně otočilo, pozdě jsme přistupovalo k soupeři a byli celkově pomalí. Ale to se dá pochopit, na druhé straně jsou také kvalitní hokejisté,“ hodnotil kouč Jeremy Colliton. ➜ Více

Blackhawks prohráli na úvod Turnaje nováčků s Rangers 2:3

Chicago vstoupilo do Turnaje nováčků v Traverse City porážkou s Rangers 2:3. New York se brzy ujal dvougólového vedení, následně přidal třetí branku a Blackhawks stáhli skóre až v závěru zápasu, když se trefili Carl Dahlström a Alex DeBrincat. „Od stavu 0:2 jsme hráli dobře, s výkonem ve druhé třetině jsme byli spokojeni. Tam jsme měli s výsledkem něco udělat, asi nám trvalo příliš dlouho než jsme se dokázali prosadit. Ale na začátek to bylo dobré, od posledního ostrého zápasu už uběhla dlouhá doba a bylo to znát,“ řekl trenér Jeremy Colliton. Český centr David Kämpf nastoupil v prvním útoku s DeBrincatem a Alexandrem Fortinem a připsal si bod za asistenci. Do statistik se zapsali také obránci Snuggerud s Pressem a v brance se představil Collin Delia. ➜ Více