Chicago nestačilo na Nashville 1:3, vrátil se Kirby Dach

V sobotu se Blackhawks střetli s Predators a v sestavě uvítali jednu vítanou posilu. Kirby Dach, který si v přípravě na MSJ zlomil zápěstí, již nějaký čas poctivě trénoval, jeho návrat do zápasu však přišel překvapivě brzy. Hned na začátku se talentovaný centr, který nastoupil v útoku se Stromem a Janmarkem, uvedl pěknou akcí kolem Harpura, mnoho důvodů k radosti ale jinak fanoušci Chicaga neměli. Nashville byl výrazně lepším týmem, brankář Saros potvrdil výtečnou formu, ale střeleckou převahu jinak měli stejně hosté. Skóre brzy otevřel volný Johansen a na druhé straně trefil tyčku Janmark. Hawks se nadechli v přesilovce, na vyrovnání však nedosáhli. V půlce zápasu pak chybu Kämpfa v rozehrávce potrestal přesnou střelou Grimaldi a Chicagu dal naději až v závěru třetiny Pius Suter, když šel důsledně do brankoviště a dorazil střelu Kanea. Jenže ze strany Hawks to bylo vše, hned v úvodu třetí části chyboval de Haan a Granlund snadno zvýšil opět na rozdíl dvou branek. „Hodně bruslili, odmakali to a do všeho šli po hlavě, u puků byli dřív. Porazili nás v našem vlastním způsobu hry,“ lamentoval trenér Colliton. „Cítil jsem se dobře, zápěstí mě nijak neomezovalo. Je fajn do toho naskočit zpátky, ale herně mám určitě na víc,“ pověděl Dach, když během 22:08 zaznamenal jednu střelu a -1.

Kevin Lankinen vychytal proti Panthers čisté konto

Brankář Kevin Lankinen byl ústřední postavou čtvrteční odvety proti Floridě a 41 zákroky si vysloužil druhé čisté konto v sezoně. První třetina mnoho vzruchu nepřinesla, snad jen slibnou střelu de Haana a ránu Huberdeaua do tyče během přesilovky. Už brzy po přestávce ale Blackhawks šli do trháku a náskok už nepustili. Početní výhodu po zmatku na brankovišti proměnil Patrick Kane a o chvíli později přidal druhý bod za přihrávku, když Pius Suter dorazil střelu DeBrincata. Panthers v průběhu celého střetnutí svého soupeře jasně přestříleli, Lankinen byl však bezchybný. Znovu mu pomohla branková konstrukce, finský gólman si poradil i v nepříjemné situaci, kdy Huberdeau zakončil blafákem brejk tří na nikoho, a hodně aktivní byl mladý Tippett. Do prázdné branky rozhodl o výsledku Hagel, bez jistého a spolehlivého výkonu Lankinena by mělo Chicago úkol podstatně složitější. „Dneska mě to bavilo. Měl jsem hodně zákroků, asi to nebyl náš nejlepší zápas, ale zvládli jsme to. Přesilovky se povedly, v oslabení to od nás bylo ještě lepší a porazili jsme dobrého soupeře, to se cení,“ liboval si Lankinen. „Ve druhé třetině toho hodně pochytal v důležitých momentech, ale třetí třetina byla z naši strany zdařilá. Určitě bych byl radši, kdybychom hráli víc u nich, podrželi puk, připravili si pár šancí a vybojovali pár přesilovek, to je spolehlivější recept, jak zápas dotáhnout k výhře. Museli jsme častěji bránit, ale ubojovali jsme to, odvedli jsme při tom výbornou práci,“ hodnotil trenér Colliton.

Blackhawks uťali sérii porážek a vyhráli nad Floridou 3:2

Téměř dva týdny čekali hokejisté Blackhawks na vítězství. Chicago se vrátilo na domácí kluziště po šesti zápasech venku, kdy si připsalo jedinou výhru, proti Panthers ale nakonec proměnilo tříbrankový náskok v těsné vítězství 3:2. Před utkáním klub ocenil Patricka Kanea, který na začátku výjezdu dosáhl na metu 1000. zápasů v NHL, a lídr ofenzívy Blackhawks pak zaznamenal dva body za asistence. Skóre otevřel už v 7. minutě Kubalík, když zkušeně zakončil Hagelovu akci mezi betony brankáře Driedgera. Ke konci třetiny pak zvýšil Suter šikovnou tečí nahození Zadorova a ve 25. minutě využil přesilovku Söderberg, kterému Kane přesně přihrál před odkrytou klec. Oproti předcházejícím duelům Chicago vedení nakonec udrželo, ačkoliv se Panthers, kteří se museli obejít bez kapitána Barkova, jehož vyřadilo zranění při rozbruslení, rozhodně nevzdávali. Jenže gólman Lankinen byl ve výborné formě, celkem pochytal 33 střel a důležité byly zejména jeho zákroky za stavu 3:1 proti Hornqvistovi a dvakrát Ekbladovi. Florida sice při umocněné přesilovce vstřelila zásluhou Wennberga kontaktní gól, výhru už ale Chicago nepustilo. „Výhru jsme už potřebovali. Zasloužili jsme si trochu štěstí. Možná jsme si zasloužili i nějaké to vítězství venku, ale na to se nehraje,“ pověděl kouč Colliton. „Povedl se nám začátek, měli jsme zápas pod kontrolou a získali třígólový náskok. Bylo by fajn, kdybychom utkání definitivně rozhodli dříve, ale i tak mě těší, že jsme to udrželi, o to víc, že se jim často daří zápasy otáčet,“ pochvaloval si Patrick Kane. Doplněno: Dominik Kubalík protáhl svou bodovou sérii na šest utkání (2+4). MacKenzie Entwistle, kterého Hawks získali z Arizony při trejdu Mariána Hossy, debutoval v NHL a během šesti minut zaznamenal dvě střely a tři hity.Více

Tampa otočila zápas v Chicagu, Hawks prohráli 3:6

Blackhawks odehráli v neděli výtečnou první třetinu, trefil se Kurashev a po parádní kombinaci s Kanem a Kubalíkem i Janmark, a když Pius Suter zblízka zvýšil ve 24. minutě už na 3:0, zdálo se, že Chicago má k výhře slibně nakročeno. Jenže Tampa se slepenými góly dotáhla, v polovině zápasu bylo srovnáno a nakonec se hosté radovali z vítězství 6:3. Brankář Lankinen nebude spokojený zejména s první trefou Gourdea z dorážky, hodně dalších šancí ale pochytal a třeba Coleman si na něm vylámal zuby ve dvou tutovkách. U domácích se zřejmě projevila nezkušenost, rychle inkasované branky s Chicagem zamávaly a velký počet trestů vyústil hned ve čtyři zásahy při hře v oslabení. V sestavě scházel zraněný de Haan, v polovině zápasu byl do jeho konce vyloučen Murphy a v obraně tak dohrávali vedle Keitha se Zadorovem čtyři nováčci, přičemž pro Wyatta Kalynuka to byl při jeho debutu křest ohněm (dva hity a -2 během necelých 11 minut). „Zvládl to. V první třetině se mi líbil, několikrát se dostal do hry a dobře dostupoval hráče, byl aktivní v rozehrávce. Nebylo to úplně fér, co jsme od některých hráčů dneska potřebovali, ať už jde o vyšší čas na ledě nebo proti komu jsme je nasazovali,“ vyhodnotil trenér Colliton a dodal „Bylo znát, že když podáme svůj špičkový výkon, tak se s nimi můžeme v pohodě měřit. A oni předvedli, proč jsou elitním týmem – asi by se dalo říct, že v těch třech utkáních jsme často diktovali hru, jenže stejně mají pět bodů. [Dneska] nám chyběl zabijácký instinkt, za stavu 3:0 je nemůžeme nechat nadechnout. Rychlá přesilovka, pak hned druhý gól, to se vám proti obhájci Stanleyho poháru prostě nevyplatí.“

Kane dosáhl na metu 400. gólů v NHL

Zatímco v sobotu Chicago v prvním domácím utkání po delší době přes poměrně výraznou převahu s Detroitem vcelku jasně prohrálo, v nedělní odvetě si napravilo náladu vysokou výhrou 7:2. Red Wings měli od začátku velký počet střeleckých pokusů, Kevin Lankinen ale přesto neměl mnoho starostí a celkem zaznamenal 44 úspěšných zákroků. V první třetině získali domácím náskok po Kämpfově přihrávce Zadorov a se štěstím Carpenter a důležitá pak byla přesná rána Sutera na počátku třetí třetiny, kdy šli Hawks do dvoubrankového trháku. V přesilovce zakončil pěknou kombinaci opět Carpenter, ze 400. gólu v NHL se radoval Kane a na všechny tři zásahy přihrával Alex DeBrincat, který ještě v závěru pečetil na konečných 7:2 a bodoval už pošesté v řadě. Poosmé v sezoně se po povedené akci Hagela střelecky prosadil také Dominik Kubalík. Patrick Kane se stal teprve čtvrtým hokejistou Blackhawks, který dosáhl na metu 400. gólů v NHL a v rámci celé soutěže je jubilejním 100. hráčem, kterému se něco takového podařilo. „U kruhu pro vhazování jsem si všiml, že jde [Hronek] na led, tak jsem se snažil přibrzdit a najít si místo pro střelu. Měl jsem radost, ale ať už je to významný gól nebo ne, vždycky se snažíte sehrát každou akci nejlíp jak umíte,“ komentoval Kane svůj slavný okamžik a brzy jej čeká další milník: nedělní zápas byl pro jedničku draftu 2007 jž 996. v NHL. „Určitě to nebyl perfektní výkon, ale zejména první dvě třetiny jsme hráli dobře dozadu. Chtěli bychom si vytvářet více šancí, ale v tu chvíli to stačilo a nakonec jsme to zlomili. Postupně jsme se uvolnili a s větší sebedůvěrou začaly padat i další góly,“ zhodnotil trenér Colliton.