Landon Slaggert debutoval v dresu Blackhawks

Útočník Landon Slaggert (21), kterého si Blackhawks vybrali ve 3. kole draftu 2020, ukončil po čtyřech sezonách své působení na University of North Dakota, s Chicagem podepsal dvouletou nováčkovskou smlouvu a v pátek prožil svou premiéru v NHL. Pro juniorského mistra světa z roku 2021 to osobně sice nebyl žádný propadák (na ledě strávil 10:32, během kterých si připsal dva hity, a dostal prostor i při oslabení), jako tým se ale Blackhawks po dvou pěkných výhrách vrátili zpátky na zem. Proti Los Angeles prohrávali po 8 minutách o tři branky, po čtvrtém gólu stáhli trenéři brankáře Söderbloma a domácí fanoušci nakonec při porážce 0:5 neviděli ani jeden puk v síti Kings. Ti mají aktuálně o poznání lepší mužstvo než San José nebo Anaheim, přesto byl výkon hokejistů Blackhawks rozčarováním.

„LA Kings?“ odpověděl kouč Richardson na otázku, jaký byl proti minulým dvěma zápasům největší rozdíl. „To je jeden důvod, ale dneska to asi bylo obojí. Neodehráli jsme nejlepší utkání v sezoně, zatímco oni byli fakt dobří. Mají v týmu plno velkých a silových hráčů a nám se moc nedařilo vyhrávat souboje, to bylo to hlavní.“

Od Slaggerta si Chicago slibuje především dravost, pohyb, hru do těla a pořádný forčeking. Ve svém poslední sezoně v univerzitní soutěži zlepšil produktivitu a v 36 střetnutích nastřílel rovných 20 gólů, jeho role v NHL ale patrně nebude v prvním nebo druhém útoku. Klub mu nabídl smlouvu už před rokem, Slaggert se ale rozhodl ještě na Notre Dame, kde je jeho otec Andy tři desítky let jedním z trenérů, zůstat, aby si zahrál s mladším bratrem Carterem (se starším bratrem Grahamem si naopak zahrál už dříve). Blackhawks drželi jeho práva pouze do srpna, možnost zahrát si v NHL již nyní byla ale příliš lákavá a sám hráč uvedl, že nikdy ani neuvažoval o tom, že by měl svou profesionální kariéru zahájit v nějakém jiném klubu. V NCAA se rozloučil s bilancí 47+45 ve 136 zápasech.

„Dobrý výkon, stejně jako na tréninku,“ chválil Slaggerta trenér Richardson. „Ale zatím odehrál jen chvíli. Odmakal to, tlačil se do napadání a nebál se do někoho opřít. Jednou se dostal na led při hře v oslabení a vypadalo to, že s tím nemá žádný problém. Uvidíme, co předvede dál. Těším se na to.“ Doplněno: Hawks povolali zpátky do prvního týmu útočníka Lukase Reichela. V 9 zápasech v Rockfordu nasbíral sedm bodů (1+6). Na farmu naopak míří jiný útočník Zach Sanford. Ten po příchodu z Arizony odehrál za Chicago 18 utkání, ve kterých si připsal čtyři body za asistence.