Adam Boqvist je blízko debutu v NHL

Obránce Adam Boqvist (19) se v noci radoval ze svého prvního gólu v AHL, když ranou v přesilovce pomohl Rockfordu k výhře 6:2 nad San Antoniem, a ve čtvrtek mu pak přišla další dobrá zpráva: Blackhawks hokejistu, kterého si vybrali jako 8. celkově na loňském domácím draftu, povolali do hlavního týmu. Za IceHogs Boqvist odehrál 6 zápasů s bilancí 1+0 a +1, zatímco loni během své jediné sezony v Londonu v juniorské soutěži nasbíral 60 bodů (20+40) v 54 utkáních a dalších 13 (10+3) přidal v 11 střetnutích playoff. Chicago má aktuálně na soupisce osm obránců (a zraněného Murphyho), přičemž poslední dva duely sledoval z tribuny veterán Seabrook. V noci na neděli Blackhawks zahájí čtyřdenní výjezd do Kalifornie, kde se postupně představí v Los Angeles, Anaheimu a San José.

Chicago prohrálo v nájezdech s Vegas, Dach se poprvé trefil

Blackhawks sehráli proti Vegas povedené utkání, v brankářském duelu byl ale nakonec úspěšnější Marc-André Fleury. Jedinou branku zápasu, svou první v NHL, měl dlouho na svědomí nováček Kirby Dach, který se z gólu radoval teprve ve svém druhém střetnutí. Po Määttově akci srazil kotouč za čáru kolenem, ale i takové trefy se počítají. Robin Lehner pochytal celkem 33 střel, zatímco Fleury si připsal o dva zákroky méně a oba brankáři se předvedli ve výborné formě. Přesto si bude domácí gólman asi vyrovnávací branku trochu vyčítat. Jen minutu a půl před koncem, už při hře v šesti, totiž Holden po pěkné křižné přihrávce trefil kotouč po ledě přímo mezi jeho betony. V prodloužení Hawks ubránili další oslabení a o vítězi rozhodly až nájezdy, ve kterých se kromě Toewse prosadili Marchessault s Theodorem. „Prohrávat není legrace, ale skutečně si myslím, že jsme hráli dobře. Vegas má výborný tým. Trefili jsme několikrát tyčku, pár dalších slibných šancí neproměnili, mohlo to dopadnout jinak. Tak to prostě je, s tím se musíme porvat. Ve třetí třetině pak přidali, na to si musíme dávat pozor,“ zhodnotil Lehner. V utkání se zranil obránce Connor Murphy a bude mimo hru asi dva týdny.

Saarela v klubu končí, přichází obránce Ian McCoshen

Pouze několik měsíců vydržel v klubu útočník Aleksi Saarela (22), kterého Blackhawks získali v létě z Caroliny při výměně Calvina de Haana (a ve 4. kole draftu si vybrali jeho bratra Anttiho). Přestože v přípravě zaujal, místo si v prvním týmu nevybojoval a na farmě v Rockfordu zaznamenal v 5 zápasech jen bod za asistenci. Šikovný finský křídelník byl loni se 30 góly nejlepším střelcem Charlotte, IceHogs už ale s podobnou produktivitou nepomůže a na své výkony se pokusí navázat na farmě Floridy ve Springfieldu. Výměnou za Saarelu Chicago získalo urostlého obránce Iana McCoshena (24), kterého si Panthers vybrali na samém začátku 2. kola draftu před šesti lety. Rodák z Anaheimu stihl na Floridě během tří sezon 60 utkání (4+3), jinak působil v AHL. Letos ve Springfieldu naskočil do 7 zápasů, během kterých nasbíral čtyři body za asistence. McCoshen, účastník dvou juniorských šampionátů, má stejně jako Saarela smlouvu pouze do konce letošní sezony.

Blackhawks prohráli s Washingtonem, Dach debutoval

Washington v nedělním utkání v Chicagu trestal chyby domácích a nakonec se mohl radovat z výhry 5:3. Po ráně Ovechkina na začátku třetí třetiny si hosté vypracovali dvoubrankový náskok, ale Blackhawks zabrali a trefami výborně hrajícího Kubalíka (10 střel, dva hity a +1) s Kanem srovnali skóre na 3:3. Jenže nerozhodný stav nezůstal ani dvě minuty a chybu domácích v obraně pohodlně trestal zblízka Wilson. Do prázdné pak ještě potvrdil vítězství Washingtonu Eller. „Myslím, že jsme měli převahu, ale nic z toho nebylo. Tak to v hokeji někdy bývá. Puk se příhodně neodrazí, nepovede se výsledek, a je jedno jestli vám jinak všechno vychází. Můžeme se z toho ale odrazit do dalšího zápasu,“ vyjádřil se Drake Caggiula, který svou druhou brankou v sezoně vyrovnával na 1:1. „Samozřejmě bych si přál, aby první zápas skončil vítězně, ale cítil jsem se dobře. Určitě můžu některé věci vylepšit a být týmu prospěšnější,“ pověděl Kirby Dach, trojka posledního draftu, který během svého prvního utkání nastoupil v útoku se Stromem a Kanem na 13:41 a připsal si jeden blok a -1.

Kubalík se poprvé trefil, Blackhawks ale zahájili porážkou

Zatímco Blackhawks dostali po utkání v Praze volno a nastoupili teprve ke svému prvnímu domácímu střetnutí v United Center, Sharks měli na kontě již čtvrtou porážku v řadě. Do San José se z Toronta vrátil veterán Patrick Marleau, prodlouží si tak svou bohatou kariéru a hned si udělal radost dvěma góly. Chicago čtyřikrát v zápase vedlo, jenže hosté pokaždé srovnali a nakonec si odváží dva body za vítězství 5:4. Skóre otevřel svou první brankou v NHL Dominik Kubalík, když se přesně trefil zblízka po povedeném střídání třetího útoku. Dvakrát se prosadil Andrew Shaw a z protiútoku po narážečce s Kanem skóroval i Dylan Strome. Corey Crawford pochytal 29 střel a přestože měl několikrát smůlu při nepříjemných odrazech, ani tentokrát nebude se svým výkonem asi příliš spokojený. „Na osobní čísla se nedíváme, dva body do tabulky by byly daleko lepší. Nemyslíme si, že bychom hráli naplno celých 60 minut. Několik střídání se nám nepovedlo a puk skončil v naší síti. Všechno po takových menších chybách, které se dají v naší hře odstranit, zapracujeme na tom,“ vyjádřil se Andrew Shaw, který vstřelil své první góly po návrat z Montréalu. „Nepřemýšlel jsem jak to tam padne, ale jsem za to samozřejmě rád. Budu si to asi pamatovat do konce života, ale nakonec jsme bez bodů, takže z toho teď mám smíšené pocity,“ pověděl o své první trefě Dominik Kubalík.