Boqvist se při porážce s Tampou zranil, debutoval Hardman

V utkání s Tampou Bay nebyli Blackhawks favoritem a přestože měli střeleckou převahu, Lightning kráčeli hned od počátku za přesvědčivou výhrou. Větší ztrátou je pro Chicago zranění talentovaného obránce Adama Boqvista, který utrpěl při střetu s Černákem zlomeninu zápěstí a čeká jej několikaměsíční pauza tak jako před nedávnou dobou Kirbyho Dacha. Už v první minutě zaskočil Lankinena Černák a nováček v brance Hawks nebude mít radost ani z třetí inkasované branky, kdy se po dorážce radoval Barre-Boulet. Přesto to bylo o přestávce jen o gól, po šťastných odrazech oslavil branku Hagel a Vasilevskiy pak podcenil střelu Kalynuka. Jenže ve druhé části, do které Lankinena nahradil Subban, přidali hosté další tři snadné trefy a zápas měli pod kontrolou. Za Chicago jen korigovali skrytou střelou od modré Keith a parádní ranou z voleje Kubalík, když proměnil přesilovku proti třem. „Pokud se chceme měřit s ostatními a vyhrávat, tak je potřeba hrát lépe. Jistě, měli jsme dnes trochu smůly, to k tomu patří. Ale musíme se s tím lépe vyrovnat a makat do obrany. Bez puku jsme nebyli ochotni zápas odbojovat, bez toho je výhra daleko,“ vyjádřil se trenér Colliton. Doplněno: Poprvé v NHL nastoupil útočník Mike Hardman, kterého Hawks podepsali přes měsícem z Boston College, a během 10 minut zaznamenal hned sedm hitů.

Stillman prodloužil smlouvu o tři roky

Obránce Riley Stillman (23), kterého Chicago získalo před uzávěrkou přestupů při velké výměně s Floridou, v novém působišti zaujal a s klubem v neděli uzavřel novou tříletou smlouvu. Kanadský hokejista, draftovaný Panthers ve 4. kole, nyní hraje na nováčkovskou smlouvu, která mu po sezoně vyprší. Nový kontrakt mu zajistí plat 1,35 milionu dolarů. Stillman se po přestupu zařadil mezi stálice v obraně Blackhawks a od řady ostatních spoluhráčů se odlišuje důraznějším herním stylem. Je proto otázkou, nakolik jeho nová smlouva (a rozšiřovací draft Seattlu Kraken) ovlivní další angažmá Nikity Zadorova (končí mu smlouva na 3,2 milionu a bude zřejmě chráněným volným hráčem), potažmo dalších mladých zadáků, u kterých má Chicago na hraně NHL přetlak. Stillman, syn dvojnásobného vítěze Stanleyho poháru Coryho Stillmana, nastoupil za Blackhawks do 6 zápasů, ve kterých zaznamenal jeden menší trest a -1. Na Floridě celkem stihl 43 utkání (0+5 a 30 trestných minut), téměř stovku zápasů pak odehrál na farmě v AHL. Nová smlouva sice nepatří mezi nejdražší, je ale jednocestná a ukazuje, že se s ním v Chicagu do budoucna počítá. „Mám s ohledem na budoucnost našeho týmu radost, že tu mladého a silového obránce jako je Riley máme. Pomalu se z něj stává komplexní hráč a těším se na to, že budeme moct z první ruky sledovat, jak se zlepšuje i nadále. Líbí se nám, že je velký, a jeho důraz naši obranu vhodně doplňuje,“ uvedl na klubovém webu GM Stan Bowman.

Hawks v Columbusu znovu otočili, v prodloužení rozhodl Hagel

Letošní nepříliš přívětivou bilanci z utkání, kdy prohrávali po dvou třetinách hry, si Blackhawks v pondělí v Columbusu vylepšili a nakonec brali po prodloužení dva body. Do sestavy se poprvé po přestupu z Floridy dostali Connolly se Stillmanem, kterému uvolnil místo Zadorov. S podezřením na otřes mozku po zásahu pukem brzy odstoupil Boqvist a Chicago tak stejně jako v sobotu odehrálo většinu zápasu na pět obránců. Stillman zaujal důraznou hrou a během 21:23 zaznamenal čtyři hity, dvě střely, dva bloky a -1. U prvního gólu nechal Matteauovi příliš mnoho místa, Hawks však rychle odpověděli přesnou ranou Keitha v přesilovce. Ve druhé části se od modré dokonalou střelou prosadil Laine a po přestávce muselo Chicago dotahovat. Korpisala nejprve prostřelil Kurashev a ve 49. minutě zužitkoval dobrou práci u mantinelu debutant Brett Connolly, ačkoliv s jeho přízemním pokusem si měl gólman Blue Jackets jistě poradit lépe. Jenže z náskoku se Hawks neradovali dlouho, Laine se rozjel s pukem přes celé hřiště Laine, protáhl se kolem de Haana, který v odvetě ještě nebyl zcela fit, a kolem Lankinena vyrovnal na 3:3. V prodloužení pak těsně minul a na druhé straně se trefil po křižné přihrávce Dacha Brandon Hagel. „Letos mi to tam moc nepadá, tak snad teď přijdou další. Vím, že góly dávat umím, i v NHL,“ pověděl Hagel, pro kterého to byla šestá branka v sezoně. „Je super, že můžu hned od začátku přispět. Sebedůvěru jsem neztratil, rád bych navázal na to, jak jsem hrával dříve. Jsem připravený,“ vyjádřil se Connolly, který za čtyři předešlé sezony nastřílel celkem na 70 gólů. „Hrál hodně do těla, aktivně, zapojoval se do útoku. Až jsem ho musel trochu brzdit, ale dařilo se mu,“ ocenil trenér Colliton Rileyho Stillmana.