Blackhawks povolali z AHL Lukase Reichela

Útočník Lukas Reichel (19) je dalším hráčem, který se může těšit na svou premiéru v NHL. Blackhawks německého hokejistu, kterého si vybrali předloni v 1. kole, povolali do hlavního týmu a zdá se, že by Reichel mohl odehrát svůj první zápas za Chicago už v noci na pátek proti Montreálu. Na farmě v Rockfordu hraje Reichel ve výborné formě, když byl vyhlášen hráčem minulého týdne AHL poté, co ve dvou zápasech nasbíral 6 bodů (3+3). Celkem za IceHogs nastoupil do 20 utkání, ve kterých nastřílel 11 branek a na 9 přihrál. Od Reichela si klub hodně slibuje a dá se proto předpokládat, že v sestavě dostane šanci vedle talentovaných spoluhráčů, zřejmě na centru v jednom útoku s Patrickem Kanem. Podobně jako Galvas má i Reichel dost zkušeností z dospělého hokeje, když před odchodem do Ameriky působil dvě sezony v Eisbärenu Berlín. Pokud za Chicago do konce sezony neodehraje alespoň 10 zápasů, nováčkovská smlouva se mu protáhne o jeden rok, a podle zpráv ze zámoří Hawks uvažují tímto směrem. Trenér Derek King uvedl, že by se Reichel měl po několika utkáních opět vrátit do AHL, kde tuto sezonu nejspíš dohraje. V tuhle chvíli se ale může nadaný útočník chystat na svůj debut v dresu Blackhawks. Doplněno: Brankář Lankinen byl po covidu k dispozici už pro zápas v Columbusu, stejně tak se vrací Gustafsson. Útočnicí Gabriel, Hardman a Slavin byli spolu s brankáři Morrisem a Söderblomem odesláni do Rockfordu.

Oslabené Chicago zvítězilo v Columbusu, skvělý debut Galvase

Na první bod v NHL si sice ještě český obránce Jakub Galvas musí počkat, jinak ale v noci na středu prožil parádní debut v nejslavnějšího hokejové soutěži světa. Kvůli covidu ze sestavy vypadli klíčoví obránci Seth Jones s McCabem, které nahradili právě Galvas s Calebem Jonesem, a zadáci Blackhawks se jako celek s těžkou situací porvali na výbornou. Galvas dostal od trenérů velkou důvěru, když na ledě strávil celkem 23:40 (z toho téměř sedm minut v přesilovkách), během kterých zaznamenal jednu střelu, dva bloky a +1. Před odchodem do zámoří působil dva roky v A-týmu Olomouce, potom dva roky ve finské lize za Jukurit a v Rockfordu letos nastoupil do 20 utkání (1+5 a tři menší tresty). Zápas s Columbusem, který měl být hlavně o návratu Setha Jonese, ale nakonec nebyl ani jen o debutu mladého českého hokejisty. Druhou výhru Hawks v řadě podpořil 24 zákroky brankář Fleury, mezi střelce se kromě dvougólového DeBrincata zapsali i zkušení zadáci Murphy s de Haanem a gólům vždy předcházela vynikající práce spoluhráčů. DeBrincat vyrovnával sám před Korpisalem po výtečné přihrávce Stillmana, de Haan přesnou střelou k tyči proměnil skvělou práci Kurasheva a doma výborně hrající Murphy zakončil pohlednou kombinaci s Kanem a Toewsem. V závěru sice Nyquist potrestal chybu Stromea ve vlastním oslabení, výhru už ale Chicago uhájilo. „Řeknu vám upřímně, že mě hodně překvapilo, jak dobře to odehrál. V Rockfordu jsme spolu byli jen chvíli, ale vím, že hrál chytře a klidně a měl dobrý pohyb. Dneska si s tím poradil skvěle, neměl to lehké,“ chválil Galvase trenér Derek King. „Pokaždé je to výjimečný zápas, když hrajete před svou rodinou. Nestává se to tak často, jak bych si přál,“ pověděl Murphy, který v Columbusu strávil své mládí, a dodává: „Program je nahuštěný, proto je potřeba, abychom se vyvarovali výpadků a pokusili se naskočit na vítěznou vlnu.“

Chicago doma podlehlo Calgary 1:5

Ani druhý novoroční zápas Chicagu hrubě nevyšel. Alex DeBrincat sice zakončil pěknou souhru s Kanem a zajistil Hawks vedení, jenže další branku už domácí nepřidali a nakonec prohráli jasně 1:5. První třetina přitom nenasvědčovala tomu, že by si Flames měli připsat snadné body, jenže ve druhé části nabídlo Chicago svému soupeři tři přesilovky a nováček v brance Arvid Söderblom musel čelit 26 (!) střelám. V utkání zaznamenal celkem 37 zákroků a ve třetí třetině dlouho držel naděje Hawks – třeba když zvládl trestné střílení Dubého. Calgary však tou dobou vedlo 3:1 po snadné trefě Lindholma v přesilovce a především gólu Lewise v oslabení, po kterém dostali hosté zápas už úplně pod kontrolu. Söderblom nejprve zlikvidoval brejk, jenže Flames se vzápětí dostali do další velké šance, kterou jim ostudným bráněním nabídli Gustafsson s Kanem. Druhý jmenovaný sice mohl svou chybu ještě napravit, jenže dvakrát trefil tyčku a na body mělo Chicago opět hodně daleko. „V minulém utkání nebyla snad polovina našich hráčů na zápas vůbec připravená. Tentokrát to ještě byli tři nebo čtyři, ale to si prostě nemůžeme dovolit. Nechci nikoho jmenovat, oni to vědí a vyjasníme si to. Dřív jsme si dokázali v problémech poradit líp. Upozorňovali jsme hráče na to, abychom se vyvarovali vyloučení a nechodili na trestnou. A co se stane ve druhé třetině, když je to vyrovnané a možná jsme i kousek lepší a uděláme tři fauly? Raz dva a je to. Asi jsme polevili v koncentraci, jenže takhle to nejde,“ lamentoval trenér King. „Můžeme se vymlouvat pořád dokola, ale je jedno, jestli jsme rozehraní nebo ne, prostě jsme nepodali dobrý výkon. Včera nám to vůbec nešlo a i když to dneska bylo lepší, pořád jsme nasekali hodně chyb a gólmana v tom nechali. Nabídli jsme jim velké šance a vždycky to potom dopadne takhle, soupeři jsou dobří a využijí to,“ řekl Alex DeBrincat.

Blackhawks v Nashvillu propadli 1:6

Souhrou okolností kolem covidu-19 si mohli hokejisté Blackhawks užít prodlouženou vánoční přestávku, dvoutýdenní pauza se ale na jejich výkonu hodně podepsala a do Nového roku tak Chicago nakročilo debaklem v Nashvillu 1:6. Predators byli rozehraní, v dobré pohodě a výborným začátkem si usnadnili práci. Hawks scházeli tradiční brankáři Fleury s Lankinenem a přestože náhradníci Delia se Söderblomem, který nastoupil poprvé v NHL, při obdržených gólech vyloženě nechybovali, trenéři jistě očekávali víc než aby oba jmenovaní shodně inkasovali hned z první střely. Delia vydržel v brance jen první třetinu, ve které čelil sedmi střelám, a za stavu 0:3 ho nahradil Söderblom. Chicago sice svého soupeře výrazně přestřílelo, jenže Predators skórovali na začátku každé ze tří třetin a Blackhawks jim situaci hodně usnadnili. V pěkně sehrané přesilovce za stavu 0:2 se mohli hosté vrátit do hry, žádná kombinace však ke gólu nevedla a ještě před přestávkou Nashville odskočil do tříbrankového trháku. Výborně chytajícího Sarose nakonec překonal jen pěknou střelou z pravé strany Kurashev, celkově ale Hawks hráli druhé housle a prohráli jasně 1:6, ačkoliv to byl právě domácí brankář, který se o výrazný rozdíl ve skóre zasloužil především. „Nemyslím si, že bychom odehráli nějak výrazně špatný zápas. Líbil se mi začátek, kdy jsme měli dobrý pohyb a byli často na puku. Připravili jsme si šance, ale žádnou jsme neproměnili, zatímco oni ano,“ hodnotil smířlivě trenér Derek King. „Podle mě hrálo Chicago dobře, odmakali to. Měli jsme štěstí v tom, že s tím výkonem, který jsme předvedli, asi jinak moc úspěchů neuděláme. Ale někdy se to tak sejde, dávali jsme góly v pravou chvíli,“ přitakal domácí kouč John Hynes. „Už když jsem byl malý kluk, tak jsme snil o tom, že si v NHL někdy zahraju. Bavilo mě to, i když to bylo náročné. Celkově z toho mám ale dobrý pocit, povedlo se mi pár zákroků,“ pověděl Arvid Söderblom, který do Chicaga přišel před sezonou ze Skellefteå a zatím se rozkoukával na farmě v Rockfordu. Doplněno: Po zranění se do sestavy vrátili útočník Jujhar Khaira.