Shaw se Smithem už letos nenastoupí, povolán Hagel

Útočníci Andrew Shaw a Zack Smith již v této sezoně do hry nezasáhnou. Shaw (28) se do Chicaga vrátil v létě z Montréalu, stihl ale jen 26 utkání (3+7) a od konce listopadu je mimo hru kvůli otřesu mozku. U Canadiens prožil loni svou bodově nejúspěšnější sezonu (19+28), zdravotní problémy jej ale provázely během celého jeho tříletého angažmá v Kanadě. Blackhawks si od jeho návratu jistě mnoho slibovali, nyní je ale jisté, že se bez Shawa budu muset obejít i v závěru sezony. Smlouvu s platem 3,9 milionu má ještě pro příští dva ročníky. Smith (31) posílil Chicago také v létě, výměnou za Anisimova po 11 letech opustil Ottawu. V 50 zápasech si připsal 11 bodů (4+7), z pozice hráče čtvrtého útoku pomohl na oslabení a krátce před zraněním jej kouč Colliton začal využívat i v přesilovkách. Smith schází v sestavě od 12. 2. a v pátek se podrobí operaci zad, po které už si letos nezahraje. Smlouva s platem 3,125 milionu mu platí ještě pro příští rok. Doplněno: Na svůj debut v NHL se může těšit útočník Brandon Hagel (21). Hawks ho sice už jednou povolali, do zápasu se ale tehdy ještě nedostal. Na farmě v Rockfordu během své první sezony mezi profesionály se Hagel prosazuje výborně a s 19 zásahy je nejlepším střelcem mužstva. Po 55 střetnutích má na kontě 30 bodů a 36 trestných minut. Chicago s ním podepsalo smlouvu jako s volným hráčem, původně Hagela však draftovalo Buffalo.

Chicago zahájilo krátký výjezd těsnou porážkou v Dallasu

Blackhawks vyrazili do Texasu na svou první zástavku během třízápasového výjezdu, na výhru nad Nashvillem však nenavázali. Proti Stars nesehráli špatné utkání, do hry (byť se to na výsledku příliš neprojevilo) je dostala série přesilovek a špičkový výkon brankáře Crawforda. Domácí tým ale také odehrál vydařené střetnutí, v určitých chvílích těžil ze své rychlosti a v závěru poctivě uzavřel prostor před pozorným gólmanem Khudobinem. Oba góly Dallasu padly z bezprostřední blízkosti, kdy měli po smolných odrazech Pavelski se Seguinem pohodlnou pozici. Za Hawks snížil parádní ranou v přesilovce 4 na 3 nováček Dominik Kubalík. Jeho druhou trefu v utkání rozhodčí neuznali kvůli trestu pro Toewse, na druhé straně Crawfordovi pomohla při šanci Lindella nadvakrát branková konstrukce a hostující brankář pokryl i trestné střílení Janmarka. „Nevyšlo to, ale odehráli jsme dobrý zápas. Bojovali jsme a v přesilovce si vypracovali nějaké šance. Zdálo se mi, že se hodně stahovali na brankoviště, ale jejich brankář chytal taky výborně, na konci měl dva důležité zákroky. Určitě jsem hráli dost dobře na to, abychom tohle utkání mohli vyhrát,“ zhodnotil Corey Crawford. Doplněno: Obránce Lucas Carlsson nastoupil ke svému prvnímu zápasu v NHL a nevedl si vůbec zle. Během 14:55 zaznamenal tři hity a jeden blok. Jeho krajan Erik Gustafsson s týmem na výjezd neodcestoval, vynechal druhé utkání v řadě a očekává se, že bude před pondělní uzávěrkou přestupů vyměněn.

Dominik Kubalík je nejlepším nováčkem měsíce ledna

Český útočník Dominik Kubalík získal ocenění pro nejlepšího nováčka NHL za měsíc leden. V 10 zápasech nastřílel stejný počet branek, ke kterým přidal čtyři asistence. S 21 zásahy se Kubalík prosadil na pozici nejlepšího střelce mezi nováčky a v lednu nastřílel více gólů pouze Alex Ovechkin z Washingtonu (13). S 10 góly Kubalík zároveň vyrovnal klubový rekord v počtu branek nováčka v jednom měsíci, který v listopadu 2017 stanovil Alex DeBrincat. Rodák z Plzně posílil Chicago před letošní sezonou, když se klubem dohodl na roční smlouvě poté, co jej Blackhawks získali výměnou z Los Angeles. Doplněno: Před několika dny napsal Chric Kuc velký článek o tom, jak se právě příchod Kubalíka do Chicaga urodil, a jeho překlad si můžete přečíst dále.Více