Delia chytil 46 střel a Kane nastřílel Minnesotě hattrick

Utkáním proti Minnesotě si udělali hráči Blackhawks radost, přestože o jeho výsledku rozhodl spíše výkon jejich soupeře. Collin Delia potvrdil svou formu z předchozího střetnutí s Coloradem a pod výhru 5:2 se podepsal 46 zákroky. Spoluhráči mu mohli děkovat zejména o první přestávce, zatímco Devan Dubnyk na druhé straně neměl dobrý den a když inkasoval potřetí z 10 střel, na ledě jej nahradil Stalock. Blackhawks poprvé v sezoně využili dvě přesilovky a popáté v kariéře se z hattricku těšil Patrick Kane. Ten nejprve otevřel skóre z poněkud nevinně vyhlížející situace, ve 24. minutě zvýšil ranou z voleje na 3:1 a později pečetil výhru střelou do prázdné branky. O zbylé dvě trefy se postaral Brandon Saad, v přesilovce pohotově využil příhodného odrazu a při druhém gólu měl po chybě Stalocka lehkou úlohu. „Upřímně, posledních asi 15 zápasů hrajeme o dost lépe. Vím, že ne vždycky je to vidět na výsledku, ale i když se nám úplně nedaří, tak jsme ve hře až do konce a sbíráme body. To je dobré znamení. Třeba dneska jsme nehráli dobře, ale Delia byl neskutečný, držel nás a vyhráli jsme,“ pochvaloval si Kane, který i ve své 12. sezoně v NHL dosáhl na hranici 20 branek a mezi nejproduktivnějšími hráči soutěže se posunul na 12. příčku (20+27 ve 39 zápasech).

Blackhawks neuspěli doma s Floridou 3:6

V posledním utkání před krátkou vánoční přestávkou přivítalo Chicago Floridu a přestože získalo vedení po ráně Murphyho, tak brzy tahalo za kratší konec. Po třech výhrách v řadě prohrálo, tentokrát 3:6. Když už se zdálo, že Cam Ward bude dnes nepřekonatelný (třikrát mu v úvodu pomohly tyčky), tak se ze dvou snadných gólů radoval nováček Hawryluk. DeBrincat pak sice v přesilovce šťastnou trefou srovnal, jenže Panthers utekli v závěru druhé třetiny do rozhodujícího trháku a když se po přestávce trefil Malgin, bylo hotovo. Třemi body (1+2) se blýskl Dylan Strome, zatímco Jacob Nilsson nastoupil ke své premiéře v NHL a stihl 6:47, během kterých zaznamenal -1 a jeden hit. „Věřili jsme si, i po první třetině, kdy jsme hráli dobře. Ale jakmile jsme dostali první gól, tak nás to vyhodilo z tempa. A třetí a čtvrtý nás zabily,“ pověděl Strome. „Poslední dobou mám štěstí, puky se ke mě odráží. Občas se to tak sejde, jindy zase nedáte gól, ať se snažíte jakkoliv. Když se daří, tak to beru,“ vyjádřil se DeBrincat, který má na kontě už 17 branek a bodoval posedmé v řadě (7+4). „Nebruslili jsme tak dobře a dělali hodně chyb. Často jsme ztráceli puk a je jedno, jestli jsme ho měli pod kontrolou nebo ho jen potřebovali vyhodit. Oni se na nás pak hned tlačili a s tím jsme se nedokázali srovnat,“ popsal trenér Colliton.

Jacob Nilsson povolán do Chicaga a je blízko premiéře v NHL

Útočník Jacob Nilsson přicestoval v pátek s IceHogs do Chicaga k utkání s Wolves, blýskl se gólem a dvěma přihravkámi při výhře 5:4 a svým výkonem zaujal natolik, že si vysloužil povolání k hlavnímu týmu. Nilsson (25) s Blackhawks uzavřel smlouvu letos v květnu a trenér Colliton jej dobře zná ze společného působení v Moře. Té rodák ze Stockholmu pomohl k postupu do SHL 20 góly, loni pak ve švédské nejvyšší soutěži nasbíral 18 bodů (8+10) ve 40 utkáních a debutoval také v reprezentaci. V Rockfordu Nilsson nastoupil do 31 střetnutí, ve kterých vstřelil 6 branek a na 8 nahrál. Jedná se o zodpovědného útočníka, použitelného ve všech herních situacích, v poslední době navíc přidal produktivitu, když v 8 zápasech zaznamenal 7 bodů (4+3). U Blackhawks nahradí Luka Johnsona, který se na farmu vrací po jednom utkání a v této sezoně dosud v NHL v 15 zápasech debutoval (0+1).

Přetlak v obraně má první oběť: Jan Rutta jde do AHL

Chicagská obrana je v letošní sezoně jedna z nejhorších v soutěži, přesto (nebo možná právě proto) mají trenéři mezi obránci pestrý výběr. Uzdravil se Murphy, po krátké nemoci je zpátky Gustafsson, z farmy přišel Dahlström a brzy by měl být fit i zraněný Forsling, černého Petra tak vyfasoval český hokejista Jan Rutta. Před několik dny se spekulovalo o tom, že GM Bowman nabízí konkurenci jak Ruttu, tak letní posilu z Philadelphie Manninga, k výměně však nedošlo a bývalý obránce Chomutova byl nejprve zapsán na listinu volných hráčů a následně odeslán na farmu do Rockfordu. V letošní sezoně Rutta nastoupil do 23 zápasů (2+4), jenže na povedené výkony z první poloviny minulého ročníku, svého prvního v NHL, nenavázal. Loni nasbíral 20 bodů (6+14) v 57 zápasech a přestože po otřesu mozku z půlky sezony šla jeho výkonnost dolů, s klubem uzavřel novou roční smlouvu na 2,25 milionu. Letos ale Rutta nedostával mnoho prostoru a zdá se, že jeho angažmá v Chicagu je u konce.

Do hlavního týmu se vrací Sikura s Dahlströmem

Blackhawks se vrátili z Winnipegu s osmou porážkou v řadě a nyní se budou snažit tuto nepěknou sérii zlomit na domácím ledě, kde je čekají zápasy v rychlém sledu s Pittsburghem, znovu s Winnipegem, se San José a s Nashvillem. Před duelem s Penguins udělalo Chicago několik změn v sestavě. Do hlavního týmu se vrací obránce Carl Dahlström (23) a útočník Dylan Sikura (23). Opačným směrem putuje útočník Alexandre Fortin (21) a na listinu zraněných byl zapsán Artem Anisimov (30). Dahlström je lídrem obrany v Rockfordu (kterému se po odchodu kouče Collitona přestalo dařit) a po 22 zápasech má na kontě 8 bodů (1+7). V Chicagu loni urostlý hokejista v 11 utkáních debutoval (0+3). Sikura hraje letos první sezonou mezi profesionály, loni už ale stihl za Blackhawks svou premiéru (0+3 v 5 střetnutích). V dresu IceHogs nastoupil do 26 zápasů, ve kterých vstřelil 9 branek a na 9 dalších přihrál, a je tak aktuálně nejproduktivnějším hráčem svého celku. Fortin, nováček v NHL, odehrál v Chicagu 24 utkání s bilancí 3+3, zatímco Anisimov zaznamenal 15 bodů (6+9) ve 31 střetnutích a nyní bude v sestavě scházet kvůli otřesu mozku.