Rockford prohrál první zápas s Grand Rapids 2:3p

Přestože v základní části skončili IceHogs o bod třetí za Grand Rapids, úvodní zápas série hrané na tři výhry odehráli kvůli termínové kolizi u soupeře na domácím ledě. K vítězství to však přes nadějný průběh nakonec nevedlo a po porážce 2:3 v prodloužení teď Rockford čekají dvě střetnutí na ledě Griffins. V prvním utkání se na gól nečekalo dlouho, když už v 5. minutě proměnil Teplý pěknou přihrávku Reichela od zadního mantinelu. Ve druhé části zvýšil povedenou ranou na vyrážečku Sanford, jenže ve třetí dvacetiminutovce dokázali Griffins srovnat skóre. Nejprve dobře chytajícího Staubera překonal z úhlu mezi betony Shine a v 56. minutě připomněl Sanforda Lombardi, který z podobné pozice také zamířil přesně na vyrážečku. Prodloužení ukončil již v 5. minutě nejproduktivnější hráč Grand Rapids Berggren, když se kolem Kaisera natlačil z úhlu k Stauberovi a překonal gólmana Rockfordu mezi betony. IceHogs byli v této chvíli hodně rozčilení, neboť situaci předcházel ostrý zákrok na Seneyho u mantinelu ve středním pásmu. Domácí hokejisté se přestali soustředit na hru, ta ale nebyla přerušena a Berggren v situaci jeden na jednoho z celkem nevinné pozice rozhodl o tom, že do Grand Rapids odjede s náskokem 1:0 na zápasy soupeř.

Blackhawks ukončili sezonu a IceHogs čeká playoff

V noci na sobotu uzavřeli Blackhawks sezonu 2023–2024 porážkou v prodloužení s LA 4:5. O osmičce postupujících do playoff v Západní konferenci NHL bylo už nějakou dobu rozhodnuto, o složení jednotlivých dvojic se však hrálo až do poslední chvíle a svou roli v tomto souboji mělo také Chicago. Hawks třemi rychlými góly na začátku třetí třetiny otočili skóre zápasu s Kings, jenže kalifornský celek nakonec urval oba body a v 1. kole si zahraje odvetu proti Edmontonu.

Většině hokejistů Hawks sezona skončila a pro některé to patrně znamená také konec jejich angažmá v Chicagu – volnými hráči budou útočníci Tyler Johnson, Blackwell, Pitlick nebo Sanford a obránci Zaitsev, Megna a Tinordi. Smlouva končí také Andersonovi, Raddyshovi, Reesu Johnsonovi, Entwistlovi a Reichelovi s Vlašićem, poslední dva jmenovaní si ale sezonu ještě prodlouží. Vlašić bude reprezentovat USA na MS v Praze a Ostravě, kde svou účast potvrdili také Bedard (Kanada) a Kurashev (Švýcarsko) a další zřejmě budou následovat.

Reichel, který pěkným gólem otevřel skóre posledního zápasu v LA, bude možná na turnaji chybět. Chicago poslalo mladého německého útočníka na farmu do Rockfordu, kde se IceHogs po povedeném závěru základní části (z 25 posledních utkání vyhráli rovných 20!) chystají na playoff, kam se probojovali z třetí pozice v Centrální divizi. V neděli mohl Rockford v klidu pošetřit řadu klíčových hráčů a přesto si v prodloužení poradil s Chicagem Wolves po trefě obránce Creviera. Poprvé mezi profesionály v AHL nastoupili útočníci Nick Lardis s Martinem Mišiakem, do statistik se však nezapsali. V playoff se Hogs střetnou s Grand Rapids (Detroit) a první zápas v sérii hrané na tři vítězství je na programu v sobotu. ➜ Více

Klubové ceny Rockfordu 2023-24

Před posledním domácím utkáním základní části IceHogs zveřejnili klubové ceny Rockfordu pro letošní rok. Nejužitečnějším hráčem byl vyhlášen útočník Brett Seney, nejlepším nováčkem obránce Ethan Del Mastro, nejlepším obráncem Nolan Allan, neopěvovaným hrdinou útočník Mike Hardman, největším drsňákem útočník Brandon Baddock a hráčem s největším zlepšením útočník Jalen Luypen. Mužem roku byl vyhlášen další útočník Kale Howarth. ➜ Více

Frank Nazar posílí Chicago ještě v této sezoně

Útočník Frank Nazar (20), kterého si Chicago vybralo jako 13. celkově na draftu 2022, s klubem podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu. Ta vstupuje v platnost okamžitě a tři zápasy před koncem sezony se tak Nazar může chystat na svůj debut v NHL. Velkou většinu minulé sezony, své první na University of Michigan, vynechal kvůli zranění, letos se ale zařadil mezi důležité postavy v útoku Wolverines, když v 41 utkáních nasbíral stejný počet bodů za 17 gólů a 24 asistencí. Na posledním juniorském šampionátu přispěl Nazar reprezentaci USA k zisku zlatých medailí osmi přihrávkami v sedmi zápasech. Není překvapením, že se s univerzitní soutěží loučí už po dvou letech, přesto nebylo jisté, že se tak mladý hokejista rozhodne. V Chicagu, které teprve začíná budovat svůj kádr pro nadcházející roky, by ale měl brzy dostat hodně prostoru, přestože je možné, že alespoň část příštího ročníku stráví ještě na farmě v Rockfordu.

Zatímco Nazar doplní Landona Slaggerta v Chicagu, u IceHogs se teď na konci sezony také objevilo pár nových jmen. Ze Švýcarska dorazil útočník Jiří Felcman, který už by ale měl být zase zpátky v Evropě, neboť s českou reprezentací hráčů do 20 let pojede na Turnaj pěti do Popradu, z Kingstonu (OHL) přišel útočník Paul Ludwinski, který v sobotu proti Milwaukee v AHL debutoval, a čerstvě se s Rockfordem dohodl na zkoušce také útočník Martin Mišiak z Erie (OHL). Ludwinski letos v juniorské lize nasbíral 69 bodů (23+46) v 60 utkáních a s Chicagem uzavřel nováčkovský kontrakt, který začne platit v létě. Mišiak, draftovaný loni ve druhém kole, ve své první sezoně v OHL zaznamenal 47 bodů (23+24) v 60 střetnutích. Zatím není jasné, jestli se v létě vrátí do Erie nebo bude působit v Rockfordu. „V příštích pár týdnech to prodiskutujeme. Když hrajete v lize, kde vyloženě nedominujete, vždycky má svá pozitiva, pokud tam zůstanete o něco déle. Ale je potřeba to zvážit, jestli jsou tahle pozitiva cennější než pozitiva, která plynou z přechodu mezi profesionály. Teď to probereme a uvidíme,“ řekl nedávno novinářům asistent GM Blackhawks Mark Eaton.

V semifinále závěrečného turnaje NCAA Frozen Four prohrál Nazarův Michigan s Boston College 0:4, ve finále však zvítězila po výhře 2:0 Denver University. Historický desátý titul pomohl svému týmu vybojovat také centr Aidan Thompson, kterého si Chicago vybralo ve 3. kole draftu před dvěma lety. Ve 44 zápasech si připsal rovných 30 bodů (11+19).

Bedard potřetí nováčkem měsíce, oceněn i Guttman

Útočník Connor Bedard byl v březnu letos potřetí vyhlášen nováčkem měsíce, když ve 14 zápasech nasbíral 17 bodů za čtyři branky a třináct přihrávek. Stejné ocenění Bedard získal už v listopadu a prosinci, než jej ze hry vyřadila zlomenina čelisti. Celkem ve své první sezoně v NHL dosud odehrál 63 utkání, v nichž nastřílel 22 branek a na 37 nahrál. Vedle Eddieho Olczyka se Bedard stal teprve druhým hokejistou v klubové historii Blackhawks, který nastřílel 20 gólů v sezoně, kdy mu bylo teprve 18 let. Proti Anaheimu dosáhl 12. března osobního maxima 5 bodů (1+4), což se v historii NHL povedlo 18letému hráči teprve popáté. V souboji o Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka soutěže je sice jednička posledního draftu favoritem, velkou šanci ocenění získat má ale kromě Bedarda také 21letý obránce Brock Faber, který se po příchodu z univerzitní soutěže rychle zařadil mezi klíčové hráče Minnesoty.

Dvě ocenění obdržel minulý týden v AHL útočník Cole Guttman (25). V Chicagu letos nasbíral 8 bodů (4+4) v 27 zápasech a v mizerné ofenzívě Blackhawks zapadl, v Rockfordu však pookřál a výbornými výkony pomohl k tomu, že mají IceHogs už jistou účast v playoff. Ve 12 březnových střetnutích zaznamenal Rockford rovných 10 výher a Guttman přispěl hned 22 body (11+11). Vedle hráče měsíce byl vyhlášen také hráčem posledního týdne v březnu, když si ve třech utkáních připsal osm bodů (2+6). Celkem letos na farmě nasbíral 40 bodů (16+24) a +20 ve 39 zápasech a stal se teprve čtvrtým hráčem v klubové historii, který obdržel cenu pro hráče měsíce v AHL. Naposledy se to v roce 2015 podařilo brankáři Michaelu Leightonovi a před ním byli vybráni útočníci Jeremy Morin a Martin St. Pierre.