Kurashev rozhodl prodloužení, trefili se i Kane s Kubalíkem

V noci na pátek se Chicago nad domácím ledě utkalo s Montréalem a ještě před začátkem zápasu klub ocenil Andrewa Shawa, dvojnásobného vítěze Stanleyho poháru, který svou kariéru nedávno ukončil kvůli zdravotním problémům a v NHL odehrál téměř 550 střetnutí právě za Blackhawks a Canadiens. V samotném utkání mělo Chicago výborný vstup, v první třetině svého soupeře prakticky k ničemu nepustilo a když Kubalík proměnil akci po pěkné přihrávce Toewse, dostali se domácí do vedení. Po přestávce se však obraz hry otočil a Montréal svůj zlepšený výkon přetavil ve dva góly: nejprve srovnal z dorážky obránce Petry a Fleuryho pak v přesilovce překonal střelec Hoffman. Jenže utkání Blackhawks nakonec zvládli. Na začátku třetí části se z gólu po delší odmlce radoval Patrick Kane, když v přesilovce nachytal Montembaulta, nicméně další šance zůstaly nevyužity. A protože ani slibnou přesilovku krátce před koncem Chicago neproměnilo, rozhodlo o vítězi prodloužení. V něm měli puk na hokejkách Canadiens, jenže si šanci nevytvořili a naopak udeřilo z první příležitosti na druhé straně. Kurashev na hraně ofsajdu šikovně převzal puk a natlačil se do branky, kde po srážce s obráncem a gólmanem nakonec kotouč doklouzal za čáru. Neobvyklá situace skončila u videa, rozhodčí však oba sporné momenty posoudili ve prospěch domácích a švýcarský útočník tak vítěznou trefou potěšil komentátora Eddieho Olczyka. „Mám radost, že to vyšlo pro nás. Několikrát už jsem zažil, že to bylo naopak a prohráli jsme nějakým podivným způsobem, a tohle bylo určitě fajn. Ve druhé třetině jsme polevili, ale zabojovali jsme a zlepšenou hrou jsme je už ve třetí části do ničeho moc nepustili,“ radoval se trenér Derek King. Doplněno: Lukas Reichel se ve své premiéře rozhodně neztratil a během 16 minut zaznamenal tři střely a jeden blok. Poprvé za Chicago nastoupil i Sam Lafferty a za 15:17 si připsal dvě střely a dva hity. Ze sestavy vypadli kvůli covidu Strome s Dachem, naopak se vrátil Gustafsson.

Blackhawks povolali z AHL Lukase Reichela

Útočník Lukas Reichel (19) je dalším hráčem, který se může těšit na svou premiéru v NHL. Blackhawks německého hokejistu, kterého si vybrali předloni v 1. kole, povolali do hlavního týmu a zdá se, že by Reichel mohl odehrát svůj první zápas za Chicago už v noci na pátek proti Montreálu. Na farmě v Rockfordu hraje Reichel ve výborné formě, když byl vyhlášen hráčem minulého týdne AHL poté, co ve dvou zápasech nasbíral 6 bodů (3+3). Celkem za IceHogs nastoupil do 20 utkání, ve kterých nastřílel 11 branek a na 9 přihrál. Od Reichela si klub hodně slibuje a dá se proto předpokládat, že v sestavě dostane šanci vedle talentovaných spoluhráčů, zřejmě na centru v jednom útoku s Patrickem Kanem. Podobně jako Galvas má i Reichel dost zkušeností z dospělého hokeje, když před odchodem do Ameriky působil dvě sezony v Eisbärenu Berlín. Pokud za Chicago do konce sezony neodehraje alespoň 10 zápasů, nováčkovská smlouva se mu protáhne o jeden rok, a podle zpráv ze zámoří Hawks uvažují tímto směrem. Trenér Derek King uvedl, že by se Reichel měl po několika utkáních opět vrátit do AHL, kde tuto sezonu nejspíš dohraje. V tuhle chvíli se ale může nadaný útočník chystat na svůj debut v dresu Blackhawks. Doplněno: Brankář Lankinen byl po covidu k dispozici už pro zápas v Columbusu, stejně tak se vrací Gustafsson. Útočnicí Gabriel, Hardman a Slavin byli spolu s brankáři Morrisem a Söderblomem odesláni do Rockfordu.

Nylander odchází k Penguins výměnou za Laffertyho

Útočník Alex Nylander (23) další starty v Chicagu nepřidá, klub jej ve středu vyměnil do Pittsburghu za jiného forvarda Sama Laffertyho (26). Nylander přišel k Blackhawks v létě 2019 z Buffala za obránce Jokiharjua a přestože si v první sezoně v novém dresu nevedl bodově zle (10+16 v 65 zápasech), nevyrovnanými výkony si vyloženě nezískal stálé místo v sestavě a slýchal častěji kritiku než slova chvály. V osmi zápasech playoff nebodoval, celou minulou zkrácenou sezonu vynechal kvůli těžkému zranění kolene a v Chicagu už na svého otce Michaela, který zde v 90. letech působil tři roky, nenaváže. Zatímco Nylander letos čekal na šanci na farmě v Rockfordu (8+4 ve 23 utkáních), příležitost dostávali opakovaně jiní jeho spoluhráči u IceHogs a dalo se proto očekávat, že hokejistu s končící smlouvou pošle klub při vhodné příležitosti pryč. Ani v Buffalu, kterého jej kdysi draftovali jako 7. celkově, ani v Chicagu Nylander svůj talent nedokázal naplno rozvinout, další možnost tedy dostane v Pittsburghu. Odtud Blackhawks náhradou získali Sama Laffertyho, kterého si Penguins vybrali ve 4. kole draftu 2014, a americký hokejista se z Brown University postupně prosadil až do NHL. Letos si v 10 zápasech připsal dva body za asistence a s Pittsburghem se loučí s celkovou bilancí 6+7 v 94 utkáních. Lafferty je bojovný křídelník s dobrým pohybem, od kterého se nedá očekávat žádná velká produktivita, ale spíš velké nasazení, důraz a poctivá práce při oslabení. Také jemu končí v létě smlouva, s platem 750 tisíc dolarů.