Ryan Hartman odchází do Nashvillu, Wingels posílí Boston

Útočník Ryan Hartman (23) byl krátce před uzávěrkou přestupů vyměněn do Nashvillu. V Chicagu, které si ho vybralo na konci 1. kola draftu v roce 2013, nastoupil celkem do 141 utkání, ve kterých nastřílel 27 branek a na 30 přihrál. Vyloučen byl na 130 minut. Na farmě v Rockfordu Hartman odehrál 139 zápasů a připsal si 79 bodů (31+48). S americkou reprezentací vybojoval titul Mistra světa jak na šampionátu hráčů do 18 let, tak v juniorské kategorii. V sestavě Blackhawks si během dvou sezon nenašel stálé místo, trenéři jej zkoušeli na různých pozicích a také díky tomu podával nevyrovnané výkony. V Chicagu byl Hartman jedním z mála hráčů, který se nebál přiostřit, zároveň ale sbíral zbytečné tresty, kvůli kterým pak některé zápasy sledoval jen z tribuny. Smlouva s platem 863 tisíc dolarů mu končí po sezoně, kdy se stane chráněným volným hráčem. Blackhawks poslali Predators navíc volbu v 5. kole a náhradou získali útočníka Victora Ejdsella (22) a volby v 1. a 4. kole draftu. Ejdsell působí v HV71 v nejvyšší švédské soutěži a ve 44 zápasech nasbíral 30 bodů (17+13). S Nashvillem uzavřel loni dvouletou smlouvu jako volný hráč. Tommy Wingels (29) byl na poslední chvíli vyměněn do Bostonu za volbu v 5. kole draftu 2019. V Chicagu odehrál 57 utkání (7+15, 43 trestných minut) poté, co s klubem podepsal smlouvu jako volný hráč, a není vyloučeno, že se k Blackhawks v létě opět vrátí. Doplněno: Johnny Oduya, dvojnásobný vítěz Stanleyho poháru s Chicagem, dohraje sezonu ve Philadelphii, která si ho vybrala z listiny volných hráčů Ottawy. Útočníka Lance Boumu si žádný z konkurentů nevybral a zřejmě tak zamíří do Rockfordu.

Chicago ukončilo sérii porážek kanonádou proti Capitals

Osm zápasů čekalo Chicago na výhru, proti Capitals si ale hráči Blackhawks s chutí zastříleli. Když v 7. minutě překvapil Holtbyho kapitán Toews, měli hosté rychlou odpověď a srovnali po šikovné teči Wilsona. Jenže to bylo z jejich strany vše a další góly přidávali už jen domácí. Vedení vrátil Chicagu Saad, když zametl puk po akci Hinostrozy, a vteřinu a půl před přestávkou zvýšil Schmaltz (asistenci si připsal Carl Dahlström, pro kterého to byl první bod v NHL). Hawks měli další příležitosti a třemi góly na konci druhé části definitivně svému soupeři utekli. Toews vystihl rozehrávku Caps a jeho práci zužitkoval v brejku dva na nikoho Kane. Hartman se pak krásně protáhl obranou Washingtonu a překonal Holtbyho popáté, tříminutovou smršť ještě potvrdil v přesilovce Anisimov. „Udrželi jsme koncentraci po celý zápas a hráli v daleko vyšším tempu než bylo v posledních utkáních obvyklé. Byla to zábava, ale pořád je to jen jeden zápas. Uvidíme, jak se nám na něj podaří navázat,“ vyjádřil se kouč Quenneville. „Už několikrát jsme vedli 2:1 a pak to dopadlo všelijak. Tentokrát jsme hráli dobře celý zápas. Zabrali jsme, přidali nějaké góly a to je fajn. Snad nás tahle výhra proti silnému soupeři nakopne,“ doplnil Patrick Kane, který v utkání zaznamenal svou 500. asistenci v NHL.

Blackhawks nestačili na Arizonu a prohráli pošesté v řadě

Chicago utrpělo na ledě nejslabšího týmu soutěže debakl 1:6, prohrálo v šestém utkání za sebou a na poslední příčku zaručující postup do playoff ztrácí už 10 bodů. Jedinou branku Blackhawks vstřelil v přesilovce Alex DeBrincat a byla to jeho šestá trefa v posledních osmi zápasech. Bývalý brankář Hawks Antti Raanta pochytal 37 střel, zatímco chicagská dvojice Forsberg-Glass se o inkasované branky podělila rovným dílem a společně pokryla 16 pokusů. Blackhawks už v posledních týdnech nefunguje vůbec nic, lídři jsou neviditelní, neustálé změny ve složení jednotlivých formací nepomáhají, nedaří se náhradním gólmanům a v 11 z posledních 14 utkání vstřelilo Chicago pouze dvě branky nebo méně. „Jsou to teď těžké chvíle. Snažíme se nějak odrazit, ale není od čeho. Každý obdržený gól nás hrozně sráží,“ lituje Patrick Kane. „Před třetím gólem jsme byli na koni, začalo se nám dařit a v ten moment potřebujeme, aby to brankář chytil. Nechceme se těšit tím, že jsme měli víc střel a víc šancí, nakonec jsme prohráli bez toho, abychom měli na výhru vůbec nějakou naději. A počítají se právě jen výhry,“ prohlásil kouč Joel Quenneville.

Calgary zvítězilo v Chicagu a playoff se vzdaluje

Blackhawks prohráli také druhé utkání proti Calgary a doma nezískali ani bod. Na chvostu Centrální divize nyní ztrácejí na Colorado 6 bodů, Minnesota má na poslední pozici zajišťující postup do playoff náskok ještě o jeden bod víc. Chicago sice začalo zápas dobře, když se už ve 4. minutě trefil v přesilovce pohotový DeBrincat, a domácí se později ubránili v dlouhém oslabení ve třech proti pěti. Jenže brzy po přestávce Flames z přečíslení vyrovnali a gól Ryana Hartmana o chvíli později nebyl po dlouhé konzultaci s videem uznán. Ve třetí třetině trefil DeBrincat brankovou konstrukci, v dobré šanci se objevil Hinostroza a z výborné pozice trefil Smitha Kempný. Jeff Glass se na druhé straně vyznamenal při šanci Backlunda, na střelu Stona tři a půl minuty před koncem ale nedosáhl. Zdálo se, že Gaudreau zahrál puk nedovoleně, video však nepotvrdilo ani vysokou hůl a vlastně ani to, že hostující útočník puk vůbec zasáhl. V závěru přidali Flames gól do prázdné a Kane jen korigoval pár vteřin před koncem na konečných 2:3. „Je to frustrující, nevím co na to víc říct. Myslím, že jsme hráli docela dobře a měli hodně šancí. Musíme vyhrávat zápasy, když dostaneme jen dvě nebo tři branky. Na video si nemůžeme stěžovat, stejně je to vždycky na nás a záleží jen na konečném výsledku. Jsme určitě pod stále větším tlakem. Jak se blíží konec sezony, tak si začínáme uvědomovat, že to asi máme spočítané. Nezbývá nic jiného než se soustředit na další zápasy,“ vyjádřil se kapitán Jonathan Toews.

Blackhawks získali v Calgary jen bod

V důležitém utkání v Calgary ztratilo Chicago dvoubrankové vedení a nakonec prohrálo po prodloužení 3:4. Proti Flames, kteří zvítězili poprvé po šesti zápasech, se Hawks představí opět v úterý, tentokrát na domácím ledě v United Center. Chicago získalo náskok po gólech Schmaltze s Hinostrozou a krátce poté, co Calgary srovnalo skóre, potrestal chybu Brodieho z brejku Duclair. Jenže třetí třetina patřila domácímu celku, Blackhawks vystřelili na branku soupeře pouze tři pokusy a když za vlastní brankou ztratil puk Murphy a Frolík zblízka vyrovnal, vzalo nakonec Chicago bod s povděkem. V prodloužení dobře střílel Toews, jenže hra se otočila, chicagský kapitán už Monahana nedostihl a ten z druhé vlny proměnil přihrávku Brodieho v rozhodující gól. „Musíme sbírat body, pořád si to říkáme. Ostatní týmy stále vyhrávají, nemůžeme si dovolit žádné výpadky. Čas běží, snazší už to nebude,“ vyjádřil se Nick Schmaltz. „(Jeff) Glass chytal výborně, hlavně v první třetině nás podržel několika super zákroky. Mrzí mě, že to dneska nakonec nevyšlo, teď nás to pálí, ale musí se rychle otřepat,“ doplnil Vinny Hinostroza.