Blackhawks vybojovali výhru nad Seattlem 4:3

Z třízápasové série na domácím ledě musí mít hokejisté Chicaga dobrý pocit – nejprve zvítězili nad Torontem v prodloužení 4:3 a na porážku 2:4 proti St. Louis odpověděli v úterý večer výhrou 4:3 proti Seattlu. Blackhawks se mohli v utkání s Krakenem opřít o jistě chytajícího brankáře Mrázka (33 zákroků) a nově složený útok Entwistle-Dickinson-Anderson, který se postaral o dvě branky. Dickinson se trefil letos už posedmé a potvrdil tak svou střeleckou formu, zatímco Entwistle sledoval střetnutí s Blues jen z tribuny a Anderson nastoupil teprve do svého třetího letošního zápasu za Blackhawks poté, co ho klub povolal z farmy v Rockfordu. Chicago v první třetině ztratilo dvougólový náskok, když krátce před přestávkou vyrovnal v oslabení trpělivě Wennberg, další dvoubrankové vedení už ale domácí mužstvo udrželo. V 25. minutě překonal Grubauera pohotovou ranou na lapačku Tyler Johnson a v polovině prostřední dvacetiminutovky zvýšil po dobré práci Andersona Entwistle. V přesilovce sebral Reichelovi gól ležící Oleksiak, zatímco na druhé straně zlikvidoval Mrázek výborně betonem střelu Eberleho. A tak byla Entwistlova trefa nakonec vítězná, přestože se třetí třetina hrála v podstatě na jednu stranu a do krizové situace se Hawks dostali především při minutovém oslabení ve třech. Mrázka však překonal pouze z levého křídla Kartye, jinak si chicagská obrana v čele s českým gólmanem poradila i v několika závarech, v oslabení neinkasovala a během finální dvouminutové powerplay už si Seattle žádnou šanci nevypracoval. „Fakt jsem na kluky hrdý. Je pěkné vidět, když hrajeme s nasazením tak, jak bychom chtěli. A ve chvíli, kdy se nám přestalo dařit a nechali jsme je dát pár gólů, tak jsme se zase dokázali zvednout. A o tom to je, no ne? Přesně to znamená, když se řekne vítězná mentalita, že se nenecháme rozhodit tím, že se nám něco nepovede. Dneska jste to mohli vidět, důležité góly, bloky a zákroky, v pravou chvíli. To je cesta k výhře. Takový hokej nás baví,“ pochvaloval si Nick Foligno.

Počtvrté už Chicago na Floridě vyrovnat nedokázalo

Třikrát se hokejistům Chicagu podařilo eliminovat náskok domácích Panthers, na čtvrtý gól ze začátku třetí třetiny už ale odpověď nenašli. Dvakrát, stejně jako v minulém utkání v Tampě, se prosadil Connor Bedard a oba jeho krásné góly znovu potvrdily, jak mimořádně nadaného útočníka Blackhawks na posledním draftu získali. Už v první minutě se ze snadné branky radoval Ekman-Larsson, po přihrávce Reichela ale zblízka srovnal Dickinson. Panthers si vzali vedení zpět při přesilovce, kdy výtečnou střeleckou formu prokázal Reinhart, který šikovně tečoval nahození Tkachuka. Jenže ještě do přestávky vyrovnal Bedard, když sebral puk Stenlundovi a pohotovou střelou z ostrého úhlu šokoval Bobrovského. Po 27 minutách hry si sice vybral smolnou chvilku jinak velmi dobře chytající Söderblom, když si srazil za čáru Reinhartovu přihrávku, ale i potřetí se Chicagu podařilo srovnat. Rychlá reakce přišla opět z hole Bedarda, který nabral rychlost ve středním pásmu, pěkně si prohodil Ekmana-Larssona a přesnou ranou nedal Bobrovskému šanci. Rozhodující gól zařídil na začátku třetí třetiny v početní výhodě Verhaeghe. Na brankovišti se nejlépe zorientoval Reinhart a po jeho přiťuknutí už měl domácí útočník snadnou úlohu. Hawks se snažili, ze slibné pozice to zkoušel třeba Jones, a v závěru zatlačili svého soupeře do defenzívy, jenže obrana Panthers přežila i poslední příležitosti Bedarda s Johnsonem a mohla se radovat z těsné výhry 4:3. Florida sice dlouho těžila z výrazné střelecké převahy, Chicago ale mohlo těšit, že bylo až do samého konce ve hře o dobrý výsledek, ačkoliv to nakonec nedopadlo… „Je to frustrující. Po vítězství v Tampě už bychom chtěli nastartovat nějakou šňůru výher, ale zatím se nám nepodařilo vyhrát dva zápasy po sobě. Každá porážka bolí, ale asi si to zasloužili víc něž my. Měli jsme šance a byli jsme ve hře až do konce, to je určitě pozitivní, ale i tak to štve,“ pověděl Connor Bedard.

Bedard si připsal 4 body při vítězství v Tampě 5:3

Nebýt několika zranění, mohli se hráči Blackhawks radovat, že potěšili svoje maminky na výletě na Floridu povedenou výhrou 5:3 proti silnému soupeři. V otevřené první třetině mělo Chicago spoustu štěstí a pozorného Mrázka v brance, který si v utkání připsal celkem 30 zákroků. Na začátku mu dvakrát pomohly tyčky, zatímco domácí Lightning si dva góly dali po příhodných odrazech sami. Přísné vyloučení Jonese potrestal už ve 4. minutě volný Cirelli na středu, jenže Blackhawks rychle odpověděli, když Bedard přelstil Hedmana a zužitkoval odvážnou práci Kurasheva. Tampě vrátil náskok střelou do odkryté branky Kucherov, do přestávky ale šlo s dvougólovým vedením Chicago. Nejprve si Korchinského nahození srazil do sítě Darren Raddysh, bývalý obránce Rockfordu a bratr útočníka Taylora Raddyshe, který posílil Blackhawks právě z Tampy při výměně Hagela. Pro šikovného nováčka Korchinského to byla jeho první branka v NHL. Při rychlém brejku potom proměnil perfektní přihrávku Bedarda jiný bývalý hráč Lightning Tyler Johnson a těsně před koncem třetiny si Bedard připsal svou 7. branku v sezoně – chicagský supertalent získal puk ve středním pásmu, vyměnil si ho s Folignem a přestože jeho bekhendový pokus Johansson pokryl, srazil kotouč do sítě vracející se Cirelli. Krátce po začátku druhé dvacetiminutovky využil na brankovišti přesilovku Perry a Blackhawks pak předvedli zodpovědný výkon, kterým Tampu nepustili zpátky do zápasu. Dlouhou závěrečnou powerplay sice přetavil v gól Stamkos, na víc už ale domácí nedosáhli a s Chicagem prohráli 3:5. Blackhawks tak může mrzet pouze to, že utkání dohráli bez zraněných Tinordiho, Athanasioua a Halla – Seth Jones strávil na ledě téměř 32 minut. „V jiných zápasech jsem měl myslím i víc šancí a nebyl z toho ani bod. Nikdy nevíte a občas to dopadne takhle. Z bodů mám radost, to je jasné,“ těšil se Bedard, třetí nejmladší hokejista v historii NHL, kterému se podařilo v utkání nasbírat 4 body (2+2). „Nebyli jsme spokojení s tím, jak jsme hráli v neděli (při porážce s New Jersey), proto je pro nás tohle vítězství důležité. O to víc proti takovému týmu, kdy je na ledě znát, proč se jim v minulých letech tak dařilo. Prvních 10 minut nás nepustili k puku, ale trpělivost se nám vyplatila a počkali jsme si na jejich chyby.“