Blackhawks nestačili na MacKinnonovo Colorado

Ačkoliv se Avalanche potýkají s řadou zranění, ve svém středu mají ve výborné formě hrajícího Nathana MacKinnona. Ten už po minutě hry tečoval Compherovu střelu, navíc přidal tři asistence a byl tak ústřední postavou Colorada při výhře v Chicagu 5:2. Blackhawks nastoupili k odpolednímu utkání ve sváteční sadě černobílých dresů, tentokrát jim ale štěstí nepřinesla. Zack Smith sice po výtečném napadání snížil v polovině první třetiny na 1:2, jenže brzy poté využil perfektní ranou přesilovku nejproduktivnější nováček soutěže Cale Makar a ve zbytku zápasu už domácí nekladli velký odpor. Svého soupeře sice přestříleli 36:23, kromě gólu Patricka Kanea (bodoval ve 14 utkání v řadě) těsně před druhou přestávkou ale na Pavla Francouze nevyzráli. „Byl to důležitý zápas v rámci naší divize a nedali jsme si čuchnout. Nevím, jestli se dá říct, že bychom měli stejně šancí jako oni. Mají dobrý tým, to je třeba uznat. Nám se nepovedl začátek, tam jsme jim toho dovolili hodně,“ lamentoval kapitán Toews. „Ze začátku byli přesnější. [Crawford] několikrát neviděl, byla tam teč, ale když trefíte bránu, tak nikdy nevíte, kdy z toho může být gól. Měli jsme střel dost, ale mohlo jich být víc, občas jsme místo toho přihrávali. Třeba by nám tam něco spadlo, mohli jsme vybojovat přesilovku, něco co by nás nakoplo,“ doplnil kouč Colliton. Doplněno: Duncan Keith nedohrál zápas kvůli zranění třísla a minimálně sobotní odvetu v Denveru vynechá.

Corey Crawford vychytal první nulu v sezoně

Brankář Corey Crawford pochytal 32 střel a v odvetě s Dallasem udržel čisté konto. Stars sice přicestovali do United Center se šňůrou sedmi výher v řadě, nastoupili ale ke třetímu utkání během čtyř dní a proti odpočatějším Blackhawks to bylo znát. Už v prvním víkendovém střetnutí předvedlo Chicago výborný výkon, Dallas ale zvítězil v nájezdech. Tentokrát už si Hawks připsali oba body a po třech zápasech oslavili výhru. Ve 12. minutě zakončil pohotově ze středu Brandon Saad a zajistil domácím vedení, které navýšil v přesilovce v polovině třetí části Patrick Kane. Nejproduktivnější hráč Hawks (12+19) tak bodoval už ve 13. utkání v řadě. Do prázdné branky pak už jen pojistil výhru obránce Murphy. „Hráli jsme výborně do obrany. Několikrát jsme se sice nemohli dostat z pásma, ale nepanikařili jsme, drželi je po stranách a skvěle blokovali: [Seabrook] to tam párkrát pěkně vykopnul. Dobrá výhra proti silnému soupeři, na tom můžeme stavět,“ vyjádřil se brankář Crawford. „Bylo fajn, že jsme měli náskok, [Crawford] dobře zachytal a pomohli jsme si přesilovkou. Mají skvělý tým, tři ze čtyř bodů z tohoto dvojzápasu jsou pro nás pozitivem. Teď máme pár dní na to, abychom se připravili na další dvě důležitá utkání,“ zhodnotil kouč Jeremy Colliton. Doplněno: Dylan Strome nenastoupil kvůli podezření na otřes mozku a k prvnímu utkání v sezoně proto nastoupil Matthew Highmore.

Blackhawks domácí zápas s Carolinou k bodu nedotáhli

V noci na středu se Blackhawks utkali v United Center s Carolinou a přestože ve třetí třetině svého soupeře zmáčkli a dvěma zásahy zmírnili třígólové manko, oba body za výhru 4:2 berou Hurricanes. Jen výborný Lehner v chicagské brance zabránil v prvních dvou třetinách tomu, aby si hosté vypracovali výraznější náskok. V 15. minutě ujeli Niederreiter s Nečasem dva na nikoho a druhý jmenovaný pohodlně zakončil. Krátce po přestávce zvýšil ranou z levého křídla Svechnikov a když se kolem Gustafssona lehce protáhl Niederreiter, bylo to v polovině zápasu o tři branky. Ve třetí části pak Mrázka překonali zadáci Gustafsson s Murphym, snaha Blackhawks však k vyrovnání nevedla. U obou zásahu asistoval Patrick Kane a chybí pouze jedna přihrávka k hranici 600. „Asi se to tak občas přihodí, hráli jsme teď často a hodně cestovali. I když se necítíte na 100 %, tak v sobě musíte najít dost energie hrát hned od začátku. Ve třetí třetině se nám to dařilo, ale takhle musíme hrát celou dobu,“ zhodnotil kapitán Jonathan Toews. „Hráli to dobře. Napadali nás agresivně a vysoko a my měli příležitost toho využít, dostat se za jejich hráče. Jenže jsme pak prohrávali souboje, k puku se už nedostali a to je celé,“ doplnil kouč Jeremy Colliton.

Dach se trefil dvakrát proti Buffalu a Chicago znovu vyhrálo

Blackhawks porazili na domácím ledě Buffalo 4:1 a zvítězili počtvrté v řadě. Skóre otevřel v 16. minutě nováček Kirby Dach, když jeho bekhendovou střelu příhodně přizvedl Eichel. Bodoval tak již potřetí za sebou a zanedlouho se radoval z další branky. Pěknou přihrávkou ho poslal do šance Smith a Dach se proti Huttonovi prosadil povedeným blafákem. Ve třetí třetině zvýšili Kane (bodoval v 9. utkání v řadě) s Toewsem a čestný zásah zajistil Sabres Eichel. „Začínám hrát dobře. Hodně si věřím a týmu se daří, to mi pomáhá i osobně. Když jsme na správné cestě, vítězíme a naši nejlepší hráči dělají body – tím neříkám, že mezi ně patřím –, tak to je hodně znát, každého to nakopne a góly pak dávají všichni,“ pověděl po utkání Dach. „Moc toho neměli. A my jsme začali dávat góly. Šancí jsme měli dost i dřív, ale teď jich daleko víc proměňujeme, to je dobře. Skvěle jsme zvládli oslabení, zavřeli střed a to bylo super,“ pochvaloval si brankář Corey Crawford, který během své kariéry vyhrál všech 11 zápasů, ke kterým proti Buffalu nastoupil.

Blackhawks zvítězili v Nashvillu vysoko 7:2

Na konci října si Chicago dojelo do Nashvillu pro ostudnou porážku 0:3, když pouze vynikající výkon brankáře Lehnera zabránil tomu, aby bylo skóre daleko vyšší. O motivaci měli tedy hosté postaráno a z druhého letošního utkání proti Predators si nakonec odvezli vysokou výhru 7:2. První minuty tomu však nenapovídaly: domácí měli převahu a naráželi jen na opět výborného Lehnera. Jenže v 7. minutě Rinne neviděl střelu Gustafssona po vhazování, krátce před přestávkou si sám na brankovišti pěkně poradil Kubalík a když Seabrook brzy po návratu ze šaten překvapil domácího gólmana střelou bekhendem, měli už Blackhawks solidně našlápnuto. Po parádní kombinaci vyhnal Rinneho na střídačku přesnou ranou Kämpf, v závěru zvýšili Kane a dvakrát Nylander a domácí jen korigovali dvěma vcelku smolnými zásahy kapitána Josiho. V této sezoně se obě mužstva střetnou ještě třikrát, přičemž Predators pokaždé přicestují do United Center. „Myslím, že jsme odvedli dobrý výkon, hlavně v první a druhé třetině. Jistě, proměnili jsme svoje šance a Lehner v důležitých chvílích zachytal, obzvlášť na začátku, kdy to bylo trochu hektické. Vstřelené branky nám potom dodaly sebevědomí,“ zhodnotil kouč Jeremy Colliton. „Na začátku chodili často do přečíslení a buď se nám je podařilo zablokovat nebo měl Lehner skvělé zákroky. Když jsme pak dali první gól, to nás nakoplo a je naopak trochu zabrzdilo. To bylo klíčové,“ souhlasil obránce Connor Murphy, který se vrátil po 11 zápasech, které zmeškal kvůli zranění. Doplněno: Patrick Kane bodoval už v 8. utkání v řadě (7+9).