Patrick Kane vystřelil Chicagu výhru v Coloradu 3:2p

Fantastickou formu chytil Patrick Kane, proti Coloradu přidal ke dvěma gólům asistenci u přesilovkové trefy DeBrincata, z posledních 7 zápasů má bilanci 7+6 a počet svých letošních bodů zaokrouhlil na 50. Proti Avalanche měli Blackhawks vynikající začátek, domácí celek zatlačili do defenzívy a když Kane z voleje uklidil přihrávku Anisimova, vedlo Chicago už o dvě branky. Jenže pár minut před přestávkou proměnil Rantanen přesilovku milimetrově přesnou střelou na bližší tyčku. Colorado se pak dostalo do tempa, vyrovnalo hru a působilo kompaktnějším dojmem, byť také hosté měli své šance a zřejmě v té největší vychytal Varlamov DeBrincata. Delia zlikvidoval celkem 30 pokusů, nedosáhl jen na ránu MacKinnona ve výhodě a Hawks se na něj mohli opět spolehnout. Ve třetí části Chicago pohrdlo dlouhou přesilovkou 5 na 3, čtyřminutový trest pro Landeskoga, který se přelil do prodloužení, už ale Kane po výborné práci Toewse využil. Před novoročním utkáním s Bostonem pod otevřeným nebem tak Chicago oslavilo pátou výhru z posledních šesti zápasů. „Naše lajna teď šlape dobře, baví mě s nimi hrát a myslím, že se ještě máme kam zlepšovat,“ pochvaluje si Kane souhru se Stromem a Anisimovem. ➜ Více

Delia chytil 46 střel a Kane nastřílel Minnesotě hattrick

Utkáním proti Minnesotě si udělali hráči Blackhawks radost, přestože o jeho výsledku rozhodl spíše výkon jejich soupeře. Collin Delia potvrdil svou formu z předchozího střetnutí s Coloradem a pod výhru 5:2 se podepsal 46 zákroky. Spoluhráči mu mohli děkovat zejména o první přestávce, zatímco Devan Dubnyk na druhé straně neměl dobrý den a když inkasoval potřetí z 10 střel, na ledě jej nahradil Stalock. Blackhawks poprvé v sezoně využili dvě přesilovky a popáté v kariéře se z hattricku těšil Patrick Kane. Ten nejprve otevřel skóre z poněkud nevinně vyhlížející situace, ve 24. minutě zvýšil ranou z voleje na 3:1 a později pečetil výhru střelou do prázdné branky. O zbylé dvě trefy se postaral Brandon Saad, v přesilovce pohotově využil příhodného odrazu a při druhém gólu měl po chybě Stalocka lehkou úlohu. „Upřímně, posledních asi 15 zápasů hrajeme o dost lépe. Vím, že ne vždycky je to vidět na výsledku, ale i když se nám úplně nedaří, tak jsme ve hře až do konce a sbíráme body. To je dobré znamení. Třeba dneska jsme nehráli dobře, ale Delia byl neskutečný, držel nás a vyhráli jsme,“ pochvaloval si Kane, který i ve své 12. sezoně v NHL dosáhl na hranici 20 branek a mezi nejproduktivnějšími hráči soutěže se posunul na 12. příčku (20+27 ve 39 zápasech).

Blackhawks neuspěli doma s Floridou 3:6

V posledním utkání před krátkou vánoční přestávkou přivítalo Chicago Floridu a přestože získalo vedení po ráně Murphyho, tak brzy tahalo za kratší konec. Po třech výhrách v řadě prohrálo, tentokrát 3:6. Když už se zdálo, že Cam Ward bude dnes nepřekonatelný (třikrát mu v úvodu pomohly tyčky), tak se ze dvou snadných gólů radoval nováček Hawryluk. DeBrincat pak sice v přesilovce šťastnou trefou srovnal, jenže Panthers utekli v závěru druhé třetiny do rozhodujícího trháku a když se po přestávce trefil Malgin, bylo hotovo. Třemi body (1+2) se blýskl Dylan Strome, zatímco Jacob Nilsson nastoupil ke své premiéře v NHL a stihl 6:47, během kterých zaznamenal -1 a jeden hit. „Věřili jsme si, i po první třetině, kdy jsme hráli dobře. Ale jakmile jsme dostali první gól, tak nás to vyhodilo z tempa. A třetí a čtvrtý nás zabily,“ pověděl Strome. „Poslední dobou mám štěstí, puky se ke mě odráží. Občas se to tak sejde, jindy zase nedáte gól, ať se snažíte jakkoliv. Když se daří, tak to beru,“ vyjádřil se DeBrincat, který má na kontě už 17 branek a bodoval posedmé v řadě (7+4). „Nebruslili jsme tak dobře a dělali hodně chyb. Často jsme ztráceli puk a je jedno, jestli jsme ho měli pod kontrolou nebo ho jen potřebovali vyhodit. Oni se na nás pak hned tlačili a s tím jsme se nedokázali srovnat,“ popsal trenér Colliton.

Chicago vybojovalo třetí výhru v řadě

Absence zraněné brankářské jedničky Coreyho Crawforda donutila hráče Blackhawks k větší koncentraci a odměnou jim byla třetí výhra v řadě, navíc proti divizním soupeřům z Nashvillu, Dallasu a Colorada. V Denveru dostal poprvé v sezoně příležitost gólman Collin Delia a přestože nepůsobil příliš jistým dojmem, svou úlohu zvládl výborně, připsal si 35 zákroků a nedosáhl pouze na střelu Comphera z bezprostřední blízkosti. Třikrát mu sice pomohla tyčka, konstrukce ale později zvonila i na druhé straně, když Grubauerovi pomohlo proti Saadovi břevno. Blackhawks poslal do vedení při přečíslení DeBrincat, krátce poté, kdy přímo do akce naskočil z trestné lavice Kahun. Rozhodující branku vstřelil na začátku třetí části Anisimov, když pohodlně dorazil puk, který po střele Kanea Grubauerovi propadl na čáru. „Mám ze sebe dobrý pocit. Mohl jsem puk méně vyrážet a občas to nebyly ideální zákroky, ale s tím se člověk musí někdy poprat a dneska to byl právě ten případ. Samozřejmě potřebujete trochu štěstí, ale tomu musíte jít naproti. Při zápasech venku se nikdo neptá, jak jste puk udrželi před čárou, tak jsme rádi za dva body,“ vyjádřil se Delia, pro kterého to byl teprve třetí zápas v NHL. „Dneska nám skvěle zachytal brankář, to má na úspěchu velký podíl. Moc nám nejezdily nohy, prali jsme se s tím a hráli do kopce. Cením si toho, že jsme to přežili, pak se k tomu přidalo pár vynikajících zákroků a bezvadná hra v oslabení,“ zhodnotil trenér Colliton. ➜ Více

Blackhawks ztratili zápas se San José a zraněného Crawforda

Chicago svůj zápas proti San José nerozehrálo špatně; hosté sice dvoubrankové manko stáhli, jenže Hawks po Sikurově akci brzy vrátil vedení Brendan Perlini, pro kterého to byla první trefa po přestupu z Arizony. Jonese v brance Sharks vystřídal Aaron Dell a do konce duelu již neinkasoval. Na druhé straně mělo střídání gólmanů ještě výraznější důsledky. V závěru první třetiny vletěli do brankoviště Strome s Evanderem Kanem, Corey Crawford se uhodil o tyčku a z utkání odstoupil kvůli otřesu mozku. Wardovi spoluhráči příliš nepomohli a domácí nakonec prohráli 3:7. Daleko větší ztrátou je však Crawfordova absence na dobu neurčitou, která s ohledem na jeho dřívější potíže stejné příčiny vyvoláván obavy nejen s výhledem na zbytek sezony, ale i na jeho kariéru jako celek. „[Crawford] je ohromně důležitou postavou našeho týmu a když nám bude chybět, to není dobré. V takovém utkání, kdy svým brankářům vůbec nepomůžeme, navíc dovolíme soupeři, aby do nich takhle vrazili? To není vůbec fér,“ vyjádřil se Connor Murphy, který si připsal svůj první bod v sezoně při gólu Stromea. „Do obrany jsme nehráli dobře. Warda jsme v tom nechali plácat, dělali jsme spoustu chyb a to jde za námi,“ doplnil Strome.

Chicago ukončilo sérii porážek a zdolalo Pittsburgh 6:3

Blackhawks na domácím ledě přivítali Penguins a po výhře 6:3 se radují z prvního vítězství po osmi porážkách v řadě. Chicago po dlouhé době získalo v první třetině náskok, když na konci povedeného střídání čtvrtého útoku otřel čerstvě povolaný Dahlström svou střelu o Martinsena. Švédský obránce při svém prvním utkání v sezoně dostal hodně prostoru a během 22:34 zaznamenal tři střely, jeden hit a +2. Na Seabrookovu ránu sice odpověděl Rust a stejný hráč poté dvakrát vyrovnal, Hawks přesto zápas nakonec zvládli. V závěru druhé třetiny to sice nevypadalo moc šťastně, když si Rustovu přihrávku srazil do branky Seabrook, jenže brzy po přestávce uklidil Martinesovu přihrávku zblízka do sítě Krüger a na konečných 6:3 pečetili do prázdné Toews se Saadem. „Výhru už jsme strašně potřebovali. Bojovali jsme a je fajn, že se to povedlo,“ pověděl Krüger. „Často jsme si říkali, že musíme chytit začátek. Konečně se nám to podařilo, dali jsme první gól a pak už to šlo,“ dodal Martinsen. „Doufám, že teď to z nás spadne. Všichni chceme vyhrávat a bylo znát, jak jsme svázaní. S tím se hraje těžko, tak snad se teď můžeme odrazit a hrát víc uvolněně,“ vyjádřil se kouč Colliton. Doplněno: Jonathan Toews překonal hranici 700 bodů v NHL a Brent Seabrook svým 1037. zápasem za Blackhawks překonal na druhém místě Bobbyho Hulla.

Blackhawks prohráli počtvrté v řadě

Chicago prohrálo další zápas v krátkém sledu po sobě a z posledních 18 utkání se radovalo z výhry pouze třikrát: se štěstím na Floridě a po těsných zápasech proti St. Louis a Minnesotě. V neděli doma proti Calgary mohlo být znovu rychle hotovo, ale brankář Crawford podržel svůj tým několika vynikajícími zákroky a Hawks tak tentokrát úvodní minuty přežili bez úhony. Po první vyrovnané třetině, kdy se z dorážky trefil Monahan a z brejku srovnal Toews, se Flames nasměrovali k výhře při pětiminutovém trestu Kunitze za nebezpečný faul loktem. Dylan Strome pak sice snížil pěknou střelou bekhendem po rychlé akci při přesilovce, ale na vyrovnání už domácí nedosáhli. Ve třetí části minuli branku z výborných pozic jak DeBrincat, tak Kämpf a Anisimovi sebral gól fantastickým zákrokem bruslí brankář Smith. „V některých momentech je v naší hře vidět zlepšení, ale pak uděláme zase jiné chyby a všechno je to k ničemu,“ pověděl kapitán Toews. „Dneska jsme myslím hráli docela dobře. Corey byl v první třetině neskutečný, pochytal snad 15 nebo 16 střel, a když to bylo o přestávce jen 1:1, to pro nás bylo důležité. Ve druhé a třetí třetině jsme byli lepší, jenže dva body berou oni. Musíme to zlomit a nějak to dotáhnout na výhru,“ doplnil Dylan Strome.