Pět gólů přineslo v Calgary další pěkný výsledek

Zatímco Flames bojují o šanci na playoff, hráči Blackhawks mohou být v letošní sezoně v klidu a bez starostí. Ačkoliv od poloviny listopadu do začátku nového roku zvítězilo Chicago pouze ve dvou zápasech, v posledních 10 utkáních zaznamenalo už osmou výhru! Stejně jako před dvěma dny ve Vancouveru nastříleli Hawks pět gólů a zároveň se mohli opět spolehnout na kvalitní výkon Jaxsona Staubera. Nováček v chicagské brance pochytal 34 střel a zvítězil i ve svém druhém utkání v NHL. Překonal ho pouze Huberdeau, když ukázal šikovné ruce na brankovišti a vyrovnal na konci první třetiny, jenže jinak dávali v Saddledome góly jen hosté. Po třech týdnech se vrátil do sestavy Boris Katchouk a hned se radoval ze své druhé trefy v sezoně. Další dvě branky pak zařídili rychle po sobě Dickinson s Laffertym a poslali tím Hawks do trháku. Dickinsonovi poslal skvělou přihrávku Patrick Kane a jen o půl minuty později měl Lafferty snadnou pozici v brejku dva na jednoho. Úvodní gól zápasu vstřelil Taylor Raddysh a v závěru pečetil do prázdné obránce Murphy. Chicago může těšit, že k výhře pomohli téměř všichni – Reese Johnson jako jediný z útočníků ve čtvrtečním utkání nebodoval a kromě Blackwella si každý připsal alespoň jeden plusový bod ve statistice +/-. „Chytal skvěle. Působí klidně, nic ho nerozhází a už cestou se maximálně soustředí na zápas. Měl výborné zákroky a podržel nás i ve vyložených šancích,“ chválil Blackwell brankáře Staubera. „Hráli jsme pohromadě, vyhověli jsme si a podíleli jsme se na tom všichni společně, právě v takových chvílích hrajeme náš nejlepší hokej,“ cenní si Jason Dickinson. „Všiml jsem si, že má Bo místo na středu. Ani mě nepadalo, že by z toho mohl být gól. No a byl. Měl jsem z toho velkou radost,“ těšil se útočník Luke Philp ze svého prvního bodu v NHL, když přihrál Katchoukovi, jehož pohotová střela se odrazila od nohy bývalého obránce Hawks Zadorova.

Jaxson Stauber při svém debutu pomohl k výhře v St. Louis

Ze šesté výhry z posledních sedmi zápasů se hokejisté Blackhawks radovali v sobotu v St. Louis. Poprvé v NHL nastoupil brankář Jaxson Stauber, se kterým Chicago podepsalo v létě smlouvu po dvou sezonách v univerzitní soutěži za Providence College, a zejména skvělými zákroky na začátku zápasu přispěl k vítězství 5:3. Deset minut čekali Hawks na svou první střelu na branku Binningtona a domácímu gólmanovi nedostatek práce vůbec neprospěl. Po přihrávce Laffertyho měl sice Dickinson snadnou úlohu, jenže i druhá střela prošla do sítě, když si oba hráči prohodili role a Lafferty v oslabení pohotově zamířil mezi Binningtonovy betony. V úvodu druhé třetiny přidali hosté další dva zásahy: nejprve pěknou přihrávku Blackwella uklidil do sítě Reese Johnson a na přesilovkou ránu Kyroua rychle odpověděl Athanasiou. Blues se sice dokázali vrátit do zápasu, když Staubera chytře zaskočil Barbashev a jedenáct minut před koncem prošla do sítě rána z hole obránce Leddyho, jenže Chicago nakonec odolalo a závěrečný nápor St. Louis odmítl z protiútoku Max Domi. „Byl to skvělý pocit, mám z toho velkou radost. Těžko se mi to popisuje slovy. Dlouho jsem o tom snil a vůbec jsem netušil, jaké to bude, ale je to úžasný pocit,“ zářil po své premiéře v NHL brankář Stauber. „Očekával jsem, že to přijde. Už dříve jsme hráli dobře, jen jsme neproměňovali šance. Nebo si je možná tolik nevytvářeli. Když si nevěříte, tak je to na zakončení znát. Jedna výhra nám pak přinesla svěží vítr a teď si to užíváme. Hrajeme jeden za druhého, společně vítězíme a to je nakažlivé,“ komentoval úspěšně období trenér Luke Richardson.

Výtečný Mrázek vychytal výhru ve Philadelphii

Ve finále Stanleyho poháru 2010 sice Chicago ve Philadelphii uspělo, na výhru v základní části na ledě Flyers však čekalo od listopadu 1996 (!). Teprve teď ve čtvrtek se díky vynikajícímu výkonu brankáře Petra Mrázka, který pochytal celkem 38 střel, mohou Hawks ve Philadelphii radovat z vítězství 4:1. Na perfektní ránu Morgana Frosta z protiútoku neměl v 9. minutě český gólman nárok, žádnou další branku ale nepustil. Chicago sice vyrovnalo hned po devíti vteřinách, jenže pěknému gólu Athanasia předcházel ofsajd. Domácí si tak udrželi náskok až do poloviny zápasu, kdy střelu Setha Jonese šikovně tečoval kapitán Toews a o pár minut později vstřelil po skvělé práci Blackwella vítězný gól Reese Johnson. A protože se krátce po druhé přestávce prosadil z dorážky z ostrého úhlu také Tyler Johnson, měli už v závěru utkání Blackhawks rezervu, kterou zužitkovali v pátou výhru z posledních šesti utkání. „Sedlo si to a hrajeme teď fakt dobře. Na ledě si vyhovíme a každý na tom má svůj podíl, je to fajn,“ těší Setha Jonese, který si v posledních třech zápasech připsal hned sedm bodů (2+5). „Snažím se teď být v brance agresivnější a víc vyjíždět. Kluci odvádějí dobrou práci v tom, že mám na puk dobrý výhled, takže si to můžu dovolit. Funguje to,“ pověděl Petr Mrázek.

Seth Jones rozhodl prodloužení proti Buffalu

Po zahanbující porážce se Seattlem 5:8 se hráči Chicaga rychle znovu naladili na vítěznou notu a přestože proti Buffalu museli otáčet dvoubrankovou ztrátu, nakonec se po výhře 4:3 v prodloužení radovali ze čtvrtého vítězství v posledních pěti zápasech. Rozhodujícími postavami úterního zápasu byli především obránce Seth Jones (2+1) a útočník Philipp Kurashev (1+2). Kurashev nejprve skvělou přihrávkou našel najíždějícího Murphyho, který svou čtvrtou trefou v sezoně poslal Hawks do vedení. Hokejisté Sabres ale brzy srovnali a jen pár vteřin před první přestávkou pak snadno přetavil pěknou přihrávku Skinnera v zasloužené vedení střelec Thompson. A když ve vlastní přesilovce Domi nezachytil neposedný puk na modré čáře, zařídil Krebs perfektně zakončeným brejkem Buffalu dvoubrankový náskok. Jenže další gól už Petr Mrázek nepustil, celkem si připsal 30 zákroků a domácí se postupně vrátili do hry. Ve 42. minutě tečoval Kurashev střelu Setha Jonese a při závěrečné powerplay si oba hráči v golovém zápisu prohodili role. Andersonovi, bývalému brankáři Hawks, výtečně překážel na brankovišti Tyler Johnson, Jonesův gól však platil a v prodloužení pak nejvytíženější domácí obránce (bezmála 24 minut na ledě) přidal ještě jeden. Sabres svou šanci nevyužili a z protiútoku usměrnil Jones zblízka do sítě přihrávku Tylera Johnsona. „Nezačali jsme zápas tak, jak jsme chtěli, ale po druhé třetině jsme šli do šatny nabuzení. Dařilo se nám a bavili jsme se o tom, co musíme udělat, abychom se dostali zpátky do zápasu a vyrovnali a to se nám nakonec povedlo. Vždycky je skvělé, když se obránci zapojují do útoku. Zatím se nám to letos moc nedařilo, tak snad to bude ve druhé půlce sezony lepší,“ pověděl Seth Jones. „Minulý zápas to bylo špatné, ale jdeme dál. Třetí třetinu jsme odehráli výborně, tlačili jsme se do branky, byly tam teče a clony a dali jsme z toho nějaké ošklivé góly. Ukázali jsme charakter a že spolu umíme hrát jako tým,“ cení si brankář Petr Mrázek.

Blackhawks porazili Colorado a zvítězili potřetí v řadě

Ve čtvrtek se v United Center představili obhájci Stanleyho poháru z Colorada, Chicago ale potvrdilo dobrou formu z posledních dní a svého soupeře porazilo 3:2. Po výhře 2:0 nad Arizonou a v prodloužení 4:3 nad favoritem z Calgary si tak Hawks připsali třetí vítězství v řadě. Proti Avalanche měli domácí dobrý začátek, když Lafferty prostřelil pěknou ranou Francouze na lapačku u bližší tyčky. Colorado pak sice vyrovnalo po dorážce Rodriguese, Hawks ale ubránili pár oslabení a krátce po přestávce znovu získali náskok, když povedenou přihrávku Phillipse zužitkoval rychlý Athanasiou. Také Chicago mělo několikrát výhodu přesilové hry, která vyzněla naprázdno, a ve 32. minutě mohli hosté znovu srovnat – Mrázka překonal chytrou střelou od modré Makar. Chicagský brankář byl však nakonec v českém souboji úspěšnější a na výhře se podílel 31 zákroky. Rozhodující branku totiž vstřelil domácí celek, když ve 47. minutě zakončil Raddysh hezkou kombinaci s Toewsem a Tylerem Johnsonem, a další vyrovnání z hole Newhooka neplatilo po úspěšné výzvě pro nedovolené bránění gólmanovi. „Je fajn znovu vyhrát, když jsme zvítězili i ve dvou minulých zápasech. Teď je potřeba na to dál navázat, abychom se naučili vyhrávat pravidelně,“ pověděl Petr Mrázek. „Dřív se nám stávalo, že jsme hráli dobře třeba 40, 45 nebo 50 minut a pak nám sice vyloženě nedošly síly, ale projevila se kvalita v sestavě asi trochu lepších týmů než máme my. Poslední tři zápasy nám vyšly, zvládli jsme je od začátku do konce, ačkoliv náznaky byly patrné už dřív. Mám za kluky radost, že to přináší výsledky, už se k tomu schylovalo delší dobu,“ vyjádřil se trenér Luke Richardson.