Blackhawks uzavřeli sezonu porážkou s Dallasem 4:5pp

Chicago mělo výtečný vstup do utkání, když se brzy trefili DeBrincat se Suterem, dvoubrankový náskok ale nakonec neudrželo a prohrálo s Dallasem 4:5, ačkoliv velkou část prodloužení strávili Hawks v bezzubé početní výhodě. Collin Delia měl v brankovišti spoustu práce, celkem pochytal 45 střel a připsal si především několik těžkých zákroků při velkých šancích soupeře zblízka. Ve druhé třetině vrátil Chicagu dvougólové vedení Dylan Strome, který v sestavě nahradil Gaudetta, když si s Hinostrozou narazil v brejku dva na nikoho. Jenže Dallas snížil pár vteřin před přestávkou v přesilovce zásluhou Heiskanena a ve třetí části srovnal i přesto, že se za Blackhawks střelecky prosadil Hinostroza. Mezi trojicí bránících hráčů se protáhl Kiviranta a nedůraz ve vlastním pásmu potrestalii o chvíli později Robertson s Dickinsonem. V prodloužení Stars přežili dlouhé oslabení v podstatě bez starostí a střelu Benna dorazil Robertson. Blackhawks ukončili sezonu s 55 body z 56 zápasů na 6. místě Centrální divize, o pět bodů za Dallasem a se ztrátou 9 bodů na playoff. „Chtěli jsme dnes vyhrát, ale byli lepší než my. Hodně jsme spoléhali na Deliu. Dali jsme pár trochu náhodných gólů a tím si získali náskok, ale nakonec to nestačilo,“ zhodnotil trenér Jeremy Colliton. Doplněno: Alex DeBrincat skóroval v každém z posledních sedmi zápasů v sezoně.

Blackhawks otočili proti Carolině, poprvé se trefil Stillman

Poprvé po šesti zápasech se hráči Blackhawks radovali z výhry, když Hurricanes porazili na třetí pokus po prodloužení 2:1. Utkání nabídlo celou řadu dobrých střeleckých příležitostí, brankáři Collin Delia s Petrem Mrázkem ale předvedli parádní výkon. Český brankář zlikvidoval třeba dva brejky DeBrincata, šanci Gaudetta i zakončení Stillmana při přečíslení a proti Kanovi mu ve druhé třetině pomohla tyčka. Delia, který v sezoně zastával pozici trojky za Lankinenen a Subbanem, zneškodnil velkou šanci Fasta a poradil si také s několika nepříjemně tečovanými střelami. Celkem pochytal 36 ran a překonal jej pouze v 10. minutě v oslabení Nečas, když se Keith srazil s rozhodčím a bývalý hráč brněnské Komety sám proti Deliovi nezaváhal. Keith krátce na to ze zápasu odstoupil s otřesem mozku a ze stejného důvodu po dalším smolném střetu skončilo utkání také pro Connollyho. V obraně byla ztráta o to citelnější, neboť debutoval mladý Alec Regula, nevedl si ale vůbec špatně. Chicago mělo skvělý vstup do druhé části a soupeře zatlačilo do obrany, vyrovnání se ale Hawks dočkali až pár minut před koncem, když Suterovu střelu lehce tečoval Riley Stillman, pro kterého to byla první trefa v NHL. V prodloužení zajistil Chicagu výhru DeBrincat, když zaskočil Mrázka střelou přes bránícího hráče a radoval se z gólu v pátém utkání v řadě. „Byl to vyrovnaný zápas a jejich brankář chytal skvěle, proto byl [Delia] pod tlakem, aby se mu vyrovnal. Předvedl pár výborných zákroků a udržel nás ve hře o dobrý výsledek,“ chválil gólmana Deliu trenér Colliton. „Byla to dobrá střela, puku jsem se jen trošku dotknul. Měl jsem nějaké šance i dřív, ale jsem rád, že mi to tam už spadlo,“ těšil se Stillman, jehož mladší bratr Chase v noci na pátek pomohl Kanadě ke zlatu na MS hráčů do 18 let.

Chicago znovu prohrálo s Carolinou, poprvé se trefil Hardman

První třetina druhého zápasu s Carolinou se Chicagu povedla, po přestávce se však hra otočila a Hurricanes nakonec zvítězili 6:3. V brance se představil Collin Delia a pochytal 22 střel, dva góly dostali Hawks v závěru do prázdné. Už v 7. minutě vystihl DeBrincat přihrávku soupeře a z brejku v oslabení nedal Mrázkovi šanci. Ještě v první části Chicago zvýšilo, když se dorážkou střely Entwistla prosadil Mike Hardman a ve svém pátém utkání po příchodu z Boston College oslavil první gól v NHL. MacKenzie Entwistle nastoupil místo Dacha, který zápas vynechal kvůli potížím s operovaným zápěstím, a ve svém druhém střetnutí v NHL zaznamenal první bod. Na farmě v Rockfordu jich letos jinak nasbíral 12 (4+8) ve 22 utkáních. O vedení Hawks přišli ve druhé třetině, kdy nejprve Strome (v utkání -5, zatímco Kane kromě dvou asistencí -4) s Mitchellem ztratili před brankou Niederreitera a poté tečovanou střelou překonal Deliu Svechnikov. Stejný hráč se po druhé přestávce radoval znovu, když se protáhl do zakončení kolem Mitchella a Delia byl bez šance. Vítěznou branku nakonec vstřelil Terävanen, který měl dost prostoru v ideální pozici mezi kruhy. Za Chicago sice ještě snížil schovanou střelou DeBrincat, ale brzkou powerplay domácí potrestali a bylo hotovo. „Bylo to neskutečné. [Kane] tu akci skvěle začal, [Entwistle] pak ukázal, jak je rychlý, a protáhl se kolem obránce ke střele. Puk se odrazil od betonu a já byl na správném místě, byl to skvělý pocit,“ radoval se Hardman. „Dařilo se nám, hráli jsme dobře a šlo nám to. Jenže pak měl jejich brankář pár výborných zákroků, oni proměnili svoje šance a už to bylo,“ zhodnotil obránce Riley Stillman, který se vrátil do sestavy po krátké odmlce.

Naděje na playoff po porážce v Carolině zhasla

Do konce základní části zbývají ještě čtyři zápasy – dvě odvety s Hurricanes a dvě utkání proti Stars –, hráči Chicaga už ale mají jistotu, že se jich playoff letos netýká. Nad očekávaní slibně rozjetou zkrácenou sezonu Blackhawks ztratili, ve vzájemných zápasech s Nashvillem se jim nedařilo a nezachytili ani zlepšené výkony Dallasu. Pondělní zápas v Carolině byl labutí písní, Carolina byla ve všech směrech lepším týmem. Malcolm Subban dostal dva smolné góly, když ho z rohu překvapil Hamilton a skrytá střela Nečase od modré čáry se pak odrazila od tyčky a chicagského brankáře za čáru. Přesilovka na konci první části vyzněla do ztracena a po přestávce se situace příliš nezměnila. Svechnikovu pěknou akci lehce zakončil Aho a stejný hráč pak pohodlně sám na brankovišti tečoval střílenou přihrávku Hamiltona. Subbana nahradil Delia, který se podíval na led po delší odmlce a z 19 střel už neinkasoval. Hawks snížili po přesné ráně Mitchella, kterého od zadního mantinelu našel na kruhu Strome, a v 55. minutě se hezky po levém křídle protáhl do zakončení kanonýr DeBrincat. Dva body za přihrávky zaznamenal Dominik Kubalík a po 52 zápasech má nyní na kontě 35 bodů (17+18). Víc už Hawks nestihli a po zblokované střele Keitha dovezl puk do prázdné střelec hattricku Aho. „Čtyři zápasy před koncem sezony bychom určitě chtěli být jinde. Uprostřed roku se nám dařilo, jenže je potřeba takhle hrát celou dobu. Není to snadné, ještě máme čtyři utkání a musíme je odehrát naplno, připravit se tak na příští sezonu,“ pověděl Alex DeBrnicat, který se trefil potřetí v řadě a celkem letos nastřílel 26 branek. „Musíme se zlepšit, pracovat na sobě. Máme v sestavě hodně hráčů, kteří jsou tu prvním či druhým rokem, nebo třeba třetím, čtvrtým. Teprve se učíme, jak hrát proti špičkovým týmům jako je Carolina, jak být v takových zápasech úspěšní. Musíme je brát jako příležitost a něco dobrého si z toho vzít do budoucna,“ vyjádřil se trenér Colliton.

V otevřeném utkání zvítězila Florida 5:4

Odveta proti Panthers nabídla celou řadu šancí na obou stranách, po většinu střetnutí byli ale Blackhawks pozadu a tři rychlé laciné branky inkasované na konci druhé a začátku třetí třetiny o výsledku utkání rozhodly. Hosté měli lepší vstup do zápasu a Chicago se pořádně rozkoukalo až po úvodní trefě Duclaira z osmé minuty. Později šikovně zvýšil Gusev, Kevin Lankinen ale povedenými zákroky udržel Hawks ve hře o nadějný výsledek. A když se na konci druhé třetiny trefil od modré Murphy a Gaudette parádně připravil vyrovnání pro DeBrincata, zdálo se, že po přestávce bude zápas otevřený nejen v obraně obou mužstev, ale i pokud jde o skóre. Jenže domácí v posledních vteřinách prostřední dvacetiminutovky polevili, do pásma vletěl Forsling a Barkov měl snadnou úlohu. Ve třetí části Hawks šokoval znovu šikovný Duclair, za chybu v rozehrávce poděkovali Bennett s Tippettem a Florida si vypracovala pohodlný náskok. Naději sice zařídili pohotový Dach v přesilovce s Kubalíkem ve finální powerplay, na vyrovnání už ale bylo příliš pozdě. „Nabídli jsme jim toho hrozně moc. Ztráceli jsme puky, otevírali se jim do protiútoku a to oni umí potrestat. Taky nás dobře napadali a hodně šanci měli i z toho,“ lamentoval kouč Colliton.