Blackhawks znovu otočili zápas ve třetí třetině

Tak jako před týdnem v Denveru se i tentokrát podařilo hokejistům Blackhawks zvítězit v utkání, ve kterém prohrávali o druhé přestávce o dvě branky. A co hůře, do té doby brankáře Columbusu Korpisala nepřekonali ani jednou, ačkoliv DeBrincat, Boqvist a Strome k tomu měli slibné příležitosti. Jenže ve 48. minutě právě Strome šikovně tečoval střelu Murphyho a zařídil tak domácím kontaktní gól. O vyrovnání se postaral v dobíhající přesilovce dvě minuty před koncem Erik Gustafsson, kdy dělovkou od modré napravil svou hrubku v rozehrávce před druhým inkasovaným gólem. V prodloužení naložilo s další početní výhodou Chicago bídně a Korpisalo neměl velké starosti, při prvním nájezdu ho však lehce překonal mezi betony kapitán Toews a gólman Blue Jackets se zraněním odstoupil. Vychladlého Merzlikinse uvítal bekhendovým gólem Kane a když Gerbe stejným způsobem trefil jen tyčku, mohl se Robin Lehner radovat z neobvyklé výhry v nájezdech. Na výhře se dále podílel 31 zákroky a v závěru prodloužení měl velké štěstí, když puk po střele Werenskiho skončil v síti jen vteřinku po vypršení času. „Columbus hrál dneska výborně, ostře na nás nastoupili. Bylo důležité, že jsme to ve druhé třetině ubojovali pořád jen na 2:0. Řekli jsme, že musíme hrát dál stejně, že nezáleží na tom, kdy to přijde. Dali jsme gól, [Gustafsson] to pak vzal na sebe a potom jsme ožili. Mám z téhle výhry radost,“ liboval si brankář Lehner. „Nelíbilo se mi, jak jsme hráli v první třetině. Ve druhé už to bylo lepší, sice jsme neměli nějak velkou převahu, ale vytvářeli jsme si šance a udrželi se v zápasu. Třetí třetina byla výborná,“ zhodnotil krátce trenér Colliton.

Chicago si doma poradilo s Islanders 5:2

Zatímco před Vánoci si Blackhawks doma vytrpěli debakl s New Jersey, v prvním utkání po svátcích předvedli diametrálně odlišný výkon a zaslouženě porazili jeden z nejlepších letošních týmů, New York Islanders. Brankář Robin Lehner se proti svým bývalým spoluhráčům vyznamenal 38 zákroky a byť mu několikrát pomohlo štěstí, když se puk pohyboval nebezpečně blízko čáry nebo skončil na tyčce, domácí se na něj mohli spolehnout. Islanders sice otevřeli skóre prakticky z první své vážnější příležitosti (pěknou kombinaci zakončil Johnson), jenže Hawks potvrdili svůj solidní vstup do zápasu a třemi rychlými góly vyhnali Greisse z branky. Poprvé v NHL se trefil obránce Dennis Gilbert, který si sjel mezi kruhy a pohotově bekhendem vyrovnal. Přesně pak zamířili Kubalík s DeBrincatem a když brzy po druhé přestávce skóroval kapitán Toews, bylo o vítězi rozhodnuto. „Na tréninku si dělám legraci, že vždycky střílím mezi betony, a při rozbruslení pokaždé poslední střelu zamířím právě tam, tak je vtipné, že to nakonec nějak propadlo přesně takhle,“ popsal Gilbert svou první branku. „Snažím se makat kolem brankoviště, uvolnit se mezi kruhy a zrovna teď to funguje,“ pochvaluje si Dominik Kubalík, který se trefil potřetí v posledních čtyřech zápasech. „Myslím, že jsme byli na puku lepší. Když v některých chvílích ne a hrozilo, že se nadechnou, tak nám pomohly zákroky brankáře,“ pochvaloval si trenér Jeremy Colliton.

Blackhawks senzačně otočili zápas v Denveru

Velkou radost si hokejisté Blackhawks udělali v utkání s Coloradem. Pokud Chicago prohrávalo po dvou třetinách, posledních 14 takto nepříjemně rozehraných zápasů nedokázalo zlomit. V sobotu v Denveru se jim to však podařilo, nedlouho poté, co sami podobně ztratili utkání proti St. Louis. Kouč Colliton posunul o první přestávce Kanea k Toewsovi s Kubalíkem a nově složená formace se mu rychle odvděčila vyrovnávacím gólem. Domácím sice znovu odskočili, ve druhé třetině ale předvedli hosté vydařený výkon. Přesto odcházeli do šaten s dvoubrankovou ztrátou, když Calvert odrazil puk do sítě o brankáře Lehnera. Jenže ve třetí části Hawks zápas otočili. V 52. minutě nejprve snížil 20. gólem v sezoně Patrick Kane a vzápětí uklidil kotouč do branky po přihrávce Gustafssona Kirby Dach. O vítězi zápasu následně rozhodl střelou z mezikruží Dominik Kubalík, pro kterého to byla 10. trefa v sezoně. Při závěrečné powerplay ze dvěma výtečnými zákroky zaskvěl gólman Robin Lehner, který se na výhře 5:3 podílel celkem 28 zásahy. „Pro nás parádní body, můžeme z toho mít pěkný pocit. Snad nám to připomene, jak musíme hrát. Ukázali jsme, že se nikdy nevzdáváme, ale musíme takhle hrát pořád, nejen když nám teče do bot,“ vyjádřil se trenér Jeremy Colliton. „Už jsem to zažil dříve, že se mi delší dobu nedařilo vstřelit gól. Vím, že asi můžete říct, že se ode mne body očekávají, takže je nejdůležitější se tím nenechat rozhodit, hrát pořád stejně svým stylem. Jednou to pak přijde,“ pověděl nováček Dach, který se trefil po 16 zápasech bez gólu.

Kane s Lehnerem zajistili Chicagu výhru nad Winnipegem

Blackhawks prohráli s Winnipegem šest posledních zápasů, tentokrát ale svého soupeře porazili a odlepili se ode dna Západní konference. Chicagu se povedl začátek, když Nylander po minutě hry trefil přesně pěknou přihrávku Kanea, brzy se však hosté dostali pod tlak. Jen vynikající výkon brankáře Robina Lehnera, který pochytal celkem 36 střel (z toho několik velkých šancí Connorovi), udržel Chicago ve hře až do úvodu třetí třetiny, kdy svůj hubený náskok Hawks navýšili. Kane získal kotouč v nebezpečné pozici a Kubalík pak jeho přihrávku uklidil mezi betony Hellebuycka. Jets sice snížili po vydařené ráně Poolmana, během slušně sehrané přesilovky se ale ujala dělovka z hole Gustafssona a hosté už si závěr ohlídali. „Myslím, že jsme měli výborný začátek, takhle jsme chtěli hrát. Ve druhé třetině se nám nedařilo, zmáčkli nás, ale Robin zachytal skvěle a do třetí třetině jsme šli s náskokem. Rychle jsme přidali druhý gól, další v přesilovce a pojistku do prázdné, takže máme radost. Pokud vedete, tak je vždy hra o hodně snazší. Jen se soustředíte na obranu a pokud to otevřou, tak máte najednou v útoku hodně prostoru,“ pochvaloval si Patrick Kane, který se podílel na všech čtyřech brankách (1+3). „Byla to letos naše nejlepší třetí třetina, pokud jsme vedli. Hráli jsme trpělivě, dobře z obrany a využili jejich chyb,“ doplnil Lehner. Doplněno: Brandon Saad utkání nedohrál kvůli poranění kotníku a měl by několik týdnů chybět.

Kane nastřílel hattrick a Blackhawks porazili Minnesotu

Blackhawks se vrátili z třízápasového výjezdu s nulou, doma v United Center ale potvrdili, že když hrají podruhé během dvou dní, nebývale se jim letos daří. Hokejisté Wild sice dvakrát srovnali skóre, v 54. minutě ale Murphyho střelu šťastně tečoval Saad a na to už hosté nenašli odpověď. Patrick Kane se trefil dvakrát v první třetině a do prázdné branky poté uzavřel svůj 6. hattrick v kariéře. Robin Lehner přispěl k vítězství 23 zákroky a z gólu se radoval také český útočník David Kämpf. „Jak každý ví, máme za sebou nepovedený výjezd a bylo by lehké to nechat nabalovat. Ale když jsem dneska přišel na stadion, atmosféra byla dobrá, nikdo nebyl skleslý a myslím, že jsme pak odehráli dobrý zápas,“ pochvaloval si brankář Lehner. „Měli jsme to pod kontrolou. Sice pak využili přesilovku a bylo zase vyrovnáno, ale podle mě jsme měli utkání po většinu času ve svých rukách. A díky tomu jsme nakonec dokázali rozhodnout,“ soudí trenér Jeremy Colliton.

Chicago ztratilo nadějně rozehraný zápas v St. Louis

Krátce po první i druhé přestávce se gólově prosadil Brandon Saad a když ve 44. minutě zvýšil Patrick Kane už na 3:0, zdálo se, že si Hawks ze St. Louis odvezou oba body. Jenže vzápětí snížil Bozak, domácí slepenými zásahy v 54. minutě vyrovnali a vítězství Blues vystřelil povedenou ranou obránce Faulk. Chicago přišlo o tříbrankové vedení a ze zápasu nemá nakonec nic. „Bolí to, je to na houby, tím spíš po tom posledním týdnu. Ale musím náš tým ocenit, všechno jsme to spláchli a soustředili se na zápas. Od začátku jsme hráli naplno, dvě třetiny jsme neinkasovali a ve třetí třetině dostali utkání pod kontrolu. Prohrát, i když jsme měli takové vedení, to je na nic,“ vyjádřil se po čtvrté porážce v řadě kapitán Toews. „Většinu zápasu jsme hráli přesně tak, jak je potřeba, abyste venku proti takovému soupeři uspěli. Brankář toho hodně pochytal, to je bez diskuze. Většinou měli více ze hry, ale poradili jsme si s tím a přežívali. Nakonec jsme udělali dost na to, abychom měli šanci na výhru,“ hodnotil trenér Jeremy Collition, ačkoliv Hawks odjeli z ledu nejlepšího mužstva Západní konference s prázdnou.

Kevin Lankinen vychytal 55 zákroky výhru pro Rockford

Brankář Kevin Lankinen, jeden z finských hrdinů posledního světového šampionátu, zazářil v úterním utkání Rockfordu proti Milwaukee. IceHogs odehráli nejhorší zápas co do počtu střel (14:56), přesto se radovali z výhry 2:1 po prodloužení, když mezi betony brankáře Ingrama přesně zamířil Anton Wedin. Lankinen 55 zásahy překonal klubový rekord, který dosud drželi Kent Simpson s Michaelem Leightonem (49 zákroků). IceHogs nastoupili ve značně obměněné sestavě, když s hlavním týmem jsou nyní Boqvist, Gilbert, Highmore i Dylan Sikura, a proto zaskočilo několik hráčů z rezervního týmu Indy (ECHL). Lankinen byl před několika dny nominován na cenu pro finský Vzor roku mezi sportovci, když krátce po úspěšném MS založil na Facebooku skupinu, ve které propaguje čtení knížek a boj proti negramotnosti. „Napadlo mě, že je hodně lidí, kteří jsou překvapení, že profesionální sportovec může mít rád knížky, tak jsem si řekl, že by bylo fajn s lidmi sdílet, co zrovna čtu a co si o tom myslím. A hrozně se to chytlo,“ říká Lankinen. „Je to obrovsky důležité, obzvlášť v dnešní době je vzdělání všechno. Těžko se můžete vzdělávat, když neumíte číst, k informacím se nedostanete. (…) Určitá částka z každé knížky prodané přes skupinu jde organizaci, která ve Finsku pomáhá dětem, kteří jinak nemají tu možnost, aby začali se sportem, ať už je to hokej, fotbal nebo cokoliv jiného, co mají rádi,“ řekl Lankinen pro klubový web IceHogs.

Blackhawks propadli v Las Vegas 1:5

Zatímco v první třetině ještě Chicago sehrálo s Vegas vyrovnanou partii, po přestávce už domácí tým na ledě dominoval. V závěru druhé části měli Hawks příležitost vstřelit v přesilovce kontaktní gól, jenže Smith obral o kotouč DeBrincata a při brejku dva na jednoho připravil snadnou trefu pro Karlssona. Ve 44. minutě zvyšoval Stone po podobné akci už na 4:0, třetí třetina se ale jen dohrávala z povinnosti. Domácí brankář Fleury nakonec přišel o čisté konto až v poslední minutě, když v přesilovce přesně zamířil Dominik Kubalík a radoval se tak ze svého 8. gólu v sezoně. Změny v sestavě Chicagu nepomohly, Kaneův útok se ve Vegas vůbec neprosadil a když kvůli poraněnému ramenu ze zápasu odstoupil Calvin de Haan, dostali se hosté do příliš obtížné situace. Fleury sice pochytal několik slibných šancí zejména Saadovi s Toewsem, také Crawford si ale na druhé straně připsal několik vynikajících zákroků. „Je prostě neuvěřitelné, s čím vším se musí naši brankáři v některých zápasech letos potýkat. Necháváme je v tom koupat. Je dobré to [když se Crawford na spoluhráče rozčílil] vidět, aspoň nás to probere, abychom lépe bránili,“ vyjádřil se obránce Connor Murphy. „Nemáme radost, postupně nás utahali. Jak na puku tak při přechodu do útoku byli dneska lepší než my. Musíme se zvednout, zítra si odpočinout a pak předvést lepší výkon,“ zhodnotil kouč Jeremy Colliton.

Blackhawks ztratili třígólový náskok, v Bostonu však vyhráli

V souboji aktuálně jednoho z nejlepších a nejslabších týmů soutěže Blackhawks překvapili a z Bostonu si odvezli dva body za výhru po prodloužení 4:3. Hosté přežili brzké oslabení při trestu Kanea a povedený výkon v první třetině korunovali dvěma zásahy. Nejprve v oslabení dorazil Murphyho střelu Carpenter a radoval se z prvního gólu v novém týmu, aby jen o chvíli později zvýšil přesnou tečí v přesilovce uzdravený Strome. V úvodu třetí části vedlo Chicago po perfektní ráně DeBrincata, který se trefil teprve pošesté v sezoně, už o tři branky, jenže Bruins se nechtěli vzdát naděje na devátou výhru v řadě. Po Backesově průniku uspěl s dorážkou Nordström a v posledních minutách potrestali chyby Hawks v oslabení Wagner a po výjezdu z rohu Krug. V prodloužení však Chicago získalo bonusový bod, když Toews přetlačil v souboji Pastrňáka a z brejku zajistil svému týmu výhru. „No samozřejmě je to pěkný pocit. Poslední dobu se nám moc nedařilo a byla pro nás výzva hrát na ledě momentálně asi nejlepšího týmu v lize. Chtěli jsme zvítězit už v základu, jenže jsme nadělali několik chyb a oni je potrestali. Ale bojovali jsme a nakonec dostali odměnu, je to super výhra,“ pochvaloval si brankář Lehner, který přispěl 37 zákroky. „Když porazíte tým jako Boston u nich doma, mělo by nám to nakopnout sebevědomí. Ale záleží na tom, jak na to teď navážeme,“ doplnil kapitán Jonathan Toews. Doplněno: Erik Gustafsson a Calvin de Haan zaznamenali oba svůj 100. bod v NHL.

Chicago prohrálo doma proti St. Louis 0:4

V noci na úterý zavítali do United Center Blues a po výhře 4:0 potvrdili svou pozici nejlepšího týmu Západní konference. Blackhawks sice přestříleli svého soupeře 38:30, Allena v brance hostí ale nepřekonali. Už ve 3. minutě se před brankou pohotově zorientoval MacEachern, Schwartz pak využil přesilovku a ve třetí třetině už Blues jen navýšili svůj náskok. „V poslední zápasech už jsem cítil, že nemám tolik příležitostí, že to brzy skončí. Nedařilo se mi tak, jak bych chtěl. Pár dní si teď odpočineme a proti Bostonu začneme zase odznova,“ pověděl Patrick Kane poté, co skončila jeho bodová šňůra 15 zápasů (11+13). „Nebylo to snadné. Musíme přijít na to, jak hrát v plném nasazení po celou dobu. Samozřejmě, hodně jsme teď cestovali a ne v každém utkání budete mít dost energie, ale oni také neodehráli svůj nejlepší zápas. Byli trpělivější, chytřejší, zvládli to lépe,“ zhodnotil kapitán Jonathan Toews, který nastoupil do svého 900. zápasu v NHL.

Blackhawks utrpěli v Denveru debakl 3:7

Odveta v Coloradu se Chicagu vůbec nepovedla. Už ve 2. minutě sice trefil Saad v oslabení pěknou Smithovu přihrávku, jenže domácí dvěma góly Kadriho otočili skóre. Na konci první třetiny Hawks nevyužili početní výhodu 5 proti 3, aby se vrátili do utkání, a po přestávce se zápas definitivně zlomil ve prospěch domácího celku. Ten totiž bez problémů ubránil tři minuty pokračující přesilovky a krátce po návratu vyloučeného Gravese na led zvýšil Doonskoi už na 4:1. V polovině zápasu to bylo o šest branek, přičemž poslední dvě inkasoval Corey Crawford, který v brankovišti vystřídal Robina Lehnera. Ve zbytku zápasu jen korigovali skóre Dominik Kubalík a v přesilovce Patrick Kane. „Je to ostuda, musíme se probrat a otočit to. Je na čase, abychom se podívali do zrcadla a přistupovali k tomu správným způsobem, o ničem jiném to není,“ láteřil gólman Lehner. „Velké zklamání, hlavně ve druhé třetině. Ne každé střídání bude dokonalé, ale musíme se o to snažit a nemyslím si, že to dneska o sobě můžeme říct,“ vyjádřil se trenér Jeremy Colliton. Chicago si pomohlo třemi body a povedeným výkony z těžkého dvojzápasu s Dallasem, jenže proti Coloradu nestíhalo a dostalo dvě kruté lekce. Doplněno: Anton Wedin odehrál při svém debutu v NHL 10:52, během kterých si připsal jednu střelu, menší trest a +1.