Ze dvou zápasů s Coloradem mají Hawks dva body

O víkendu se Chicago utkalo dvakrát s Coloradem a zatímco v Denveru prohrálo 2:4, na domácím ledě následně zvítězilo po prodloužení 2:1. Avalanche drží aktuálně poslední postupovou příčku pro playoff a Blackhawks na ně na 11. místě ztrácí pět bodů. V odvetě Chicago zasypalo ve vynikající formě chytajícího Grubauera celkem 42 pokusy, překonalo jej ale pouze dvakrát. Náskok hostujícímu týmu zajistil v přesilovce 5 na 3 Kerfoot, když o něj odrazil svou ránu Barrie. Blackhawks srovnali podobným způsobem, když v končící přesilovce vypálil Seabrook a puk tečoval do sítě Anisimov. V prodloužení se po levé straně protáhl Keith, natlačil se před brankáře Avalanche a zajistil domácím bod navíc. Sice důležitý, ale ve vzájemných zápasech s Coloradem potřebovali Blackhawks pro udržení naděje víc… „Ve třetí třetině jsme hráli výborně, nic jsme jim nedarovali. Bylo by fajn dát na konci gól a stáhnout je o dva body, ale i tak ten jeden bereme a jdeme dál,“ pověděl gólman Crawford. „Dneska jsme nehráli moc dobře, hlavně v první a třetí třetině nás přehrávali. Z těchto dvou zápasů jsou to ohromně důležité body, i když dneska máme štěstí, že máme alespoň jeden,“ zhodnotil Grubauer.

Patrick Kane překonal hranici 100 bodů

Útočník Patrick Kane podruhé během své 12leté kariéry v NHL dosáhl na metu 100 bodů. Zatímco v sezoně 2015–2016 se jeho příspěvek zastavil na 106 bodech (46+60), nyní má ještě 10 zápasů na to, aby svou bilanci 41+60 vylepšil. Při porážce s Vancouverem 2:3 po prodloužení si Kane připsal asistenci u obou branek domácích a vyrovnal svůj osobní rekord v počtu přihrávek za sezonu. Canucks ve druhé třetině otočili skóre a důležitý bod do tabulky Chicagu následně zajistil až v 57. minutě ranou Gustafsson. Prodloužení trvalo pouze 16 vteřin než vynikajícího Crawforda zblízka překonal Horvat. „Hráli druhý den po sobě, navíc u nás a toho bychom měli využít. Na začátku jsme měli příležitost je zmáčknout a dostat zápas pod kontrolu, ale nechali jsme je žít. Chyběla nám rychlost, jakou bychom k tomu potřebovali. Je fajn, že máme bod, ale konec nic moc. Nikdo z nás dneska nezahrál na výbornou,“ zhodnotil kapitán Toews, který vstřelil svůj 31. letošní gól. „(Crawford) chytal skvěle, nebýt jeho tak je to 1:5. Aspoň máme ten bod,“ doplnil Gustafsson.

Crawford zazářil doma v Montréalu a Chicago zvítězilo 2:0

Brankář Corey Crawford se doma v Montréalu představil ve vynikající formě a v utkání, před kterým domácí tým ocenil Careyho Price za překonání klubového rekordu v počtu 315 výher, svého soupeře zastínil 48 zákroky. Crawford se tak radoval z 25. nuly v kariéře, v tomto případě na ni ale potřeboval nejvíc práce. Vítězný gól zařídil na začátku druhé třetiny Connor Murphy, když si sjel na přihrávku DeBrincata a z ideální vzdálenosti prostřelil Price. Ve 45. minutě pojistil výhru po pěkné kombinaci Brendan Perlini, v závěru už se Hawks přes snahu Canadiens ubránili a zvítězili popáté v řadě. „Hráli jsme moc dobře a i když nás na konci zmáčkli, nezpanikařili jsme. To bylo super, vytlačili jsme je do strany, trpělivě jsme si počkali a pak posbírali puky na středu,“ liboval si Crawford. „Byl neskutečný. Několik zákroků při dorážkách zblízka měl fantastických. Zdálo se, že to nemůže mít a on najednou chytil puk do lapačky. Proto jsme rádi, že ho máme,“ chválil Crawforda Connor Murphy.

Perlini nastřílel hattrick proti Arizoně a Hawks vyhráli 7:1

Bývalý hráč Blackhawks Richard Pánik sice v 5. minutě na druhý pokus překonal Crawforda, další gól už ale Coyotes nepřidali. Arizona přijela do United Center s vizitkou týmu, který má v aktuálním období vynikající formu, od Blackhawks ale inkasovala sedm branek. O tři z nich se postaral Brendan Perlini, který se proti svému bývalému týmu radoval z hattricku o to víc, že na konečných 7:1 upravil pouhé čtyři vteřiny před koncem. Vítězný gól zařídil na brankovišti Saad, po Kämpfově přihrávce skóroval ze snadné pozice Kunitz, krásnou kombinaci po chybě Ekmana-Larssona zakončil Kane a potřetí v kariéře dosáhl na hranici 30 branek kapitán Toews, když s jistotou proměnil trestné střílení. „Chtěl jsem hlavně vyhrát, ale tohle je báječné. Nikdy na to nezapomenu,“ těšil se Perlini. „Je pořád v pohybu a úspěšný v soubojích, proto se dostává do šancí. Mám z něj velkou radost,“ chválil trenér Colliton. „Po minulém utkání (2:1 v Dallasu) jsme ze sebe měli dobrý pocit, ukázali jsme charakter a po delší době hráli z pevné obrany. Dneska se nám dařilo dopředu, ale myslím, že jsme to hlavně opět dobře odbránili,“ liboval si Brandon Saad.

Chicago porazilo Sabres po nájezdech 5:4

Po několikadenní pauze přivítali Blackhawks v United Center hokejisty Buffala a přestože po třech rychlých gólech na začátku druhé třetiny přišli o vedení, nakonec získali oba body za výhru po nájezdech. Ve 45. minutě srovnal svou druhou trefou v utkání Artem Anisimov, když dorazil svou střelu do brankové konstrukce a na gól Okposa pak odpověděl vzápětí pohotovou ranou Brendan Perlini. V prodloužení měli domácí více ze hry, jenže Saad trefil pouze břevno. Nájezdy Chicagu vyšly výborně, když svoje pokusy proměnili jak Toews, tak Kane s DeBrincatem. „Myslím, že jsme hráli dobře a do ničeho je moc nepouštěli. Obdržené góly nás nesrazily a těší mě, že jsme to dokázali srovnat. Už nezbývá mnoho zápasů, potřebujeme body hned,“ vyjádřil se brankář Crawford. Doplněno: Patrick Kane se díky dvěma asistencím dostal v historickém bodování klubu na čtvrté místo před Stevea Larmera. „Je to výjimečný pocit. Larmer byl skvělý hráč, asi patří do Síně slávy. V Chicagu odehrál parádní kariéru a byl jedním z těch, kteří hráli hokej tak, jak by se hrát měl,“ pověděl Kane.

Výjezd do Kalifornie skončil porážkou v San José

Blackhawks se vrací z třízápasového výjezdu do Kalifornie pouze se dvěma body za nepříliš přesvědčivou výhru v Anaheimu a v San José zaznamenali čtvrtou porážku z posledních pěti utkání. Coreyho Crawforda, který se představil poprvé od zranění ve dvou zápasech, nahradil proti Sharks Cam Ward a pochytal celkem 29 střel. Ve 13. minutě jej poprvé překonal trpělivý Hertl, hosté ale srovnali ještě před přestávkou po přesné střele Stroma při přečíslení. Na gól Meiera pak odpověděl po narážečce s Toewsem svou 13. trefou v sezoně Gustafsson, jenže ve třetí třetině už Blackhawks odpověď na další góly nenašli. Nejprve dostal v ideální pozice příliš prostoru Sorensen a při odloženém vyloučení pak Karlsson šikovně tečoval Burnsovu ránu. „Dneska jsme vypadali jako hokejové mužstvo, obrovský rozdíl proti včerejšku (porážka v LA 3:6). Sharks mají výborný tým, nic nám nedarovali. Dostali jsme pár gólů potom, co jsme propadli v obraně. Těžko můžu kritizovat nedostatek snahy nebo nasazení, ale nepovedlo se nám zvládnout na vysoké úrovni celé utkání. Máme tu mladé hráče, kteří se teprve učí vyhrávat. Jenže potřebujeme body a porážka se proto v tuhle chvíli snáší těžko,“ hodnotí trenér Jeremy Colliton.