Buffalo otočilo zápas v Chicagu, Hawks vedení 4:0 nestačilo

Když se Seth Jones radoval na začátku druhé třetiny ze své páté branky v sezoně, bylo v sestavě Blackhawks veselo. Po předchozích trefách de Haana, Laffertyho a Toewse z první dvacetiminutovky vedlo Chicago už 4:0 a zdálo se, že domácí fanoušky potěší před výjezdem na Floridu snadnou výhrou. Jenže podruhé v řadě se hra Blackhawks rozpadla a pohodlný náskok se vypařil. Ještě ve druhé části nestačil brankář Lankinen zareagovat na dvojitý odraz kotouče a když se ve 43. minutě bývalý hráč Hawks Hinostroza pohotově zorientoval na brankovišti, bylo srovnáno. Domácí sice odpověděli v přesilovce po přesné střele DeBrincata na bližší tyčku, ale dvě minuty před koncem zakončil pěknou kombinaci volný Tuch. Na prodloužení už nedošlo, Strome v závěru hasil nebezpečnou situaci před Lankinenem a jeho poněkud přísnější trest Sabres proměnili v další gól. Thompson při své ráně z levé křídla zlomil hůl, ale nešťastný Lankinen si puk odražený od zadního mantinelu srazil do branky. Čtyřgólový náskok byl domácímu celku málo, a přestože Buffalo svého soupeře přestřílelo 37:21, při obdržených brankách si Hawks vybrali kopec smůly. „Přestali jsme hrát zodpovědně, prostě jsme se rozhodli, že si na ledě budeme dělat, co chceme. Nehráli vůbec nic z toho, co jsme po nich vyžadovali. V první třetině ano, to jsme hráli pořádně. Ve druhé vůbec. Ve třetí chvilkama, ale to bylo jen na oko, aby se neřeklo. To nestačí. Jsem zaskočený, zklamaný. A oni by měli být taky. Poznáme v příštím utkání, jak moc je tahle porážka skutečně mrzí,“ nešetřil své hráče trenér Derek King.

Chicago přišlo v Las Vegas o nadějný náskok

Z třízápasového výjezdu na západ Spojených států si hráči Blackhawks přivezli pět bodů. Nechybělo však mnoho a mohly z toho být tři výhry: proti Vegas si Chicago vypracovalo tříbrankový náskok (po dlouhé době se trefil Dominik Kubalík), o který přišlo během několika minut na začátku třetí třetiny. DeBrincat sice několik slibných šancí v utkání neproměnil (a parádní přihrávkou připravil gól Toewsovi), ve 49. minutě ale překonal Thompsona pěknou střelou na bližší tyčku a vrátil Chicagu vedení. Jenže tečovanou střelou Pietrangela domácí obratem srovnali a nakonec uspěli v prodloužení – Hawks svoje náznaky nezužitkovali a tak se prosadil Dadonov, útočník, jehož trejd do Anaheimu NHL zrušila s ohledem na jeho klauzuli o nevyměnitelnosti. „Přestali jsme hrát a jen jsme se koukali na to, jak nás tlačí víc a víc. Stejně jsme ale mohli vyhrát. Byl to povedený výjezd, můžeme se z toho poučit a říct si, jaký tým chceme být, jaká je naše tvář,“ pověděl kouč King. Patrik Kane přihrál na dvě branky a bodoval v pátém utkání v řadě (2+8), stejně jako Dylan Strome (3+4) a Seth Jones (1+4). Alex DeBrincat se trefil ve všech třech zápasech během výjezdu a s 37 góly je sedmým nejlepším střelcem soutěže. Patrick Kane má na kontě 78 bodů a mezi nejproduktivnějšími hráči NHL mu náleží 13. místo. Za zmínku stojí také výkon brankáře Delii, rodáka z Kalifornie, který se po delší přestávce postavil do branky Hawks a v výhru v nájezdech v předcházejícím utkání v Los Angeles podpořil 43 zákroky.

Kane nasbíral 6 bodů a Blackhawks deklasovali Anaheim 8:3

Třetinou snů nakročili Blackhawks do úterního utkání s Anaheimem, když ještě před přestávkou získali vysoký náskok 5:0. Krátce po začátku druhé třetiny zvýšil Hagel a Ducks poté přidali a třemi góly na chvíli zdramatizovali průběh zápasu. Jenže Hawks už utkání nepustili a nakonec zvítězili 8:3. Patrick Kane nasbíral svých rekordních 6 bodů za gól a pět asistencí, Dylan Strome se radoval z hattricku a stejně jako Alex DebBrincat zapsal čtyři body. Už ve 2. minutě proměnil Strome Kaneovu přihrávku a přestože DeBrincat s Johnsonem v přesilovce svoje velké šance nevyužili, Fleury pak zlikvidoval nebezpečnou střelu Terryho a opět udeřilo na druhé straně. Po trefách DeBrincata s Kanem domácí zužitkovali delší výhodu, když Carpenter dokonalou tečí zvýšil už na 4:0. Dílo zkázy Ducks dokonal při vlastním oslabení kapitán Toews, který si vyměnil puk s Hagelem a překonal Gibsona popáté. „Byla to zábava. Někdy je fajn, že se vám v takových zápasech puk párkrát odrazí. Dařilo se nám a mám radost, že jsme těmi góly dostali svoje fanoušky do varu. Od začátku nám to fungovalo, můžeme ze sebe mít dobrý pocit,“ těšil se Kane. „Hodně si teď věří. A maká i když nemá puk na hokejce, právě na tom jsme pracovali na začátku sezony. Proto jsem ho stavěl do třetí a čtvrté lajny, aby se tomu věnoval a přesně to v tuhle chvíli plní. A hodně mu pomohlo, že teď hraje s Kanerem,“ ocenil trenér King Dylana Stromea, který ve čtyřech březnových zápasech nasbíral celkem 9 bodů (6+3). Doplněno: Klubový rekord v počtu bodů v jednom utkání drží se 7 body Grant Mulvey (5+2 před 40 lety) a Max Bentley (4+3 v roce 1943).

Tampa vstřelila tři góly za 32 vteřin a porazila Chicago 6:3

Dvě třetiny drželi Blackhawks s Lightning krok, jenže tři rychlé góly na začátku třetí dvacetiminutovky rozhodly o tom, že z pohodlné výhry se budou radovat hosté. Dobrý zápas odehrál Patrick Kane, který nejprve parádní bekhendovou přihrávkou našel Stroma a ve druhé třetině povedenou ranou vrátil Chicagu vedení. Kane se trefil pošesté v posledních šesti utkáních a posedmé v řadě zaznamenal v sezoně alespoň 40 asistencí. Významný milník čekal v neděli také na Tylera Johnsona, který se jen krátce po návratu po zranění představil ve svém 600. střetnutí v NHL a zrovna proti svému bývalému týmu, kde zažil mnoho úspěchů. Tampa si nadále drží proti Chicagu přívětivou bilanci, když proti Blackhawks prohrála bez bodu naposledy před 11 lety (!) a ve třinácti posledních vzájemných zápasech má bilanci 10 výher a 3 porážek v prodloužení či po nájezdech. „První třetinu jsme hráli dobře a druhou také, možná kdybychom dali rychlý gól, tak to mohlo dopadnou jinak. Ale potom už to bylo rychlé a je těžké se z toho vzpamatovat. Nemáme srovnatelnou sílu v našem útoku. Hodně nás v obraně roztočili, navíc často střílí a tlačí se do branky. Tak bychom chtěli hrát i my, prohlédneme si to na videu a snad se nám to podaří napodobit,“ pověděl trenér Derek King.

Blackhawks porazili Edmonton v prodloužení 4:3

Po několikadenní volnu se hokejisté Blackhawks vrátili do zápasového kolotoče a doma porazili Edmonton po prodloužení 4:3. Blackhawks třikrát vedli, hosté ale pokaždé dokázali srovnat. Poprvé se v dresu Chicaga prosadil Sam Lafferty a brzy zajistil domácímu celku vedení, jenže pěkně sehranou přesilovkou kombinaci proměnil nejlepší střelec soutěže Draisaitl a bylo srovnáno. Chybu v obraně Oilers potom potrestali Strome s Kanem, jenže ještě před přestávkou se při hře 4 na 4 trefil Evander Kane. Na začátku třetí třetiny dostal Dominik Kubalík odměnu za to, že v úvodu dvakrát odseděl trest za špatné střídání, a nepřesnou rozehrávku brankáře Kostinena přetavil střelou z úhlu v další náskok. I tentokrát ale dokázal Edmonton vyrovnat, když minutu před koncem zužitkovat hru v šesti. McDavid opět zprava shodil puk na brankovou čáru a přihrávku Evandera Kanea si srazil do sítě Seth Jones. V prodloužení zariskoval jeho bratr Caleb, Draisaitl jej ale v souboji podrazil a s přesilovkou si Chicago vědělo rady. Očekávanou akci Kanea s DeBrincatem na poprvé Oilers překazili, proti druhému pokusu už ale obrana Edmontonu v čele s gólmanem Koskinenem neměla nárok. Doplněno: Do sestavy se po delším zranění vrátila hned trojice hráčů, vedle kapitána Toewse také obránce Stillman a útočník Tyler Johnson. Vrátili se i další dvě známé tváře, v dresu Oilers Duncan Keith a před zápasem Hawks ocenili jiného trojnásobného vítěze Stanleyho poháru, Niklase Hjalmarssona.Více