Blackhawks otočili zápas v Dallasu

Již poněkolikáté v letošní sezoně zvládli Hawks otočit zápas, který ve své polovině vypadal beznadějně. Dallas je sice nejlepším týmem Centrální divize a mezi ním a Chicagem zeje 27bodová propast, jenže v posledních dnech neprožívá povedené období a ve druhé půlce utkání se to projevilo. Blackhawks naopak znovu těžili ze spolupráce prvního útoku Kurashev-Domi-Kane, který zařídil při vítězství 4:3 všechny čtyři branky. Dvakrát se trefil Kane a během čtyřzápasové šňůry výher nasbíral celkem 10 bodů (7+3). Dokonalým způsobem tak krátce před uzávěrkou přestupů ukazuje, že jeho letošní nemastná sezona neznamená, že by nebyl připravený pomoci některému z adeptů na titul. Spekulace o zranění boku jsou ty tam a pokud se hovoří o Dallasu jako o jednom z možných zájemců o Kaneovy služby, předvedl se americký hokejista ve výtečném světle. Po úvodní brance Seguina zvýšil chytrou střelou po ledě Benn a když si v 25. minutě parádně poradil v přesilovce Robertson, vypadalo to s Chicagem bledě. Jenže v 31. minutě využil zblízka přesilovku také Max Domi a ještě do přestávky dvěma identickými góly srovnal Kane. Nejprve mu do prázdné přihrával právě Domi a o chvilku později stejným způsobem vyřešil přečíslení Kurashev. Vítězný gól vstřelil Max Domi z dalšího brejku a přestože v závěru visela výhra Hawks na vlásku (vyrovnání měl na holi Faksa a Seguinově přesné ráně chyběla vteřinka), nakonec to hosté ustáli. „Říkám to celý rok, tihle hráči se nikdy nevzdávají. Bylo tam pár vyloučení, dostali jsme gól v oslabení. Byli jsme unavení a bylo by snadné to zabalit, ale projevili jsme odolnost. Po prvním gólu jsme cítili šanci, začali si věřit a spolupracovat,“ pochvaloval si kouč Richardson. „Začátek byl dobrý, potom jsme se zatáhli. Oni nemají co ztratit a hráli uvolněně. Ne že by to z jejich strany bylo něco výjimečného, ale zaplatili jsme za svoje chyby,“ pověděl kapitán Stars Jamie Benn.

Patrick Kane nastřílel hattrick do sítě Toronta

V neděli potěšil Patrick Kane domácí fanoušky v United Center skvělým výkonem a pokud byl zápas proti Maple Leafs jedním z jeho skutečně posledních za Blackhawks na domácím ledě, těžko mohl někdo odcházet nespokojen. V polovině utkání Chicago vedlo po hattricku Kanea 3:1 a přestože Toronto dokázalo ve třetí třetině srovnat, vítěznou branku dal z brejku dva na jednoho nováček Cole Guttman, pro kterého to byl první gól v teprve třetím střetnutí v NHL. Kane se nejprve prosadil povedenou ranou přes obránce z levého křídla, při druhé brance zakončil trpělivou akci chytře po ledě a lišácky překonal Samsonova i o chvíli později, když puk skončil jen těsně za čárou po odrazu od zad brankáře Maple Leafs. Na brankovišti se sice dobře zorientovala nová posila Toronta Acciari a vynikající souhra Riellyho s šikovným Marnerem přinesla hostujícímu celku vyrovnání, jenže krátce poté ujeli Guttman s Tylerem Johnsonem a Chicago potom ustálo i závěr zápasu, při kterém pečetil vítězství svou 15. brankou v sezoně Max Domi. Ten asistoval i u všech tří gólů Kanea a nasbíral tak celkem čtyři body. „Bylo to úžasné, celý život jsem o tom snil a teď se mi to splnilo. Dát takový gól byl skvělý pocit,“ radoval se Cole Guttman ze své premiérové trefy v NHL. „Necouvli jsme, vždycky když dali gól, tak jsme na ně zase vletěli a měli jsme tam dobrá střídání, kdy jsme hráli v rychlosti. Dva tři zápasy zpátky jsme trochu zamíchali sestavou a teď si to sedá,“ zhodnotil trenér Luke Richardson. „S Domim a Kurashevem nám to posledních pár zápasů jde, vytváříme si šance a je fajn, když se je daří proměnit. A vždycky potěší, když se takový zápas povede právě doma,“ pověděl spokojeně Patrick Kane. „Od začátku jsme byli hodně unavení a z toho pramenily naše chyby. Když nemáte dost energie, tak musíte hrát chytře, jinak z toho bude mít soupeř hodně dobrých šancí. Věděli jsme, že dneska to bude v tomhle směru náročné utkání,“ řekl Sheldon Keefe, kouč Toronta, které o den dříve doma porazilo v kanadském derby Montréal 5:1.

Blackhawks na závěr kanadského tripu otočili zápas s Ottawou

Ke čtyřzápasovému výjezdu se hráči Chicaga vydali do Kanady a zatímco v prvních třech utkáních měli k bodovému zisku daleko, v Ottawě se jim nakonec podařilo zvítězit po prodloužení 4:3. Po porážce 1:4 ve Winnipegu nevstřelili Blackhawks ani gól do sítě montréalského brankáře Allena a v Torontu tahali za kratší konec už po pár vteřinách hry, kdy se trefil Nylander, a ještě před půlkou zápasu bylo v podstatě hotovo. Proti Senators naopak Hawks těžili z rychlého gólu Kanea, jenže na začátku třetí části to vypadalo, že na výhru Chicago ani tentokrát nedosáhne. Vedení Ottawě vystřelil z pěkně sehraného brejku Giroux a krátce poté Tkachuk pohodlně zakončil kombinaci do odkryté branky. Hawks se ale nevzdali a energii jim dodal gólem v oslabení Lafferty, když potrestal chybu Chabota na útočné modré. A tři minuty před koncem hosté srovnali – Tkachuk ztratil puk, Kane si v brejku dva na jednoho narazil s Domim a perfektní střelou překonal Søgaard podruhé. V prodloužení měli nejprve slušné příležitosti Senators, jenže udeřilo na druhé straně. Chabot při bránění přečíslení zariskoval a Athanasiou uklidil do sítě přihrávku Tylera Johnsona, který pohotově napravil svou chybu při špatném zpracování. Chicago je nyní o bod před posledním celkem tabulky Columbusem a po dvou zápasech v United Center vyrazí na další čtyřzápasový výjezd, tentokrát do Kalifornie. „I když to bylo 1:3, pořád jsme měli na střídačce dobrý přístup a nevzdávali jsme to. První třetina byla dobrá, druhá ne a ve třetí jsme po dvou obdržených gólech byli zaskočení. Ale potom přišel ten brejk v oslabení a najednou jsme cítili šanci,“ vyjádřil se střelec dvou branek Patrick Kane, který se s 1217 body posunul na třetí místo mezi nejproduktivnějšími americkými hokejisty v historii NHL před bývalého hráče Hawks Jeremyho Roenicka. „Vždycky jdu po takových zápasech rád do šatny a sleduju, jak si to užívají. Zaslouží si to, na začátku a na konci zápasu jsme hráli fakt dobře. Ve druhé třetině bychom se mohli zlepšit, ale když na závěr dlouhého výjezdu prohráváte o dva góly a dokážete se z toho vyhrabat, to o něčem svědčí,“ pověděl trenér Richardson. Doplněno: Proti Torontu debutoval v NHL Cole Guttman (23), útočník, kterého Blackhawks podepsali z univerzitní soutěže. Na centru třetího útoku si během 12 minut připsal jednu střelu, jeden hit a -1 a ve své první sezoně v AHL dosud nasbíral 30 bodů (16+14) v 39 zápasech.