Jeff Glass vychytal při svém debutu výhru nad Oilers 4:3pp

Ve 32 letech se Jeff Glass dočkal své premiéry v NHL a hned se radoval z výhry. Proti Edmontonu se sice nevyvaroval slabších momentů, svůj tým však hodně podržel a 42 zákroky přispěl k výhře Blackhawks 4:3 po prodloužení. Oilers měli po většinu utkání více ze hry, jenže když ve 49. minutě poslal Jordan Oesterle svým prvním gólem v NHL hosty do dvoubrankového vedení, zdálo se, že cestě za dvěma body nic nebrání. Opak byl však pravdou, při hře v šesti nejprve Nugent-Hopkins tečí snížil a minutu před koncem Draisaitl na třetí pokus překonal Glasse a srovnal skóre na 3:3. V prodloužení se na první výraznou šanci čekalo téměř minutu, pak ale Kane setřásl Draisaitla, vymíchal Talbota a rozhodl o výhře Blackhawks. „Je to příjemný pocit. Na konci to sice bylo větší drama než bych si představoval, ale v prodloužení dal Kane krásný gól. Bylo fajn, že jsem si hned na začátku puk osahal, kdyby na mě nešly žádné střely, asi bych měl dost času přemýšlet, co se to vlastně děje. Takhle to byla ale trochu rutina,“ vyjádřil se brankář Glass. ➜ Více

Chicago zahájilo vánoční výjezd porážkou v Dallasu 0:4

Zápas v Dallasu se Blackhawks vůbec nevydařil, k matnému výkonu se přidalo trochu smůly a výsledkem je jasná porážka 0:4. Domácí se dostali do vedení v závěru první třetiny, když krátce po skončení Wingelsova trestu uklidil puk do odkryté branky Benn. Po přestávce si Stars vypracovali tříbrankový náskok a utkání už si pohlídali. Nejprve se tečí prosadil Roussel a následně Seguin využil příhodného odrazu v početní výhodě při zbytečném vyloučení Hartmana. Druhá třetina jinak přinesla nezáživný hokej s minimem střeleckých pokusů a přestože Benu Bishopovi stačilo na čisté konto 22 zákroků, příliš se u nich nenadřel. „Předchozí dva zápasy jsme odehráli asi nejlépe v celé sezoně, pak jsme měli pár dní volno a dneska nám to uteklo, nechytali jsme se,“ vyjádřil se kouč Quenneville. Po utkání gratuloval svému kolegovi Kenu Hitchcockovi, který jako třetí trenér oslavil své 800. vítězství NHL. Před ním to dokázali Scotty Bowman a právě Joel Quenneville. Doplněno: Richard Pánik nahradil v sestavě Patricka Sharpa, který zůstal na tribuně poprvé od sezony 2005–2006.

Blackhawks zvítězili popáté v řadě, Minnesotu porazili 4:1

Chicago porazilo Minnesotu 4:1, navázalo tak na předchozí tři domácí výhry a po návratu do United Center si připsalo další dva body. Po pěti zápasech bez výhry se naopak raduje z pátého vítězství v řadě. Wild se museli obejít bez zraněné jedničky Devana Dubnyka a druhý den po sobě proto vsadili na brankáře Alexe Stalocka. Ten sice předvedl velmi dobrý výkon, na dvě střely Patricka Kanea, kterému výtečně přihrávali Schmaltz s Oesterlem, však nestačil a když se na začátku třetí části šikovně trefil zblízka Ryan Hartman, měli už Blackhawks zápas pod kontrolou. Ve výborné formě se opět ukázal Corey Crawford, který se na výhře podílel 27 úspěšnými zákroky. Několikrát se vytáhl ve složitých situacích kolem svého brankoviště a překonal jej pouze ranou od modré Matt Dumba. Blackhawks nyní čeká šestizápasová šňůra venku a před vlastními fanoušky se znovu představí až 6. ledna proti Vegas. Doplněno: Patrick Kane nejprve vyrovnal a svou druhou trefou v utkání následně přeskočil Dennise Hulla na 5. místě v klubové tabulce nejlepších střelců. V základní části odehrál za Chicago 773 střetnutí, ve kterých nastřílel 299 branek.

Blackhawks porazili Floridu a zvítězili potřetí v řadě

Ze třetí výhry v řadě se v úterý v United Center radovali hráči Blackhawks. Trojici utkání na domácím kluzišti proti soupeřům z chvostu tabulky nakonec Chicago s odřenýma ušima zvládlo a připsalo si šest důležitých bodů v boji o playoff, stejně jako proti Buffalu ale tentokrát muselo rozhodnout až prodloužení. V první třetině bylo vidět hodně šancí a oba týmy měly několik povedených střídání, jedinou branku ale vstřelili Hawks, když se zblízka trefil nepokrytý Saad. Hned po přestávce trefil Trocheck tyčku a Crawford se pak několikrát vyznamenal, jenže na brejk Bjugstada už nedosáhl. Ve třetí třetině nejprve Panthers potrestali chybu domácích v obranném pásmu a tempo trochu opadlo. Chicagu se ale podařilo šest minut před koncem srovnat, když rychlou akci zakončil přesnou střelou Toews. V samém závěru trefil Anisimov šikovnou tečí jen tyčku a branková konstrukce naopak pomohla domácím v prodloužení, když ve vyložené pozici neuspěl Ekblad. O vítězství tak rozhodl o chvíli později Patrick Kane, když zužitkoval výbornou práci Anisimova v souboji s Mathesonem a střelou na vyrážečku překonal Reimera. „Věděli jsme, že tyhle tři zápasy jsou důležité a chtěli jsme získat pět nebo šest bodů. Nakonec máme šest a to je super. Mohlo to být úplně jinak, trefili břevno a měli další šance. Když jsme měli šanci my, tak jsme ji využili. A výhra je o to cennější, že jsme ve třetí třetině prohrávali,“ prohlásil Kane. Doplněno: Richard Pánik vypadl ze sestavy, na ledě jej nahradil Ryan Hartman, který na tribuně strávil předchozí dva duely. Jan Rutta odstoupil z utkání ve druhé třetině s podezřením na otřes mozku.

Hawks zdolali ve třetí třetině Arizonu a vítězí 3:1

Do Chicaga zavítali v neděli Coyotes, které čekal třetí zápas ve čtyřech dnech. V první části minul ve velké příležitosti DeBrincat a ve druhé třetině zvonila za Crawfordem tyčka, na góly a šance si ale museli diváci počkat do závěrečné dvacetiminutovky. V ní se hrál otevřený hokej s řadou šancí a k plnému bodovému zisku se nakonec dopracovali domácí. Crawford nejprve vychytal Goligoskiho, Stepan pokazil svůj brejk a neuspěl ani zblízka Domi. Na druhé straně se Wedgewood vytáhl při dorážce Hinostrozy, jenže na ránu Wingelse už nedosáhl. Šest minut před koncem uklidil Duclair přihrávku Goligoskiho skrz brankoviště, z vyrovnání se však Arizona neradovala dlouho, když se přesně k zadní tyčce trefil Anisimov. O chvíli později sebral Kane puk z hole Domiho, při přečíslení 2 na 1 našel Schmalze a Blackhawks už dohráli zápas v klidu s dvougólovým náskokem. „První třetina slušná, druhá byla slabá, ale ve třetí už to bylo hodně dobré. Začalo se nám dařit, přidali jsme na rychlosti. Vypadalo to, že se nám povedlo nastartovat,“ hodnotil kouč Joel Quenneville. „Chytal výborně. Několikrát jsme se dostali do nepříjemné situace, pár nepovedených střídání, ale podržel nás. Další výtečný výkon,“ chválil brankáře Crawforda Patrick Kane, který bodoval poprvé po čtyřech zápasech a posunul se na 5. místo v historickém bodování Blackhawks. „Je to pro mě ctí, být vedle takových skvělých hráčů. Měl jsem štěstí na spoluhráče a podporu trenérů a vedení. Snad to bude pokračovat a ještě (nějaké body) přidám,“ vyjádřil se Kane.

Gustav Forsling ukončil v prodloužení sérii bez výhry

Pět utkání čekali hráči Chicaga na výhru než se z dvoubodového zisku radovali na domácím ledě proti Buffalu. Vítězství to však bylo těsné a ne zrovna přesvědčivé. Hosté se dostali do vedení v závěru první třetiny, když Pominville v přesilovce šikovně usměrnil přihrávku od Eichela. Blackhawks odpověděli také v početní výhodě, když se přesně trefil produktivní nováček Alex DeBrincat, jenže z vyrovnání se neradovali dlouho. Wilson našel Okposa a na jeho parádní ránu Corey Crawford, který se vrátil do sestavy po zranění, lapačkou nedosáhl. Před přestávkou měl výbornou šanci Pánik, brankář Lehner si s jeho pokusem ale poradil. Pět minut před koncem byl hloupě vyloučen Seabrook, jenže v oslabení zabojoval Schmaltz a Forslingovu střílenou přihrávku využil hezkou tečí Tommy Wingels. V samém závěru měl výhru na hokejce Sharp, když z dorážky trefil jen zadní tyčku odkryté branky. V prodloužení si nejprve Forsling pomohl nedovoleně proti Eichelovi, útočník Sabres pak ale trestné střílení neproměnil. A když už se zdálo, že diváci uvidí nájezdy, překvapil Forsling několik vteřin před koncem svým nahozením krajana Lehnera, který měl zakrytý výhled. „Mluvili jsme o tom, že musíme zabrat a vyhrát, je jedno jak. Vytvářeli jsme si šance, hráli rychleji a nakonec se to povedlo. Můžete odehrát dobrý zápas, jenže prohrajete a to vás dál srazí. Musíte to nějak ubojovat a to se nám dneska podařilo. Můžeme z toho mít dobrý pocit, tak snad na to navážeme i příště,“ prohlásil Wingels.