Chicago v čele s Lankinenem porazilo Carolinu 2:1

Brankář Kevin Lankinen zazářil hlavně na začátku zápasu, kdy byli Blackhawks hned od prvního střídání pod silným tlakem Hurricanes, a nakonec 31 zákroky přispěl k těsnému vítězství 2:1. Krátce po přestávce otevřel Strome skóre střelou zblízka na lapačku a o pár minut později domácí zvýšili svůj náskok. Pesce v oslabení zaváhal, Kane mu v nebezpečné pozici ukradl puk a DeBrincat už měl snadnou úlohu. Chicago si sice určitě nevypracovalo více střeleckých příležitostí než soupeř, jenže po ráně Boqvista do břevna mohlo vést už o tři branky. Nakonec to však nebylo potřeba, Lankinen inkasoval jen jedinkrát, po smolně odražené střele Skjeie od mantinelu. Ve třetí třetině už se mnoho nestalo a Hawks si připsali oba cenné body za hubenou výhru 2:1. „V první třetině jsme si moc vytvořili, měli víc šancí. Ale nezlomili jsme se a zbývající dvě třetiny se mi líbily o hodně víc. První gól byl důležitý, dodal nám sebevědomí a pak už jsme zápas dobře odbránili,“ těšil se kouč Jeremy Colliton. „Vypadalo to, jako bychom si pak uvědomili, že hrajeme o hodně. Měli sice nějaké šance, ale postupně jsme to zavřeli a pomáhali si v soubojích,“ doplnil Connor Murphy. „Dřívější zápasy jsme třeba hráli líp, ale neměli jsme ani bod. Nakonec se to vždycky nějak srovná. Udělali jsme dost pro to, abychom dneska zvítězili, ale příště asi bude potřeba lepší výkon,“ řekl Dylan Strome.

Blackhawks ztratili s Nashvillem i odvetu, i místo v playoff

Nedělní utkání s Nashvillem přineslo podobný obrázek jako předchozí střetnutí: Predators byli aktivnější, cílevědomější a způsobovali Chicagu řadu problémů při rozehrávce. Už v 5. minutě se po odrazu od de Haanovy brusle šťastně trefil Arvidsson a v závěru třetiny po akci Ekholma inkasoval Subban po odrazu od brusle i podruhé. Jinak ale kanadský brankáře držel Blackhawks v naději na dobrý výsledek, ve druhé třetině třeba skvěle vychytal Jarnkroka a přidal několik dalších pohledných zásahů. Chicago si vypracovalo jen několik střel z úhlu (třeba Kämpf) a skrytou ránu Beaudina do tyče, Rinne ale inkasoval až ve třetí části, když dvěma góly srovnal ostrostřelec DeBrincat. Hlavně druhá trefa, jeho 18. v sezoně (dělené 5. místo v lize), kdy se protáhl kolem Fabbra i gólmana Rinneho, byla vskutku parádní. Jenže víc už domácí nezvládli a v 54. minutě rozhodl kapitán Nashvillu Josi. Dach odevzal puk ve vlastní třetině soupeři, Predators rychle zakombinovali a švýcarský obránce nedal v ideální pozici Subbanovi žádnou šanci. „Jsem zklamaný z našeho nástupu do utkání, neuvědomili jsme si, jak důležitý tento zápas je. Snadno se dostávali do příležitostí, zatímco nás naopak drželi daleko od své branky a dobře nás napadali,“ řekl trenér Colliton. „Musíme se rychle poučit a jít dál, už v úterý nás čeká další zápas a potřebujeme body. Každý zápas nám teď půjde o krk. Potřebujeme se vrátit k tomu, co nám přineslo výsledky dříve: hrát jednoduše, tlačit se do branky a makat,“ pověděl Alex DeBrincat. Po dvou porážkách s Nashvillem vypadli Hawks ze čtvrtého místa zajišťujícího postup do playoff, díky lepším vzájemným zápasům je nyní přeskočili právě Predators. Doplněno: Dylan Strome vynechal utkání kvůli narození dcery. V sestavě jej nahradil Matthew Highmore.

Chicago nestačilo na Nashville 1:3, vrátil se Kirby Dach

V sobotu se Blackhawks střetli s Predators a v sestavě uvítali jednu vítanou posilu. Kirby Dach, který si v přípravě na MSJ zlomil zápěstí, již nějaký čas poctivě trénoval, jeho návrat do zápasu však přišel překvapivě brzy. Hned na začátku se talentovaný centr, který nastoupil v útoku se Stromem a Janmarkem, uvedl pěknou akcí kolem Harpura, mnoho důvodů k radosti ale jinak fanoušci Chicaga neměli. Nashville byl výrazně lepším týmem, brankář Saros potvrdil výtečnou formu, ale střeleckou převahu jinak měli stejně hosté. Skóre brzy otevřel volný Johansen a na druhé straně trefil tyčku Janmark. Hawks se nadechli v přesilovce, na vyrovnání však nedosáhli. V půlce zápasu pak chybu Kämpfa v rozehrávce potrestal přesnou střelou Grimaldi a Chicagu dal naději až v závěru třetiny Pius Suter, když šel důsledně do brankoviště a dorazil střelu Kanea. Jenže ze strany Hawks to bylo vše, hned v úvodu třetí části chyboval de Haan a Granlund snadno zvýšil opět na rozdíl dvou branek. „Hodně bruslili, odmakali to a do všeho šli po hlavě, u puků byli dřív. Porazili nás v našem vlastním způsobu hry,“ lamentoval trenér Colliton. „Cítil jsem se dobře, zápěstí mě nijak neomezovalo. Je fajn do toho naskočit zpátky, ale herně mám určitě na víc,“ pověděl Dach, když během 22:08 zaznamenal jednu střelu a -1.

Kevin Lankinen vychytal proti Panthers čisté konto

Brankář Kevin Lankinen byl ústřední postavou čtvrteční odvety proti Floridě a 41 zákroky si vysloužil druhé čisté konto v sezoně. První třetina mnoho vzruchu nepřinesla, snad jen slibnou střelu de Haana a ránu Huberdeaua do tyče během přesilovky. Už brzy po přestávce ale Blackhawks šli do trháku a náskok už nepustili. Početní výhodu po zmatku na brankovišti proměnil Patrick Kane a o chvíli později přidal druhý bod za přihrávku, když Pius Suter dorazil střelu DeBrincata. Panthers v průběhu celého střetnutí svého soupeře jasně přestříleli, Lankinen byl však bezchybný. Znovu mu pomohla branková konstrukce, finský gólman si poradil i v nepříjemné situaci, kdy Huberdeau zakončil blafákem brejk tří na nikoho, a hodně aktivní byl mladý Tippett. Do prázdné branky rozhodl o výsledku Hagel, bez jistého a spolehlivého výkonu Lankinena by mělo Chicago úkol podstatně složitější. „Dneska mě to bavilo. Měl jsem hodně zákroků, asi to nebyl náš nejlepší zápas, ale zvládli jsme to. Přesilovky se povedly, v oslabení to od nás bylo ještě lepší a porazili jsme dobrého soupeře, to se cení,“ liboval si Lankinen. „Ve druhé třetině toho hodně pochytal v důležitých momentech, ale třetí třetina byla z naši strany zdařilá. Určitě bych byl radši, kdybychom hráli víc u nich, podrželi puk, připravili si pár šancí a vybojovali pár přesilovek, to je spolehlivější recept, jak zápas dotáhnout k výhře. Museli jsme častěji bránit, ale ubojovali jsme to, odvedli jsme při tom výbornou práci,“ hodnotil trenér Colliton.

Blackhawks uťali sérii porážek a vyhráli nad Floridou 3:2

Téměř dva týdny čekali hokejisté Blackhawks na vítězství. Chicago se vrátilo na domácí kluziště po šesti zápasech venku, kdy si připsalo jedinou výhru, proti Panthers ale nakonec proměnilo tříbrankový náskok v těsné vítězství 3:2. Před utkáním klub ocenil Patricka Kanea, který na začátku výjezdu dosáhl na metu 1000. zápasů v NHL, a lídr ofenzívy Blackhawks pak zaznamenal dva body za asistence. Skóre otevřel už v 7. minutě Kubalík, když zkušeně zakončil Hagelovu akci mezi betony brankáře Driedgera. Ke konci třetiny pak zvýšil Suter šikovnou tečí nahození Zadorova a ve 25. minutě využil přesilovku Söderberg, kterému Kane přesně přihrál před odkrytou klec. Oproti předcházejícím duelům Chicago vedení nakonec udrželo, ačkoliv se Panthers, kteří se museli obejít bez kapitána Barkova, jehož vyřadilo zranění při rozbruslení, rozhodně nevzdávali. Jenže gólman Lankinen byl ve výborné formě, celkem pochytal 33 střel a důležité byly zejména jeho zákroky za stavu 3:1 proti Hornqvistovi a dvakrát Ekbladovi. Florida sice při umocněné přesilovce vstřelila zásluhou Wennberga kontaktní gól, výhru už ale Chicago nepustilo. „Výhru jsme už potřebovali. Zasloužili jsme si trochu štěstí. Možná jsme si zasloužili i nějaké to vítězství venku, ale na to se nehraje,“ pověděl kouč Colliton. „Povedl se nám začátek, měli jsme zápas pod kontrolou a získali třígólový náskok. Bylo by fajn, kdybychom utkání definitivně rozhodli dříve, ale i tak mě těší, že jsme to udrželi, o to víc, že se jim často daří zápasy otáčet,“ pochvaloval si Patrick Kane. Doplněno: Dominik Kubalík protáhl svou bodovou sérii na šest utkání (2+4). MacKenzie Entwistle, kterého Hawks získali z Arizony při trejdu Mariána Hossy, debutoval v NHL a během šesti minut zaznamenal dvě střely a tři hity.Více

Chicago dostalo další lekci od Tampy a prohrálo 1:4

V sobotu ukončili Hawks šestizápasový výjezd odvetou v Tampě, rozdíl mezi oběma týmy byl však znovu patrný. Blackhawks měli sice dlouhou dobu zřetelnou střeleckou převahu, jenže góly stříleli domácí. V první třetině se zblízka trefil Point, zatímco Vasilevskiy vychytal brejk Söderberga a zápas se pak lámal ve druhé části. Při hře ve čtyřech Keithovi unikl Cirelli a brzy zvýšil. Chicago poté mělo dlouhou výhodu přesilové hry proti třem, ta ale vyzněla do ztracena a ke konci prostřední dvacetiminutovky Hawks střetnutí definitivně uteklo. de Haan nezachytil průnik Gourda, který na dvakrát překonal Subbana, a když Zadorov parádně poslal do brejku Kanea, na chicagské straně i tak zůstala stále nula. Přesilovku ještě využil z úhlu Stamkos a bylo hotovo, třetí třetina se spíš jen dohrávala a malou radost udělal fanouškům Hawks pouze DeBrincat, když ve 45. minutě dostal mezi kruhy přihrávku od Kubalíka a stanovil konečné skóre 1:4. Druhá třetina určitě byla ze strany Chicaga herně zdařilá, Vasilevskiy ale svůj tým podržel a Lightning na jeho výkonu postavili vcelku pohodlné vítězství. „Pokud uděláte chyby, tenhle tým je potrestá a přesně tak se i stalo. Hlavně ve druhé třetině jsme si toho vypracovali hodně, tlačili jsme je, jenže najednou jsme prohrávali, pak druhý gól při hře ve čtyřech, a i když jsme je zmáčkli, třetí branka byla zlomová,“ posoudil trenér Colliton. „Je škoda, že jsme ho potřebovali tak často, zachytal skvěle. Ubráněné oslabení 3 proti 5 nás mělo nakopnout, ale ještě nás musel několikrát podržet,“ ocenil svého brankáře kouč Tampy Bay Jon Cooper. „Potřebovali jsme víc bodů, než nakonec máme. Byl to dost dlouhý výjezd, ale myslím, že jsme odehráli dobré zápasy. Abychom vítězili, tak proti kvalitním soupeřům musíme vyhrávat souboje, důsledně napadat a často střílet,“ řekl mladý obránce Adam Boqvist.

Strome se trefil při návratu, Hawks však prohráli 2:4

Už pošesté se Chicago v noci na pátek střetlo s Tampou a pokud se do branky postaví Andrei Vasilevskiy, odešli Blackhawks vždy bez vítězství. Jedinou výhru zaznamenalo Chicago v nájezdech ve chvíli, kdy hájil brankoviště soupeře McElhinney. Blackhawks tentokrát neodehráli špatné utkání, v první třetině potrestali zásluhou Janmarka a Stroma, který se vrátil do sestavy po měsíční přestávce zaviněné otřesem mozku, dvě hloupá vyloučení hokejistů Lightning, další gól už ale nepřidali: ve druhé třetině spálil dobrou příležitost Kurashev a Hagela vychytal Vasilevskiy. Kevin Lankinen prožívá poněkud slabší období, které vygradovalo dvěma lacinými trefami Maroona s Gourdem v první části, o první i druhé přestávce tak bylo skóre nerozhodné. Vítěznou branku vstřelil ve 46. minutě nováček Ross Colton, když proletěl středem obrany Hawks, pěkným blafákem překonal Lankinena a následně zboural i finského brankáře samotného. „Myslím, že jsme odehráli velmi dobré utkání, porážka mě mrzí. Vždycky se dá pracovat na drobnostech. Bylo tam několik situací, které jsme mohli řešit lépe a pak by z toho pramenily šance. Ve třetí třetině jsme málo stříleli, proto tomu chyběly dorážky a větší tlak do brány,“ hodnotil trenér Colliton. „Je fajn být zpátky s ostatními, hned se cítím lépe. Když jsem nemohl hrát, alespoň jsem chodil často bruslit, takže v tom teď nebyl problém. Škoda, že jsme nevyhráli,“ pověděl Strome, který chyběl 11 zápasů a se čtyřmi střeleckými pokusy byl jedním z nejaktivnějších hráčů Blackhawks.

Panthers byli znovu lepší, Chicago prohrálo 3:6

Florida na domácím ledě opět prokázala, že má nyní lepší mužstvo než Chicago, Blackhawks ale nebyli od bodového zisku daleko a klíčem k výsledku byly přesilovky. Trenér Colliton posunul Davida Kämpfa do prvního útoku a ten se mu odvděčil v 11. minutě, když vybojoval puk pro Kanea a bodoval ve třetím utkání v řadě. Panthers srovnali ještě do přestávky, smolně odraženou střelou využil přesilovku Tippett. Ve druhé části si Hawks vypracovali dvoubrankový náskok, jenže ten se znovu vypařil jako pára nad hrncem. Janmark připravil snadné zakončení Kurashevovi a na brankovišti se prosadil důrazný Hagel, pak ale Hawks znovu nabídli soupeři přesilovku. V ní snížil Ekblad, vzápětí se zdálky trefil Forsling a jeho další ránu zastavila jen branková konstrukce. Ve třetí třetině mohlo Chicago ve dvou vlastních přesilovkách získat znovu vedení na svou stranu, jenže nebezpečnější byla Florida a v oslabení nakonec rozhodl zápas kapitán Panthers Barkov. Dva góly do prázdné už mnoho neřešily. „Je to škoda, hodně hráčů nám dnes sehrálo povedený zápas. Na konci v přesilovce… to se nedá omluvit, těžko vysvětlit, jak k něčemu takovému vůbec mohlo dojít. Nejsme tolik pozadu, ale rozdíl je v tom, že v rozhodujících momentech se tomu nedokážeme postavit,“ stěžoval si kouč Colliton. „Je dobré si občas připomenout, že v téhle lize není snadné vyhrávat. Nemůžeme přestat hrát ani na pět vteřin, natož pět minut, hned se to vymstí. Za tuhle zkušenost teď tvrdě platíme, ale poučíme se a do budoucna nám to prospěje,“ doplnil brankář Lankinen, který pochytal 30 střel a při šanci Ekblada v přesilovce předvedl jeden ze svých nejlepších zákroků v sezoně.

Blackhawks nestačili na Floridu a prohráli 2:4

První třetina zápasu s Panthers nebyla z chicagské strany špatná, ačkoliv si domácí připravili několik slibných šancí. Aktivní byl zejména Carter Verhaeghe, Lankinen jej však vychytal a jednou mu výtečně pomohl Boqvist, který v pátek předvedl jeden ze svých nejlepších výkonů v sezoně. Hawks hrozili v solidně sehraných přesilovkách, Kane ale v dobré pozici nechal pouze vyniknout Bobrovského. Krátce po přestávce si Hagel pohledně zakombinoval s Kubalíkem a druhou trefou v sezoně zajistil Chicagu vedení, jenže Florida brzy dostala utkání pod kontrolu a nedala svému soupeř mnoho příležitostí nepříznivý stav zvrátit. Na dvakrát se prosadil domácí kapitán Barkov, pohotově se trefil Verhaeghe a už na 3:1 zvýšil ve 33. minutě Vatrano. Panthers si zápas už pohlídali bez větších problémů, v závěru pak jen Boqvist snížil přesnou ranou od modré na konečných 2:4. „Stále to bereme pozitivně, všechny týmy si během sezony projdou hluchým obdobím, nevyhne se to nikomu,“ komentoval Brandon Hagel poslední čtyři zápasy, z nichž Chicago třikrát prohrálo. „Pořád si věříme, víme, že máme dobré mužstvo. Odpočineme si a zase se do toho vrhneme. Budeme hrát jako dřív, známe svoje úkoly a to nám opět přinese výsledky.“

Blackhawks oplatili Dallas porážku, poprvé se trefil Keith

Odveta v Dallasu bude domácí nejspíše hodně mrzet, utkání si asi z velké části prohráli sami řadou trestů ve druhé třetině. Blackhawks za 40 minut hry vypálili na branku Khudobina pouze 8 střel, víc jich ale potřeba nebylo, protože o druhé přestávce měli pohodlný náskok 4:0. Už v 6. minutě se sám před gólmanem Stars jedním ze svých oblíbených zakončení prosadil Dominik Kubalík a radoval ze z 10. gólu v sezoně. V další šanci sice minul odkrytou klec, jenže brzy po přestávce těžil ze své výborné práce na brankovišti Söderberg a v přesilovce zvýšil na 2:0. Poprvé v sezoně se zdálky trefil Duncan Keith, další přesilovku využil DeBrincat a protože Hawks ubránili dvojnásobné oslabení v závěru třetiny, do třetí části vstupovali ve výborné pozici. Hintz sice po chybě v obraně šťastně snížil a o chvilku později vystřelil po pěkném sólu Dallasu naději Klingberg, jenže závěrečný tlak už Chicago v čele s Lankinenem zvládlo a oslavilo výhru 4:2. „Je to pro nás důležité vítězství, věděli jsme, že se hraje o hodně. Určitě to z naší strany nebylo bez chyb, ale při bránění jsme si poradili a rozhodlo se v přesilovkách. Lankinen měl na začátku několik skvělých zákroků a od toho jsme se po první třetině mohli odrazit,“ liboval si trenér Colliton. „Nejspíš to nebyl náš nejlepší zápas, ale máme dva body, takže to bereme,“ doplnil Duncan Keith.

Patrick Kane sehrál 1000. zápas v NHL, Dallas ale vyhrál 6:1

Dřívější jednička draftu a trojnásobný vítěz Stanleyho poháru Patrick Kane se stal sedmým hokejistou v klubové historii, který za Blackhawks odehrál 1000. zápasů v NHL. Na tuto významnou metu však nebude vzpomínat úplně v dobrém, když Dallas na domácím ledě zvítězil rozdílem třídy 6:1. Chicago předvedlo matný výkon, brankář Subban si také vybral slabší den, ačkoliv mu spoluhráči vůbec nepomohli. Už ve 2. minutě skóroval z ideální pozice Kiviranta, později zvýšil z dorážky Oleksiak a přestože krátce po přestávce se pohotově z úhlu trefil bývalý hráč Stars Mattias Janmark, ve 28. minutě potrestal Klingberg laciný faul Highmora a Chicago už se nezvedlo. Z brejku nadvakrát překonal Subbana Pavelski, Lindell měl následně pohodlnou úlohu a druhá půlka zápasu už se jen dohrávala z povinnosti. „Hráli dobře, nám to dneska nevyšlo. Hned od začátku byli rychlejší a pohotovější, napadali naši rozehrávku a nám se často nedařilo z toho tlaku dostat,“ zhodnotil trenér Jeremy Colliton. „Měli jsme svoje chvíle, ale většinou jsme nehráli dobře. Možná bychom si mohli vzít něco z jejich způsobu hry, protože dneska to vypadalo, že si nedokážeme přihrát a puky se od nás odráží akorát na jejich hokejky. Byli jsme z toho rozladění, prostě musíme hrát lépe,“ doplnil Calvin de Haan, který se vrátil do sestavy po lehčím zranění. ➜ Více

Tampa otočila zápas v Chicagu, Hawks prohráli 3:6

Blackhawks odehráli v neděli výtečnou první třetinu, trefil se Kurashev a po parádní kombinaci s Kanem a Kubalíkem i Janmark, a když Pius Suter zblízka zvýšil ve 24. minutě už na 3:0, zdálo se, že Chicago má k výhře slibně nakročeno. Jenže Tampa se slepenými góly dotáhla, v polovině zápasu bylo srovnáno a nakonec se hosté radovali z vítězství 6:3. Brankář Lankinen nebude spokojený zejména s první trefou Gourdea z dorážky, hodně dalších šancí ale pochytal a třeba Coleman si na něm vylámal zuby ve dvou tutovkách. U domácích se zřejmě projevila nezkušenost, rychle inkasované branky s Chicagem zamávaly a velký počet trestů vyústil hned ve čtyři zásahy při hře v oslabení. V sestavě scházel zraněný de Haan, v polovině zápasu byl do jeho konce vyloučen Murphy a v obraně tak dohrávali vedle Keitha se Zadorovem čtyři nováčci, přičemž pro Wyatta Kalynuka to byl při jeho debutu křest ohněm (dva hity a -2 během necelých 11 minut). „Zvládl to. V první třetině se mi líbil, několikrát se dostal do hry a dobře dostupoval hráče, byl aktivní v rozehrávce. Nebylo to úplně fér, co jsme od některých hráčů dneska potřebovali, ať už jde o vyšší čas na ledě nebo proti komu jsme je nasazovali,“ vyhodnotil trenér Colliton a dodal „Bylo znát, že když podáme svůj špičkový výkon, tak se s nimi můžeme v pohodě měřit. A oni předvedli, proč jsou elitním týmem – asi by se dalo říct, že v těch třech utkáních jsme často diktovali hru, jenže stejně mají pět bodů. [Dneska] nám chyběl zabijácký instinkt, za stavu 3:0 je nemůžeme nechat nadechnout. Rychlá přesilovka, pak hned druhý gól, to se vám proti obhájci Stanleyho poháru prostě nevyplatí.“

Subban zářil a Chicago porazilo Tampu po nájezdech 4:3

Ve druhém utkání z třízápasové série byla Tampa po většinu hrací doby lepším týmem a Chicago může děkovat brankáři Malcolmu Subbanovi, že nakonec vybojovalo dva body. Lightning měli výtečný nástup a po gólech Cirelliho a Killorna získali náskok, jenže brzy snížil Alex DeBrincat. V přesilovce parádně vymetl bližší růžek a radoval se ze své 100. branky v NHL (a 200. bodu). Na začátku třetí třetiny hosté opět zatlačili Hawks do tuhé defenzívy, Subban ale předvedl několik fantastických zásahů a tak Kane připravil DeBrincatovi povedenou střelu z voleje. Tampa ještě jednou odskočila po dorážce obránce McDonagha, podobně se ale na druhé straně prosadil pohotový Kubalík a znovu srovnal. Velká škoda, že zápas nesledovala vyprodaná hala United Center, diváci by viděli spoustu pěkných příležitostí, při první reklamní přestávce video shrnující hráčskou kariéru Brenta Seabrooka a skvělé prodloužení, ve kterém měli rozhodnutí na hokejce třeba Kane nebo Point a Hawks přestáli i dlouhé oslabení v čele s Murphym a Zadorovem. V nájezdech uspěl jediný ze šesti exekutorů, kdy Kurashev přesnou střelou na lapačku zařídil Chicagu druhý bod. Hrdinou večera, pomineme-li končícího Seabrooka, byl však Subban, který zlikvidoval celkem 39 střel. ➜ Více

Hawks ztratili dobře rozehraný zápas a prohráli 2:3pp

V prvním ze série tří zápasů proti obhájci Stanleyho poháru z Tampy si Chicago napravilo dojem z úvodu sezony, kdy stejnému soupeři ani trochu nestačilo. Brankář Vasilevskiy šel do utkání se třemi čistými konty v řadě a jeho šňůru přetrhl po 228 minutách Ryan Carpenter, když parádní střelou zužitkoval dobrou práci Hagela v oslabení. Chicago mělo ve druhé části hru pod kontrolou, slibné šance měli třeba Kämpf s Kubalíkem, a na 2:0 zvýšil ve 35. minutě lehkou tečí nahození Kanea DeBrincat, pro kterého to byl už 12. gól v sezoně. Jenže po přestávce se nadějný náskok vypařil. Ránu Rutty v oslabení tečoval Cirelli a o chvíli později se Stamkos šikovně protáhl kolem Kanea a z ideální pozice překonal Lankinena podruhé. Domácím trvalo delší dobu, než se vzpamatovali, a rozhodující trefu měl na holi Highmore, jenže velkou chybu Lightning v rozehrávce neproměnil. V prodloužení zastavila tyčka střelu DeBrincata a vzápětí na druhé straně označkoval břevno Sergachev. Jenže na nájezdy nedošlo, Hedmanovu střelu v poslední vteřině tečoval Killorn a zajistil Tampě v napínavém utkání hraném ve vysokém tempu druhý bod. V noci na sobotu a v neděli večer se oba soupeři střetnou znovu. „Byl to jeden z našich nejlepších zápasů za poslední dobu. Předvedli jsme, že můžeme hrát vyrovnanou partii i s nejlepšími týmy v lize. Byli jsme blízko, na konci chybělo trošku štěstí. Mrzí to,“ pověděl brankář Lankinen, který pochytal celkem 31 střel. „Viděl jsem volné místo a myslel jsem, že je to gól. Někdy to tam spadne, někdy ne, musíme pořád bojovat, tak to prostě je. Z protiútoku trefili břevno, tím se to asi vyrovnalo,“ komentoval Alex DeBrincat situaci v polovině prodloužení.

Kane dosáhl na metu 400. gólů v NHL

Zatímco v sobotu Chicago v prvním domácím utkání po delší době přes poměrně výraznou převahu s Detroitem vcelku jasně prohrálo, v nedělní odvetě si napravilo náladu vysokou výhrou 7:2. Red Wings měli od začátku velký počet střeleckých pokusů, Kevin Lankinen ale přesto neměl mnoho starostí a celkem zaznamenal 44 úspěšných zákroků. V první třetině získali domácím náskok po Kämpfově přihrávce Zadorov a se štěstím Carpenter a důležitá pak byla přesná rána Sutera na počátku třetí třetiny, kdy šli Hawks do dvoubrankového trháku. V přesilovce zakončil pěknou kombinaci opět Carpenter, ze 400. gólu v NHL se radoval Kane a na všechny tři zásahy přihrával Alex DeBrincat, který ještě v závěru pečetil na konečných 7:2 a bodoval už pošesté v řadě. Poosmé v sezoně se po povedené akci Hagela střelecky prosadil také Dominik Kubalík. Patrick Kane se stal teprve čtvrtým hokejistou Blackhawks, který dosáhl na metu 400. gólů v NHL a v rámci celé soutěže je jubilejním 100. hráčem, kterému se něco takového podařilo. „U kruhu pro vhazování jsem si všiml, že jde [Hronek] na led, tak jsem se snažil přibrzdit a najít si místo pro střelu. Měl jsem radost, ale ať už je to významný gól nebo ne, vždycky se snažíte sehrát každou akci nejlíp jak umíte,“ komentoval Kane svůj slavný okamžik a brzy jej čeká další milník: nedělní zápas byl pro jedničku draftu 2007 jž 996. v NHL. „Určitě to nebyl perfektní výkon, ale zejména první dvě třetiny jsme hráli dobře dozadu. Chtěli bychom si vytvářet více šancí, ale v tu chvíli to stačilo a nakonec jsme to zlomili. Postupně jsme se uvolnili a s větší sebedůvěrou začaly padat i další góly,“ zhodnotil trenér Colliton.