Na zkoušku přichází obránce Brandon Davidson

Blackhawks se dohodli s obráncem Brandonem Davidsonem, který se na zkoušku zapojí do přípravného kempu. Pokud svými výkony přesvědčí, klub s ním uzavře roční jednocestnou smlouvu, kterou už s Davidsonem dopředu projednal. Podle novináře Jima Mathesona z Edmonton Journal měl 27letý hokejista 10 nabídek na zkoušku, mezi nimi také od Oilers, kde již dvakrát působil. V minulé sezoně nastoupil Davidson za Montréal, Edmonton a Islanders a v 51 zápasech zaznamenal celkem 7 bodů (4+3), 23 trestných minut a -3. V NHL debutoval v sezoně 2014–2015 a od té doby odehrál 152 utkání s bilancí 9 branek, 13 asistencí a 63 trestných minut. Davidson je tradičním typem defenzivně laděného obránce a do rozehrávky se příliš nezapojuje. Pokud v přípravě uspěje, měl by se zařadit mezi skupinku hráčů, kteří se poperou o místo ve třetí dvojici.

Zemřel Stan Mikita

Blackhawks v úterý oznámili, že zemřel legendární útočník se slovenskými kořeny Stan Mikita. Rodák z obce Sokolče u Liptovského Mikuláše drží klubové rekordy v počtu odehraných zápasů (1394) a nasbíraných bodů (1467). V Chicagu strávil v letech 1959–1980 celou svou hráčskou kariéru, výrazně přispěl k zisku Stanleyho poháru v roce 1961 a získal celkem 8 velkých trofejí: dvakrát Hartovu pro nejužitečnějšího hráče soutěže, čtyřikrát Arta Rosse pro nejproduktivnějšího hokejistu a dvakrát Lady Byng pro nejslušnějšího hráče. Tím završil svou obdivuhodnou proměnu z často vylučovaného raubíře, do historie chicagského i světového hokeje se však Mikita zapsal i jinak, když se podílel na vytvoření zahnuté čepele a jako jeden z průkopníku začal nastupovat v helmě. Od roku 1984 je členem Hokejové síně slávy. Mikita se často objevoval na klubových akcích, kde bavil fanoušky svým vtipem a historkami, v posledních letech se ale potýkal s vážnou nemocí a na veřejnosti již nevystupoval. Bylo mu 78 let. ➜ Více

V Kanadě se odehrál turnaj World Junior Showcase

Juniorské reprezentace Kanady, USA, Švédska a Finska se střetly na letním turnaji World Junior Showcase v Kamloops (B.C.) a Blackhawks měli ve hře hned sedm zástupců. Zámořské celky vstoupily do turnaje na začátku týdne s rozdělenými výběry (Kanada bílý a červený, USA bílý a modrý), od čtvrtka do soboty už se ale představily s plnohodnotnými týmy. Kanada zvítězila ve všech třech svých posledních zápasech, přičemž Mackenzie Entwistle přispěl jedním gólem k výhře nad Švédskem 4:1 a trefil se i v divokém utkání s USA. Na výhře Kanady 6:5 se v tomto duelu asistencí podílel také obránce Ian Mitchell, který si připsal dva body (1+1) už během porážky červeného celku Kanady s bílým výběrem USA. Při střetnutí druhých dvou půlených zámořských týmů bodoval Jake Wise, který se už spolu s obráncem Joshem Essem po zúžení do sestavy USA nevešel. To se naopak podařilo Evanu Barrattovi, kanadský dres oblékal na turnaji také Nicolas Beaudin a za Švédsko nastupovala letošní jednička Blackhawks na draftu Adam Boqvist. Talentovaný obránce bodoval v prvním skandinávském derby, které Švédsko prohrálo po nájezdech 3:4, v posledním utkání turnaje však svému soupeři porážku vrátilo a uspělo 5:3.