Brandon Davidson uspěl na zkoušce a podepsal roční smlouvu

Obránce Brandon Davidson (27) zaujal na zkoušce v tréninkovém kempu a s klubem uzavřel roční smlouvu. V zámoří se hovořilo o tom, že na podmínkách se kanadských hokejista s Chicagem domluvil už dříve, podpis smlouvy ale Blackhawks měli podmínit jeho výkony v přípravných zápasech. Kontrakt je roční, s platem 650 tisíc dolarů. V minulé sezoně působil Davidson v Montréalu, Edmontonu a Islanders a celkem nastoupil do 51 utkání, ve kterých zaznamenal 7 bodů (4+3), 23 trestných minut a -13. Oilers jej na jaře loňského roku vyměnili do Montréalu, na Vánoce si Davidsona ale stáhli zpátky z listiny volných hráčů, aby jej brzy vyměnili znovu, tentokrát do New Yorku. V NHL má urostlý obránce, který se prezentuje zejména spolehlivou hrou ve vlastním pásmu, odehráno 150 zápasů, v nichž vstřelil 11 branek, na 17 nahrál a nasbíral 115 trestných minut. Dalších 31 střetnutí přidal v playoff (1+8).

V přípravě končí další pětice, na soupisce je nyní 28 hráčů

Ještě před utkáním s Detroitem byli odesláni na farmu do Rockfordu obránci Carl Dahlström s Jonim Tuulolou a dnes Chicago škrtlo další trojici hokejistů: do AHL míří útočníci Viktor Ejdsell, Matthew Highmore a Alexandre Fortin. Dahlström měl sice větší příležitost poté, co se zranili Forsling s Murphym, šanci ale dostávají talentovaní Boqvist s Jokiharjuem. Blackhawks mají nyní k dispozici osm obránců, a kromě zmíněné dvojice stále usiluje o jedno z posledních míst také na zkoušku pozvaný Brandon Davidson. Ejdsell v přípravě příliš nezaujal, tak jako na jaře jej limitovalo slabší bruslení. Dařilo se naopak Highmorovi s Fortinem, přičemž právě pohyb je u obou jejich největší předností. Útočníků je nyní na soupisce 14 a Blackhawks zde tedy škrtat nemusí. Povedenými výkony v přípravě překvapil Luke Johnson, který tak může doufat ve svůj debut v NHL. O více prostoru si řekl Dominik Kahun, naopak Dylan Sikura zatím příliš nepřesvědčil. V sestavě se udrželi Hayden s Martinsenem i David Kämpf. S ohledem na trojici zraněných musí Chicago uvolnit už jen dvě místa: pravděpodobně brankáře Deliu a jednoho z dvojice Boqvist, Jokiharju. Doplněno: Adam Boqvist si na svou premiéru v NHL musí počkat, Blackhawks jej ve středu poslali do juniorské OHL, kde posílí London Knights.

Chicago zúžilo kádr, ze soupisky vypadl tucet hráčů

Blackhawks vyřadili z přípravného kempu ve třech fázích první hráče: na farmu do Rockfordu míří obránci Lucas Carlsson, Blake Hillman a Darren Raddysh, útočníci Shaw Boomhower a Jacob Nilsson s Nathanem Noelem a brankář Kevin Lankinen. Do juniorské soutěže se vrací obránci Nicolas Beaudin a Jake Ryczek, útočníci Philipp Kurashev a MacKenzie Entwistle a brankář Alexis Gravel. Naopak v kádru zůstává poslední chicagská jednička na draftu, zadák Adam Boqvist, ačkoliv se předpokládalo, že touto dobou bude už na cestě do juniorské ligy, aby posílil London Knights. Doplněno: V přípravě končí také další hráči: obránci Campbell, Gilbert, Snuggerud, útočníci Bondra, Broadhurst, Iacopelli, Knott, Louis, Schroeder a Tyler Sikura a brankář Tomkins. Schroeder s Campbellem byli zapsáni na listinu volných hráčů a pokud si je žádný jiný celek NHL nevybere, zamíří stejně jako ostatní do Rockfordu. Na soupisce mají Hawks nyní 33 hokejistů.

Blackhawks zahájili přípravu porážkou 1:4 v Columbusu

Už v 1. minutě se trefil z pravé strany Alex Fortin, jenže směrem dopředu Blackhawks víc v Columbusu nepředvedli a nakonec se vrací domů s porážkou 1:4. V značně kombinované sestavě podle očekávání scházela většina zkušenějších hokejistů (na ledě se představili Anisimov, Krüger, Gustafsson a v brance nová posila Ward), do hry naopak zasáhli hokejisté z Rockfordu nebo nedávno draftování Boqvist, Kurashev a Jokiharju. Do branky Blue Jackets se na první dvě třetiny postavil J.-F. Berubé a kromě Fortinovy střely už neinkasoval. Domácí otočili ještě během první dvacetiminutovky a po přestávce si Ward připsal několik těžkých zákroků. V úvodu třetí třetiny potrestal chybu Hawks Atkinson a v závěru ještě Deliu, který v polovině zápasu Warda vystřídal, překonal Foudy. Nejvytíženějším hráčem Chicaga byl Henri Jokiharju (23:03), v útoku hráli nejčastěji Artem Anisimov (19:00) s Dominikem Kahunem (18:37). Erik Gustafsson vypálil celkem 7 pokusů, zatímco Boqvist, Dahlström a D. Sikura stříleli každý třikrát.

Kdo a o jaká místa bojuje v přípravném kempu?

Přípravný kemp už je v plném proudu a Blackhawks se chystají na první utkání, ke kterému zajíždějí v úterý do Columbusu. Podívejme se tedy na to, kde jsou na soupisce volná místa a kteří hráči o ně v tuto chvíli reálně bojují. Situace je otevřená hlavně v obraně, kde se po zranění Murphyho otevřelo více prostoru, který by mohli zaplnit Dahlström, nováček Jokiharju nebo na zkoušku pozvaný Davidson. V útoku není adeptů na volná místa tolik, zajímavější tedy bude sledovat, v jakém složení se formace pro úvod sezony ustálí. S Toewsem a DeBrincatem nyní trénuje veterán Kunitz, zatímco třetí útok postavili kolem Anisimova nováčci Ejdsell se Sikurou. ➜ Více

Přípravný kemp začal

V pátek 14. září 2018 se otevřely brány přípravného kempu týmu Chicago Blackhawks před další sezonu NHL 2018-2019. Na kemp bylo pozváno celkem 58 hráčů, z nichž 23 hráčů v uplynulé sezoně v dresu Blackhawks nastoupilo alespoň k jednomu utkání NHL. Po loňské sezoně, kdy Blackhawks devíti účastech v playoff do bojů o Stanley Cup nepostoupili, nedošlo k žádným dramatickým změnám sestavy, ale i tak bude zajímavé sledovat, zda se některá z nadějí Blackhawks prosadí v kempu natolik, aby se dostala na soupisku Blackhawks pro zahajovací utkání sezony 4. října v Ottawě. ➜ Více

Začíná Turnaj nadějí v Traverse City

Za účastní osmi týmů se uskuteční tradiční Turnaj nadějí v Traverse City. Blackhawks se v pátek střetnou s Columbusem, o den později je čeká Carolina a zápasy ve skupině uzavřou v pondělí duelem proti St. Louis. V úterý turnaj vyvrcholí zápasy o umístění. Chicago přiveze na turnaj zejména slibnou obranu, ve které se představí trojice hokejistů draftovaných v 1. kole: Adam Boqvist, Nicolas Beaudin a Henri Jokiharju. Debut v NHL má za sebou Blake Hillman a na farmě v Rockfordu se těší na Carlssona, Gilberta a Tuulolu, který už stihl za IceHogs několik zápasů na konci minulé sezony. V útoku budou Hawks nejvíce spoléhat na zkušenější hokejisty: Dylana Sikuru, Victora Ejdsella a dvě posily z Evropy, Dominika Kahuna s Jacobem Nilssonem. Na soupisce jsou dále Radovan Bondra, letos draftovaný Philipp Kurashev nebo MacKenzie Entwistle, kterého Chicago získalo z Arizony při Hossově výměně. Z Rockfordu dorazí Fortin, Knott a Noel. Branku budou hájit Kevin Lankinen, kterého Hawks přivedli z HIFK, a letos draftovaný Alexis Gravel. Doplněno: V prvním utkání Hawks prohráli s Columbusem 3:4. O branky Chicaga se postarali Beaudin, Sikura a z trestného střílení Fortin. Carolinu porazilo Chicago 5:2. Dvakrát se trefil Ejdsell, přispěli také Fortin, Kahun a do prázdné Beaudin. Zápas proti St. Louis rozhodl v prodloužení Sikura, na výhře 4:3 se gólem podíleli také Knott, Noel a na zkoušku pozvaný útočník Willms. Blues sice dorovnali tříbrankové manko, v prodloužení se ale radovali Blackhawks. V utkání o 3. místo tentokrát dotahovalo třígólovou ztrátu Chicago, s Minnesotou však nakonec prohrálo 2:3. Trefili se Knott tečí Ejdsellovy střely a Radovan Bondra.Více

Zemřel Ab McDonald

Ve věku 82 let zemřel bývalý útočník Ab McDonald, čtyřnásobný vítěz Stenleyho poháru, který pomohl Blackhawks k zisku titulu v roce 1961. McDonald se různou měrou podílel na třech pohárech Canadiens v letech 1958–1960 a po výměně do Chicaga si úspěch zopakoval i rok později. Za Blackhawks hrál čtyři sezony a celkem v NHL nastoupil do 762 zápasů, ve kterých nastřílel 182 gólů a přidal 248 asistencí. Ve 84 utkáních playoff zaznamenal 50 bodů (21+29). Kromě Montréalu a Chicaga působil McDonald také v Bostonu, Detroitu, Pittsburghu a St. Louis. Kariéru uzavřel dvěma roky ve Winnipegu v tehdejší WHA. Do paměti fanoušků Hawks se zapsal zejména produktivní spoluprací v útoku s Mikitou a Wharramem, jejichž formace si vysloužila přezdívku Scooter Line.