Blackhawks prohráli na závěr sezony v Buffalu 2:3pp

Poslední zápas sezony si Chicago ještě trochu protáhlo, když v Buffalu prohrálo po prodloužení 2:3. Hawks se dostali do vedení v polovině zápasu, když Vlašićovu akci nekompromisně zakončil Dominik Kubalík. Pro českého útočníka, kterému končí smlouva, to byla 15. trefa v sezoně. Na vyrovnání Thompsona odpověděl ve třetí části šikovnou tečí Dylan Strome, jenže Sabres se znovu dotáhli po střele mladého obránce Powera. V prodloužení rozhodl o výhře Buffala z dorážky Mittelstadt. V domácí sestavě nastoupila trojice bývalých hráčů Hawks (Jokiharju, Hayden a Hinostroza), ještě více však zaujal bývalý chicagský brankář Malcolm Subban – do zápasu sice nezasáhl, před jeho začátkem ale skvěle zazpíval americkou hymnu. Nejproduktivnějším hráčem Blackhawks byl v letošní sezoně s 92 body Patrick Kane (26+66, 14. v lize) a Alex DeBrincat byl s 41 góly 13. nejlepším střelcem soutěže. Smlouva končí obráncům Gustafssonovi s de Haanem i oběma brankářům Lankinenovi s Deliou, a chráněnými volnými hráči budou vedle Kubalíka se Stromem také mladí útočníci Dach a Kurashev i obránce Caleb Jones.

Sam Lafferty prodloužil smlouvu o dva roky

Útočník Sam Lafferty (27) podepsal s klubem novou dvouletou smlouvu, během které si ročně vydělá 1,15 milionu dolarů. Stávající smlouva americkému hokejistovi zaručovala plat 750 tisíc dolarů. Lafferty přišel do Chicaga teprve v lednu z Pittsburghu, když jej Blackhawks vyměnili za Alexe Nylandera, a energickými výkony si řekl o místo v sestavě i do budoucna. V Chicagu nastoupil do 46 zápasů, ve kterých nasbíral 11 bodů (5+6), 21 trestných minut a -16. V NHL má Lafferty celkově odehráno 140 utkání, v nichž nastřílel 11 branek a na 21 přihrál. Pittsburgh si jej vybral ve 4. kole draftu 2014 a následující čtyři roky pak působil v Brown University. „Jeho herní styl založený na rychlosti a aktivitě je právě takový, jakým se chceme prezentovat v příštích letech. Hned od chvíle, kdy jsme ho získali, prokazoval svoje dovednosti a díky nim může v sestavě zastat řadu různých rolí. Naši trenéři se na něho mohou spolehnout téměř v každé situaci,“ uvedl na klubovém webu GM Kyle Davidson.

Chicago poslední domácí zápas porazilo Vegas v nájezdech 4:3

Blackhawks odehráli v noci na čtvrtek svůj poslední letošní domácí zápas a s fanoušky se rozloučili výhrou 4:3 po dlouhých samostatných nájezdech. Hokejisté Las Vegas ještě bojovali o naději na účast v playoff, poslední místo ale následně získal Dallas. Chicago v utkání třikrát vedlo, Golden Knights se ale vždy dokázali dotáhnout. Dvakrát se střelecky prosadil Taylor Raddysh, když nejprve překvapil Thompsona šikovným zakončením na bližší tyčku a těsně před přestávkou projevil důraz na brankovišti. Třetí branku zařídil Caleb Jones poté, kdy vystihl nepřesnou rozehrávku hostí a parádní ranou oslavil svou pátou branku v sezoně. V nájezdech uspěl pouze v sedmé sérii Tyler Johnson – a Vegas prohrálo poslední tři utkání v nájezdech s tím, že neproměnilo ani jeden ze 17 pokusů (!). „Tak fanoušky jsme zvedli ze sedaček, musela to pro ně být zábava. Rád bych slyšel, o čem si povídali cestou na parkoviště. Odehráli jsme dobrý zápas. S jejich trenéry se znám osobně a chápu, jak se cítí, jenže jsme tu od toho, abychom vyhrávali, a mě těší, že se nám to povedlo,“ pověděl trenér Derek King. „Všichni si určitě uvědomují, že to byl dlouhý rok, častěji dolů než nahoru. Snažili jsme se vybojovat výhru pro naše fanoušky a taky to trochu soupeři pokazit. Chtěli jsme je porazit, aby měli po sezoně. Z vítězství máme radost, byla to zábava,“ těšil se Caleb Jones.

Regula se trefil poprvé v NHL, Hawks prohráli s Calgary

V dohrávce odloženého utkání s Calgary neměli Blackhawks vůbec dobrý začátek. Už po 22 vteřinách skončila v domácí síti sražená střela Hanifina a když se v 7. minutě pohodlně trefil Gaudreau po projížďce útočnou třetinou, zdálo se, že na body proti nejlepšímu týmu Pacifické divize Chicago skutečně pomýšlet nemůže. Jenže domácí zabrali a zápas dokázali alespoň trochu zdramatizovat, přestože nakonec odešli poraženi. Brzy snížil přesnou ranou Tyler Johnson a přestože do přestávky vrátil Flames dvoubrankový náskok dokonalou tečí Coleman, Hawks se znovu dostali do hry poté, kdy se trefil od modré čáry obránce Alec Regula. Pro mladého hokejistu to byla první branka v NHL, když svou nepříliš nebezpečnou střelou zaskočil jinak velmi jistě chystajícího Markstroma. Gólman Calgary už pak další gól neinkasoval (v oslabení měl třeba slibnou šanci Katchouk) a protože dobré zákroky předváděl i Kevin Lankinen a Chicago několikrát v těžkých chvílích podržel, zůstalo Flames jednobrankové vedení až do konce, kdy jej dvěma zásahy při powerplay navýšili na konečných 2:5. „Naše nasazení bylo v pořádku. V první třetině jsme byli ospalí a dva góly jsme jim nechali, ale myslím, že pak už to bylo z naší strany dobré. Góly do prázdné branky výsledek zkreslují, skóre 5:2 hře úplně neodpovídá,“ zhodnotil trenér Derek King a uvedl, že na třízápasový výjezd do Kalifornie s týmem neodcestují útočníci Entwistle, který si v utkání poranil rameno, a Reichel, který by se měl vrátit do Rockfordu.

V Chicagu se sezóna dohrává, Hawks prohráli poosmé v řadě

Letošní nepovedenou sezonu Blackhawks otevřeli šňůrou devíti porážek v řadě a nyní, daleko bez šance na playoff, protáhli další sérii zápasů bez výhry na osm. V noci na pátek přivítá Chicago soupeře ze San José a završí tím pětici utkání na domácím ledě. Vlastní fanoušky ale hokejisté Hawks vůbec nepotěšili, když proti Los Angeles, které v boji o playoff potřebuje každý bod, hned od prvních vteřin zaostávali. Hosté se dostali do vedení po pohledné kombinaci do prázdné branky a brzy šli do dvougólového trháku, kdy se puk smolně odrazil od obránce Caleba Jonese. Dva body za branku a asistenci měl v tu chvíli na kontě bývalý hráč Hawks Philipp Danault. Ke konci druhé třetiny sice pohotově snížili Raddysh, jenže z následující akce trestal v domácí obraně Lizotte. Collin Delia pochytal celkem 31 střel a protože při dvakrát tečované střele obránce Spenceho neměl nárok, bylo o vítězi zápasu jasno už brzy po začátku třetí třetiny. Po pěkné akci Kurasheva s Raddyshem Quicka ještě zblízka překonal Kane, na víc už ale Chicago nedosáhlo. „Fyzicky je to náročné, ale hlavně jsme už vyčerpaní v hlavách. K tomu přidejte tu sérii porážek, ze které se nemůžeme vyhrabat, a podívejte se na týmy, se kterými teď hrajeme – nečeká nás nic snazšího, protože všichni potřebují taky bodovat, bojují o playoff. Je potřeba, abychom to pořádně odmakali a podali téměř bezchybný výkon. Máme v sestavě některé mladé hráče, to je super. Dostali příležitost, aby viděli na čem jsou, ale v určitých chvílích můžeme vidět jejich chyby,“ zhodnotil trenér Derek King.

Blackhawks nedali Seattlu ani gól, Hossova #81 buda vyřazena

Slovenský útočník Marián Hossa, který Chicagu výraznou měrou pomohl k zisku tří Stanleyho pohárů, podepsal jednodenní kontrakt s klubem, aby se mohl s aktivní kariérou definitivně rozloučit jako hráč Blackhawks. Do Chicaga přišel v létě 2009 z Detroitu a s klubem tehdy uzavřel 12letou smlouvu, poslední tři roky její platnosti však oficiálně strávil mezi zraněnými hráči Arizony. V NHL Hossa odehrál celkem 1309 utkání, ve kterých nastřílel 525 branek a na 609 přihrál. V playoff přidal dalších 149 bodů ve 205 zápasech a Slovensko reprezentoval na řadě vrcholných mezinárodních akcích. Z obávaného střelce se postupně vypracoval mezi jednoho z nejlépe bránících útočníků soutěže a dá se očekávat, že bude brzy uveden ho Hokejové síně slávy. Před zápasem proti Seattlu Chicago zároveň oznámilo, že někdy v průběhu příští sezony Hossův dres #81 vyřadí. Rodák ze Starej Ľubovne se tak zařadí po bok dalších legend Blackhawks: brankářů Halla #1 s Espositem #35, obránců Magnusona a Pilota #3 a útočníků Hulla #9, Savarda #18 a Mikity #21. Utkání s Krakenem, který se v Chicagu představil vůbec poprvé, jinak moc radosti fanouškům Hawks nenabídlo. Úvodní střídání Stromeho formace bylo sice výborné, jenže zbytek první třetiny Seattle domácí tým k ničemu nepustil. Brankář Lankinen držel dlouho naděje Hawks na úspěch a inkasoval jen po pěkné kličce Wennberga, Chicago si ale mnoho příležitostí nevypracovalo. Nejblíže vyrovnání byli na konci v přesilovce Kane a Seth Jones, jenže obě jejich střely skončily na tyčce a finální drama odmítl přesnou střelou Eberle. „Měli jsme dát pár gólů, to je jasné, ale nedali jsme. Chyběla nám větší snaha a někteří hráči se prostě jen vezli, tak to je. [Lankinen] chytal skvěle, ale nepomohli jsme mu. To budu muset řešit,“ lamentoval trenér Derek King.

Blackhawks se z Floridy vrací bez bodu, v Tampě prohráli 2:5

Také ve druhém utkání na Floridě Chicago favorizovanému protivníkovi nestačilo. Oba týmy měly poměrně hodně prostoru v útoku, jenže zatímco Hawks svoje šance často překombinovali, Lightning opakovaně svého soupeře zatlačili do hluboké defenzivy. Brankář Lankinen pochytal 38 střel a připsal si řadu těžkých zákroků, tak jako proti Pointovi v brzké přesilovce nebo když předvedl svou mrštnost při blafáku Stamkose nebo Hagela ve třetí třetině. V první dvacetiminutovce sice domácí získali po dvou pěkných souhrách dvoubrankový náskok, jenže Chicagu se ho podařilo ještě před přestávkou smazat. Nejprve prošla do sítě schovaná střela de Haana a přesilovku pak proměnil po akci Setha Jonese se Stromem kanonýr DeBrincat. Byla to už jeho 39. trefa v sezoně a s McDavidem se dělí o 6. místo mezi nejlepšími střelci soutěže. Ve druhé části pak Tampu nasměroval k výhře dvěma zásahy Ross Colton. Nejprve dostal hodně prostoru k dorážce, o chvíli později proměnil parádní přihrávku naslepo od Paula a jen kousek mu posléze chyběl k hattricku. V samém závěru se proti svému bývalému týmu radoval Brandon Hagel, když do prázdné branky pečetil vítězství domácího celku na konečných 5:2. „Mají dobrý tým, v útoku do toho umí pořádně šlápnout a v obraně si poradí i s těmi nejlepšími. Taky bychom chtěli takhle hrát, ale prostě na to teď nemáme. Přesto musím kluky ocenit, hráli jsme venku dva večery po sobě a nezabalili jsme to. Snažili jsme se, v tom problém nebyl,“ vyhodnotil kouč Derek King. Doplněno: Tampa během pauzy v první třetině ocenila Tylera Johnsona, který s Lightning vyhrál dva Poháry, odehrál zde téměř šest stovek zápasů a v létě byl vyměněn do Chicaga. Za Blackhawks kvůli zranění nastoupil zatím jen do 16 utkání, v nichž si připsal gól a dvě přihrávky.

Jonathan Toews odehrál na Floridě svůj 1000. zápas v NHL

Kapitán Jonathan Toews dosáhl na významný milník, když v noci na pátek odehrál na Floridě svůj 1000. zápas v NHL. Rozjetí Panthers však potvrdili svou formu a sebevědomým výkonem Blackhawks přehráli 4:0. Výrazně se na tom podílel brankář Bobrovsky, když pochytal 37 střel a chicagské útočníky přiváděl k zoufalství. V jedné z příležitostí vychytal na brankovišti právě Toewse a zřejmě klíčovým okamžikem utkání byl jeho zákrok zblízka proti DeBrincatovi i následné dorážce Stromea. Chicago bylo v tu chvíli blízko vyrovnání, jenže vzápětí ujel Lomberg a přesnou střelou zvýšil náskok domácího týmu. Zatímco v první minutě trenéru Kingovi vyšla výzva, při které rozhodčí odvolali Barkovův gól bruslí, v polovině utkání už Hawks takové štěstí neměli. Collin Delia, který chytil celkem 40 střel, přišel o svou hůl a toho poté chytře využil obránce Forsling, bývalý hráč Chicaga. Nedovolené bránění Delii rozhodčí odmítli a Florida už si výhru bezpečně pohlídala. „Byl to výjimečný zápas, bez ohledu na to, jestli jsme vyhráli nebo prohráli. Je to výrazné osobní ocenění a rád bych spoluhráčům řekl, jak moc si jejich podpory vážím,“ pověděl Toews. „Prostě jsme nemohli překonat jejich gólmana, byl všude. Měli jsme spoustu vyložených šancí, ale nic neprošlo. Vraceli se na střídačku a jen kroutili hlavou,“ komentoval porážku trenér Derek King. Doplněno: Jonathan Huberdeau přihrál v přesilovce pět na tři Barkovovi na čtvrtý gól a stanovil tím nový rekord NHL v počtu asistencí levého křídla během jedné sezony. Joe Juneau jich nasbíral 70, zatímco Huberdeau přihrál na 71 branek. Utkání bylo významné i z dalších statistických ohledů: skončila šnůra Patricka Kanea, který zaznamenal asistenci v 11 zápasech venku v řadě (klubový rekord); Florida překonala klubový rekord v počtu domácích výher v sezoně a Joe Thornton se stal šestým hráčem historie NHL, který nastoupil v 1000 vítězných utkáních (v součtu základní části a playoff).