Do Chicaga míří plzeňský útočník Jakub Pour

Blackhawks v úterý podepsali dvouletou smlouvu s útočníkem Plzně Jakubem Pourem (22). Kontrakt je dvouletý, s platem 842 500 dolarů. Rodák z Rokycan má za sebou druhou celou sezonu v extralize a letos si ve 48 zápasech připsal 16 bodů (12+4) a 22 trestných minut. Ve dvou střetnutích playoff nebodoval. Českou republiku Pour reprezentoval na loňském juniorském šampionátu a dalších mládežnických akcích, v nedávné době debutoval i v národním týmu dospělých. „Je to splněný hokejový sen! Každý hráč sní o tom, že si jednou zahraje v NHL. Vím, že jsem na tento cíl ještě nedosáhl, ale podpisem smlouvy jsem k němu udělal důležitý krok. O to víc mě těší, že jsem podepsal právě s organizací Chicago Blackhawks. Klub sleduji velmi podrobně od chvíle, kdy za Blackhawks začal hrát Dominik Kubalík. Celá organizace se mi velmi líbí. Má skvělé hráče, tradici, velké triumfy. Jsem nadšený a těším se na to,“ řekl Pour pro klubový web plzeňské Škody.

Lukas Reichel podepsal nováčkovskou smlouvu

Útočník Lukas Reichel, kterého si Chicago vybralo jako 17. celkově na posledním draftu NHL, s klubem uzavřel nováčkovskou smlouvu. Kontrakt je obvyklý tříletý s platem 925 tisíc dolarů. Reichel hrál letos druhým rokem nejvyšší německou ligu za Eisbaren Berlín, kde ve 38 zápasech nasbíral 27 bodů (10+17) a v playoff pomohl 5 body (2+3) v devíti utkáních k zisku mistrovského titulu. Německo reprezentoval na juniorském šampionátu (čtyři góly ve třech střetnutích) i na MS dospělých (2+4 v devíti zápasech), kde se mu povedl zejména začátek turnaje. Reichel, synovec významného české reprezentanta a bývalého hokejisty NHL Roberta Reichela (Lukasův otec Martin Reichel byl kdysi draftovaný Edmontonem, svou profesionální kariéru ale odehrál v Německu a úspěšně reprezentoval Německo při mnoha příležitostech), je šikovný útočník, který výborně napadá a hraje ve velkém nasazení. Chicago si rodáka z Norimberku vybralo jako křídelníka, v poslední sezoně v Berlíně ale hrával častěji ve středu útoku, trenéři tak mají širší možnosti jeho využití. V přípravném kempu Riechel jistě zabojuje o místo v NHL, v opačném případě by měl posílit ofenzívu v Rockfordu. „Ve druhém roce mezi dospělými udělal Lukas pořádný krok kupředu. Zvykl si na vyšší rychlost a teprve se naplno projevily jeho kombinační dovednosti. Odchod do zámoří je logický posunem v jeho kariéře a my máme radost, že můžeme svou sestavu posílit o takového mladého, dynamického hráče,“ uvedl na klubovém webu GM Stan Bowman.

Kanada získala v prodloužení titul mistrů světa

Dvakrát museli Kanaďané ve finále proti Finsku dotahovat, v obou případech se jim to však podařilo a v prodloužení rozhodl po kombinaci s Brownem Nick Paul (oba Ottawa) o výhře 3:2 a zlatu pro Kanadu. Nicolas Beaudin odehrál na obvyklé pozici pátého obránce necelých 10 minut, během kterých zaznamenal jednu střelu a -1. Brandon Hagel se na dostal na led i v prodloužení, celkem odehrál 13:40 a zapsal jednu střelu. Brandon Pirri měl jednu slušnou šanci zblízka, na puk ale nedosáhl a během 12:33 skončil bez střeleckého pokusu. V souboji o bronz USA přejely Německo 6:1. Lukas Reichel si během 16 minut připsal dvě střely. Nejužitečnějším hráčem turnaje se stal kanadský útočník Andrew Mangiapane (Calgary), nejlepším brankářem Cal Petersen (Los Angeles), obráncem Moritz Seider (Detroit) a útočníkem Peter Cehlárik (Leksand). Produktivitu šampionátu ovládl Connor Brown (2+14 v 10 zápasech).

Kanada si zahraje o zlato proti obhájcům z Finska

Kanaďané zvládli zámořské semifinálové derby a po výhře 4:2 nad USA postupují do boje o zlato. Přestože se jim v úvodu turnaje nedařilo a do playoff postoupili jen těsně, nyní má Kanada jistotu, že se vrátí z Rigy minimálně se stříbrnými medailemi. Skóre sobotního zápasu otevřel svou třetí trefou na turnaji Brandon Pirri, když se k němu po dvou minutách hry odrazil puk do snadné pozice a útočník Rockfordu se nemýlil. Kanada hrála v podstatě na čtyři obránce a Stecher s mladým Powerem odehráli téměř polovinu zápasu, zatímco na Nicolase Beaudina zbylo jen necelých 10 minut, v nichž zapsal jednu střelu a +1. Pirri si během 15 minut připsal dvě střely a +1 a Hagel během 12:52 zaznamenal do statistik pouze -1. Ve finále se Kanada utká s obhájci titulu z Finska, kteří přehráli Německo podobně defenzivním výkonem jako předtím ve čtvrtfinále Česko. Němci sice v polovině utkání snížili z přesilovky a měli poměrně dost příležitostí, další gól už však nedali a tým Lukase Reichela tedy po porážce 1:2 čeká souboj o bronz. Reichel strávil na ledě 16:03 a připsal si dvě střely a -1. O zlato si zahrají bývalí hráči Blackhawks Olli Määttä a Ville Pokka s Petrim Kontiolou, před lety Chicago draftovalo také kapitána Suomi Marka Anttilu.

Kanaďané vyřadili favorizované Rusko, postupuje i Reichel

Kanada překvapila ve čtvrtfinále favorizovanou reprezentaci Ruska a po výhře 2:1 v prodloužení postupuje do bojů o medaile (vítězný gól zařídil po pohledné akci se Stecherem útočník Calgary Mangiapane). Brandon Hagel odehrál 11:18 a do statistik se nezapsal, zatímco Brandon Pirri si během 15 minut připsal jednu střelu a Nicolas Beaudin byl během 11:52 na ledě u jediného inkasovaného gólu. Maxim Shanulov se na druhé straně do sestavy nevešel a Nikita Zadorov se během 19:16 do statistik nezapsal. Německo otočilo zápas se Švýcarskem, když srovnalo na 2:2 až v závěrečné powerplay a nakonec svého soupeře vyřadilo po parádním nájezdu Noebelse (Berlín). Lukas Reichel odehrál 16 minut, zaznamenal pět střel a v nájezdech neuspěl. Philip Kurashev přihrál na úvodní branku a během 17:39 zapsal +1. Dominik Kubalík vypálil ve třetí části tři rány a při hře bez gólmana byl v jedné situaci blízko vyrovnání, česká reprezentace ale prohrála s Finskem těsně 0:1 a z Rigy se vrací bez medaile. Kubalík byl s 21:04 jedním z nejvytíženějších českých hokejistů, na ledě byl ale i u jediné inkasované branky. Po utkání byl vyhlášen jedním ze tří nejlepších hráčů Česka na turnaji, když v 6 zápasech nasbíral 6 bodů (3+3).

Shalunov dal první gól, všichni hráči Chicaga pokračují dále

Maxim Shalunov přispěl svou první brankou na turnaji k výhře Ruska nad Běloruskem 6:0, když lehce tečoval ránu Nikity Zadorova od modré čáry (142,2 km/h). Ve čtvrtfinále se Rusko utká s Kanadou, která musela po porážce s Finskem 2:3 v nájezdech doufat v přívětivý výsledek zápasu mezi Německem a Lotyšskem. Ten skončil v základní hrací době vítězstvím Německa 2:1 a tým Lukase Reichela, který vybojoval puk v útočném pásmu před druhým gólem, se může těšit na čtvrtfinále proti Švýcarsku. Brandon Pirri otevřel skóre utkání proti Finsku už ve druhé minutě a v rozstřelu proměnil svůj pokus, na víc než jeden bod to však Kanadě nestačilo. Jenže na postup ze čtvrtého místa skupiny B to nakonec bylo i tak dost. Philip Kurashev bodoval při výhře Švýcarska 6:3 nad Velkou Británií. Dominik Kubalík dostal v derby se Slovenskem volno. Česko se ve čtvrtfinále střetne s Finskem, zatímco Slovensko vyzve USA. Drew Commesso byl sice v posledním utkání na střídačce, lze ale předpokládat, že tento zápas bude ve čtvrtfinále jediným, do kterého žádný ze zástupců Blackhawks do hry nezasáhne.