Švýcarsko vyhrálo skupinu a ve čtvrtfinále jde na USA

Švýcarsko s Philippem Kurashevem ztratilo ve skupině A jediný bod za úterní výhru nad Německem 4:3 po nájezdech a z prvního místa jde ve čtvrtfinále na reprezentaci USA. Kurashev v sedmi zápasech přispěl 4 body za gól a tři asistence. Američané prohráli v pondělí těsný zápas s českým týmem 0:1 a Seth Jones, který strávil na ledě přes 30 minut, neproměnil dvě slibné příležitosti zblízka na zadní tyčce. Úterní výhra 4:2 nad Norskem, ke které pomohl Sam Lafferty bodem za přihrávku, už na čtvrtém místě USA před čtvrtfinále nic nezměnila. Lukas Reichel bodoval i ve třetím utkání po svém příjezdu z Rockfordu a Německu bod z duelu se Švýcarskem zajistil druhé místo ve skupině. Ve čtvrtfinále se Němci potkají s českou reprezentací. Švédsko s Erikem Gustafssonem, který si v sedmi zápasech připsal 6 bodů za asistence, porazilo v úterý těsně 1:0 Lotyšsko, ve skupině B ale končí na druhé příčce za domácím Finskem a ve čtvrtfinále vyzve Kanadu.

Blackhawks se dohodli s obráncem Filipem Roosem

Chicago v pondělí oznámilo podpis dvouleté nováčkovské smlouvy se švédským obráncem Filipem Roosem (23). Rodák z Göteborgu má za sebou svou první sezonu ve švédské nejvyšší soutěži, kde v 50 zápasech za Skellefteå nasbíral 6 bodů (1+5), 8 trestných minut a +11. Dvě předcházející sezony strávil Roos ve druhé lize, kde během stovky utkání zaznamenal 40 bodů (7+33). V sedmi utkáních letos debutoval v národním týmu Tre Kronor, na MS ve Finsku se však neprosadil. „Na to, že je Filip urostlý hokejista, tak má zároveň dobré bruslení. Takové hráče všechny týmy stále hledají. Ve švédské lize letos získal cenné zkušenosti a pro naše naděje do zadních řad bude jistě přínosem,“ uvedl na klubovém webu GM Kyle Davidson.

Lukas Reichel zářil při výhře Německa nad Itálií 9:4

Lukas Reichel posílil Německo na MS a hned ve svém prvním utkání v Helsinkách byl hodně vidět. Na výhře svého týmu 9:4 nad Itálií se podílel gólem a dvěma asistencemi a byl vyhlášen nejlepším německým hráčem v tomto střetnutí. Po 25 minutách hry využil Reichel přesilovku, když na brankovišti snadno usměrnil pěknou přihrávkou Noebelse, a zvyšoval tím už na 5:0. Jeho branka byla nakonec vítězná, o výsledku utkání sice nebylo pochyb, ke konci ale Italové několika zásahy zmírnili konečné skóre. Po pěti zápasech má Německo 12 bodů a v tabulce skupiny A je na třetím místě, neboť Kanada se Švýcarskem mají při stejném počtu bodů zápas k dobru. Reichel, jehož si Chicago vybralo v 1. kole draftu 2020 a který před pár dny oslavil 20. narozeniny, letos v 11 utkáních debutoval v NHL (0+1), většinu sezony ale strávil v AHL, kde byl nejproduktivnějším hráčem Rockfordu (21+36 v 56 zápasech a dvě branky v pěti utkáních playoff). Na MS dospělých se představil už loni v Rize a v 9 střetnutích tehdy nasbíral 6 bodů (2+4). ➜ Více

Rockford v playoff AHL končí, na Chicago nestačil 0:3

Přes Texas sice IceHogs po dvou těsných výhrách postoupili do dalšího kola, na Chicago už ale vůbec nestačili. Série se v neděli přesunula do Rockfordu, kde hosté znovu zvítězili 4:1 a v sérii uspěli celkově 3:0 na zápasy. IceHogs dlouho držel nad vodou brankář Söderblom, který byl zároveň se dvěma přesilovkovými asistencemi nejproduktivnějším hráčem svého týmu v této sérii (!), jenže ve chvíli, kdy na začátku třetí třetiny v početní výhodě tečoval Drury střelu Keana, bylo to už za stavu 0:3 pro Rockford neřešitelné. O jedinou branku domácích se postaral v 53. minutě obránce Ian Mitchell, když v přesilovce chytrou střelou překonal Lyona z pravé strany. Právě přesilovky ale jinak byly achillovou patou IceHogs minimálně v tomto utkání : dalších pět jich totiž domácí nevyužili, přičemž v závěru první třetiny a na počátku druhé části hráli ve výhodě třikrát a ani jedinou nevystřelili na branku. „První dva zápasy jsme nehráli úplně dobře, ale dneska to byl náš nejlepší výkon v sérii. Bohužel to nestačilo. Měli jsme dát víc gólů (úsměv),“ pověděl trenér Sorensen. „Přestože to bylo krátké playoff, jen pět zápasů, tak pro některé naše mladší hráče to bylo velká škola, když na vlastní oči viděli, jak je hra rychlejší a důraznější. Soupeře dobře známe z dřívějších zápasů, ale myslím, že bylo znát, že teď v playoff hodně přidali. I na naší straně ale byli hráči, kteří se s vyšším tempem dokázali srovnat a v playoff přidali každý zápasem na intenzitě. To je dobré znamení do budoucna. Jsme na náš tým pyšní a ceníme si toho, jak se během roku i v rámci tohoto playoff hráči postupně zlepšovali.“

Lafferty a Seth Jones gólově přispěli k výhře nad Lotyšskem

Američané zahájili MS ve Finsku výhrou nad Lotyšskem 4:1. Kapitán Seth Jones k tomu přispěl gólem v přesilovce, který byl nakonec vítězný, a jednou přihrávkou. Spolu se Schmidtem (Winnipeg) byl Jones nejvytíženějším hráčem reprezentace USA, když na ledě strávil 23:39. Mezi střelce se zapsal také Sam Lafferty, který pěknou brankou krátce po začátku druhé třetiny zvyšoval už na 4:0. Během 16 minut na ledě zaznamenal tři střelecké pokusy. Caleb Jones si v přípravném utkání zranil zápěstí a odcestoval k vyšetření do Chicaga. Na turnaji se tedy nakonec nepředstaví. Erik Gustafsson s Philipem Kurashevem odehrají svá první utkání na letošním MS v sobotu.

IceHogs začali sérii s Wolves porážkou 2:6

Vcelku jasnou porážku 2:6 utrpěli hokejisté Rockfordu v úvodním utkání série s Chicagem. Wolves měli od začátku zřetelnou střeleckou převahu, přesto se ale IceHogs proti svému tradičnímu rivalovi dostali do vedení, když v 7. minutě chyboval bývalý hráč Hawks Richard Pánik a Lukas Reichel proměnil brejk. Jenže těsně před přestávkou domácí tým otočil skóre a zápas v poklidu dovedl do vítězného konce, k čemuž mu pomohlo také sedm přesilovek. Konečné skóre 2:6 stanovil ve 48. minutě Evan Barratt, který mezi kruhy pohotově zužitkoval dobrou práci Gicewicze a Slavina. Arvid Söderblom pětkrát inkasoval, pochytal celkem 22 střel a do třetí třetiny jej nahradil Cale Morris. Druhý zápas je na programu v noci na neděli.

McLaughlin vystřelil Rockfordu postup do dalšího kola

Útočník Dylan McLaughlin vstřelil na konci první minuty prodloužení jedinou branku druhého zápasu mezi Rockfordem a Texasem a zajistil tak svému týmu postup do dalšího kola playoff. V něm se IceHogs utkají s nejlepším týmem letošní sezony AHL, Chicagem Wolves. Arvid Söderblom pochytal všech 36 střel a Rockford podržel především v první třetině, kdy se Stars i díky rychlé přesilovce dostali do tlaku. Krátce před přestávkou předvedl švédský gólman snad svůj nejlepší zákrok v tomto střetnutí, když se skvěle přesunul při šanci Kawaguchiho. Matthew Murray v brance Stars inkasoval z 32 střel jen jedinkrát, když měl při ráně McLaughlina zakrytý výhled, Rockfordu to ale stačilo na to, aby i druhé utkání získal po těsném výsledku ve svůj prospěch. McLaughlin (26) sice nemá s Chicagem podepsanou smlouvu, od chvíle, kdy do Rockfordu přišel před třemi roky z univerzitní soutěže, se však vypracoval mezi důležité osobnosti útoku IceHogs a v základní části byl s 42 body (13+29) v 55 zápasech druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. Rockford se nyní může těšit na semifinále Centrální divize proti favoritovi z Chicaga (v základní části se ale IceHogs proti Wolves dařilo, když z tuctu zápasů vyhráli hned osmkrát) – série hraná na tři vítězství začne v noci na pátek.

IceHogs vstoupili do předkola playoff AHL výhrou 2:1

V noci na středu se Rockford utkal poprvé s Texasem v sérii na dvě výhry a začátek to byl úspěšný. IceHogs se mohli opřít o výtečný výkon brankáře Söderbloma, který pochytal 33 střel, a svého soupeře porazili těsně 2:1. Skóre otevřel v polovině zápasu Lukas Reichel, nejproduktivnější hráč Rockfordu v základní části (21+36 v 56 zápasech), když s přehledem proměnil pěknou přihrávku Teplého. Ve 45. minutě nejprve zvýšil Carson Gicewicz šikovnou tečí Phillipsovy střely, jenže Stars vzápětí odpověděli gólem Karlströma, který si vybruslil na pravém kruhu a přesnou ranou překonal svého krajana v domácí brance. Ve zbytku zápasu však Hogs hubený náskok uhájili a k postupu mají o krok blíže než Texas. Za pozornost jistě stojí, že Gicewicz, který do Rockfordu přišel loni na zkoušku a letos si v 61 zápasech připsal 14 bodů (5+9), byl ještě v minulé sezoně na University of Mass Amherst spoluhráčem nynějšího brankáře Stars Matthewa Murrayho. Zápas sledovalo téměř tři a půl tisíce fanoušků a druhý je na programu zítra, opět v Rockfodu.

Colton Dach s Nolanem Allanem posílili Rockford

Obránce Nolan Allan (19), kterého si Blackhawks vybrali na konci 1. kola minulého draftu, a útočník Colton Dach (19), kterého Chicago draftovalo v závěru 2. kola, přicházejí před začátkem playoff AHL do Rockfordu. Oba nadějní hokejisté vypadli se svými juniorskými kluby hned v úvodním kole playoff WHL, sezonu si však ještě prodlouží. Oba také již podepsali nováčkovské kontrakty, v přípravě budou bojovat o místo v sestavě Blackhawks a pokud neuspějí, měli by se ještě na jeden rok vrátit zpátky mezi juniory. Allan je oceňovaný především pro svou defenzivní činnost a dobrý pohyb, letos ale ukázal i svoje útočné kvality a během svého třetího roku v Prince Albertu nasbíral v 65 utkáních 41 bodů (7+34), 69 trestných minut a -4. V pěti zápasech playoff přidal bod za asistenci. Dach bych s 79 body (29+50) v 61 utkáních nejproduktivnějším hráčem Kelowny, playoff mu ale vůbec nevyšlo a v pěti střetnutích zaznamenal pouze dva menší tresty a -8. Dvě předcházející sezony strávil v Saskatoonu. Zdali Allan s Dachem dostanou příležitost během krátkého předkola mezi Rockfordem a Texasem i na ledě, to je v tuto chvíli nejisté.

Klubové ceny Rockfordu 2021-22

Před posledním utkáním základní části IceHogs zveřejnili klubové ceny Rockfordu pro letošní rok. Nejužitečnějšími hráči byli vyhlášeni Dylan McLaughlin a Arvid Soderblom, nejlepším nováčkem Lukas Reichel, nejlepším obráncem Ian Mitchell, neopěvovaným hrdinou Josiah Slavin, největším drsňákem Garrett Mitchell a hráčem s největším zlepšením Michal Teplý. Mužem roku byl vyhlášen hlavní kustod Russ Holden. ➜ Více