Hawks si z Dallasu odvezli těžkou lekci po porážce 4:6

Ani tříbrankové vedení Chicagu nestačilo k tomu, aby v utkání s Dallasem získalo do tabulky alespoň jeden bod. V souboji aktuálně nejsilnějšího a nejslabšího celku Centrální divize Stars potvrdili, že v letošní sezoně zatím patří mezi nejlepší, a po smršti v poslední desetiminutovce středečního zápasu uštědřili Blackhawks pátou porážku v řadě. Hosté se mohli těšit z návratu Setha Jonese po zranění a byl to právě lídr chicagského obrany, který byl v hlavní roli u prvních dvou branek. Nejprve nestačil Robertsonovi a v 25. minutě pak povedenou ranou zápěstím srovnal na 1:1. Chicago přidalo tři další góly, když se prosadil rychlý Athanasiou, na brankovišti posléze zabojoval zadák Murphy a protože v 50. minutě zvýšil dorážkou Domi, vypadalo to, že Chicago tento zápas zvládne. Jenže Stars zabrali a nepříznivé skóre otočili. Rychle snížil ranou v přesilovce Benn, pohotově pak zamířil na bližší tyčku Marchment a o chvilku později srovnal dokonalou tečí Dellandrea. Petra Mrázka překonal minutu a půl před koncem také jeho český krajan Radek Faksa, když z brankové čáry uklidil puk těsně za čáru a zajistil tak domácímu týmu cenné vítězství. „Takový zápas nemůžeme prohrát. Když svého soupeře takhle přehráváte, tak je jasné, že se z toho budou snažit oklepat a zaberou. Mají skvělý tým, spoustu veteránu a ti vědí, jak si v takovou chvíli poradit. Ale stejně bychom to měli zvládnout a zápas dotáhnout do vítězného konce,“ lamentoval Max Domi. „Ve třetí třetině jsme se moc zatáhli a i když jsme nějakých 40, 50 minut odmakali, tak zápas se hraje na 60. Nedá se říct, že bychom to chtěli s náskokem už jen nějak dohrát, ale když nás zatlačili, tak jsme na to neměli odpověď, neunesli jsme to,“ zhodnotil kouč Richardson.

Blackhawks ocenili Mariána Hossu a vyřadili jeho dres #81

Před nedělním zápasem proti Pittsburghu se bývalý slovenský útočník Marián Hossa dočkal velké pocty, když klub vyřadil jeho dres s číslem 81. Jedná se teprve o sedmé číslo v bohaté historii klubu, které visí pod stropem haly United Center a žádný jiný hokejista ho už za Blackhawks neoblékne. A zatímco dosud vyřazená čísla jsou tradiční, Hossa je nejen posledním hráčem, který v Chicagu hrál s číslem 81, ale také tím vůbec jediným. S Chicagem podepsal Hossa smlouvu jako volný hráč v létě 2009 a hned ve své první sezoně vybojoval s týmem Stanleyho pohár. Pro Blackhawks to byl první titul po 49 letech a  pro trenčínského rodáka byl triumf o to sladší, že v předchozích dvou sezonách prohrál ve finále jak během svého působení v Pittsburghu, tak v Detroitu. V Chicagu odehrál Hossa během 8 sezon celkem 534 utkání, ve kterých nastřílel 186 branek a na 229 přihrál. Ve 107 zápasech playoff přidal 73 bodů (21+52). Jeho přínos však nebyl pouze v produktivitě a stálé hrozbě při zakončení, ale zejména v příkladné defenzivní práci a vynikajícím přístupu. Mezi lídry Blackhawks, kteří získali tři poháry v letech 2010, 2013 a 2015, nepatřil Hossa mezi nejhlasitější, bez jeho vlivu v šatně a výkonů na ledě by však Chicago jen těžko dosáhlo v těchto letech až na vrchol. Šestinásobný nejlepší slovenský hokejista roku nezanechal v NHL stopu pouze v Chicagu, skvěle se mu dařilo i v Ottawě a Atlantě a v roce 2020 byl uveden do Hokejové síně slávy. S NHL se Hossa rozloučil kvůli zdravotním problémům předčasně, přesto s vynikající bilancí 525 branek a 609 přihrávek ve 1309 zápasech, v nichž dále nasbíral 628 trestných minut a +245. Celkem 149 bodů (52+97) si připsal ve dvou stovkách zápasů v playoff. ➜ Více

Chicago povolalo obránce Iana Mitchella

Po utkání proti St. Louis, které Chicago prohrálo 2:5, se klub rozhodl pro změnu v obraně a povolal do hlavního týmu Iana Mitchella. Na farmu do Rockfordu zamířil Alec Regula a proti Bostonu se posadí na tribunu Caleb Jones, který si proti Blues připsal nelichotivých -5. Mitchella (23) si Hawks vybrali na konci 2. kola draftu 2017 a šikovný kanadský obránce poté prožil povedenou univerzitní kariéru v Denveru. V NHL dostal brzy šanci, vcelku rychle se ale ukázalo, že bude potřebovat trochu více času na to, aby si zvykl na vyšší úroveň mezi profesionály. Loni už Mitchell strávil většinu sezony v Rockfordu a v 57 zápasech nasbíral 35 bodů (11+24), zdálo se tedy, že má dobrou pozici k tomu, aby v přípravném kempu zabojoval o návrat k Blackhawks. Jenže ze hry jej vyřadilo zranění a tak na něj čekal opět jen dres IceHogs. Na farmě stihl Mitchell tři zápasy, během kterých si připsal pět bodů (2+3), a nyní tak dostane opět prostor v hlavním týmu. Jonese (25) by měl Mitchell nahradit i ve druhé přesilovkové formaci a právě při hře v početní výhodě by mohl Chicagu hodně pomoci. Jones letos ve 14 zápasech nasbíral 6 bodů za asistence a -7 a trenér Luke Richardson v posledních dnech opakovaně zmínil, že i vzhledem ke zranění staršího bratra Setha tráví Caleb na ledě více času než je ku prospěchu jeho výkonnosti zdravé. Na tribuně však zřejmě nezůstane dlouho a protože Jarred Tinordi hraje po příchodu z Rangers spolehlivě, dostává se do těžké pozice talentovaný nováček ze Skellefteå Filip Roos (23), který má zatím na kontě tři body (1+2) z 9 utkání. Regula (22) letos ve čtyřech střetnutích v Chicagu nebodoval a dá se očekávat, že většinu roku stráví stejně jako loni v Rockfordu. V kádru IceHogs pak na další šanci čekají také Jakub Galvas (23, 1+11 ve 12 zápasech), Isaac Philips (21) a Alex Vlasić (21). Všichni tři loni v NHL debutovali a zanechali dobrý dojem, je proto jen otázkou času, než se dostane opět řada i na ně. Teď ale Blackhawks jistě věří, že se chytne právě Mitchell.

Hawks prohráli s Blues 2:5, dvakrát se trefil Athanasiou

Zápas proti St. Louis se Chicagu vůbec nevydařil. Zatímco v předchozím utkání proti silné Carolině nevstřelili Blackhawks ani jeden gól, tentokrát si alespoň polepšili po dvou trefách Athanasia. Jenže chyb jinak nasekali domácí hráči příliš mnoho na to, aby mohli pomýšlet na bodový zisk. Někdy Blues potrestali špatné přihrávky Kanea a Domiho, jindy vybídl soupeře do lehké šance Caleb Jones nebo dostal Kyrou spoustu prostoru k tomu, aby si snadno potahal jinak dobře chytajícího brankáře Söderbloma. Za zmínku jistě stojí vynikající zásah gólmana Blues Binningtona proti střele Raddyshe nebo rána Domiho, kterou zastavila pouze branková konstrukce. K lepšímu výsledku však měli Hawks v tomto střetnutí skutečně daleko a možná poprvé letos připomínali tým, kterému se předvídalo umístění na samém chvostu tabulky. „Sice jsme jim nabídli spoustu příležitostí, které oni umí využít, ale sami jsme si toho také vypracovali hodně. Jenže jsme z toho dali akorát dva góly a s tím se vyhrává těžko. Do stavu 3:2 jsme se drželi a pak už nám zápas utekl,“ zhodnotil obránce Jack Johnson. „Je to frustrující. První třetinu jsme přitom odehráli dobře, ale opět se nám nepodařilo vstřelil první branku, která by nám dodala sebevědomí a trochu klidu. Na tom musíme zapracovat,“ doplnil trenér Richardson.

Petr Mrázek vychytal Chicagu bod v LA

Zatímco před týdnem Blackhawks doma porazili Kings v prodloužení 2:1, tentokrát se v LA role obrátily a stejným výsledkem zvítězil opět domácí celek. Chicago vedlo po gólu Raddyshe, který zakončil rychlou kombinaci v přesilovce a po přihrávce výborně hrajícího kapitána Toewse vstřelil svou čtvrtou branku v sezoně. Na začátku druhé třetiny srovnal Danault, další gól už ale Kings do konce šedesáté minuty nepřidali. Před druhou přestávkou přitom byli Hawks zoufale pod tlakem, v čele s brankářem Mrázkem a vyčerpanou obrannou dvojicí Regula-Caleb Jones však situaci přečkali bez úhony. Hosté se i nadále mohli opřít od fantasticky chytajícího Petra Mrázka, který se vrátil do brankoviště po zranění třísla v parádní formě, a zejména dva jeho zákroky v poslední minutě třetí části znamenaly, že si Chicago z LA odveze bod. Také Blackhawks měli své šance, pěkně se třeba skrz obranu soupeře protáhl Athanasiou, jenže z výhry se radovali Kings – pouze 1,4 vteřiny před závěrem prodloužení zajistili domácímu celku bonusový bod Fiala. „Potřebuju nové plíce,“ hlásil po utkání brankář Mrázek, který pochytal celkem 33 střel. „Musíme před ním smeknout, byl neuvěřitelný. Už dlouho jsem neviděl gólmana takhle skvěle zachytat. Celý zápas nás držel ve hře a bod máme díky němu,“ chválil českého hokejistu útočník Max Domi.

Toews bodoval posedmé v řadě a rozhodl prodloužení proti LA

Kapitán Jonathan Toews má na začátku sezony vynikající střeleckou formu. Proti Los Angeles zaznamenal už svou sedmou letošní branku (7+2 z 11 utkání) a zároveň tím protáhl svou bodovou sérii na sedm utkání. Skóre zápasu otevřel ve 33. minutě šikovnou tečí Jonesovy střely Jason Dickinson, jenže Kings brzy srovnali. Dvojice Caleb Jones a Filip Roos byla tentokrát v méně příjemné úloze a Kaliyev s Lizottem přesně zakončili brejk defacto dva na nikoho. Jinou branku už ale výborně chytající Arvid Söderblom nepustil, celkem pokryl 31 střel, a protože další gól nepadl ani do Quickovy sítě, muselo o vítězi zápasu rozhodnout prodloužení. V něm zachoval klidnou hlavu obránce McCabe a jeho přihrávku Toews s přehledem proměnil. „Letos od nás a ode mne osobně nikdo nic konkrétního neočekával. Vím, že se opakuji, ale je to tak, myslím to vážně: jdu den ode dne, snažím se plně soustředit jen na každou další akci, každé další střídání. Mám radost, že se mi teď daří, že se mě drží štěstí. Je to dobrý pocit a já doufám, že to vydrží,“ pochvaloval si Toews. „Moc mě to těší. Celý den jsem se cítil dobře, už od ranního rozbruslení. Bavilo mě to a mám radost, že jsem vychytal první výhru,“ radoval se mladý brankář Söderblom, pro kterého to bylo první vítězství v NHL – a pro Chicago první po čtyřech porážkách.