Blackhawks bez Setha Jonese prohráli s Minnesotou 3:4n

Podruhé v řadě si Chicago připsalo bod za porážku po prodloužení – tentokrát až v nájezdech nestačilo na Minnesotu 3:4. Blackhawks se museli obejít bez obránce Setha Jonese, který se zranil v utkání s Buffalem a bude svému týmu scházet 3–4 týdny. Jack Johnson byl s 24:20 nejvytíženějším hráčem Hawks a Jake McCabe se letos poprvé dostal přes 20 minut na ledě (23:33). Právě McCabe otevřel skóre zápasu povedenou ranou v 7. minutě, jenže vzápětí pohotově srovnal Boldy. Stejný hráč našel okamžitou odpověď ještě jednou, když v 51. minutě vyrovnal jen 17 vteřin po gólu Athanasioua, který překonal Fleuryho po nádherné individuální akci. V prodloužení se diváci rozhodujícího gólu nedočkali a protože bývalý brankář Chicaga Fleury v nájezdech uspěl proti Toewsovi s Kanem, zatímco Stalocka překonali Kaprizov a Gaudreau, získala bonusový bod Minnesota. Do sestavy se vrátil obránce Filip Roos a připsal si svůj první bod v NHL. Poprvé v dresu Chicaga bodoval zadák Jarred Tinordi, když přihrál na dvě branky svého týmu. „Dneska to bylo divoké, to ano. Měli jsme z toho dobrý pocit, když jsme se ve třetí třetině dostali do vedení, a pak stačí jeden smolný odraz a zase je vrátíme do hry. Na to si musíme dát pozor. Celý zápas jsme odpracovali a otočili to, určitě si z dnešního utkání můžeme vzít hodně pozitiv, i když v některých chvílích jsme to měli odehrát lépe, to nepochybně,“ zhodnotil Andreas Athanasiou. „Dneska se nám to stalo dvakrát a v předchozích zápasech už občas taky. Poslední tři utkání jsou si podobné v tom, že jsme na konci nezvládli udržet lepší výsledek, a z toho se musíme ponaučit co nejdříve, ať nás to netrápí celou sezonu,“ uvedl trenér Richardson a zalitoval, že Chicago v utkání s Wild dvakrát rychle přišlo o svůj náskok.

Nicolas Beaudin a Evan Barratt v Chicagu končí

Ve středu Chicago uskutečnilo dvě výměny, během kterých poslalo obránce Nicolase Beaudina do Montréalu a útočníka Evana Barratta do Philadelphie. Oba jmenovaní patrně nefigurovali v plánech GM Kyla Davidsona a protože se zdálo, že pro ně není místo ani na farmě v Rockfordu, rozhodl se klub umožnit oběma mladým hokejistům rozvinout jejich kariéru jinde. Beaudina (23) si Hawks vybrali na konci 1. kola draftu před čtyřmi lety a od šikovného zadáka, který prožil produktivní roky v juniorském týmu Drummondville (QMJHL), si hodně slibovali. Nakonec jej ale postihl stejný osud jako další nadějné obránce Boqvista a Jokiharja a v Chicagu se brzy loučí. Za Blackhawks stihl 22 zápasů (2+4) a dalších 137 utkání odehrál na farmě v AHL (7+35). S kanadským národním týmem vybojoval zlatou medaili na loňském šampionátu. Z Montréalu za Beaudina Chicago získalo útočníka Camerona Hillise (22), kterého si Canadiens vybrali ve 3. kole draftu 2018, pevné místo na farmě v Lavalu si ale dosud nevybojoval a letos zatím nastoupoval v ECHL. Barratta (23) draftovalo Chicago ve 3. kole před pěti lety a přestože na Penn State University patřil spíše mezi produktivní hráče, v Rockfordu zaujal hlavně bojovností a odvahou dostat se soupeři pod kůži. Během dvou let v AHL však u IceHogs nenašel pořádnou roli a ačkoliv se čas od času hovořilo o tom, že nemá daleko k debutu v NHL, dres Blackhawks Barratt neoblékl ani jednou. V Rockfordu končí s bilancí 19+23 v 92 zápasech a odchází do Philadelphie výměnou za drobného obránce Coopera Zecha (23). Ten si povedenými výkony v juniorské BCHL a na Ferris State University vysloužil smlouvu v Bostonu a nějaký čas strávil na farmě Bruins v Providence. Předloni ho v 15 zápasech mohli sledovat fanoušci Nitry a minulou sezonu pak Zech nastupoval na farmě Flyers v Lehigh Valley (1+10 v 53 zápasech). Jedná se o šikovného obránce, který ale stejne jako Hillis přichází především proto, aby si kluby udržely potřebný počet registrovaných smluv. Zatímco v létě Hawks přivedli do Rockfordu několik zajímavých a zkušených posil, obě středeční výměny znamenají jediné – dát šanci dvěma hokejistům, kteří už v Chicagu neměli ani místo, ani perspektivu.

Chicago zvládlo utkání s Floridou a vyhrálo počtvrté v řadě

V utkání na domácím ledě proti silné Floridě sice nemuseli Blackhawks otáčet skóre a po dvou třetinách vedli o tři branky, nakonec ale odolávali tlaku soupeře a zvítězili 4:2. Už čtvrtá výhra v řadě ukazuje, že do sezóny vstoupilo Chicago v dobré pohodě, kdy se může opřít o kvalitní hru v oslabení a solidní výkony brankářů. Brzy si domácí tým pomohl gólem v přesilovce, kterou využil parádní ranou Taylor Raddysh, a krátce před přestávkou zvýšil svou první letošní brankou Patrick Kane. Ve druhé části se Chicago dostalo do problémů řadou trestů, přežilo ale i minutu a půl trvající oslabení ve třech a další gól pak přidal Philipp Kurashev. Bývalý obránce Hawks Forsling byl po zblokované střele otřesen a Kurashev měl k pěkné trefě usnadněnou cestu. Jenže Panthers zápas před třetí třetinou nezabalili a když po odrazu vyplaval sám před odkrytou brankou Luostarinen, získali hosté naději. Tu o minutu později posílil šikovnou tečí Tkachuk a Hawks se najednou museli začít bát o výsledek. Do konce zápasu už to ale zvládli a protože v samém závěru kapitán Toews skvěle ustál souboj s Reinhartem, mohl do prázdné brány stanovit konečné skóre na 4:2. „Baví mě to. Loni jsme čekali na výhru snad 10 nebo 11 zápasů, tak je fajn, že letos se nám začátek povedl. To může tým pořádně nakopnout na celou sezonu, tak snad to bude i náš případ. Je trochu nezvyklé, když není vyprodáno. Už jsem něco podobného zažil v sezoně 2007–08 a když potom začnete vyhrávat, atmosféra se zlepší a tribuny se zase rychle plní. Nepřekvapilo by mě, kdyby se to stalo znovu,“ věří Patrick Kane, zatímco výhru nad Floridou sledovalo „pouze“ necelých 13 tisíc lidí. „Líbilo se mi, že jsme ochotni se obětovat pro tým a pro gólmana, hlavně ve druhé třetině to bylo důležité. Ale i ve třetí v klíčových momentech, když někdo zblokoval střelu, tak střídačka tím žije. Je to nakažlivé, ukázalo se to potom, když hráli bez brankáře. Stává se z toho naše tvář, takhle chceme hrát,“ pochvaloval si po utkání trenér Richardson, který se teď ale bude muset obejít bez Tylera Johnsona. Produktivní útočník si zranil nohu po srážce s Barkovem a není jasné, jak dlouho bude týmu scházet.

Blackhawks otočili další zápas a porazili Seattle 5:4

Ve třetím utkání po sobě dokázali hráči Chicaga smazat dvoubrankovou ztrátu a dotáhnout zápas do vítězného konce. V neděli v pěkném středoevropském čase od 20.00 přivítali Hawks na svém ledě Seattle a brzy prohrávali po dvou snadných gólech 0:2. První třetina se pro Chicago nevyvíjela vůbec dobře, jenže v jejím závěru si domácí dokázali pomoct svou silnou zbraní z úvodu sezony – gólem v oslabení. Zatímco loni se v této situaci trefili pouze dvakrát za celou sezonu, v posledních třech zápasech skórovali v oslabení už počtvrté (!). Dobrou práci Blackwella, který si připsal svůj první bod za Blackhawks, tentokrát zužitkoval Jujhar Khaira a protože se o chvilku později trefil do odkryté branky v přesilovce Tyler Johnson, bylo o přestávce srovnáno. A góly padaly dál: v přesilovce skóroval i Max Domi a dalšími dvěma zásahy potrestal Kraken nedůslednou obranu Chicaga. V posledních zápasech nicméně Hawks ukázali, že si dovedou ve chvíli, kdy prohrávají, poradit a vyšlo to i tentokrát. V 53. a 54. minutě dvěma rychlými góly definitivně zvrátili stav na svou stranu opět Tyler Johnson po pěkné přihrávce Toewse od zadního mantinelu a pohotovou ranou Jason Dickinson. „Postupně jsme se zlepšovali a v důležitých chvílích jsme to na konci zápasu odbojovali jeden za druhého. Je příjemné vidět, jak se z nás stává tým. Ale hned po utkání jsem hráčům říkal, že tentokrát jsme měli vážně kliku,“ zhodnotil zápas trenér Richardson. „Hlavní je, že všichni makáme bez ohledu na to, jaké je skóre. Od prvního dne přípravy na sezonu o tom mluvíme, chceme, aby taková byla naše hra. Snažit se o to, co je potřeba, a soustředit se jen na to, co můžeme na ledě ovlivnit,“ pověděl střelec dvou branek Tyler Johnson.

Chicago otočilo zápas s Detroitem a doma začalo výhrou 4:3p

Tři utkání už měli Blackhawks za sebou, ale teprve v pátek večer se poprvé v nové sezoně představili doma v United Center. Fanouškům nakonec udělali radost, přestože o přestávkách pokaždé prohrávali o dvě branky. Přesilovku využil Larkin a bývalého brankáře Red Wings Petra Mrázka překonali naopak dva bývalí hokejisté Chicaga: Suter po šťastném odrazu a Kubalík šikovnou tečí. Svou rychlost ukázal Andreas Athanasiou, pro změnu také bývalý hráč pátečního soupeře, a protože byl v brejku faulován, dostal příležitost k trestnému střílení. To proměnil povedenou střelou a ačkoliv to byla po dvě třetiny jediná trefa domácího týmu, nakonec se Blackhawks podařilo zápas otočit. Výrazný podíl na tom měl v solidní formě hrající Sam Lafferty, který nejprve asistoval u gólu Kurasheva na brakovišti a v 51. minutě vyhrál v oslabení buly, po němž se zápěstím parádně trefil obránce Murphy. V následném prodloužení utekl v příhodnou chvíli puk Raymondovi a druhý bod do tabulky vystřelil Chicagu přesnou ranou Max Domi. „Jestli jsem ho [Patricka Kanea] viděl? To bych lhal. Jinak bych mu asi přihrál. Ani nevím, jak jsem se k puku dostal, ale pak jsem měl dost prostoru a hned jsem věděl, že budu střílet na vzdálenější tyčku,“ usmíval se po utkání autor rozhodujícího gólu. Brankář Mrázek pokryl 15 střel, do třetí třetiny ale ze zdravotních důvodů nenastoupil a v utkání jej nahradil Alex Stalock. „Řekl nám, že se necítí dobře, že je to nějaké drobné zranění, ale že třetinu zvládne dochytat. Je začátek sezony, chtěli jsme být raději opatrní. Zítra uvidíme, jak na tom bude,“ uvedl trenér Luke Richardson. Doplněno: Blackhawks povolali z Rockfordu náhradního brankáře Arvida Söderbloma.

Jason Dickinson prožil snový debut za Blackhawks

První dvě utkání sice útočník Jason Dickinson, které Chicago získalo z Vancouveru výměnou za obránce Stillmana, sledoval kvůli problémům s vízy pouze z tribuny, v San José už se ale mohl těšit na svou premiéru v novém dresu. A byl to parádní debut, když se na výhře Hawks 5:2 Dickinson podílel hned třemi body za gól a dvě asistence. V první třetině nehrálo Chicago špatně, Sharks ale po dvou gólech získali slibný náskok. Jenže ve druhé dvacetiminutovce otočili hosté skóre třemi rychlými góly, když nejprve proměnil brejk kapitán Toews a dvakrát se potom v oslabení prosadila dvojice Lafferty-Dickinson. První vítězství v sezoně posléze potvrdili Raddysh z dalšího brejku, kterému předcházel perfektní blok Tylera Johnsona, a právě hrdina dne Jason Dickinson, který zamířil přesně při přečíslení dva na jednoho. „V první třetině to byl hodně zlé, ty dva inkasované góly si budu ještě nějakou dobu vyčítat. Ale pak se mi podařilo je hodit za hlavu a prostě hrát dál. A o to mi šlo dneska především, moc nepřemýšlet, jen se soustředit na hru a dělat to, co je potřeba,“ pověděl po utkání Dickinson.

Ve Vegas prohrálo Chicago těsným rozdílem 0:1

Hned druhý den po úvodním utkání sezony v Coloradu se hráči Blackhawks představili v Las Vegas. Zápas rozhodla jediná branka, když ve druhé třetině domácí ubránili oslabení a krátce po návratu z trestné lavice se dostal do brejku 2 na 1 Paul Cotter. Zatímco v dřívějším průběhu utkání hledal v podobné situaci přihrávkou spoluhráče, tentokrát přesnou ranou prostřelil brankáře Alexe Stalocka. Ten jinak při svém debutu za Blackhawks pochytal 36 střel, na body ale jeho podařený výkon Chicagu nestačil. Gólman Golden Knights Logan Thompson potřeboval na čisté konto 27 zásahů. „Nemůžu si dovolit nastoupit do zápasu a chytat na půl plynu,“ pověděl po utkání Stalock. „Nejsem zrovna vysoký, proto se musím v brance pohybovat chytře. Někdy funguje, když hodně vyjíždím, jindy je zase lepší zůstat na čáře a číst hru. Dneska jste sami viděli, že to bylo občas neuspořádané, ale puky jsem pochytal a obránci mi pak pomohli.“ V minulé sezoně odehrál Stalock jen část jednoho utkání v NHL v dresu San José a předcházející ročník vynechal kvůli problémům se srdcem úplně. Právě proti Sharks Blackhawks o víkendu zakončí úvodní třízápasový výjezd a posléze se letos poprvé ukáží doma v United Center.

Blackhawks zahájili sezonu porážkou v Coloradu

K úvodnímu utkání sezony vyrazili hokejisté Blackhawks do Denveru, kde se střetli s obhájci Stanleyho poháru. Utkání probíhalo podle papírových předpokladů – domácí měli citelnou střeleckou převahu a jen povedený výkon českého brankáře Petra Mrázka, který v dresu Chicaga debutoval, zabránil většímu rozdílu ve skóre. Hawks nabídli svému soupeři řadu přesilovek a Avalanche čtyři z nich využili. Pohlednou kombinaci zakončil Lehkonen a dvě další branky přidali domácí po precizní souhře s tečí na brankovišti. Blackhawks se také dokázali prosadit v početní výhodě, když obě své branky vstřelil právě v přesilovkách. Na 1:1 vyrovnával kapitán Toews po dokonalé přihrávce před odkrytou branku od Kurasheva a krátce po začátku třetí třetiny se poprvé za Chicago trefil Max Domi. Colorado hned na úvod sezony ukázalo, jaký je mezi jeho týmem a tím, který poskládali Blackhawks, rozdíl, sezona ale ještě bude dlouhá a poslední vítěz Stanleyho poháru není pro Chicago aktuálně úplně vhodným měřítkem. Poprvé v dresu Blackhawks nastoupili kromě Mrázka s Domim také útočníci Colin Blackwell, Buddy Robinson a Andreas Athanasiou a obránci Jarred Tinordi, Filip Roos a Jack Johnson, který právě s Coloradem oslavil zisk posledního Poháru a před utkáním se připojil ke svým dnes již bývalým spoluhráčům při vyvěšování praporu.

Do Chicaga přichází obránce Tinordi

Po výměně Rileyho Stillmana získali Blackhawks užitečnou pojistku v osobě zkušeného obránce Jarreda Tinordiho (30). Dvoumetrový hokejista byl před lety draftován v 1. kole Montréalem, do NHL se ale nedokázal nikdy pevně prosadit. Chicago jej dobře zná z dvouletého působení v Nashvillu, které Tinordi prožil převážně jako kapitán farmy v Milwaukee. V NHL nastoupil celkem do 109 zápasů, ve kterých nasbíral 13 bodů (2+11) a 130 trestných minut. Dalších 429 utkání (21+75 a 567 trestných minut) odehrál v nižší soutěži. Kromě Montréalu a Nashvillu hrával Tinordi krátce i v Arizoně, Bostonu a New Yorku Rangers, odkud si ho Blackhawks stáhli z listiny volných hráčů. Smlouva s platem 900 tisíc dolarů mu vyprší po této sezoně.

Blackhawks vyměnili Stillmana do Vancouveru

Chicago o víkendu vyměnilo obránce Rileyho Stillmana do Vancouveru za útočníka Jasona Dickinsona a volbu ve 2. kole draftu 2024. Stillman (24) posílil Blackhawks loni na jaře z Floridy a celkem si v 65 zápasech připsal 13 bodů (3+10), 38 trestných minut a -5. Za Carlssona s Wallmarkem tehdy od Panthers přišli kromě Stillmana i Brett Connolly a Henrik Borgström, ani jeden ze jmenované trojice už ale nyní v klubu působit nebude. Důrazný Stillman odvedl ve třetí obraně dobrou práci, na jeho místo ale má Chicago početnou konkurenci – vedle celé řady mladých obránců, kteří přicházejí nebo brzy přijdou z juniorských soutěží, je potřeba zmínit také veterána Jacka Johnsona. Zatím není jisté, jak dlouho budou po zranění scházet zkušení Murphy s McCabem, Stillmanův trejd krátce před začátkem sezony však i bez toho uvolnil další místo pro Vlašiće, Regulu a Roose, kteří v přípravě dostávali hodně prostoru. Na přípravu, kterou Blackhawks zakončili porážkou 0:6 v St. Louis (a z posledních čtyřech utkání mají děsivé skóre 1:16), ale lépe rychle zapomenout… Stillmanův odchod Chicago zřejmě mrzet nebude, klíč k výměně nicméně i tak leží na druhé straně. Dickinson (27), před lety draftovaný v 1. kole Dallasem, po přestupu do Vancouveru příliš nezaujal a loni v 62 utkáních nasbíral 11 bodů (5+6) a 19 trestných minut. S platem 2,65 milionu pro příští dvě sezony byl pro Canucks zátěží, zatímco Chicago jeho gáže v danou chvíli vůbec nepálí. GM Davidson vyšel Vancouveru vstříc, obětoval trochu pozapomenutého obránce a náhradou získal pěknou volbu ve 2. kole draftu. Není to poprvé a jistě ne naposledy, kdy Hawks zvolili tuto strategii a dá se očekávat, že kapitál v podobě dalších voleb v draftu bude chtít GM Davidson navyšovat i nadále. ➜ Více

Lukas Reichel začne sezonu v Rockfordu

Nadaný německý útočník Lukas Reichel byl mezi pěticí hokejistů, které Blackhawks v úterý odeslali na farmu do AHL. Chicagská soupiska pomalu získává své obrysy, když kromě Reichela zamířili v posledních dnech do Rockfordu také brankáři Söderblom se Stauberem, obránci Phillips s Crevierem nebo útočníci Barratt, Pour, Slavin, Teplý a Guttman. Posledně jmenovaný v přípravě zaujal snad nejvíce, i on však svou kariéru mezi profesionály začne v nižší soutěži. Obránce Kevin Korchinski, kterého si Chicago vybralo jako 7. celkově na posledním draftu, už byl odeslán zpátky do juniorky do Seattlu (WHL), a mezi juniory se vrací též další zadáci Allan (Prince Albert, WHL) a Del Mastro (Mississauga, OHL) a křídelník Samuel Savoie (Gatineau, QMJHL). Na soupisce mají Blackhawks nyní 35 hráčů: dvacet útočníků, tucet obránců a tři brankáře. Pro různě vážná zranění jsou nicméně mimo hru Murphy, Mitchell, Khaira, Ludwinski a čerstvě i Caleb Jones s Borisem Katchoukem, kterého pochroumaný kotník vyřadí na 4–6 týdnů. Do tréninku se nově zapojili Galvas, Dach, Hardman a zlehka také Jake McCabe. Doplněno: Do Rockfordu se přesouvají také Mike Hardman a Jakub Galvas. Ve středu prošli přes listinu volných hráčů obránce Nicolas Beaudin (před lety draftovaný Chicagem v 1. kole) a útočníci Philp, Seney a Sikura – všichni čtyři jdou do AHL a na soupisce Blackhawks je tak nyní 29 hokejistů.