Forsling opět mezi střelci, Švédsko bude hrát se Slovenskem

Obránce Gustav Forsling se znovu prosadil v přesilovce, později přidal ještě asistenci a dvěma body se tak podílel na výhře Švédska nad Kanadou 5:2. Švédi měli vítězství ve skupině A, kterou ovládli bez jediné ztráty, jisté již před utkáním a v sobotu tak ve čtvrtfinále vyzvou Slováky. Slovensko na závěr bojů ve skupinách podlehlo Rusku těsně 2:1 a skončilo tak čtvrté, Radovan Bondra se do statistik zapsal jen menším trestem. Bez bodu dnes zůstali také Nick Schmaltz s Jonim Tuulolou, jejich týmy ale vyhrály a shodně obsadily ve svých skupinách druhé místo. USA porazily Dánsko 4:1 a ve čtvrtfinále se střetnou s ČR, Finové nakonec otočili zápas právě proti Čechům, vyhráli 5:4 a v sobotu je čeká Kanada.

Daniel Paillé vyhrál Spengler Cup

Útočník Daniel Paillé vybojoval s kanadskou reprezentací titul na letošním Spengler Cupu. Javorové listy porazily ve finále Lugano 4:3 a na turnaji vyhrály hned třikrát ze čtyř zápasů těsně o gól. Ve dvou případech si přitom poradily s domácím celkem Davosu. Paillé si do statistik připsal -2 a čtyři střelecké pokusy, bodově se neprosadil. Zatímco v prvních třech utkáních nastupoval ve čtvrté formaci, dnešní finále odehrál v zahajovacím útoku. Paillé, který letos v na farmě v Rockfordu nasbíral 3 body (1+2) v 25 zápasech, strávil předchozích šest sezon v Bostonu, kde před pěti lety vybojoval Stanley Cup. V přípravném kempu neuspěl v Chicagu na zkoušce, později ale uzavřel kontrakt s IceHogs.

Schmaltz, Forsling i Bondra skórovali poprvé na turnaji

Tři ze čtyř chicagských hokejistů na juniorském šampionátu se ve středu radovali ze své první trefy. Zatímco favorizované celky USA a Švédska zvítězily, Slovensko podlehlo Finsku vysoko 3:8. Radovan Bondra zvyšoval svou tečí ve 12. minutě na 2:0 pro Slováky, domácí ale utkání otočili a po třech zápasech ve skupině jsou s 18 zásahy nejlépe střílejícím mužstvem na turnaji. Švédsko si poradilo s Dánskem 5:0 a přesnou ranou od modré k tomu přispěl také Gustav Forsling, když v 11. minutě zužitkoval přesilovou hru. Forsling se lehce zranil v posledním přípravném utkání a úvodní duel Tre Kronor na šampionátu vynechal, nyní už je ale zpátky v sestavě. V posledním dnešním střetnutí hráči USA přejeli Švýcarsko 10:1. Nick Schmaltz zvýšil v 17. minutě už na 6:0 a později přidal ještě jednu asistenci. Spojené státy jsou na 2. místě skupiny A za prvním Švédskem, ve skupině B vedou Rusové před Českou republikou.

Hawks vyhráli divoký zápas v Arizoně 7:5

Hned 12 branek viděli diváci v Arizoně, hosté z Chicaga nakonec zvítězili 7:5. Blackhawks v první třetině vystřelili jen pětkrát na branku, využili ale tři přesilovky a do přestávky odcházeli s vedením 3:2. Po dvou šťastných trefách Desjardinse a gólu Kanea získalo Chicago čtyřbrankový náskok, Coyotes ale dvěma zásahy snížili a až do konce tak bylo o co hrát. Poslední slovo měl domácí útočník Doan, který oslavil teprve svůj druhý hattrick v kariéře, ale s 379 góly vyrovnal nejlepšího střelce v klubové historii, Dalea Hawerchuka. „Přesilovky se nám povedly skvěle. Celou sezonu jsme neměli takový náskok, ale když ho získáme, nesmíme přestat hrát zodpovědně. Snad si to ještě vyzkoušíme někdy jindy,“ řekl trenér Quenneville. „Poslední roky se nám v přesilovkách někdy dařilo, někdy ne. Ale teď máme dvě dobré pětky a když jedna nedá gól, tak hned zabere ta druhá,“ pochvaluje si Patrick Kane.

Rundblad na waivers, Blackhawks povolali Gustafssona

Blackhawks udělali po porážce s Carolinou několik menších zásahů do sestavy. Obránce David Rundblad (25) byl zapsaný na listinu volných hráčů a pokud si jej nikdo nevybere, zřejmě odejde na farmu do Rockfordu. V Chicagu jej nahradil jeho krajan Erik Gustafsson (23) a už se stihl zúčastnit dnešního tréninku. Do zámoří přišel teprve letos v létě po dvou povedených sezonách ve Frölundě a v 6 zápasech za Blackhawks nasbíral 3 body (0+3). V Rockfordu stihl Gustafsson 27 utkání (3+8, 38 trestných minut) a nyní by měl dostat další šanci ve dvojici s jedním z veteránů Rozsíval, Scuderi. Rundbald posílil Chicago loni v březnu, pevnou pozici si ale nevybojoval. Letos odehrál jen 9 střetnutí (0+2), loni nastoupil do 49 zápasů (3+11) a pět dalších stihl v playoff. Stříbrný medailista z MS 2011 už v zámoří vystřídal několik klubů: draftovalo jej St. Louis, Rundblad si ale zahrál za Ottawu a Phoenix. Oficiálně zatím uvolnil místo na soupisce Hawks Marcus Krüger, kterého Chicago zapsalo na seznam dlouhodobě zraněných.

Chicagu nevyšel další zápas, s Hurricanes prohrálo 1:2

Zatímco Carolina měla v nohou včerejší střetnutí s New Jersey, Blackhawks ještě užívali vánočního volna, jenže tuto výhodu nedokázali přetavit v bodový zisk. Domácí měli sice poměrně dost příležitostí kolem brankoviště, ale Eddie Läck i s trochou štěstí odolával a inkasoval až tři vteřiny před koncem po lehké střele Seabrooka. Hurricanes získali náskok krátce před druhou přestávkou, když se z protiútoku trefil obránce Faulk a ve 45. minutě přidal druhý gól z dobré pozice Rask. Vzápětí mohli hosté skórovat znovu, Crawfordovi ale pomohla tyčka a chicagský brankář si ve třetí třetině připsal ještě dva vynikající zákroky. „První gól byl důležitý. Pokud by to bylo po druhé třetině pořád vyrovnané, tak jsme v klidu. Šance jsme měli, ale neproměnili, a oni jsou také nebezpeční,“ uvedl kouč Joel Quenneville.

Ryan Hartman v trestu, Paillé pojede na Spengler Cup

Útočník Ryan Hartman (21) byl potrestán zákazem startu ve třech utkáních poté, co v minulém střetnutí s Milwaukee trefil do hlavy Trevora Murphyho. IceHogs následně v oslabení inkasovali a nakonec prohráli s Admirals 2:6. Hartman nasbíral v 27 zápasech už 69 trestných minut a s 22 menšími tresty je nejhorší v soutěži. Zároveň je však s 10 góly nejlepším střelcem Rockfordu. „Určitě dostane stopku a doufám, že se poučí. Nesmí být vylučovaný tak často, jinak se do NHL nedostane,“ říká kouč Ted Dent. „Hrát na začátku zápasu pět minut v oslabení, to jsme nechtěli. Je to má chyba a musím za to nést odpovědnost. Vyloučení k hokeji patří, některá mě ale mrzí a musím na tom zapracovat,“ tvrdí Hartman. Proti Milwaukee v sestavě chyběl Marko Daňo, který si sám odpykával jednozápasový trest za faul z předchozího duelu s Chicagem. Útočník Dan Paillé (31) je v nominaci kanadské reprezentace pro tradiční švýcarský turnaj Spengler Cup. Letos za IceHogs nastoupil do 25 zápasů (1+2). Jeho spoluhráči budou mj. Matt Ellison, Chris DiDomenico nebo Aaron Johnson.

Sharp překonal Crawforda, Blackhawks nestačili na Stars

Blackhawks se poslední zápas před krátkou vánoční přestávkou vůbec nevyvedl, v Dallasu prohráli 4:0. S divizním rivalem se letos potkali poprvé, ostrou premiéru proti svému bývalému klubu tak prožili Patrick Sharp a Johnny Oduya. V první třetině si diváci mnoho zábavy neužili, Chicago nic nevymyslelo ani dvakrát v přesilové hře. Ve druhé třetině otevřel skóre v početní výhodě Spezza, když procedil puk skrz Crawforda na bližší tyčce, jinak ale měli v této dvacetiminutovce převahu hosté. Jenže stav se do přestávky nezměnil a ve třetí části už dominovali Stars. Hned po 11 vteřinách vypálil perfektní ránu z pravého křídla Sharp a o chvíli později tečoval Sceviour střelu Jordieho Benna. Hawks si nic nevytvořili, domácí velmi dobře bránili modrou čáru a Antti Niemi si nakonec vysloužil čisté konto 20 zásahy, z nichž 14 musel předvést v prostřední třetině. ➜ Více

Blackhawks si nakonec poradili se San José 4:3pp

Chicago mělo dobrý vstup do utkání a už v 5. minutě překonal brankáře Sharks Jonese zblízka Artem Anisimov. Jenže hosté se pak dostali do hry a dvěma góly zaslouženě otočili skóre. Nejprve se Doonskoi protáhl kolem Keitha do brejku a vyškolil Crawforda pěknou kličkou, v přesilovce se pak hezkou ranou trefil Doonskoi. Hawks brzy srovnali, když Jones neudržel střelu Keitha a Kane šikovně dorazil puk do branky. San José se poté ještě jednou dostalo do vedení, když si na brankovišti skvěle poradil kapitán hostujícího celku Pavelski. Vyrovnání se pak Chicago dočkalo ve 47. minutě, prosadil se po výjezdu od zadního mantinelu Shaw. O vítězi se tak rozhodlo až v prodloužení, ve kterém Crawford nemusel zasahovat, domácí měli puk pod kontrolou a bod navíc vystřelil po Kaneově přihrávce Toews. Marián Hossa do utkání nezasáhl, jeho zranění by ale nemělo být vážné a zkušený útočník by měl být brzy opět na ledě.

Marcus Kruger přijde o polovinu sezony

Útočník Marcus Kruger se v pátek podrobil operaci vykloubeného zápěstí a dle klubového lékaře Dr. Michaela Terryho je předpokládaný doba rekonvalescence 4 měsíce. Zranění si přivodil v utkání proti Edmontonu, kdy nešťastně rukou narazil na mantinel. Bude-li doba rekonvalescence dle předpokladů, tak Kruger již do základní části této sezony nezasáhne. ➜ Více

Crawford opět neinkasoval, výhru nad Oilers řídil první útok

První formace se na výhře 4:0 nad Edmontonem podílela třemi góly, každý z trojice Teräväinen, Toews, Hossa si do statistik připsal tři body. Toews otevřel ve 14. minutě při přečíslení 2 na 1 skóre, další dvě trefy přidal Terävainen. Jeho druhý zásah v utkání, kdy dorazil puk po souhře Toewse s Hossou, sebral soupeři naději na lepší výsledek, hosté ale v Chicagu inkasovali nakonec ještě jednou. Panarin se po pěkné přihrávce od Seabrooka protáhl obranou Oilers a překonal Talbota počtvrté. Brankář Corey Crawford přispěl k výhře 33 úspěšnými zákroky a navázal tak na 20 let starý výkon Eda Belfoura, když ve čtyřech zápasech vychytal třikrát čisté konto. Útočník Marcus Krüger z utkání odstoupil pro zranění, více informací v tuto chvíli není k dispozici. Krátce chyběl také zadák Hjalmarsson, ten však brzy naskočil zpátky do hry. Doplněno: Blackhawks povolali středního útočníka Phillipa Danaulta. V šesti zápasech za IceHogs si po zranění připsal 1+1, loni v Chicagu ve dvou utkáních debutoval.

Kanova série je u konce, Avalanche vyhrála v Chicagu 3:0

Blackhawks na domácím ledě nedokázali najít úspěšný recept na obranu Colorada a prohráli 0:3. Semyon Varlamov si čisté konto zasloužil 29 zákroky, mnoho těžkých střel tak jako na konci druhé třetiny při šancích Bickella a Teräväinena ale řešit nemusel. V Chicagu se mu tradičně daří, posledních 8 zápasů zde vyhrál s průměrem 1,19 gólu na utkání. Hosté zvýšili své vedení krátce po první přestávce, když se poprvé v sezoně trefil obránce Redmond. Stejně jako Duchene u úvodní branky využil Redmond pěknou křižnou přihrávku a Avs pak už svůj náskok nepustili. „Bylo to fajn. Dneska se nedařilo, ale už se zase budu moct soustředit na hokej a neřešit to. Když o tom mluvíte každý den, někdy je to trochu vyčerpávající,“ pověděl po utkání Patrick Kane, jehož bodová šňůra skončila na 26 zápasech. ➜ Více

Rob Scuderi přichází výměnou za Trevora Daleyho

Blackhawks v pondělí vyměnili obránce Trevora Daleyho do Pittsburghu a na oplátku získali jiného zkušeného zadáka, Roba Scuderiho. Šestatřicetiletý hokejista letos odehrál za Penguins 25 utkání, ve kterých si připsal 4 body za asistence, +4 a 8 trestných minut. V NHL Scuderi působí 13. sezonu, postupně nastupoval za Penguins, LA a opět v Pittsburghu a celkem dvakrát vybojoval Stanley Cup. Scuderiho bývalý klub bude hradit třetinu z jeho platu 3,375 milionu dolarů, smlouva mu vyprší v létě 2017. Daley (32) posílil Chicago v létě při výměně Patricka Sharpa z Dallasu, v sestavě se ale příliš neprosadil. Stále sice prokazoval své ofenzivní nadání, i když si v 29 zápasech připsal jen 6 přihrávek, jenže ve vlastní třetině nesplnil očekávání trenérů a moc prostoru na ledě tak nedostal. Smlouva s platem 3,3 milionu Daleymu skončí také v létě 2017. ➜ Více

Corey Crawford byl vyhlášen 1. hvězdou týdne v NHL

Třicetiletý brankář Corey Crawford získal ocenění pro 1. hvězdu minulého týdne v NHL. Ve třech utkáních inkasoval jedinou branku, chytal s úspěšností zásahů 98,9 % a pomohl tak Blackhawks ke třem výhrám. Při vítězství nad Nashvillem 4:1 nasbíral 36 zásahů a v utkání s Winnipegem a Vancouverem pochytal celkem 55 střeleckých pokusů. Crawford už dvakrát za sebou čisté konto letos jednou vychytal, 24. a 26. října vynuloval soupeře z Tampy Bay a Anaheimu. Ve 24 utkáních zaznamenal 15 výher a úspěšnost zákroků 92,4 %. V Chicagu působí rodák z Montréalu 11. rokem a kromě dvou Stanley Cupů získal dvakrát Jenningsovu trofej pro brankáře s nejnižším průměrem inkasovaných branek. Blackhawks si Crawforda vybrali ve 2. kole draftu 2003 a smlouva s platem 6 milionů dolarů mu vyprší až v létě 2020. Spolu s Crawfordem byli oceněni útočník Edmontonu Taylor Hall (3+3) a obránce Caroliny Justin Faulk (3+3).

Crawford podruhé s nulou, Mashinter vstřelil svůj 1. gól

Blackhawks dokázali oplatit Canucks porážku z posledního vzájemného utkání, kdy se oba celky střetly 22. listopadu ve Vancouveru a domácí tehdy zvítězili 6:3. Corey Crawford tentokrát pochytal všech 30 střel, podruhé v řadě udržel čisté konto a stále tak potvrzuje svou skvělou letošní výkonnost. Ve 12. minutě otevřel skóre v přesilovce Duncan Keith a asistenci si u jeho trefy připsal i Patrick Kane, který bodoval v 26. utkání v řadě a překonal tím několik let starý výkon Sidneyho Crosbyho. Ve třetí třetině proměnila třetí formace svou dobrou formu hned ve tři gólové zásahy. Střelu Bickella nejprve na brankové čáře dorážel Rasmussen, Shaw se pak trefil při hře Canucks bez brankáře a 10 vteřin před koncem se ještě radoval ze svého prvního gólu v NHL Brandon Mashinter. Doplněno: Marián Hossa odehrál svůj 1200. zápas v NHL, Niklas Hjalmarsson nastoupil do 500. utkání a bývalý hráč Blackhawks Radim Vrbata oslavil 900. zápas v soutěži.

Blackhawks znovu zvládli zápas s Winnipegem

Chicago využilo dvě přesilové hry a po výhře 2:0 získalo za poslední týden 6 bodů ze čtyř zápasů se svými divizními rivaly. Utkání proti Jets nenabídlo úplně pohlednou podívanou, oba celky hrály podruhé ve dvou dnech a na hře to bylo znát. Blackhawks měli v první třetině trochu více ze hry, k čemuž jim pomohla úvodní branka Toewse, když domácí kapitán využil z dorážky hned první početní výhodu. Právě v přesilovkách byl nakonec mezi pátečními soupeři největší rozdíl. Zatímco Winnipeg si v pěti přesilovkách nevěděl rady a narážel na výborně blokující chicagskou obranu, Hawks vstřelili i svou druhou branku právě v početní výhodě. Kane si vyměnil křižnou přihrávku s Teräväinenem a přesně trefil nad rameno Hellebyucka. V druhé polovině hosté zabrali a brankář Crawford musel předvést několik výtečných zákroků, žádný puk za svá záda ale nepustil a po výhře 2:0 se raduje ze svého třetího čistého konta v sezoně. Do sestavy se vrátil uzdravený Trevor Daley. Doplněno: Patrick Kane vyrovnal s 25 zápasy výkon Sidneyho Crosbyho a jeho bodová šňůra pokračuje.

Marko Daňo se vrací na farmu do Rockfordu

Útočník Marko Daňo (21) byl odeslán na farmu do Rockfordu, kde už letos nastoupil do 10 utkání, ve kterých nasbíral 8 bodů za branku a 7 přihrávek. Blackhawks jej povolali do hlavního týmu 2. listopadu a odchovanec Dukly Trenčín pak za Chicago odehrál 13 zápasů. Do statistik si připsal dva body (1+1) a jeden menší trest. Daňo loni prožil úspěšnou sezonu v Columbusu, kde nasbíral 21 bodů v 35 zápasech, a později se stal součástí velké výměny, při které změnili působiště Brandon Saad, Artem Anisimov a čtyři další hráči. Před odchodem do zámoří oblékal Daňo dva roky dres Slovanu Bratislava v KHL a dvakrát se zúčastnil mistrovství světa.

Predators vrátili Chicagu porážku, zvítězili 5:1

Nashville přivítal Blackhawks na domácím ledě a odveta za středeční porážku 4:1 se mu povedla dokonale. Chicago prospalo první třetinu, domácí hned od úvodního střídání zařadili vyšší rychlost a přestože Darling předvedl několik výtečných zákroků, do přestávky získali Predators tříbrankový náskok. Jedinou chicagskou branku vstřelil ve třetí třetině Patrick Kane a jeho bodová série tak stále drží, nyní na 24 zápasech. Po střele Keitha zatlačil na Rinneho Krüger, rozhodčí usoudili, že jinak velmi jistě chytající brankář domácích neměl puk pod kontrolou a Kaneovi se podařilo dorazit kotouč do sítě. V závěru přidali Predators další dvě branky, chybu Hawks ztrestal svým druhým gólem v utkání kanonýr Neal a do prázdné se pak přes celé hřiště trefil Eric Nystrom, útočník, který byl jediným střelcem Nashvillu v předchozím vzájemném střetnutí.

Rasmussen skóroval při svém debutu, Kane má 600 bodů

Pětadvacetiletý útočník Dennis Rasmussen nastoupil ke svému prvnímu utkání za Blackhawks a hned se prosadil střelecky, když v 11. minutě pěkně tečoval střelu Shawa. Rasmussen přišel do Chicaga loni z Växjö, v této sezoně zatím na farmě v Rockfordu nasbíral 14 bodů (7+7) ve 22 zápasech. Hawks se mohli v utkání s Nashvillem opřít o špičkový výkon brankáře Crawforda, který pochytal celkem 36 střel a poradil si v řadě ošemetných situací. V úspěšné souhře pokračoval první útok Teräväinen-Toews-Hossa, finský mladík nejprve připravil přesilovkovou trefu pro Shawa a stejně jako proti Winnipegu se krátce po zahájení třetí třetiny radoval z gólu, když překonal Pekku Rinneho dokonalou ranou z pravého křídla. V závěru pak Patrick Kane znovu zachránil svou bodovou šňůru, střelou do prázdné branky uzavřel skóre na 4:1, bodoval už ve 23. utkání v řadě a zároveň dosáhl na hranici 600 kanadských bodů v NHL.

Změny v sestavě Blackhawks

Den po zápasu s Winnipegem Blackhawks provedli změnu v sestavě, když z Rockfordu povolali útočníka Dennise Rasmussena a opačným směrem poslali útočníka Tannera Kera. Další vynucenou změnou v sestavě je potom zranění obránce Trevora Dalyeho, který určitě vynechá příští zápas proti Nashvillu. ➜ Více

Patrick Kane překonal klubový rekord, Hawks vyhráli 3:1

Útočník Patrick Kane v domácím utkání s Winnipegem překonal klubový rekord v počtu zápasů v řadě, ve kterých alespoň jednou bodoval. V závěru utkání zahrál puk rukou v obranné třetině k Panarinovi, ten se lehce vyhnul Myersovi a od červené čáry pak pečetil výsledek do prázdné branky na konečných 3:1. „Nebyl to typický bod, ale bylo úžasné slyšet, jakou mají fanoušci radost, když jej hlasatel oznamoval. To byl super pocit,“ řekl Kane, který bodoval ve 22. střetnutí v řadě a vymazal tak stávající výkon legendárního Bobbyho Hulla. Blackhawks vedli v utkání s divizním rivalem od 18. minuty, když střelu Seabrooka dorazil Hossa. Ve druhé třetině se zblízka prosadil Thorburn, nejen rozhodčí ale jeho vyrovnávací trefu nezaznamenali a uznali ji až s odstupem několika minut po kontrole u videa. Vítěznou branku poté z ostrého úhlu zařídil pohotovou ranou krátce po druhé přestávce Teräväinen. ➜ Více

Bryan Bickell povolán a Viktor Tikhonov odchází

Před utkáním s Winnipegem došlo v sestavě Blackhawks ke dvěma změnám. Jednak byl povolán z Rockfordu útočník Bryan Bickell a pak tým opustil útočník Viktor Tikhonov, který byl včera zapsán na listinu volných hráčů a dnes si jej vybrala Arizona. Je velmi pravděpodobné, že Bickell se v noci v sestavě proti Jets již objeví. ➜ Více

Druhý útok zařídil Blackhawks bod v Ottawě

O všechny tři trefy Blackhawks se v Ottawě postarali hráči druhé pětky, ve 24. minutě nejprve Kane využil přesilovku 5 na 3 a prodloužil tak svou bodovou sérii, další dva góly pak připravil pro Panarina a Anisimova. Panarin pěkně obešel Lazara a prostřelil Andersona na konci druhé třetiny, Anisimov poté vyrovnal v 53. minutě, když mu Kane přihrávkou zpoza branky nabídl jednoduchou pozici. Senators měli povedený vstup do utkání a po gólech Hoffmana s Ryanem získali brzy dvougólový náskok. Ve 2. třetině měli hosté více ze hry a podařilo se jim vyrovnat. Krátce před koncem trefil brankovou konstrukci Toews a v poslední vteřině aktivní Hoffman napálil břevno, byl to ale nakonec právě on, kdo po ztrátě Keitha v prodloužení převzal přihrávku od Karlssona a zajistil Senators výhru. Doplněno: Patrick Kane vyrovnal klubový rekord Bobbyho Hulla v počtu zápasů v řadě, kdy bodoval (21). Michal Rozsíval odehrál své 900. utkání v NHL.Více

Patrick Kane 1. hvězdou měsíce NHL za listopad

Vedení NHL vyhlásilo hvězdy uplynulého měsíce NHL. První hvězdou NHL za měsíc listopad byl vyhlášen útočník Chicaga Blackhawks Patrick Kane. Druhou hvězdou byl pak vyhlášen brankář Washingtonu Brayden Holtby a třetí útočník Colorada Matt Duchene. ➜ Více