Korchinski, Dach a Allan získali titul ve WHL

Trojice velkých chicagských nadějí získala zlaté medaile na posledním šampionátu hokejistů do 20 let a nyní dosáhla dalšího úspěchu, když v noci na sobotu vybojovala mistrovský titul v juniorské WHL a za několik dní si proto zahraje o Memorial Cup. Seattle postupně v playoff porazil Kelownu (4:0), Prince George (4:2) i Kamloops (4:0) a ve finále si poradil v souboji dvou nejlepších týmů základní části s Winnipegem (4:1). Obránce Kevin Korchinski, draftovaný loni jako 7. celkově, zaznamenal v 54 zápasech základní části 73 bodů (11+62) a v 19 utkáních playoff přidal dalších 14 (3+11). Za Seattle hraje dva a půl roku a je velká šance, že zápasy v Memorial Cupu budou jeho poslední v dresu Thunderbirds, protože v příští sezoně už by měl dostat prostor v Chicagu. Obránce Nolan Allan a útočník Colton Dach, draftovaní na konci prvního a druhého kola před dvěma lety, v juniorské soutěži také končí a oba přišli do silného Seattlu teprve v průběhu roku – Allana získali Thunderbirds z Prince Albertu a Dacha přivedli z Kelowny. Allan letos nasbíral celkem 27 bodů (11+16) v 57 utkáních a v playoff přidal 10 bodů (2+8), 19 trestných minut a +22 (!). Dach se v této sezoně potýkal se zraněními a v základní části stihl jen 23 zápasů (12+15). V playoff pak vstřelil tři branky a na deset přihrál. V Memorial Cupu se Seattle potká znovu s pořádajícím Kamloops a vítězi OHL Peterborough Petes a QMJHL Québec Remparts. Na soupisce mají Thunderbirds kromě chicagské trojice další tři hokejisty draftované v prvním kole, Guenthera (Arizona), Schaefera (Nashville) a Lamberta (Winnipeg), nebo brankáře kanadské juniorské reprezentace Thomase Milice.

Hawks prodloužili s brankářem Söderblomem

Švédský brankář Arvid Söderblom (23) uzavřel s Chicagem novou dvouletou smlouvu, během které si vydělá v průměru 962 500 dolarů. Blackhawks posílil před dvěma lety po zdařilé sezoně ve Skellefteå a většinu času pak strávil v Rockfordu. Přestože nemá zrovna skvělá čísla, klub si od Söderbloma do budoucna hodně slibuje a předpokládá se, že v příští sezoně utvoří stabilní dvojici s českým kolegou Petrem Mrázkem. V letošní sezoně navázal v 15 zápasech na tři utkání, kterými o rok dříve v NHL debutoval, pouze dvakrát se však radoval z výhry a zaznamenal úspěšnost zákroků 89,4 %. V Rockfordu nastoupil Söderblom letos do 33 utkání, ve kterých chytal s s úspěšností zásahů 90,5 %, a IceHogs pomohl do playoff 15 výhrami. Brankář Alex Stalock (35) patřil mezi lepší hráče Blackhawks v letošní sezoně a jeho výkony nezůstaly opomenuty. Po problémech se srdcem, způsobených následky covidového onemocnění, vynechal Stalock skoro celé dvě sezony, a také v Chicagu se tento rok musel potýkat se zdravotními potížemi. Přesto to nikdy nezabalil, s úspěšností zákroků 90,8 % vychytal svému týmu 9 výher v 27 zápasech a nyní je ve finální trojici nominovaných hráčů na cenu Billa Mastertona za oddanost hokeji. Spolu se s Stalockem byli vybráni obránce Pittsburghu Kris Letang a útočník Arizony Clayton Keller. Roční smlouva Stalockovi brzy vyprší a s ohledem na výše zmíněné angažmá Söderbloma se neočekává, že by měl v Chicagu pokračovat. U Blackhawks však zanechal pěkný dojem.

Blackhawks budou na draftu 2023 vybírat z prvního místa!

V noci na úterý se na Chicago usmálo štěstí: v loterii o 1. místo na letošním draftu, který je považován za nejsilnější v poslední době, Blackhawks uspěli a budou mít příležitost vybrat si fenomenálního útočníka Connora Bedarda. Přestože GM Kyle Davidson poskládal v sezoně sestavu, která mířila za posledním místem v soutěži, hokejisté pod vedením kouče Richardsona vítězili častěji než se očekávalo a ve výsledku byly ještě slabší jak Anaheim, tak Columbus. Pro Chicago to znamenalo šanci 11,5 %, že v loterii poskočí ze třetí příčky na první, a právě to se nakonec stalo. Losování o druhé místo vyhráli Ducks a Blue Jackets spadli na třetí pozici. Blackhawks se před uzávěrkou přestupů rozloučili s Patrickem Kanem a po sezoně také s Jonathanem Toewsem, nová éra klubu ale s předpokládaným příchodem kanadského supertalentu Bedarda začíná téměř okamžitě a fanoušci se mají na co těšit. Úspěšná budoucnost není v početné konkurenci NHL jistá a Chicago čeká ještě pořádný kus práce, pokud má navázat na nedávné tři Stanleyho poháry, jenže velký počet prodaných permanentek, o které se po draftové loterii strhl zájem, naznačuje, že po hubených letech jsou fanoušci připraveni věřit v lepší zítřky. Bedard, který letos v Regině (WHL) nasbíral 143 bodů v 57 zápasech (71+72), dalších 20 bodů (10+10) přidal v sedmi utkáních playoff a 23 bodů (9+14) v sedmi střetnutích na juniorském šampionátu, by se měl stát hlavní tváří klubu – a na draftu, kde má Chicago celou řadu vysokých výběrů letos i v dalších ročnících, budou mít Hawks skvělou pozici k tomu, aby rodáka z Vancouveru doplnili o schopné spoluhráče. Další talentovaní útočníci na draftu Adam Fantilli, Matvei Michkov, Leo Carlsson nebo Will Smith by Chicagu také pomohli stavět do budoucna silný tým, jenže Bedard se v tuto chvíli zdá ještě o kus jinde a patrně ovlivní to, jakým způsobem Hawks přistoupí k letnímu trhu s volnými hráči.

Jakub Galvas se vrací do Evropy a bude hrát v Malmö

Český obránce Jakub Galvas se vrací po dvou letech do Evropy. O jeho návratu se hovořilo již dříve, v úterý ale jeho příchod oficiálně oznámil švédský klub Malmö Redhawks, se kterým Galvas podepsal dvouletou smlouvu. Pro bývalého hokejistu Olomouce, kterého si Chicago vybralo v 5. kole draftu 2017, to bude už druhé severské angažmá, když dva roky strávil také ve finském Jukuritu. V letošní sezoně odehrál Galvas v Rockfordu 64 zápasů, v nichž nasbíral 29 bodů (3+26), 22 trestných minut a +1. V pěti utkáních playoff pak přidal tři body za asistence. Zatímco o rok dříve v 6 zápasech debutovat v NHL a zanechal povedený dojem, další příležitost už v prvním týmu Blackhawks nedostal a na jeho místo se tlačí mnoho jiných nadějných obránců, od kterých si klub zřejmě slibuje víc. „Je to opravdu dobrý pocit! SHL je pravděpodobně nejlepší liga v Evropě, takže hrát v ní je pro mě velká výzva. Malmö bylo jedním z prvních týmů, které mě kontaktovaly, po rozhovoru se sportovním ředitelem jsem cítil, že chci být součástí tohoto týmu a dotáhnout ho do playoff. Doufám, že se co nejdřív seznámím se všemi. Už teď se těším se na začátek sezony,“ uvedl Galvas pro oficiální web klubu z Malmö (překlad hokej.cz)

IceHogs v playoff AHL končí, s Texasem prohráli 0:3

V předkole playoff AHL si sice Rockford poradil s Iowou, v další fázi už ale nestačil na nejlepší celek Centrální divize, farmu Dallasu v Texasu. IceHogs ztráceli ve všech směrech a se svým soupeřem prohráli jednoznačně 0:3 na zápasy. Arvid Söderblom chytal s úspěšností zákroků lehce pod 90 %, v playoff ale Rockfordu nefungovala ani ofenzíva, která po výborném začátku sezony postupně ztrácela dech. Nejproduktivnějším hráčem Hogs byl obránce Vlasić, který nasbíral v pěti zápasech pět bodů za asistence, zatímco lídři Seney, Gust, Philp a Reichel zaznamenali dohromady pouze 8 bodů (4+4). Lukas Reichel bodoval až v samém závěru, když šťastnou trefou stanovil konečné skóre posledního zápasu s Texasem na 2:4. Tři body nasbíral Joey Anderson, který Rockford posílil pro playoff z Chicaga, jenže spolu s Reichelem a obráncem Roosem zapsal také -4. Michal Teplý (2+1) a Jakub Galvas (0+3) si připsali po třech bodech.