Artem Anisimov odchází do Ottawy, Hawks získali Zacka Smitha

GM Stan Bowman pokračuje v sérii výměn a dohodl se na trejdu s Ottawou, odkud přichází Zack Smith za Artema Anisimova. Anisimov (31) je tradičním reprezentantem Sborné a v Chicagu strávil čtyři sezony, když klub posílil v létě 2015 při výměně Saada z Columbusu. Loni nasbíral 37 bodů (15+22) v 78 zápasech a přestože střídal světlá období (tak jako při souhře s Kanem a Panarinem) se slabšími momenty, v sestavě Hawks byl užitečný zejména svou prací do obrany a na brankovišti. O Anisimovově odchodu se hovořilo delší dobu, o to více, že mu 1. července klub vyplatil dvoumilionový bonus a zároveň se změnily podmínky jeho klauzule o nevyměnitelnosti. Smith (31) je také středním útočníkem, který je přínosný spíše svou defenzivní činností. Má sice slabší produktivitu, ale hraje tvrdě do těla a chodí na oslabení. V minulé sezoně nastoupil za Senators do 70 utkání, během kterých zaznamenal 28 bodů (9+19) a 81 trestných minut. V NHL odehrál před šest stovek střetnutí (94+99) a dosud působil pouze v Ottawě. Oběma hráčům končí smlouva v létě 2021 a zatímco Anisimov si vydělá 4,55 milionu, Smith pobírá plat 3,25 milionu.

Henri Jokiharju vyměněn do Buffala za Alexandera Nylandera

Blackhawsks získali výměnou za obránce Henriho Jokiharja pravého křídelního útočníka z Buffala Alexandera Nylandera. Jokiharju (20) byl vybrán na konci 1. kola draftu před dvěma lety a v minulé sezoně debutoval v NHL, když nastoupil do 38 utkání (0+12). V úvodu sezony se mu dařilo, po návratu z juniorského šampionátu, kde Finsku pomohl ke zlaté medaili, už ale příležitost od trénera Collitona nedostal a ročník dohrál na farmě v Rockfordu. V AHL Jokiharju nasbíral 17 bodů (2+15) ve 30 střetnutích a probojoval se do sestavy Suomi pro světový šampionát, odkud si také přivezl zlato. GM Stan Bowman jeho jméno vynechal v nedávném rozhovoru, během kterého uvedl osm jiných obránců, se kterými Chicago v nadcházející sezoně počítá. Nyní se tak spekulace o Jokiharjově budoucnosti potvrdily a talentovaný obránce míří po jediném roku do Buffala. Alexander Nylander (21), hokejista jehož největší předností je šikovnost, byl před třemi lety 8. hráčem draftu, dosud ale velké naděje Sabres nenaplnil. Během tří sezon nastoupil celkem do 19 zápasů (3+3), jinak působil na farmě v Rochesteru. Zde v minulé sezoně nasbíral 31 bodů (12+19) ve 49 utkáních. Oba hráči mají smlouvu do roku 2021 a zatímco Jokiharju si vydělá 925 tisíc, Nylander hraje s platem 863 333 dolarů. Nylander, jehož starší bratr William září v Torontu, se narodil v Calgary , kde tehdy nastupoval jeho otec Michael, hokejista s více než 900 zápasy v NHL, který na přelomu milénia strávil také tři povedené roky v Chicagu.

Kirby Dach podepsal nováčkovskou smlouvu

Chicago se v pondělí dohodlo na standardní tříleté nováčkovské smlouvě s Kirby Dachem, středním útočníkem, kterého si vybralo na posledním draftu jako 3. celkově. Dach (18) odehrál dva a půl roku v Saskatoonu (WHL) a loni nasbíral 73 bodů (25+48) v 62 zápasech. V 10 utkáních playoff přidal pět branek a tři přihrávky. Urostlý Kanaďan má nyní jistotu, že v kempu zabojuje o místo v sestavě Blackhawks. Pokud se mu to nepodaří, vrátí se s největší pravděpodobností na další rok mezi juniory. Z juniorských soutěží se o pozici v kádru hlavního týmu poperou také Boqvist, Beaudin, Entwistle, Hakkarainen, Kurashev, Krys, Hagel či Johnson, ti ale v případě neúspěchu zamíří na farmu do Rockfordu (poslední jmenovaná čtveřice již v AHL na konci minulé sezony debutovala).

Chicago posílí brankář Robin Lehner

GM Stan Bowman vytáhl eso z rukávu, když přivedl finalistu posledního hlasování o Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře sezony. Robin Lehner (27) prožil v New Yorku Islanders báječnou sezonu a nyní měl údajně namířeno do Caroliny, ta se ale nakonec přiblížila dohodě s Petrem Mrázkem. Lehner tedy uzavřel roční smlouvu s Chicagem, během které si vydělá 5 milionů dolarů. Otázkou je, nakolik je Lehner pouze pojistkou a nakolik zdravotní stav Coreyho Crawforda obecně nenaplňuje klubové vedení sebevědomím. Crawford loni nastoupil do 39 zápasů (o rok dříve 28), jinak jej se střídavými úspěchy zastoupili Ward s Deliou. Druhý jmenovaný by tak měl v Rockfordu vytvořit nadějnou dvojici s finskou kometou šampionátu Kevinem Lankinenem. Lehner je urostlý brankář z Göteborgu, který se do NHL prosadil v Ottawě, teprve v Buffalu ale vybojoval post jedničky. V New Yorku pobyl pouze rok, vydařenou sezonu ale završil několika individuálními úspěchy, když získal Jenningsovu trofej za nejnižší průměr inkasovaných branek, Mastertonovu trofej za oddanost hokeji a zároveň byl vyhlášen nejlepším hokejistou Švédska za uplynulý ročník.

Blackhawks podepsali s Ryanem Carpenterem, Kämpf zůstává

Chicago se první červencový den dohodlo na smlouvě s útočníkem Ryanem Carpenterem (28). Rodák z Floridy si na farmě San José poctivě vybojoval šanci v NHL, v soutěži se ale naplno prosadil až po přestupu do Vegas. V minulé sezoně nastoupil do 68 utkání, ve kterých vstřelil pět branek a na 13 přihrál. Carpenter není krátce po otevření trhu s volnými hráči tím nejzajímavějším jménem, které by ohromilo fanoušky, v jeho osobě ale Hawks získali přesně takového hokejistu, o které GM Stan Bowman veřejně deklaroval svůj zájem. Carpenter je dobrý na vhazování, může hrát na centru i na křídle a jeho role je při bránění ve čtvrté formaci či při oslabení. S klubem uzavřel tříletý kontrakt a ročně si vydělá pouhý 1 milion dolarů. Doplněno: David Kämpf (24) podepsal novou dvouletou smlouvu s platem 1 milion dolarů. Rodák z Jirkova loni nasbíral 19 bodů (4+15) v 63 zápasech a v Chicagu zahájí svou třetí sezonu.

Z Montréalu se vrací Andrew Shaw

Útočník Andrew Shaw (27), který Chicagu dvakrát pomohl k zisku Stanleyho poháru, se vrací po třech sezonách z Montréalu. Blackhawks jej vyměnili s ohledem na platový strop a nyní hokejistu, kterého původně draftovali v 5. kole, získali za podobnou cenu zpátky. Canadiens obdrželi volby ve 2. a 3. kole draftu a oba kluby si navíc prohodily výběry v 7. kole. Shaw loni prožil bodově nejúspěšnější sezonu, když v 63 zápasech nastřílel 19 branek a na 28 přihrál. Celkem v NHL odehrál přes pět stovek utkání, během kterých vstřelil 111 gólů a zaznamenal 233 asistencí. Shaw je známý svou bojovností a nadšením, tlačí se do branky, nebojí se ničeho a je přínosem při přesilovkách. V Chicagu může nastupovat jak ve třetí formaci, tak doplnit první či druhý útok. Smlouva s platem 3,9 milionu mu vyprší v létě 2022.