Adam Boqvist je blízko debutu v NHL

Obránce Adam Boqvist (19) se v noci radoval ze svého prvního gólu v AHL, když ranou v přesilovce pomohl Rockfordu k výhře 6:2 nad San Antoniem, a ve čtvrtek mu pak přišla další dobrá zpráva: Blackhawks hokejistu, kterého si vybrali jako 8. celkově na loňském domácím draftu, povolali do hlavního týmu. Za IceHogs Boqvist odehrál 6 zápasů s bilancí 1+0 a +1, zatímco loni během své jediné sezony v Londonu v juniorské soutěži nasbíral 60 bodů (20+40) v 54 utkáních a dalších 13 (10+3) přidal v 11 střetnutích playoff. Chicago má aktuálně na soupisce osm obránců (a zraněného Murphyho), přičemž poslední dva duely sledoval z tribuny veterán Seabrook. V noci na neděli Blackhawks zahájí čtyřdenní výjezd do Kalifornie, kde se postupně představí v Los Angeles, Anaheimu a San José.

Blackhawks opět nedali ani gól, v Nashvillu prohráli 0:3

Nebýt výborně chytajícího Robina Lehnera, utrpělo Chicago v Nashvillu ostudný debakl. Predators byli v utkání jednoznačně lepším týmem a branku svého soupeře zasypali 51 pokusy, prosadil se však pouze třikrát Nick Bonino. Ten skóroval v každé třetině a vždy stejným způsobem: zblízka z pohodlné dorážky. Pokud minulý zápas proti LA vypadal pro Blackhawks nadějně, následující duel už opět navázal na předchozí porážku 0:4 v Carolině. „Nebýt jeho, tak to skončí 10:0. Chytal skvěle a pořád nás povzbuzoval, i když jsme ho v tom pokaždé nechali na holičkách,“ komentoval Lehnerův výkon kapitán Toews. „Byl ve velké formě a jen díky němu to pro ně dopadlo přijatelně. Předvedli jsme výborný výkon, pořád jsme si vytvářeli další a další šance, ale pro mě to byla osobně jedna z těch snazších nul. Nemyslím, že jsme někdy ve své kariéře odchytal podobný zápas,“ zhodnotil brankář Nashvillu Pekka Rinne, kterému na čisté konto stačilo 20 zásahů.

Brendan Perlini v Chicagu končí a bude hrát za Detroit

Útočník Brendan Perlini (23) mění dres, když jej Blackhawks v pondělí vyměnili do Detroitu. Do Chicaga přišel Perlini před rokem z Arizony společně se Stromem při trejdu Schmaltze a během 46 zápasů nasbíral 15 bodů (12+3). U Coyotes, kteří si jej vybrali na draftu 2014 už jako 12. celkově, si vybudoval pověst rychlého křídelníka s výbornou střelou, srážela ho však nevyrovnanost výkonů. V Chicagu to Perlini jen potvrdil, v létě pak dlouho čekal na novou (a poněkud překvapivě levnou) smlouvu a od trenérů dostal v úvodu sezony příležitost pouze v jediném utkání. Na veřejnost následně pronikly informace o tom, že požádal klub o výměnu, a nyní se jeho přání naplnilo. Z Detroitu Chicago naopak posílí obránce Alec Regula (19), toho času v Londonu v OHL. Zde loni nastupoval v jednom týmu s Adamem Boqvistem a v 66 zápasech zaznamenal 39 bodů (11+28). Letos Regula odehrál 10 střetnutí s bilancí 4+7 a +14. Pro urostlého zadáka není Chicago neznámou lokalitou, jednu sezonu zde strávil v juniorském týmu Steel. Od malička je však fanouškem Red Wings, kteří si Regulu vybrali ve 3. kole draftu 2018, za svůj oblíbený tým ale zřejmě debut v NHL neprožije.

Kämpf se trefil poprvé v sezoně a Hawks si poradili s LA 5:1

Zatímco Chicago v sobotu neuspělo v Carolině 0:4, LA si pro podobně jasnou porážku 1:5 dojelo do Minnesoty. V neděli se tak v United Center potkaly dva týmy s obzvlášť výraznou motivací pokusit se nakopnout na vítěznou vlnu – a větší radost mohou mít domácí. Kouč Colliton posadil na tribunu veterána Seabrooka a roztrhal čtvrtou řadu, když Caggiulu vrátil do prvního útoku, Nylandera ke Kubalíkovi s Kämpfem a vedle obnovené dvojice DeBrincat-Strome nastoupil pracovitý Carpenter. A byla to právě posledně jmenovaná trojice, která Blackhawks nasměrovala k výhře 5:1. DeBrincat připravil Stromovi už ve 3. minutě úvodní gól a později na svou spolupráci ještě dvakrát navázali. Také vstup do druhé třetiny se Chicagu povedl, když Kämpf pohodlně zakončil Nylanderovu akci a radoval se ze své první letošní trefy. Brankář Robin Lehner přispěl 38 zákroky, nutno však podotknout, že na utkání bylo znát, že se střetla dvě mužstva, která hrála podruhé během dvou dnů a začátek nového ročníku je obecně nezastihl ve špičkové formě. „Těšili jsme se, že budeme opět hrát spolu v útoku. Víme o sobě, několikrát mě pěkně našel a já mu to potom vrátil. Sice to bylo trochu jiné s [Carpenterem] na centru, ale byla radost s ním hrát. Na křídle jsem v podstatě nikdy nehrál, možná pět zápasů v životě, takže si teprve zvykám. Nemáte puk na holi tak často jako na centru, musíte si k němu najít cestu. Snad se mi to už daří lépe, dneska jsem se cítil dobře,“ vyjádřil se střelec dvou branek Dylan Strome.

Blackhawks opět nestačili na Flyers a prohráli 1:4

Po třech týdnech se Chicago znovu střetlo s Philadelphii a stejně jako v pražském zápase bylo jednoznačně slabším týmem. Zatímco od návratu z Evropy Flyers nacestovali téměř 10000 km, Blackhawks nyní zakončili sérii sedmi utkání na domácím ledě (2-2-3). Kromě čtyř inkasovaných branek lovil Robin Lehner puk ze sítě ještě dvakrát, v obou případech však byl gól odvolán kvůli ofsajdu. Hokejisté Chicaga v tomto střetnutí udělali řadu chyb, ve druhé třetině vystřelili jen jedinkrát na branku a pokud je mohl v minulých zápasech i přes porážku těšit dobrý výkon, tentokrát již útěchu hledat těžko. „Všichni musíme hrát lépe, včetně mě. Bylo by fajn, kdybych chytil ten třetí gól z brejku, mohlo to být pořád 2:1 a kdo ví? Ale když nehrajete poctivě, tak vás nečeká žádná odměna. Dneska to byl zasloužený výsledek,“ pověděl brankář Lehner. „Nebyli jsme dobří na puku, častokrát jsme ho ztratili. Soupeř je pak na koni, měli spoustu šancí, přečíslení a brejků,“ doplnil Brandon Saad, který po pěkném blafáku zařídil jedinou trefu domácích. „Není to vůbec o složení útoků. Daří se těm útokům, které hrají přímočaře, pracovitě a týmově. Nebojí se špinavé práce, napadají, vrací se, neflákají se při bránění. Ty formace, kterým se nedaří, takhle nehrají. O jejich složení nejde,“ nebral si servítky kouč Colliton.

Chicago prohrálo v nájezdech s Vegas, Dach se poprvé trefil

Blackhawks sehráli proti Vegas povedené utkání, v brankářském duelu byl ale nakonec úspěšnější Marc-André Fleury. Jedinou branku zápasu, svou první v NHL, měl dlouho na svědomí nováček Kirby Dach, který se z gólu radoval teprve ve svém druhém střetnutí. Po Määttově akci srazil kotouč za čáru kolenem, ale i takové trefy se počítají. Robin Lehner pochytal celkem 33 střel, zatímco Fleury si připsal o dva zákroky méně a oba brankáři se předvedli ve výborné formě. Přesto si bude domácí gólman asi vyrovnávací branku trochu vyčítat. Jen minutu a půl před koncem, už při hře v šesti, totiž Holden po pěkné křižné přihrávce trefil kotouč po ledě přímo mezi jeho betony. V prodloužení Hawks ubránili další oslabení a o vítězi rozhodly až nájezdy, ve kterých se kromě Toewse prosadili Marchessault s Theodorem. „Prohrávat není legrace, ale skutečně si myslím, že jsme hráli dobře. Vegas má výborný tým. Trefili jsme několikrát tyčku, pár dalších slibných šancí neproměnili, mohlo to dopadnout jinak. Tak to prostě je, s tím se musíme porvat. Ve třetí třetině pak přidali, na to si musíme dávat pozor,“ zhodnotil Lehner. V utkání se zranil obránce Connor Murphy a bude mimo hru asi dva týdny.

Saarela v klubu končí, přichází obránce Ian McCoshen

Pouze několik měsíců vydržel v klubu útočník Aleksi Saarela (22), kterého Blackhawks získali v létě z Caroliny při výměně Calvina de Haana (a ve 4. kole draftu si vybrali jeho bratra Anttiho). Přestože v přípravě zaujal, místo si v prvním týmu nevybojoval a na farmě v Rockfordu zaznamenal v 5 zápasech jen bod za asistenci. Šikovný finský křídelník byl loni se 30 góly nejlepším střelcem Charlotte, IceHogs už ale s podobnou produktivitou nepomůže a na své výkony se pokusí navázat na farmě Floridy ve Springfieldu. Výměnou za Saarelu Chicago získalo urostlého obránce Iana McCoshena (24), kterého si Panthers vybrali na samém začátku 2. kola draftu před šesti lety. Rodák z Anaheimu stihl na Floridě během tří sezon 60 utkání (4+3), jinak působil v AHL. Letos ve Springfieldu naskočil do 7 zápasů, během kterých nasbíral čtyři body za asistence. McCoshen, účastník dvou juniorských šampionátů, má stejně jako Saarela smlouvu pouze do konce letošní sezony.

Blackhawks prohráli s Washingtonem, Dach debutoval

Washington v nedělním utkání v Chicagu trestal chyby domácích a nakonec se mohl radovat z výhry 5:3. Po ráně Ovechkina na začátku třetí třetiny si hosté vypracovali dvoubrankový náskok, ale Blackhawks zabrali a trefami výborně hrajícího Kubalíka (10 střel, dva hity a +1) s Kanem srovnali skóre na 3:3. Jenže nerozhodný stav nezůstal ani dvě minuty a chybu domácích v obraně pohodlně trestal zblízka Wilson. Do prázdné pak ještě potvrdil vítězství Washingtonu Eller. „Myslím, že jsme měli převahu, ale nic z toho nebylo. Tak to v hokeji někdy bývá. Puk se příhodně neodrazí, nepovede se výsledek, a je jedno jestli vám jinak všechno vychází. Můžeme se z toho ale odrazit do dalšího zápasu,“ vyjádřil se Drake Caggiula, který svou druhou brankou v sezoně vyrovnával na 1:1. „Samozřejmě bych si přál, aby první zápas skončil vítězně, ale cítil jsem se dobře. Určitě můžu některé věci vylepšit a být týmu prospěšnější,“ pověděl Kirby Dach, trojka posledního draftu, který během svého prvního utkání nastoupil v útoku se Stromem a Kanem na 13:41 a připsal si jeden blok a -1.

Chicago porazilo Oilers a slaví první výhru

Ve čtvrtém utkání sezony se mohli hokejisté Blackhawks poprvé radovat z vítězství. Proti rozjetému Edmontonu, který vyhrál pětkrát v řadě a na startu sezony zaujal místo v nejvyšších patrech tabulky, pomohly domácímu týmu tři věci: méně komplikovaná hra zejména ve vlastním pásmu, diametrálně odlišný výkon ve druhé třetině než v předchozích duelech a ostrý hit Shawa na obránce Perssona za brankou Oilers. Zatímco v první třetině viděli diváci hodně neproměněných šancí na obou stranách, po zmiňovaném střetu se na ledě začalo jiskřit a zdá se, že alespoň v tomto případě takový stav Chicagu vyhovoval. Hawks se podařilo ubránit McDavida a po pohotové střele Kanea po vhazování se mohli těšit z náskoku, který navýšil ve 47. minutě proti nejistě vyjetému Smithovi Alex Nylander. Ten se vrátil do sestavy místo Perliniho a ve čtvrté lajně se mu nevedlo zle. Domácí se mohli spolehnout na výkon brankáře Crawforda, který navázal na povedené Lehnerovo představení z minulého duelu a vedle několika těžkých zásahů zlikvidoval i brejk Draisaitlovi. Mike Smith chytal také výborně a proti Saadovi mu dvakrát pomohla tyčka. V závěru zblízka využil přesilovku Neal, jenže výhru už Blackhawks ustrážili a skóre zpečetil Saad. „Dneska se nám všechno dařilo, do ničeho jsme je moc nepustili a spoluhráči mi dobře čistili prostor, takže jsem na všechno viděl. Nylanderův gól za stavu 1:0 byl klíčový,“ vyjádřil se brankář Crawford. „Pokud máme být úspěšní, musíme umět vyhrávat i takové zápasy, kde padá málo branek. Proti dobrým týmům to ani jinak nejde, je třeba hrát jednoduše,“ doplnil obránce Connor Murphy.

Blackhawks mají první bod, proti Jets ale ztratili náskok

První třetina vypadala z pohledu domácího týmu dobře a Chicago si vypracovalo dvougólový náskok, jenže jinou branku nepřidalo a po dalším frustrujícím výkonu nakonec podlehlo Winnipegu po prodloužení 2:3. Poprvé dostal příležitost nový gólman Robin Lehner a loňský finalista o Vezinovu trofej se neuvedl zle. Celkem pochytal 30 střel, předvedl řadu povedených zákroků a svůj tým několikrát podržel, jen při rozhodující ráně Scheifeleho asi nebude mít dobrý pocit. Blackhawks získali vedení už v 5. minutě, když výtečnou práci Carpentera v oslabení zužitkoval Brandon Saad. Na 2:0 zvýšil v přesilovce střelou z dorážky Brent Seabrook, stejně tak v početní výhodě skóroval ve 28. minutě Ehlers. V polovině třetí třetiny proměnil zmatek v domácí obraně ve vyrovnávací gól zcela volný Copp a ačkoliv Hawks přežili závěrečné oslabení po faulu Saada, v prodloužení berou druhý bod Jets. „Cítil jsme se dobře, myslím, že jsem na puky viděl a nevyrážel je. Škoda prvního gólu, přesunul jsem se jak jsem chtěl, ale puk nějak propadl, to musím zlepšit. U třetí branky mu to nesedlo, puk zaplaval. Máme bod, aspoň něco, ale dneska jsme měli vyhrát,“ komentoval svůj debut gólman Lehner. „Potřetí za sebou jsme nehráli dobře ve druhé třetině a tam se podle mě rozhoduje. Ty nejlepší týmy ve druhé třetině dominují, tak se na to zaměřujeme. Chceme mít hru pod kontrolou a mít více šancí než soupeř, tím se ukáže, jak dobří skutečně jste. Teď k tomu máme hodně daleko,“ vyhodnotil trenér Jeremy Colliton.

Kubalík se poprvé trefil, Blackhawks ale zahájili porážkou

Zatímco Blackhawks dostali po utkání v Praze volno a nastoupili teprve ke svému prvnímu domácímu střetnutí v United Center, Sharks měli na kontě již čtvrtou porážku v řadě. Do San José se z Toronta vrátil veterán Patrick Marleau, prodlouží si tak svou bohatou kariéru a hned si udělal radost dvěma góly. Chicago čtyřikrát v zápase vedlo, jenže hosté pokaždé srovnali a nakonec si odváží dva body za vítězství 5:4. Skóre otevřel svou první brankou v NHL Dominik Kubalík, když se přesně trefil zblízka po povedeném střídání třetího útoku. Dvakrát se prosadil Andrew Shaw a z protiútoku po narážečce s Kanem skóroval i Dylan Strome. Corey Crawford pochytal 29 střel a přestože měl několikrát smůlu při nepříjemných odrazech, ani tentokrát nebude se svým výkonem asi příliš spokojený. „Na osobní čísla se nedíváme, dva body do tabulky by byly daleko lepší. Nemyslíme si, že bychom hráli naplno celých 60 minut. Několik střídání se nám nepovedlo a puk skončil v naší síti. Všechno po takových menších chybách, které se dají v naší hře odstranit, zapracujeme na tom,“ vyjádřil se Andrew Shaw, který vstřelil své první góly po návrat z Montréalu. „Nepřemýšlel jsem jak to tam padne, ale jsem za to samozřejmě rád. Budu si to asi pamatovat do konce života, ale nakonec jsme bez bodů, takže z toho teď mám smíšené pocity,“ pověděl o své první trefě Dominik Kubalík.

Blackhawks prohráli v Praze s Philadelphií 3:4

Chicago se v pátek večer představilo v pražské O2 aréně proti Philadelphii a ve svém úvodním utkání sezony prohrálo 3:4. Flyers byli lepším týmem a o svém vítězství rozhodli zejména během povedené druhé třetiny. Skóre duelu otevřel po chybě Gilberta Konecny, rychle ale srovnal střelou přes obránce Alex Nylander, pro kterého to byla první trefa v novém dresu po přestupu z Buffala. Ve 27. minutě využila Philadelphia přesilovku, když Lindblomovu střelu odraženou od tyčky smolně usměrnil do sítě Koekkoek. Flyers pak měli více ze hry, ačkoliv na obou stranách zůstalo několik dobrých příležitostí nevyužitých. V oslabení uhasil Kämpfovu šanci jen za cenu faulu Giroux, jenže při hře ve čtyřech se Konecny lehce protáhl kolem Keitha a zvýšil na 3:1. Krátce před přestávkou ale dobíhající přesilovku využil po přihrávce Kanea perfektní ranou DeBrincat a Hawks se udrželi v utkání. V polovině třetí části zaskočil Crawforda po objetí branky Raffl a v závěru už Hawks dokázali jen snížit pohotovou střelou Kanea při hře v šesti. Pražskému zápasu by slušelo prodloužení, diváci ale i tak viděli vedle chyb a nepřesností dost pěkných momentů a celkem 7 branek. Z výhry a dvoubodového zisku se nicméně po zásluze radovali Flyers. Další střetnutí čeká Chicago až za týden proti San José. ➜ Více

Alex DeBrincat prodloužil smlouvu o tři roky

Útočník Alex DeBrincat (21) uzavřel s klubem ve čtvrtek novou tříletou smlouvu s průměrným platem 6,4 milionu dolarů. GM Stan Bowman si tak může s předstihem odškrtnout jeden z nejdůležitějších úkolů, které jej v nadcházející sezoně očekávaly. Mladý kanonýr vletěl do NHL jako velká voda, ve své první sezoně po příchodu z juniorky nasbíral 52 bodů a loni si statistiky vylepšil na 41 branek a 35 asistencí. V obou případech pak DeBrincat úspěšně reprezentoval USA na světovém šampionátu. Obnovená spolupráce s Dylanem Stromem, kterého Chicago získalo výměnou z Arizony, mu svědčí a doufejme, že ve svých skvělých výkonech bude tento útočník drobné postavy pokračovat i nadále. ➜ Více

Gilbert a Wedin jdou do Rockfordu, Dahlström na waivers

Obránce Dennis Gilbert (22) a útočník Anton Wedin (26) jsou dalšími dvěma, které Chicago odeslalo na farmu do Rockfordu. Podobný osud zřejmě čeká i zadáka Carla Dahlströma (24), který byl v pondělí zapsán na listinu volných hráčů. Gilbert, draftovaný ve 3. kole před čtyřmi lety, má za sebou první sezonu mezi profesionály, ve které stihl i debut v NHL. V klubu platí za tradičního obránce, který se soustředí na poctivou práci ve vlastním pásmu a s tímto stylem na sebe upozornil také během povedené přípravy. Na Turnaji nováčků v Traverse City byl rodák z Buffala kapitánem výběru Blackhawks. Wedin podepsal s Chicagem smlouvu jako volný hráč a do zámoří se vydal po vydařené sezoně v Timře (14+13 ve 32 zápasech). Také on v přípravě patřil k nejčastěji nasazovaným hokejistům a dobrými výkony si zasloužil větší prostor. Své angažmá za oceánem ale Wedin zahájí v Rockfordu. Dahlström loni nastoupil za Blackhawks do 38 utkání (0+6), 22 zápasů pak stihl v dresu IceHogs (1+7). V souboji o místo sedmého obránce tak nejspíš získal Slater Koekkoek a v závislosti na zdravotním stavu Calvina de Haana se asi představí v pražském utkání s Philadelphií. Poslední škrty na soupisce zřejmě zároveň potvrzují, že alespoň pro úvod sezony si místo v kádru Blackhawks vybojovali také Kubalík s Nylanderem. Doplněno: Dahlströma si z listiny volných hráčů vybral Winnipeg a švédský obránce tak v klubu končí.Více