Brankáři zářili při porážce Blackhawks s Floridou 3:4p

Chicago odehrálo v utkání s Floridou slibnou první třetinu, ve druhé části byl k vidění svižný hokej se spoustou šancí a výbornými zákroky brankářských nováčků Lankinena a Knighta a Hawks nakonec získali bod po trefě DeBrincata při hře v šesti. V prodloužení měla výtečné střídání trojice Kalynuk, Hagel, DeBrincat, jenže Panthers odolali a Lankinena překonal střelou na lapačku Bennett. Skóre otevřel svou první trefou v Chicagu pohotový Gaudette a ve druhé třetině pak padly tři branky: Hagelovu přihrávku zužitkoval Hinostroza, zatímco Panthers se radovali po jemné teči Wennberga v přesilovce a snadné dorážce Duclaira. Knight vychytal ve velké příležitosti aktivního DeBrincata, Weegar trefil břevno, ve třetí třetině napálil nováček Hardman tyčku a Lankinen si poradil třeba tváří v tvář Bennettovi. Na ránu Montoura z ideální pozice ale nedosáhl a Hawks srovnali až 18 vteřin před koncem, kdy Kane našel volného DeBrincata. „Bojujeme o všechno a když nemáme dva body, tak je to na houby. Jasně, máme alespoň jeden a to nám trochu pomůže, ale musíme už teď všechno jen vyhrávat, abychom měli ještě nějakou šanci na playoff,“ zhodnotil Kirby Dach. „Snad v každém utkání máme dobré a horší pasáže, je potřeba, abychom to zvládli po celý zápas, pak je nás daleko těžší porazit. Ale zase jsme se nepoložili, ve třetí třetině i v prodloužení jsme měli velké šance. Je to krok správným směrem, i když jsme chtěli oba body,“ pověděl Vinnie Hinostroza, který v posledních 11 zápasech nasbíral 10 bodů (3+7). Počtvrté za sebou bodoval obránce Kalynuk.

Boqvist se při porážce s Tampou zranil, debutoval Hardman

V utkání s Tampou Bay nebyli Blackhawks favoritem a přestože měli střeleckou převahu, Lightning kráčeli hned od počátku za přesvědčivou výhrou. Větší ztrátou je pro Chicago zranění talentovaného obránce Adama Boqvista, který utrpěl při střetu s Černákem zlomeninu zápěstí a čeká jej několikaměsíční pauza tak jako před nedávnou dobou Kirbyho Dacha. Už v první minutě zaskočil Lankinena Černák a nováček v brance Hawks nebude mít radost ani z třetí inkasované branky, kdy se po dorážce radoval Barre-Boulet. Přesto to bylo o přestávce jen o gól, po šťastných odrazech oslavil branku Hagel a Vasilevskiy pak podcenil střelu Kalynuka. Jenže ve druhé části, do které Lankinena nahradil Subban, přidali hosté další tři snadné trefy a zápas měli pod kontrolou. Za Chicago jen korigovali skrytou střelou od modré Keith a parádní ranou z voleje Kubalík, když proměnil přesilovku proti třem. „Pokud se chceme měřit s ostatními a vyhrávat, tak je potřeba hrát lépe. Jistě, měli jsme dnes trochu smůly, to k tomu patří. Ale musíme se s tím lépe vyrovnat a makat do obrany. Bez puku jsme nebyli ochotni zápas odbojovat, bez toho je výhra daleko,“ vyjádřil se trenér Colliton. Doplněno: Poprvé v NHL nastoupil útočník Mike Hardman, kterého Hawks podepsali přes měsícem z Boston College, a během 10 minut zaznamenal hned sedm hitů.

Andrew Shaw ukončil kariéru

Jeho herní styl byl vždy obětavý a náročný nejen pro jeho protihráče, ale také pro jeho tělo, které již v posledních 2 sezonách často vypovídalo své služby. Na doporučení lékařů tak útočník Andrew Shaw, vítěz 2 Stanley Cupů s Chicago Blackhawks, ve svých 29 letech ukončil kariéru. ➜ Více

Stillman prodloužil smlouvu o tři roky

Obránce Riley Stillman (23), kterého Chicago získalo před uzávěrkou přestupů při velké výměně s Floridou, v novém působišti zaujal a s klubem v neděli uzavřel novou tříletou smlouvu. Kanadský hokejista, draftovaný Panthers ve 4. kole, nyní hraje na nováčkovskou smlouvu, která mu po sezoně vyprší. Nový kontrakt mu zajistí plat 1,35 milionu dolarů. Stillman se po přestupu zařadil mezi stálice v obraně Blackhawks a od řady ostatních spoluhráčů se odlišuje důraznějším herním stylem. Je proto otázkou, nakolik jeho nová smlouva (a rozšiřovací draft Seattlu Kraken) ovlivní další angažmá Nikity Zadorova (končí mu smlouva na 3,2 milionu a bude zřejmě chráněným volným hráčem), potažmo dalších mladých zadáků, u kterých má Chicago na hraně NHL přetlak. Stillman, syn dvojnásobného vítěze Stanleyho poháru Coryho Stillmana, nastoupil za Blackhawks do 6 zápasů, ve kterých zaznamenal jeden menší trest a -1. Na Floridě celkem stihl 43 utkání (0+5 a 30 trestných minut), téměř stovku zápasů pak odehrál na farmě v AHL. Nová smlouva sice nepatří mezi nejdražší, je ale jednocestná a ukazuje, že se s ním v Chicagu do budoucna počítá. „Mám s ohledem na budoucnost našeho týmu radost, že tu mladého a silového obránce jako je Riley máme. Pomalu se z něj stává komplexní hráč a těším se na to, že budeme moct z první ruky sledovat, jak se zlepšuje i nadále. Líbí se nám, že je velký, a jeho důraz naši obranu vhodně doplňuje,“ uvedl na klubovém webu GM Stan Bowman.

Predators byli opět lepší a playoff je daleko

Poslední letošní střetnutí s Nashvillem Chicago nezvládlo a naděje na playoff po porážce 1:3 znovu podstatně zeslábla. Blackhawks měli relativně dost šancí, naráželi ale na pozorného Sarose, který potvrdil, že se mu proti Chicagu daří. Malcolm Subban inkasoval dva velmi laciné góly, ale pokud soupeř vede ještě v závěru druhé třetiny 1:0, těžko z porážky vinit brankáře. V 57. minutě zaznamenal jediný gól Hawks Vinny Hinostroza, když puk po jeho teči vytáhl obránce Ekholm už za čárou. Jenže na další neočekávaný obrat nebylo dost času. „Třicet minut jsme měli více ze hry a když se potom dostali do vedení, tak se zatáhli a pro nás bylo složité si něco vytvořit, dostat se tím do zápasu nějak zpátky,“ posoudil trenér Jeremy Colliton. „Není to dobré, tohle jsme nechtěli. Porážky právě proti nim nesnášíme, hlavně v posledních letech. Ztratili jsme s nimi hodně zápasů, z naší strany takové výkony prostě nestačí,“ doplnil obránce Connor Murphy.

Hawks senzačně otočili zápas s Nashvillem a vyhráli 5:4pp

Když jen pár vteřin před koncem druhé třetiny prostřelil Granlund Subbana a krátce po přestávce přihrál stejný hráč před prázdnou branku Kuninovi, zdálo se, že ztráta 1:4 bude pro Chicago nepřekonatelná. Jenže v polovině třetí třetiny Blackhawks šokovali svého soupeře třemi rychlými trefami a přestože lacino zahodili následující dlouhou přesilovku, nakonec zvítězili v prodloužení 5:4. Skóre sice otevřel po výborné práci Hagela Suter, jenže Nashville postupně zatlačil Chicago do hluboké defenzívy. Několik šancí měl Dach a Kurashevovi chybělo pár centimetrů, převážně ale musel zasahovat Subban na druhé straně a dalším vynikajícím výkonem udržel hostující celek ve hře. Smutný zápas hrál dlouho obránce Murphy, který se připletl ke všem čtyřem inkasovaným brankám. Po gólu aktivního Kalynuka zakončil Hinostroza narážečku s Dachem a domácím nepomohl oni timeout. Suter získal puk za brankou a Kubalík nedal z ideální pozice Sarosovi šanci. Druhý bod zajistil Chicagu pěknou střelou na bližší tyčku Hagel a Hawks letos poprvé porazili Nashville, ačkoliv jen v prodloužení, ale také z tříbrankového manka v úvodu třetí části. „Dostali jsme se do velké ztráty, navíc v takhle důležitém utkání. Ale nepoložili jsme se, naše reakce mě moc těší,“ pověděl kouč Colliton. „Nevzdali jsme se. A pokud se chceme dostat do playoff, tak musíte občas vyhrát i takové zápasy,“ doplnil Hinostroza, který se trefil poprvé po svém návratu z Floridy. Doplněno: Adam Boqvist se vrátil po zranění a Hawks hráli na sedm obránců. To se ukázalo jako prozíravé řešení, neboť brzy ze hry odstoupil de Haan, kterého znovu trápí kyčel. Mimo sestavu zůstal Dylan Strome.

Chicago prohrálo s Nashvillem 2:5, poprvé se trefil Kämpf

Důležité první utkání v třízápasové sérii s Nashvillem Chicagu hrubě nevyšlo. Blackhawks se nedařilo, chyb a smolných momentů bylo příliš mnoho a domácí si nakonec připsali snadné vítězství 5:2. Na úvodní gól po tečované střele ještě v první třetině odpověděl v přesilovce DeBrincat a ve druhé části měli Hawks několik slibných situací, jenže k úspěchu to nevedlo. Lankinen vychytal v brejku Granlunda, na druhé straně měl dobrou šanci Kurashev, ale chybu v obraně lehce potrestal Jarnkrok. Keith vzápětí pokazil povedené střídání a Ekhölm prostřelil Lankinena potřetí. Naději dal Chicagu David Kämpf, který se pohotově zorientoval mezi kruhy a mohl se po déle jak roce radovat z gólu. Třetí třetina slibovala snahu Hawks zabojovat o důležité body, jenže stačilo 41 vteřin a bylo hotovo. Murphy ztratil v souboji helmu a musel střídat, čehož využil Jeannot. Sám před brankářem se poté objevil i Kunin, když chybovali de Haan s Keithem a trenér Colliton neměl jinou možnost než Lankinena vystřídat. Jistě nepomohlo, že po zranění Kalynuka hráli Blackhawks opět dlouho jen na pět obránců, přesto se Chicagu obrana mnohokrát rozpadla na kousky a Predators měli pohodlnou úlohu. Ani v šestém utkání Chicago nad Nashvillem letos nezvítězilo. „Myslím, že jsme hráli dobře. Jasně, prohrávat 3:1 nebylo příjemné, ale zabojovali jsme a ve druhé třetině jsme měli hru dlouho pod kontrolou. Připravili jsme si dost šancí na to, abychom srovnali,“ hodnotil kouč Colliiton. „Udělali jsme nějaké chyby, dohromady snad dvě minuty, kdy jsme hráli fakt špatně, a oni z toho dali čtyři góly. Musíme se zlepšit a otočit to. Čekají nás teď nějaké zápasy doma, to potřebujeme využít,“ doplnil Alex DeBrincat. Doplněno: Brandon Hagel vypadl ze sestavy kvůli pozdnímu testu na covid a poprvé za Chicago proto nastoupil Adam Gaudette. Ten se dostal do zápasu po měsíční přestávce a během 7:39 zaznamenal dvě střely a první bod za asistenci u Kämpfova gólu. Wyatt Kalynuk odehrál jen dvě střídání a zatím není jasné, kdy bude po zranění kyčle zpátky.

Subban vychytal proti Detroitu čisté konto, Hawks uspěli 4:0

První třetina sice Chicagu úplně nevyšla, Hawks ale ubránili šest minut v oslabení a krátce před přestávkou Kane zakončil pohlednou Hinostrozovu akci. Pro nejproduktivnějšího hráče Hawks to byl jeden z mála gólů za poslední dobu, hostující tým však nakopl na cestě za potřebnou výhrou. Do odvety proti Red Wings trenéři nasadili náhradního brankáře Malcolma Subbana a ten se jim odvděčil pozorným a spolehlivým výkonem. Od prvního zákroku působil jistě, ve druhé třetině skvěle vytáhl příležitost Helma a celkem přispěl 29 zásahy. Od druhé části hrálo Chicago lépe a na 2:0 zvýšil DeBrincat, když pohotově uklidil puk do sítě ve chvíli, kdy Murphy napálil svou ránu jen do spoluhráče Hagela. V úvodu třetí části připravil Hinostroza další trefu pro nováčka v obraně Kalynuka, který svůj výlet k brance Detroitu pohodlně proměnil ve vedení 3:0. „Jen těžko můžeme docenit, jak skvělým týmovým hráčem Malcolm v této sezoně je. Několikrát nás letos podržel a odvedl výtěčný výkon,“ pochvaloval si kouč Colliton. „Všichni víme, jak vypadá tabulka. Je super, že jsme to dneska odmakali a zvítězili 4:0. Teď nás proti Nashvillu čekají nejdůležitější zápasy v sezoně,“ pověděl Vinny Hinostroza, který zapsal tři body za asistence. Právě série tří střetnutí s Predators v nadcházejícím týdnu zásadně napoví, zdali se Hawks podívají do playoff. Nashville má nyní dvoubodový náskok, lepší bilanci ze vzájemných utkání, ale Chicago o zápas méně.

Chicago prohrálo s Detroitem 1:4

Detroitu, nejslabšímu týmu Centrální divize, se v poslední době celkem daří a Chicago na ledě svého tradičního rivala prováhalo příležitost stáhnout náskok Nashvillu na poslední pozici pro playoff. Red Wings zvítězili potřetí v řadě a přestože Blackhawks po utkání z porážky nedělali žádnou vědu, těžko se lze ubránit dojmu, že ve čtvrtek sehrálo Chicago jeden ze zápasů, jehož výsledek by mohl na konci mrzet. Hosté sice několikrát trefili tyčku, ve druhé třetině ale udělali řadu chyb a i po přestávce měl jejich výkon značné rezervy. Skóre otevřel Duncan Keith ranou do odkryté branky, dalších 24 střel už ale Thomas Greiss pochytal. Lankinen nejprve inkasoval laciný gól z hole Stechera, z trestné lavice pak ujel do brejku Vrána a při svém debutu po přestupu z Washingtonu šanci s přehledem proměnil. Na 3:1 zvýšil po pěkné kombinaci opět Stecher, když Red Wings rozebrali obranu Hawks. „Detroit má dobrý tým, hrají trpělivě a jednoduše. Měli jsme šance, ale proměnili jsme jen jednu. V sobotu jich musíme dát víc,“ suše zhodnotil Keith. „Mohli jsme dneska získat dva důležité body, ale nezvládli jsme to. Je dobře, že Nashville prohrál (s Carolinou 1:4), ale v sobotu už ty dva body musíme nějak urvat,“ doplni Dylan Strome před odvetou s Red Wings. Doplněno: V obraně Hawks chyběli zranění Boqvist s de Haanem, do sestavy se tak vrátili Nikita Zadorov a Ian Mitchell.

Hawks v Columbusu znovu otočili, v prodloužení rozhodl Hagel

Letošní nepříliš přívětivou bilanci z utkání, kdy prohrávali po dvou třetinách hry, si Blackhawks v pondělí v Columbusu vylepšili a nakonec brali po prodloužení dva body. Do sestavy se poprvé po přestupu z Floridy dostali Connolly se Stillmanem, kterému uvolnil místo Zadorov. S podezřením na otřes mozku po zásahu pukem brzy odstoupil Boqvist a Chicago tak stejně jako v sobotu odehrálo většinu zápasu na pět obránců. Stillman zaujal důraznou hrou a během 21:23 zaznamenal čtyři hity, dvě střely, dva bloky a -1. U prvního gólu nechal Matteauovi příliš mnoho místa, Hawks však rychle odpověděli přesnou ranou Keitha v přesilovce. Ve druhé části se od modré dokonalou střelou prosadil Laine a po přestávce muselo Chicago dotahovat. Korpisala nejprve prostřelil Kurashev a ve 49. minutě zužitkoval dobrou práci u mantinelu debutant Brett Connolly, ačkoliv s jeho přízemním pokusem si měl gólman Blue Jackets jistě poradit lépe. Jenže z náskoku se Hawks neradovali dlouho, Laine se rozjel s pukem přes celé hřiště Laine, protáhl se kolem de Haana, který v odvetě ještě nebyl zcela fit, a kolem Lankinena vyrovnal na 3:3. V prodloužení pak těsně minul a na druhé straně se trefil po křižné přihrávce Dacha Brandon Hagel. „Letos mi to tam moc nepadá, tak snad teď přijdou další. Vím, že góly dávat umím, i v NHL,“ pověděl Hagel, pro kterého to byla šestá branka v sezoně. „Je super, že můžu hned od začátku přispět. Sebedůvěru jsem neztratil, rád bych navázal na to, jak jsem hrával dříve. Jsem připravený,“ vyjádřil se Connolly, který za čtyři předešlé sezony nastřílel celkem na 70 gólů. „Hrál hodně do těla, aktivně, zapojoval se do útoku. Až jsem ho musel trochu brzdit, ale dařilo se mu,“ ocenil trenér Colliton Rileyho Stillmana.

Janmark jde do Vegas, Söderberg k Avs, Highmore za Gaudetta

Pár hodin před uzávěrkou přestupů Chicago získalo útočníka Adama Gaudetta (24) a náhradou za něj do Vancouveru poslalo Matthewa Highmora (25). Gaudetta si Canucks vybrali v 5. kole draftu 2015 a šikovný forvard není pro skauty Blackhawks žádnou neznámou: na Northeastern University zářil tři roky po boku Dylana Sikury a v roce 2018 obdržel Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče v NCAA. Na produktivitu z loňské sezony (12+21 v 59 zápasech) v playoff, ani letos nenavázal, v aktuálním ročníku nastoupil do 33 střetnutí, ve kterých nasbíral sedm bodů (4+3). Celkem Gaudette za Vancouver odehrál 153 zápasů (21+31). Útočník Mattias Janmark (28) se stěhuje do Las Vegas, Blackhawks za něj a volbu v 5. kole draftu 2022 získali výběr ve 2. kole příštího a v 3. kole následujícího draftu. Loňský finalista Stanleyho poháru s Dallasem podepsal v Chicagu roční smlouvu a v úvodu zkrácené sezony patřil k nejlepším hráčům v sestavě Hawks. V poslední době se mu však příliš nedařilo a jeho výměna byla pravděpodobná. V 41 zápasech Janmark nasbíral 19 bodů (10+9) a -17. V Chicagu končí i Carl Söderberg, kterého Hawks vyměnili do Colorada za útočníky Rydera Rolstona (19, University of Notre Dame) a Joshe Dickinsona (23, nižší soutěže). Söderberg, který u Avalanche strávil čtyři roky před krátkým angažmá v Arizoně, posílil Hawks po zranění Dacha a nemoci Toewse a ve 34 utkáních nasbíral 15 bodů (7+8). V poslední době se však ocitl na hraně sestavy. Těsně před uzávěrkou vyměnili Hawks obránce Madisona Boweyho do Vancouveru, spolu s volbou v 5. kole za volbu ve 4. kole draftu. ➜ Více

Chicago otočilo zápas s Columbusem

Oslabený Columbus, který se musel obejít bez důležitých obránců Werenskiho (zranění) a Savarda (trejd do Tampy), vstoupil do utkání skvěle, Hawks vůbec nestíhali, brankář Lankinen inkasoval dva lacinější góly a už po 3. minutách bral trenér Colliton timeout. Pauza Chicagu prospěla, Blackhawks přidali a ještě v první třetině ztrátu smazali. Blue Jackets sice ubránili dvojnásobnou přesilovku, navazující početní výhodu ale po přihrávce de Haana proměnil kanonýr DeBrincat a na brankovišti se později pohotově zorientoval Carl Söderberg. Zkušený útočník se vrátil do sestavy Hawks a zdařilým výkonem si řekl o výměnu před pondělní uzávěrkou přestupů. Ve 24. minutě se z podivné branky radoval obránce Wyatt Kalynuk. Video však potvrdilo, že puk přešel čáru, kontakt s gólmanem Merzlikinsem byl také v rámci pravidel a mladý zadák oslavil svou první trefu v NHL. Ke konci druhé dvacetiminutovky zvýšil po pěkné kombinaci Strome a byla to branka vítězná, jelikož v samém závěru využil powerplay střelec Laine. Chicago se ve třetí části muselo obejít bez zraněného obránce de Haana, víc ale soupeři nepovolilo a připsalo si cenné dva body. „Určitě jsme měli být na začátek lépe nachystaní. Nemůžete v každém utkání vést od začátku do konce, ale zabojovali jsme a dokázali jsme se do toho vrátit. Body potřebujeme,“ pověděl Alex DeBrincat.

Blackhawks prohráli s Dallasem 1:5

Příliš mnoho chyb v obraně udělali hokejisté Blackhawks a s Dallasem prohráli snadno 1:5. Stars proměnili dvě přesilovky při trestech Carpentera, jeden gól soupeři nabídl hrubkou Zadorov, po zakopnutí Keitha na útočné modré využil brejk Comeau a stejný hráč stanovil na začátku třetí třetiny konečné skóre po zmatku u chicagské střídačky. Na jeden zápas bylo takových chyb hodně. O jedinou trefu domácích se postaral Dominik Kubalík, když ho z rohu pěkně našel Hinostroza a plzeňský kanonýr uklidil puk spolehlivě k tyči. Dalších 38 střel však Khudobin pochytal, zatímco Lankinen si připsal 29 zákroků – ten nejlepší už v 10. minutě, kdy zlikvidoval pokus Pavelskiho zblízka, jenže na dorážku Hintz už nedosáhl. „Rozhodovalo se v přesilovkách, oni využili dvě ze tří a my ze tří ani jednu. Nejnebezpečnější jsme byli na konci první třetiny. Jsou chvíle, kdy se nic nedaří, ale musíme si s tím poradit lépe a zabojovat,“ hodnotil trenér Colliton. „Vypadá to, že jsme křehcí. Když uděláme chybu nebo dostaneme gól, tak se s tím neumíme vyrovnat a hodně nás to sráží,“ doplnil obránce Connor Murphy.

Chicago získalo z Floridy Connollyho, Stillmana a Borgströma

Nedlouho po výměně Vinnyho Hinostrozy se Chicago dohodlo s Floridou na dalším trejdu. Blackhawks posílí útočník Brett Connolly s obráncem Rileym Stillmanem a Chicago zároveň získalo práva na finského útočníka z HIFK Henrika Borgströma a volbu v 7. kole draftu. Na Floridu se vrací útočník Lucas Wallmark a odchází také obránce Lucas Carlsson. „V Henriku Borgströmovi jsme získali zajímavého mladého hokejistu se skvělou budoucností. Má velký talent a my věříme, že má na to, aby byl důležitým článkem naší sestavy,“ uvedl na klubovém webu GM Stan Bowman. „Kádr jsme také posílili o zkušeného útočníka Bretta Connollyho a silového obránce Rileyho Stillmana. Connolly je střelec a v sestavě zastane vícero rolí, zatímco Stillman je mladý, důrazný a svým ostřejším stylem doplní naši obranu o trochu jiný potřebný prvek.“ ➜ Více

Blackhawks porazili Dallas, poprvé se letos trefil Dach

Po dvou porážkách se Chicago opět radovalo z výhry, když přehrálo Dallas 4:2. Poprvé se v letošní sezoně trefil Kirby Dach, skóroval také Dominik Kubalík, Alex DeBrincat zaznamenal 20. gól a Hawks měli po dvou třetinách slibný náskok 3:0. Jenže Stars brzy snížili po brejku v oslabení, z dorážky pak v 54. minutě uklidil puk do sítě Faksa, do konce už ale zbývalo málo času a Blackhawks zápas dotáhli do vítězného konce. Hned za začátku se pěkně trefil Kane, když mu Dach přihrával do šance při špatném střídání hostujícího týmu, kvůli ofsajdu ale branka neplatila. Oba hráči si později vyměnili role a Dach nedal zblízka Oettingerovi šanci. Kubalík proměnil v polovině utkání přihrávku navrátilce Hinostrozy (kromě jedné asistence si připsal také dvě střely a tři hity během 10 minut na ledě), jen pár momentů poté, kdy na druhé straně pomohla Lankinenovi branková konstrukce. Finský gólman přispěl k výhře celkem 25 zákroky a tyčka mu pomohla ještě v jednom dalším případě. DeBrincat parádní ranou z kruhu zvýšil v závěru druhé třetiny a do prázdné pak na konci pečetil Patrick Kane, který v utkání překonal hranici 50 bodů. „Náš přístup mi dnes udělal velkou radost, se vším jsme se vypořádali a za svou práci jsme dostali zaslouženou odměnu. Zvládli jsme hodně drobností, byl to od nás soustředěný výkon,“ pochvaloval si trenér Jeremy Colliton. „Když jsem se dostal k puku, všiml jsem si, že mám spoustu času. Podíval jsem se na branku a posunul puk [Kubalíkovi]. Viděl jsem ho dát spoustu gólů mezi betony a když přihrávka prošla přes obránce, tak jsem tušil, že to vyjde,“ popsal svůj první bod po návratu do Chicaga útočník Vinny Hinostroza.

Blackhawks v Nashvillu nedali ani gól

V důležitém utkání proti Predators Chicago nenašlo recept na domácího brankáře Sarose, který pochytal 41 střel a udržel čisté konto. Blackhawks nesehráli vyloženě špatný zápas, svého soupeře přestříleli a Nashville několikrát zatlačili do obrany, tak jako třeba před a po první přestávce. V chicagské hře ale byla řada nepřesností a o osudu utkání rozhodly přesilovky. Hloupé vyloučení Zadorova potrestal výstavní ranou Tolvanen, Predators pak vydrželi nápor hostujícího celku a když Kane chyboval v přesilovce, musel Boqvist zatáhnout za záchrannou brzdu. Jenže Sissons trestné střílení proměnil pěknou střelou na vyrážečku a Nashville vedl už o dvě branky. Saros svůj tým podržel řadou pěkných zásahů (aktivní byl především Strome), ačkoliv hodně střel bylo z úhlu nebo na ně měl brankář Predators dobrý výhled. V dlouhé přesilovce pět na tři si Hawks mnoho nevypracovali a když v polovině třetí třetiny nabídl Murphy dorážku Kuninovi, bylo o vítězi rozhodnuto. „Byl to důležitý zápas, v téhle fázi sezony jde o hodně. Při hře 5 na 5 se nám dařilo, ale rozhodly přesilovky. Každý gól je důležitý a teď o to víc, jenže ten první jsme tentokrát nedali my,“ pověděl Duncan Keith.

Vinnie Hinostroza se vrací do Chicaga

Po necelých 3 letech se do týmu Chicaga Blackhawks vrací útočník Vinnie Hinostroza, rodák z Chicaga, kterého si Blackhawks vybrali původně v draftu v roce 2012. Blackhawks jej získali z Floridy výměnou za útočníka Brada Morrisona, který působil v AHL v Rockfordu a také v ECHL v Indy. Hinostroza by měl zůstat v týmu Blackhawks. ➜ Více

Chicago prohrálo gólem v závěru s Carolinou 3:4

Blackhawks se příliš nepovedl začátek zápasu, ve druhé polovině odvety s Hurricanes ale zabrali, stáhli dvoubrankovou ztrátu a dokázali srovnat i poté, kdy si Carolina rychle vzala vedení zpět. Nakonec to ale k bodům přesto nevedlo, v poslední minutě nejprve Reimer udržel puk při střele Kubalíka a tak udeřilo na druhé straně. Lankinen tečovanou střelu jen s velkou námahou vykopl před sebe a Fast dostal od Sutera spoustu místa, aby z dorážky rozhodl. Skóre utkání otevřel povedenou ranou volný Trocheck a další góly padaly po příhodných odrazech. Nejprve zvýšil Foegele a Hawks pak dvěma zásahy srovnali. Wyatt Kalynuk si připsal svůj první bod v NHL, když krásně přihrál Kubalíkovi a puk si usměrnil do sítě bránící Slavin. Ve 46. minutě se kotouč po Dachově akci odrážel až k Hagelovi a bylo srovnáno. Jenže vzápětí se opět se štěstím trefil Foegele a Chicago odpovědělo po šikovné teči Stroma. Do prodloužení už ale zápas nedospěl… „Těžká porážka, to nepochybně. Hrálo se nahoru dolů, jako na houpačce. Určitě bychom si představovali lepší začátek, ale dvakrát jsme se dotáhli a měli jsme šance rozhodnout. Pár hodin to bude mrzet, ale musíme se z toho oklepat a v sobotu se připravit na Nashville,“ zhodnotil kouč Colliton. „Místo tam bylo, možná jsem měl vystřelil trochu víc prudce nebo o kousek vedle. Hned jsem věděl, že puk zůstal pod betony. Gól z toho nebyl a oni pak hned rozhodli, mrzí to,“ komentoval Dominik Kubalík situaci v poslední minutě.