Nollan Allan se trefil při výhře Kanady nad Rakouskem 11:0

Obránce Nolan Allan je prvním z pětice zástupců Blackhawks na letošním juniorském šampionátu, který se radoval z gólu. Na pohodlné výhře Kanady 11:0 se Allan podílel trefou z 26. minuty, kdy svou ukrytou střelou zaskočil rakouského brankáře a zvýšil na 6:0. Colton Dach a Ethan Del Mastro si oba připsali po jednom bodu za přihrávky, zatímco Kevin Korchinski byl spolu s Bankierem (Minnesota) jediným kanadským hráčem, který vyšel bodově na prázdno. Z předchozích dvou duelů nicméně nasbíral tři body za asistence. Po porážce s českou reprezentací si Kanada spravila náladu dvěma vysokými výhrami nad Německem a Rakouskem (Connor Bedard má po třech zápasech na kontě celkem 14 bodů!), ve skupině A je ale i nadále na třetím místě za Švédskem a Českem. V jejich vzájmném souboji uspěli hokejisté Tre Kronor až po prodloužení 3:2, kapitán Victor
Stjernborg se však do statistik nezapsal. O české góly se postarali obránci Jiříček (Columbus) s Ticháčkem.

Kanada zahájila turnaj porážkou s Českem 2:5

Česká reprezentace zaskočila na úvod juniorského šampionátu domácí Kanadu a poprvé v samostatné historii ji na turnaji porazila v základní hrací době. Češi se mohli opřít o vynikající výkon brankáře Tomáše Suchánka a skvěle zahrála také trojice obránců Svozil, Jiříček (oba Columbus) a Špaček (Minnesota) nebo útočníci Kulich (Buffalo) s Šapovalivem (Vegas). Favorizovaní Kanaďané sice vedli po přesilovkové teči Wrighta (Seattle), jenže druhý gól jim sebrala česká výzva a národní tým ještě do přestávky otočil skóre. O výsledku zápasu patrně rozhodla pětiminutová přesilovka po faulu Deana (Vegas), kterou Češi proměnili ve dva góly a nakonec zvítězili 5:2. Kevin Korchinski si připsal bod za asistenci u gólu Bedarda, na ledě ale strávil pouze 12 minut. Nolan Allan zaznamenal během 18 minut tři střely a ne úplně vydařené utkání má za sebou Ethan Del Mastro, který si během 19:24 připsal -2. Colton Dach odehrál osm minut a jednou vystřelil na Suchánkovu branku. Švédsko bez problémů přejelo Rakousko 11:0 a kapitán Tre Kronor Victor Stjernborg se na tom podílel bodem za přihrávku. Během 12:37 dále zaznamenal jednu střelu, menší trest a +2.

Chicago porazilo Columbus 5:2 a zvítězilo po osmi zápasech

V předvánočním utkání se v United Center střetli dva hlavní adepti na první příčku v příštím draftu. Zatímco Blackhawks spadli po sérii 8 proher na úplně poslední místo tabulky, Blue Jackets jsou na tom nyní po šestizápasové šňůře bez výhry jen o dvě pozice lépe. Do poloviny zápasu nicméně nic nenaznačovalo tomu, že spolu právě tato mužstva soupeří o post nejhoršího celku soutěže – Chicago uteklo do čtyřbrankového náskoku a hostující tým drtilo na střely 20:5. Po třech dlouhých týdnech se z gólu opět radoval Kane, z ideálních pozic skórovali Domi a Athanasiou a ve 24. minutě vyhnal Tarasova z branky Jackets Raddysh, když zakončil pohlednou kombinaci na jejímž začátku stál gólman Stalock. Ten se vrátil do domácího brankoviště poprvé od zranění, které utrpěl na začátku listopadu a k výhře pomohl 27 zákroky. Vítězství se však nakonec nerodilo tak hladce, jak se v 25. minutě mohlo zdát. Výraznou střeleckou převahu si vypracovali i hosté, Hawks soupeři nabídli několik přesilovek a po gólech Marchenka s Björkem se schylovalo k dramatu. To nicméně v 53. minutě domácí definitivně odmítli přesilovkou trefou Toewse, kterému parádní přihrávkou připravil vyloženou šanci Kane. Jak Kane, tak Toews si připsali po třech bodech a výrazně tak pomohli Chicagu utnout sérii 8 porážek v řadě. Po 32 zápasech však mají Hawks na kontě jen osm výher a s 20 body jsou nadále nejslabším celkem letošní sezony NHL. „Musel jsem se trochu dostat do tempa, ale byl to od nás povedený zápas. Hráli jsme v rychlosti a vytvářeli jsme si šance, pěkně se na to z mého místa dívalo. Měli sice nějaké přesilovky, jenže nás všechny určitě těší, jak jsme se rvali jeden za druhého, to ke sportu a k životu patří. Dneska to bylo dobré,“ pochvaloval si brankář Stalock.

Na juniorském MS bude mít Chicago pět zástupců

Útočník Victor Stjernborg byl jmenován kapitánem švédské juniorské reprezentace pro blížící se šampionát, zatímco na širší soupisce kanadského národního týmu je hned pět nadějí Blackhawks. Stjernborg (19), kterého si Chicago vybralo ve 4. kole draftu v roce 2021, letos nastoupil za Växjö do 24 zápasů, ve kterých si připsal čtyři body za asistence. Přes svůj mladý věk už energický útočník kroutí v SHL třetí sezonu a na MSJ se představil i loni, kdy sice v sedmi utkáních nebodoval, ale z turnaje si přivezl bronzovou medaili. Účast na juniorském šampionátu si může zopakovat také obránce Ethan Del Mastro (19), jeden z pěti zástupců Chicaga v kanadském kempu. Kapitán Mississaugy (OHL), kterého si Hawks vybrali také ve 4. kole 2021, tehdy vybojoval zlatou medaili, stejně jako o rok dříve na MS hokejistů do 18 let. V probíhající sezoně nastoupil do 22 střetnutí, v nichž nasbíral 21 bodů (2+19) a 35 trestných minut a v OHL patří mezi desítku nejproduktivnějších zadáků. Do přípravy kanadské reprezentace se kromě Del Mastra zapojili i obránci Korchinski s Allanem a útočníci Dach a Greene. Kevin Korchinski (18), sedmička posledního draftu, prožívá podařenou sezonu, když si v Seattlu (WHL) zatím připsal 28 bodů (3+25) v 21 zápasech. V jednom z nejsilnějších týmů soutěže hraje spolu s Nolanem Allanem (19), jehož si Hawks vybrali na konci 1. kola o rok dříve. Allan má stejně jako Del Mastro zlato z MS18 a přestože letošní sezonu zahájil jako kapitán v Prince Albertu (4+7 v 16 zápasech), před několika týdny byl vyměněn právě do Seattlu (1+2 v 7 utkáních). Colton Dach (19), vybraný ve 2. kole 2021, se na počátku sezony musel dvakrát potýkat s otřesem mozku, během svého čtvrtého roku v juniorské lize je však slibně produktivní. Ve 14 zápasech nasbíral kapitán Kelowny (WHL) 17 bodů (9+8). Ryan Greene (19), na kterého Hawks ukázali ve 2. kole posledního draftu, výborně zvládl přechod na Boston University a ve 14 utkáních v NCAA dosud zaznamenal 14 bodů (6+8). Ze jmenované pětice Kanaďanů má však šikovný centr asi nejmenší šanci, že se objeví i ve finální nominaci. Na šampionátu bude kvůli zranění scházet americký útočník Frank Nazar. Doplněno: Ryan Greene se do konečné nominace Kanady nakonec nevešel, ačkoliv přípravě si nevedl špatně.

Kane má 1200 bodů a Chicago s Rangers zlomilo sérii porážek

Patrick Kane pokořil při vítězství nad Rangers 5:2 hranici 1200 bodů a dosáhl tak dalšího pěkného milníku během své kariéry v Chicagu. V polovině zápasu dorazil střelu Setha Jonese ve dvojnásobné přesilovce, navíc přidal i dvě asistence a spolu s Maxem Domim (také zapsal tři body, za dvě trefy a přihrávku), potažmo brankářem Petrem Mrázkem byli hlavními strůjci toho, že Blackhawks zlomili nelichotivou sérii osmi porážek. Proti Rangers, kteří se zrovna nenacházejí v ideální pohodě, přálo Chicagu štěstí, když oběma brankářům několikrát pomohla tyčka. Mrázek chytal výborně a inkasoval jen jednou z 20 střel, po dvou třetinách ho ale kvůli zranění třísel nahradil Söderblom. Domácí kapitán Trouba se snažil svůj tým nabudit dvěma ostrými hity, po kterých se rval s Khairou a Toewsem, Chicago už ale výhru po tříbrankovém náskoku nepustilo. Na ránu Zibanejada odpověděl tečí v další přesilovce Raddysh a smolné snížení Kreidera v závěrečné powerplay přišlo pro domácí celek příliš pozdě. „Mám za svoje hráče radost, protože v minulých zápasech jsme si zasloužili víc. Někdy si za neúspěchy můžete sami, jenže poslední dobou jsme hráli dobře, jen to nepřinášelo výsledky, zatímco dneska ano,“ vyjádřil se trenér Richardson. „Je to příjemné, samozřejmě. Když jste v lize tak dlouho, tak je logické, že dosáhnete na určité milníky. Dneska z toho mám dobrý pocit, protože jsme vyhráli a mohl jsem k tomu přispět,“ těšil se Patrick Kane.