Columbus několikrát srovnal, Chicago ale uspělo v nájezdech

Celkem 10 branek bylo k vidění v úterním střetnutí Blackhawks a Blue Jackets, přičemž domácí tým dvakrát smazal dvougólové manko. Columbus využil tři přesilové hry (dvakrát zásluhou kanonýra Laineho), i Chicago si ale pomohlo v početní výhodě. Skóre otevřel Carl Söderberg, který si v utkání připsal tři body, a brzy snadno zvýšil Kane, který přidal ještě tři asistence. Poprvé v NHL se konečně gólově prosadil Brandon Hagel, když po závaru uklidil puk do odkryté branky. Perfektní ranou z dálky skóroval Kubalík a z levé strany se hezky trefil také Boqvist, když využil přesilovku pěti proti třem a radoval ze svého prvního letošního zásahu. Kevin Lankinen zlikvidoval 25 střel, včetně trestného střílení Bjorkstranda, který později dvěma góly poslal zápas do prodloužení a v jeho závěru měl na holi i rozhodující trefu, jenže finský gólman Hawks ho znovu vychytal. Korpisalo se na druhé straně blýskl třeba při šanci Kubalíka a oba brankáři se ani přes poměrně vysoký počet gólů za svůj výkon nemusí stydět. V nájezdech se posléze prosadil jen DeBrincat a po pohledné kličce zajistil Chicagu druhý bod. „Jsem si jistý, že by chtěl chytat lépe, ale jeho zákroky přišly vždy v pravou chvíli a tím nás udržel ve hře. Bez toho by na nájezdy vůbec nedošlo,“ ocenil Lankinena trenér Colliton. „S náskokem 5:3 už jsme chtěli zápas dotáhnout, ale oni pořád tlačili, měli pár šancí a nakonec vyrovnali. Je fajn, že máme dva body, ale bylo by lepší, kdybychom jim nedali ani jeden,“ zhodnotil Patrick Kane, s 30 body nyní třetí nejproduktivnější hráč soutěže.

Blackhawks nestačili na Carolinu 3:5

Vzpomínka na Hartford Whalers, předchozí iteraci Hurricanes, přinesla domácímu týmu štěstí, když měl proti Chicagu zápas po většinu doby pod kontrolou a zaslouženě zvítězil 5:3. Blackhawks ztráceli v osobních soubojích, mnohdy se jim nedařilo v rozehrávce a v naději na dobrý výsledek je několikrát udržel jen pozorný brankář Lankinen, tak jako třeba při velké příležitosti Nečase. První gól si do sítě srazil Zadorov, důležitý třetí na začátku poslední třetiny pak po odrazu od břevna smolně uklidil za čáru de Haan. Před přestávkou to přitom nevypadalo zle, nejprve Lankinenovi pomohla branková konstrukce a z protiútoku Kane po parádní otočce zaskočil Reimera, jen pár vteřin před koncem třetiny pak trpělivý Kämpf našel Mitchella a na jeho přesnou ránu domácí gólman nedosáhl. Byl to však jen krátký příslib, Chicagu zápas nevyšel a snad ve všech směrech bylo v pátek slabším týmem. „Byl to pro nás těžký úkol, mají skvělé mužstvo. Dvě třetiny byli asi lepší, ale povedlo se nám udržet se v utkání dost dlouho na to, abychom mohli srovnat skóre. Ve třetí třetině už jsme se jim nedokázali vyrovnat, byli silnější na puku i v soubojích a přesnější v kombinaci. Z toho pramenila vyloučení a pokud v oslabení nevyhodíme puk, tak se to brání těžko,“ lamentoval trenér Jeremy Colliton. „Viděl jsem, že mám trochu místo, tak jsem zkusil otočku. Střela mi úplně nevyšla, mířil jsem nad vyrážečku a prošlo to pod rukou, ale i tak jsem měl radost. Snížili jsme tím na 1:2 a to nás nakoplo,“ popsal svou branku Patrick Kane, který si proti Hurricanes letos ve třech zápasech připsal 8 bodů (3+5) a v bodování NHL mu náleží 4. místo.

Kurashev se krásně trefil, Lankinen má proti Red Wings nulu

Rozdílovou branku v odvetě proti Detroitu zařídil v polovině utkání Philip Kurashev, když v přesilovce krásně protancoval obranou soupeře a parádně si poradil i s brankářem Bernierem. První dvě části mělo lehkou převahu Chicago, největší šanci však spálil krátce před první přestávkou domácí Fabbri, když zblízka minul odkrytou branku. Blackhawks se jinak podařilo svého soupeře několikrát uzamknout v jeho třetině a karta se v posledních 15 minutách střetnutí obrátila. Red Wings se hodně tlačili za vyrovnáním, přičemž na druhé straně třikrát zahrozil Suter, jenže chicagská obrana v čele s pozorným Lankinenem stále hájila hubený náskok. Při šanci Djoose měl finský gólman Hawks pořádnou porci štěstí, aktivní byl také Zadina, ale Lankinen odolal a 29 zákroky oslavil svou první nulu v NHL. Výhru v poslední minutě potvrdil střelou do prázdné DeBrincat a Blackhawks zvítězili pošesté z posledních sedmi utkání. „Takové zápasy jsou splněním dětských snů: první zápas v NHL, první výhra, první nula… je to příjemné,“ těšil se Lankinen. „[Keith] mi hezky posunul puk na středu a chtěl jsem se pak protáhnout kolem obránců. Vyšlo to skvěle, rychlý blafák a byl z toho gól,“ radoval se Kurashev ze svého pátého gólu v sezoně. „Máme v sestavě spoustu mladých hráčů a pokud se jim nedaří, tak to budeme mít těžké. Ale teď to funguje, na výhrách mají velký podíl a tím jim roste sebevědomí,“ pochvaluje si současnou formu trenér Jeremy Colliton.

DeBrincat rozhodl prodloužení s Columbusem

Odveta proti Columbusu tentokrát mnoho branek nenabídla. Blue Jackets se dostali do vedení po parádní ráně kanonýra Laineho, který se o chvíli později objevil v centru pozornosti znovu, když se pustil do rvačky s Hagelem. Blackhawks srovnali na začátku druhé části zásluhou Nicolase Beaudina, který příhodně odražený puk pohotově uklidil k tyčce. Jenže do přestávky se hosté opět ujali vedení. Atkinson perfektně tečoval střelu Werenskiho a nedal Lankinenovi šanci, zatímco Korpisalo zlikvidoval šanci Stroma z těsné blízkosti. Chicagský brankář pochytal celkem 29 střel, další gól již neinkasoval a Blackhawks se nakonec podařilo skóre zvrátit. Pár minut před koncem získal Kurashev kotouč pro Söderberga a na jeho svižnou střelu k tyčce neměl Korpisalo nárok. Pak sice Columbus ještě přitlačil, jenže zápas dospěl do prodloužení, ve kterém brzy šikovně rozhodl Alex DeBrintact. Blackhawks tak zvítězili v prodloužení ve třech z posledních čtyř utkání! „Určitě je skvělé, že se nám nakonec podařilo získat dva body. Byla to bitva. Líbila se mi první třetina, tam jsem měl dojem, že jsme mohli některou z šancí proměnit, obě přesilovky vypadaly dobře. Jak měli náskok, tak se postupně stáhli a bylo složité si něco připravit. Pár šancí jsme nedali, ale pořád to bylo o jedné střele, až se to nakonec povedlo,“ ocenil kouč Colliton. „Asi jsem byl ve správnou chvíli na správném místě, chtěl jsem jen rychle vystřelit a sedlo mi to,“ těšil se Carl Söderberg ze svého prvního gólu za Blackhawks.

Chicago neustálo přestřelku s Columbusem

Obránci Ian Mitchell a Nicolas Beaudin se dvě střídání po sobě radovali ze svých prvních gólů v NHL, Patrick Kane s Alexem DeBrincatem (při absenci Murphyho a Shawa hrál s „A“ na dresu) si připsali po třech bodech za gól a dvě asistence a trefil se i Pius Suter, na výhru to však nestačilo. Chicago získalo ve druhé třetině slibný náskok, jenže Blue Jackets se nevzdávali, na domácí branku vypálili celkem 43 pokusů a nakonec oslavili výhru 6:5. Kevin Lankinen neodchytal vůbec dobré utkání, porážka však měla více různých příčin. Skóre otevřel v oslabení Atkinson, Columbus využil dvě přesilovky a v závěru zatlačil Chicago do obrany, na což mladý domácí tým nenašel odpověď. „Několikrát jsme byli v situaci, kdy jsme mohli zápas rozhodnout v náš prospěch. První třetina byla dobrá, začátek druhé ještě lepší. Ale pak jsme je postupně vrátili do utkání a oni svoje šance využili. Mají šikovné hráče, dařilo se jim a spočítali nám to. Musíme si puku víc vážit a pokud ve třetí třetině vedeme, tak soupeře umět dorazit,“ zhodnotil trenér Jeremy Colliton.

Blackhawks opět porazili Dallas v prodloužení 2:1

Domácí Stars naskočili do zápasu ve vysokém tempu a Chicagu chvíli trvalo než se dokázalo přizpůsobit. Po chybě Sutera se ke snadnému zakončení protáhl Hintz a zajistil Dallasu náskok, jenže fantastický Lankinen v brance Blackhawks už znovu neinkasoval a připsal si celkem 34 úspěšných zákroků. Při střele Benna v přesilovce těsně mimo měl štěstí, pochytal ale několik brejků i dalších složitějších situací. Chicago mohlo srovnat po ráně sebevědomě hrajícího Beaudina v přesilovce do břevna a DeBrincat promáchal v přečíslení, kdy mu šanci pěkně připravil Kane. Blackhawks v úvodu nevyužili několik přesilovek, právě v početní výhodě ale nakonec vyrovnali, když ve 35. minutě usměrnil puk z hole Kubalíka do sítě Mattias Janmark. A protože jinak byl nováček Oettinger v domácí brance bezchybný, znovu dospělo utkání do prodloužení, ve kterém napravil své dřívější zaváhaní Pius Suter a zařídil Chicagu druhý bod. A na ledě byli v tu chvíli v dresu Blackhawks pouze samí nováčci! „Ani jsem nevěděl, že je puk za čárou, dokud jsem neslyšel [Hagela]. Vím, že to šlo do tyčky, tak mám radost, že to tam spadlo,“ těšil se Suter. „Skvělý pocit, víc jsem si při návratu sem nemohl přát. Tím spíš, že to byl důležitý gól a pomohl k výhře,“ radoval se další střelec Mattias Janmark. ➜ Více

DeBrincat dvěma góly vystřelil výhru nad Dallasem

V neděli se Blackhawks představili v Dallasu a v souboji s posledním finalistou Stanleyho poháru si nevedli vůbec špatně. Stars chvíli trvalo, než se dostali do zápasu, Chicago se ale dokázalo srovnat s podstatně důraznější hrou než v předchozích střetnutích a navíc se mohlo opřít o brankáře Malcolma Subbana, který zaskočil za aktuální jedničku Lankinena. V každé třetině si Subban připsal alespoň jeden fantastický zákrok, v 50. minutě však neudržel puk v lapačce a inkasoval gól, který si as bude vyčítat. Dalších 30 střel však zlikvidoval a protože nováček Jake Oettinger na druhé straně chytat také spolehlivě, dospělo utkání do prodloužení. To rozhodl po narážečce s Kanem svou druhou trefou v utkání v ideální pohodě hrající Alex DeBrincat a zajistil tím Chicagu oba body. Sice nepadlo mnoho branek, diváci (v Dallasu se jich zlomek může objevit i na tribuně) ale mohli sledovat zábavné utkání, včetně bitky mezi Zadorovem a domácím kapitánem Bennem. „V prodloužení a nájezdech se nám zatím letos nedařilo, tak je fajn, že jsme to snad zlomili,“ pověděl DeBrincat. „Skvělý pocit. Neměl jsem tolik práce, moc jsme jim toho nedovolili. Upřímně, asi jsem měl párkrát štěstí,“ zhodnotil svou první výhru za Blackhawks Malcolm Subban.

Blackhawks přehráli Carolinu v zábavné přestřelce 6:4

Odveta proti Hurricanes nabídla fanouškům u obrazovek otevřený hokej s desítkou branek a řadou dalších velkých příležitostí. Kevin Lankinen pochytal celkem 30 střel, z toho několik velmi složitých, na druhé straně si James Reimer poradil třeba s brejkem hodně aktivního Hagela nebo v šancích ve formě hrajícího DeBrincata. Ten nakonec po závaru v 53. minutě zápas rozhodl, vedla k tomu ale dlouhá cesta. Hosté se ujali vedení už ve 2. minutě, Chicago ale třemi zásahy v přesilovce svému soupeři odskočilo. Jenže hned po přestávce se pohotově zorientoval Neiderreiter a po osmi vteřinách bylo srovnáno, když snadnou dorážku uklidil do sítě Svechnikov. Hawks pak tahali za kratší konec, ale udrželi se ve hře a poradili si i ve chvíli, kdy na šťastnou trefu Kanea brzy zareagoval zapomenutý McGinn. Vítězný gól zařídil zblízka DeBrincat a náskok ještě v úplném závěru potvrdil do prázdné branky. Patrick Kane nasbíral celkem 4 body (1+3), Dominik Kubalík přiidal tři (1+2) a po 12 zápasech má na kontě 11 bodů (3+8). „Prvních pár zápasů jsme hodili za hlavu, víme, že máme na víc. Ostatní týmy asi neporazíme jen šikovností, ale makáme, soustředíme se na taktiku a zatím to funguje,“ pochvaluje si zlepšenou formu Alex DeBrincat. „Ukázali jsme odolnost potom, kdy srovnali na 3:3, a podařilo se nám opět dostat zápas pod kontrolu, to bylo na dnešku to nejlepší. Z reakce týmu mám velkou radost,“ liboval si trenér Colliton. Doplněno: Patrick Kane odskočil Dougu Weightovi v historickém bodování NHL mezi americkými hokejisty a s 1037 body je nyní na 6. příčce.

Chicago porazilo v odvetě Columbus 3:1

Na nedělní utkání s Chicagem jistě brankář Blue Jackets Elvis Merzlikins dlouho nezapomene. Za vyrovnaného stavu uprostřed třetí třetiny chyboval za brankou a nahození Piuse Sutera si pak smolně srazil za čáru. Jen o pár minut později svou chybu zopakoval, Kurashev posunul kotouč na Kanea a ten z ostrého úhlu trefil odkrytou síť. Utkání to jinak bylo vyrovnané, bez spousty výrazných příležitostí. Blackhawks otevřeli skóre při přečíslení, když Kurashev usměrnil puk na brankové čáře, a Columbus srovnal dorážkou Jennera, další gól už ale opět vynikající Lankinen za svá záda nepustil. „Každým zápasem, ba každou třetinou, se na ledě cítím pohodlněji a víc a víc si věřím. Na svoje čísla se moc neohlížím,“ pověděl Lankinen po utkání, čísla má však na začátku své kariéry v NHL skvělá a chytá s úspěšností 93,7 %. „Byli jsme silní v soubojích, když to bylo potřeba. [Lankinen] měl pár důležitých zákroků, samozřejmě. A dařilo se nám v oslabení, hlavně na konci zápasu,“ liboval si trenér Colliton. Poprvé v NHL nastoupil útočník Reese Johnson a během 10:56 rozdal hned sedm hitů. Kvůli covidu ze hry vypadla další dvojice hráčů, Beaudin s Carpenterem.