Blackhawks podlehli St. Louis 0:4

Zatímco v noci na sobotu dávalo Chicago branky do sítě New Jersey často a snadno, proti Blues se v následujícím domácím utkání nedokázalo prosadit vůbec. Jordan Binnington potřeboval na čisté konto 30 zákroků a Blackhawks už pošesté v sezoně vyšli střelecky naprázdno. Výborně hrající Jordan Kyrou na Marc-André Fleuryho, který Chicago ze začátku skvělými zákroky držel nad vodou, několikrát nevyzrál, ale v úvodu druhé třetiny pohodlně potrestal chybu v rozehrávce Hawks. Podařený zápas neodehrála dvojice Connor Murphy a Caleb Jones, když první dvě branky padly po jejich chybách a třetí gól vstřelil Perron v přesilovce při trestu druhého jmenovaného. Blues se na výhru příliš nenadřeli a Chicagu zvlhl po utkání s Devils střelecký prach natolik, že se do zápasu už nedokázalo vrátit. „Chytal fantasticky, v každém utkání nás drží a to by pro nás mělo být motivací, abychom začali pořádně makat. V první třetině jsme hráli velmi dobře a vyrovnali jsme se jim, ale nedali jsme gól. Pak se trefili oni a to nás hodně srazilo, přestali jsme si věřit, přestali jsme hrát a bruslit. Naopak oni se probudili, vyhrávali souboje a my ne,“ kritizoval trenér Derek King. Doplněno: Poprvé po čtyřech měsících nastoupil mladý obránce Isaac Phillips a během 16:47 zaznamenal dvě střely, jeden blok a dva hity. Na farmě v Rockfordu letos odehrál 38 zápasů, v nichž nasbíral 13 bodů (6+7), 26 trestných minut a -3.

Patrick Kane je druhým nejlepším nahrávačem v historii klubu

Patrick Kane si při porážce s Floridou 2:5 připsal asistenci u gólu Caleba Jonese a s 720 přihrávkami se osamostatnil na druhém místě v historii Blackhawks. Na prvním místě je s 926 asistencemi legendární Stan Mikina, Denis Savard má na kontě 719 asistencí a Doug Wilson 554. Ze zápasu proti ambiciózním Panthers si jinak Chicago mnoho pozitiv neodneslo. V nedělním odpoledni místního času sice měli Blackhawks povedený začátek, když po úvodní příležitosti Verhaegheho soupeře během první třetiny pustili pouze ke třem střelám, přesto bylo o přestávce skóre vyrovnané 1:1. Kane nejprve ztratil při bránění Ekblada, který pohodlně proměnil pěknou přihrávku Reinharta, jenže o několik minut později lídr chicagské ofenzívy z rohu překvapil Bobrovského a bylo srovnáno. Florida postupně přidala, Fleuryho překonal ukrytou střelou Montour a krátce po začátku třetí třetiny zvýšil při hře ve čtyřech Weegar. Blackhawks se dostali zpátky do utkání zdařilou trenérskou výzvou a trefou Jonese těsně s koncem přesilovky, jenže na konci chyběl Kubalíkovi i Stromovi kousek k tomu, aby Bobrovského skutečně ohrozili. Načasování závěrečné powerplay se vskutku nepovedlo a Florida si snadno pojistila výhru 5:2. Blackhawks v utkání odpadli až příliš lehce, ať už herně nebo v bojovnosti. Na hit Gudase na DeBrincata, po kterém měli domácí přesilovku, nebo Marchmentovu hůl ve tváři Murphyho, když se obránce Hawks chystal ke střetu, nepřišla žádná odezva – zatímco po srážce de Haana s Marchmentem hned chicagského obránce vyzval k bitce Reinhart. „Porážky jsou na houby všude, ale doma o to víc. Pořád chodí hodně lidí, kteří nám fandí a podporují nás. Hodně si vážíme toho, že se nám snaží pomoct, abychom to zlomili,“ děkoval fanouškům Murphy s ohledem na to, že doma v United Center jsou Hawks už sedm zápasů v řadě bez vítězství. „Myslím, že jsme se té výzvě postavili docela dobře. Do třetí třetiny nastoupili s tím, jako by si řekli, že už toho mají dost, a začali pořádně hrát. Přesto jsme se s nimi dokázali udržet a nakonec i snížit. Alespoň jsme to dotáhli do chvíle, kdy jsme mohli odvolat gólmana. Bylo by pěkné, kdybychom byli aktivnější při napadání a necouvali. Právě o tom jsme spolu mluvili,“ vyjádřil se po utkání trenér Derek King.

Bezgólový zápas s Dallasem rozhodl v nájezdech Peterson

Zatímco v utkání s Columbusem Blackhawks inkasovali sedm branek, o den později sehráli o poznání méně otevřený zápas s Dallasem. Alespoň tak by se zdálo při pohledu na bezgólové skóre, ačkoliv k tomu vydatně přispěl vynikajícím výkonem brankář Marc-André Fleury. Chicago sice působilo ze začátku aktivně a mělo více ze hry, jenže postupně se hra vyrovnala a nebezpečnější příležitosti si určitě vypracovali hostující Stars. Fleury předvedl několik těžkých zákroků a jen pár vteřin před koncem druhé třetiny potěšil diváky, kteří se gólů dočkali až v závěrečných nájezdech, asi svým nejlepším zásahem v sezoně, když se fantasticky přemístil proti střele volného Hintze. Oettingera ve třetí části pořádně prověřil snad jen obránce de Haan a větší starosti měl brankář Dallasu až v prodloužení, když si poradil se střelou DeBrincata a dvěma šancemi Kanea. Celkem pochytal 34 střel a Fleury si připsal 29 zákroků, přičemž v prodloužení mu v příhodnou chvíli pomohla tyčka. Nájezdy otevřel gólem DeBrincat, další domácí exekutoři však na Oettingera nevyzráli a tak se z výhry nakonec radovali Stars. V šesté sérii totiž Fleuryho pěkně provedenou koncovkou překvapil švédský nováček Peterson. „No jo, stává se to. Ale nehráli jsme špatně, že ne? Celou dobu jsme byli ve hře, i když jsme si toho moc nevytvořili. Prohra mrzí, byli jsme blízko a bylo by fajn doma tenhle zápas vyhrát,“ pověděl Fleury. Doplněno: Poprvé v letošní sezoně nastoupil za Blackhawks obránce Alec Regula a v NHL se opět představil i nadějný útočník Lukas Reichel, který během necelých 18 minut zaznamenal dvě střely. Regula odehrál 12 minut a připsal si jeden hit.

Chicago si napravilo dojem výhrou ve Winnipegu 3:1

Po bezkrevném výkonu v utkání proti St. Louis se hokejisté Blackhawks zvedli a ve Winnipegu vybojovali výhru 3:1. Základ pro dvoubodový zisk postavil 31 zákroky brankář Marc-André Fleury, herně se však dařilo i mnoha jeho dalším spoluhráčům. Na první gól se čekalo až do poloviny zápasu, kdy Hellebuycka prostřelil mezi betony Patrick Kane, a stejný hráč měl i několik dalších příležitostí, kdy ho od druhé trefy dělily pouze centimetry. Jets srovnali ve 47. minutě po sražené střele, kdy padající puk uklidil u tyčky Scheifele, nakonec to ale byla jediná branka domácího týmu. Vedení totiž Chicagu brzy vrátil Alex DeBrincat, který prudkou ranou zaskočil gólmana Jets a radoval se ze své 28. trefy v sezoně, a zbytek zápasu už hostující celek zvládl. Definitivní pojistku přidal při powerplay Winnipegu Hagel. „To je celý on, udrží vás svými zákroky ve hře o dobrý výsledek. A když podávají lepší výkon také ostatní, takhle to potom dopadne. Bavili jsme se o tom po utkání, že je potřeba makat, dodržovat taktiku a zpřesnit hru. Je z toho pěkná výhra venku, kluci zabrali a hráli výborně,“ chválí trenér Derek King v první řadě brankáře Fleuryho. „Během výjezdu jsme získali čtyři body ze šesti, to není špatné. Teď se vracíme domů, kde máme šest zápasů v řadě, a doufám, že z toho můžeme vytěžit hodně dalších výher,“ slibuje si DeBrincat.

Parker Foo vstřelil první čínský olympijský gól

Útočník Parker Foo, kterého si Chicago vybralo v 5. kole draftu 2017, se stal první hráčem čínské hokejové reprezentace, který se trefil v olympijském utkání. Na konci druhé třetiny zápasu s Německem snížil Foo dorážkou zblokované střely Jakea Cheliose, prohře 2:3 ale nezabránil. V zápasech s USA a Kanadou prohrál domácí výběr bez vstřeleného gólu 0:8 a 0:5, do předkola vstoupí z posledního místa a v úterý jej proto čeká odveta s kanadskou reprezentací. Brankář Drew Commesso do zámořského derby nezasáhl a na led se vrátil až do zápasu s Německem, ve kterém pomohl Američanům k výhře 3:2 celkem 24 zákroky. Artur Kayumov, který v pondělí oslavil 24. narozeniny, stihl při výhře nad Dánskem 2:0 jen jediné střídání než jej ze hry vyřadilo zranění ruky. Do zápasu s českým týmem, který ruská reprezentace prohrála v prodloužení 5:6, již nezásahl vůbec. Jak Američané, tak Rusové mají v úterý volno, společně se Švédskem a Finskem si na své soupeře do čtvrtfinále teprve počkají.

Blackhawks prohráli v St. Louis jasně 1:5

Sobotní utkání v St. Louis se Chicagu vůbec nevydařilo. Blues získali v první třetině dvoubrankový náskok, když nejprve Fleuryho prostřelil v přesilovce z pravé strany Perron a o pár minut později se před brankou v souboji s Carpenterem pohotově zorientoval Joshua. Blackhawks se mohli vrátit do utkání hned krátce po přestávce, jejich snaha ale zůstala jen na půl cesty. Dvojnásobnou přesilovku totiž využil Strome, který šikovně tečoval očekávanou přihrávku Kanea na DeBrincata, po hříchu to byl ale jediný gól v síti Blues. Domácí brankář Husso jinak neměl moc práce a pochytal celkem 15 střel, z toho pouze dvě ve třetí třetině. Do té totiž Chicago vstupovalo také s dvougólovým mankem, neboť chybu Hawks v obrané třetině ztrestal Tarasenko po pěkné kombinaci s Thomasem. Poslední dvacetiminutovka byla ze strany hostujícího týmu hodně vlažná a Hussa prověřil snad jen při přečíslení Seth Jones. Blues naopak přidali ještě dva zásahy a v poklidu zvítězili 5:1. „Měl jsem z toho dobrý pocit, když jsme sem přijeli. Říkal jsem si, že pokud zabereme, tak budeme mít šanci na dobrý výsledek. Věděli jsme, že mají dobrý tým, že to bude výzva. Ale tohle zdaleka nestačí. Musím si dávat pozor na pusu, ale tohle si prostě nemůžeme dovolit. S takovým výkonem nikoho neporazíte ani náhodou, to se nestane,“ láteřil trenér Derek King.

V Pekingu začal olympijský turnaj

Na zimních olympijských hrách v Pekingu sice hokejisté z NHL nakonec scházejí, přesto mají Blackhawks na turnaji své zastoupení. V brance USA je nadějný Drew Commesso, očekává americká jednička na nedávném MS juniorů, které by se snad mělo dohrát během léta, za domácí Čínu nastoupí útočník Parker Foo z Kunlunu a v dresu ruské reprezentace se představí útočník Artur Kayumov z Jaroslavle. Kanadský rodák Foo byl draftován před pěti lety v 5. kole a po třech sezonách na Union College zamířil právě s vidinou šance na olympiádu do Kunlunu, kde letos v 35 zápasech nasbíral 17 bodů (7+10). Kayumova si Hawks vybrali ještě o rok dříve už ve 2. kole, zatím ale stále zůstává doma v Jaroslavli. V KHL má odehráno přes dvě stovky zápasů a letos si ve 42 utkáních připsal 19 bodů (10+9). Commesso, draftovaný ve 2. kole v roce 2020, působí na Boston University a Hawks si od něj hodně slibují. Dřívější vazby na Chicago má řada dalších olympioniků: jedním z kanadských brankářů je bývalý gólman Rockfordu Matt Tomkins, který před sezonou zamířil do Evropy a ve Frölundě se uvedl skvěle. Dříve v Chicagu hrávali český útočník Michael Frolík, dánský reprezentant Peter Regin, finský zadák Ville Pokka nebo slovenská dvojice Marko Daňo, Tomáš Jurčo. Nejvýraznější stopu Blackhawks zanechali na švédské soupisce, neboť klubem prošla hned šestice hráčů Tre Kronor. Marcus Krüger, třetím rokem hokejista Curychu, pomohl Chicagu dvakrát k zisku Stanleyho poháru a z titulu se v roce 2015 radoval také Joakim Nordström. Nedávno za Hawks hrával Lucas Wallmark a Rockfordem postupně prošli brankář Lars Johansson, obránce Philip Holm a krátce i útočník Fredrik Olofsson. Doplněno: Rusko zahájilo turnaj hubenou výhrou 1:0 nad Švýcarskem, Kayumov se však do statistik nezapsal. Česká reprezentace na úvod nezvládla zápas s houževnatým Dánskem a prohrála 1:2. Čína ve svém prvním utkání prohrála s USA vysoko 0:8. Drew Commesso pochytal 29 střel a udržel nulu, zatímco Parker Foo byl s 22:35 nejvytíženějším hráčem pořádající reprezentace a na americkou branku vypálil pět pokusů.