NHL přerušuje s ohledem na koronavirus sezonu

NHL vydala ve čtvrtek po poledni místního času prohlášení, ve kterém oznamuje přerušení aktuální sezony. Chicagu zbývá dohrát tucet zápasů a nyní je na poslední příčce v Centrální divizi, s šestibodovou ztrátou na playoff. Mezi řadou opatření, která mají zmírnit dopady pandemie koronavirového onemocnění, lze uvést následující: Česká republika vyhlásila stav nouze, ligové soutěže v ČR a na Slovensku, NLA, DEL nebo EBEL byly předčasně ukončeny a USA zakázaly lety z Evropy. Situace se mění každým dnem a také NHL musela na nové podmínky reagovat. Již dříve bylo rozhodnuto o tom, že své domácí zápasy odehrají San José a Columbus bez diváků, v Chicagu se ještě ve středu večer odehrálo utkání bez výraznějších opatření. Poté, co byl jeden z basketbalistů NBA pozitivně testován na koronavirus, ale vedení NHL rozhodlo o přerušení soutěže. Podrobnosti o tom, do kdy by se musela letošní sezona znovu rozběhnout, aby bylo možné ji dohrát za obvyklých podmínek, součástí prohlášení nejsou, do médií však unikly informace, že se NHL dotazovala klubů na možnost využití ledových ploch v období do konce července. Magazín The Hockey News přišel dříve během čtvrtka se zprávou o zrušení světového šampionátu ve Švýcarsku, IIHF však zatím tuto informaci popřel. Otazníky nicméně visí i nad fotbalovým Eurem, které se mělo poprvé odehrát v novém formátu po celé Evropě, Ligou mistrů a mnoha dalšími soutěžemi. Doufejme, že se pandemii podaří zvládnout a podmínky v brzké době dovolí ve sportovním soupeření opět pokračovat. Sport, kultura a umění jsou ale nyní pochopitelně na žebříčku priorit nízko. Všem fanouškům a jejich blízkým přejeme pevné zdraví! Doplněno: Ke stejnému kroku přistoupily ve čtvrtek také nižší zámořské soutěže AHL a ECHL nebo juniorské OHL, WHL, QMJHL a univerzitní NCAA.

Kubalík má 30 gólů, Beaudin s Hagelem debutovali

Ve středu večer přivítali Blackhawks v United Center hokejisty Sharks a v otevřeném utkání se diváci určitě nenudili. Hosté sice měli v úvodu několik nadějnějších šancí a ujali se vedení po využité přesilovce proti třem, ve druhé třetině ale Chicago otočilo skóre a nakonec zvítězilo přesvědčivě 6:2. V souboji nejslabší ligové přesilovky a nejlepšího oslabení Hawks překvapili dvěma zásahy, když nejprve Dell neviděl dalekou střelu Keitha a hezkou přihrávku DeBrincata, který si v utkání připsal celkem tři asistence, pak uklidil do sítě Kane. Další góly přidali Saad s Nylanderem a v závěru zápasu domácí ještě navýšili svůj náskok. Kane čtyři minuty před koncem dorazil na brankovišti svůj první pokus (celkem měl v utkání 11 střel!) a o dvě minuty později Kubalík dělovkou málem protrhl síť. Pro českého nováčka to byla 30. branka v této sezoně, což se mu podařilo jako pátému v klubové historii. Poprvé v NHL nastoupili útočník Brandon Hagel (4 střely během 11:48) a obránce Nicolas Beaudin (2 střely, 2 hity, 2 bloky a +1 během 17:01, jednou trefil tyčku) a oba mohli být se svým výkonem spokojeni. „Ve druhé třetině jsme zvýšili tempo. Výborně jsme se vraceli a oproti první třetině zpřesnili rozehrávku, to nás nakoplo. Ve všem jsme byli rychlejší a pohotovější a snažili se víc střílet. Při prvním gólu tam byla dobrá clona, další jsme dali z protiútoku, tak snad si tím zvedneme sebevědomí,“ pochvaloval si trenér Jeremy Colliton. „Po druhé třetině jsme vedli 3:1 a pomohli si dvěma góly v přesilovce, to jsme letos často postrádali. Dneska to bylo dobré,“ doplnil Patrick Kane.

Chicago povolalo obránce Beaudina

Obránce Nicolas Beaudin (20) je dalším nováčkem, který se v letošní sezoně může dočkat své premiéry v NHL. Kanadského hokejistu si Blackhawks vybrali na konci 1. kola draftu 2018, ten pak v následujícím roce uzavřel v Drummondville svou produktivní juniorskou kariéru a loni v létě zamířil do Rockfordu. Za IceHogs Beaudin nastoupil do 59 utkání, ve kterých nasbíral 15 bodů (3+12), 33 trestných minut a -5. V AHL během své první sezony mezi profesionály střídá povedené výkony s nevýraznými, v průběhu roku se ale postupně zlepšuje a s ohledem na velký počet zranění nyní dostane příležitost i v Chicagu. Poté, co vypadli ze sestavy další mladíci Boqvist s Carlssonem, by měl Beaudin, šikovný a pohyblivý obránce menší postavy, naskočit do středečního zápasu proti San José. Svůj debut by mohl prožít také útočník Brandon Hagel (21), kterého Blackhawks povolali do hlavního týmu již před nedávnem, do hry se ale tehdy nedostal a nyní dostává šanci znovu. Za IceHogs si Hagel dosud připsal 31 bodů v 59 zápasech a 19 zásahy je nejlepším střelcem mužstva.

Allen opět udržel v Chicagu nulu a Hawks prohrál s Blues 0:2

Podobně jako v prvním letošním střetnutí na začátku prosince, ani tentokrát hráči Blackhawks doma v United Center na brankáře Jakea Allena nevyzráli. Chicago si vypracovalo několik slibných příležitostí zejména ve druhé třetině, žádná se ale neujala a tristní bilanci podtrhuje pouze jeden střelecký pokus během čtyř přesilovek. Allen na čisté konto potřeboval celkem 29 zákroků. Vítěznou branku zařídil ve 27. minutě dorážkou z ostrého úhlu obránce Bortuzzo a pojistku přidal ve třetí části kapitán Blues Pietrangelo, když Nylander ztratil kotouč ve vlastním pásmu a následnou kombinaci už Hawks nedokázali přerušit. Chicago dohrávalo nevydařené utkání bez dvou zraněných hráčů: Adam Boqvist odstoupil s podezřením na otřes mozku poté, co jej loktem zasáhl u mantinelu Sundvist, a v následné bitce s Dunnem si Caggiula poranil pravou ruku. „Potřebovali jsme dva body, samozřejmě. Ale nemůžu si stěžovat na nedostatek nasazení, myslím, že jsme zápas odmakali,“ komentoval porážku posledního s prvním týmem Centrální divize trenér Jeremy Colliton. „Vzpomínám si na poslední dva zápasy, kdy jsme ve třetí třetině vedli a stejně se nám je bohužel podařilo prohrát. V každém utkání jsme ale byli (ve hře o dobrý výsledek),“ posoudil sérii čtyř letošním porážek proti St. Louis kapitán Jonathan Toews. Doplněno: Při příležitosti Mezinárodního dne žen připravoval přenos zápasu NHL poprvé pouze výhradně ženský tým (stejně jako utkání Vegas proti Calgary). O komentář a studio se postaraly mj. olympijské vítězky AJ Mleczko, Kendall Coyne-Schofield a Jen Botterill.

Strome se trefil po delší době a Hawks porazili Anaheim 6:2

Čtrnáct zápasů a bezmála dva měsíce čekal Dylan Strome na gól a v úterý v United Center se proti Anaheimu radoval hned dvakrát. Blackhawks získali brzy náskok, když Boqvist vymyslel gól pro Caggiulu, a na začátku druhé části odpověděl na Stromovu dorážku snadným gólem Heinen. Jenže ještě před koncem třetiny se Strome trefil znovu, když usměrnil pěknou pobídku Kanea, a Chicago přidalo do přestávky další dva zásahy. Situaci 3 na 1 zakončil podařeným blafákem Nylander a následně připravil 29. gól v sezoně pro Kanea. Ve třetí části se krátce podíval na led náhradní brankář Malcolm Subban a odbyl si tak svou premiéru v novém dresu. Poprvé v NHL bodoval obránce Lucas Carlsson a svou 8. trefou v sezoně uzavřel skóre na konečných 6:2 český útočník David Kämpf, který zakončil dobrou práci Highmora. „Byla to dlouhá doba. Je příjemné, že jsem se z té deky vyhrabal,“ pochvaloval si Strome. „Důležitá výhra pro nás. Když se vracíme domů po sérii zápasů venku, většinou se nám pak další utkání nepovede. S prvními 10 minutami jsem byl spokojený, hráli jsme agresivně a dařilo se nám. Druhá desetiminutovka už nic moc, ztráceli jsme puky a nabízeli jim šance. Myslím, že zápas jsme vyhráli na začátku druhé třetiny, když se nám povedlo několik střídání po sobě a vstřelili jsme gól. Právě o tom jsme mluvili, že se musíme snažit navázat několik dobrých střídání za sebou. Přesně to se stalo a je z toho důležitá výhra,“ vyjádřil se trenér Colliton.