Patrick Kane mezi nominovanými na trofej Teda Lindsayho

Útočník Patrick Kane (30) byl po vydařené sezoně nominován na cenu Teda Lindsayho, kterou získává nejlepší hokejista sezony podle výběru samotných hráčů. Do trojice nominovaných byli dále zvoleni Connor McDavid z Edmontonu a Nikita Kucherov z Tampy Bay. Kane prožil svou nejproduktivnější sezonu, když v 81 zápasech nasbíral 110 bodů (44+66) a v bodování NHL byl na třetí místě právě za McDavidem a Kucherovem. Krátce před koncem ročníku nastoupil do svého 900. utkání v soutěži (938 bodů) a ačkoliv ke 127 střetnutím playoff (50+73) druhý rok po sobě žádné další nepřidá, opět se chystá v roli kapitána americké reprezentace na světový šampionát. Pokud by Kane ocenění získal, byla by to jeho šestá velká individuální trofej. Právě Lindsayho trofej vyhrál poprvé už před třemi lety.

Chicago bude na draftu vybírat ze 3. místa

Blackhawks jsou jedním z vítězů losování o konečné pořadí v 1. kole letošního draftu. Jako jeden z nejlepších týmů, které se do playoff neprobojovaly, mělo Chicago pouze 2,5% šanci na zisk 1. příčky, v loterii ale i tak poskočilo ze 12. na 3. místo (8,5 %). Jako první bude volit New Jersey (stejně jako v roce 2017 – Hischier) a na druhé místo postoupili Rangers. Colorado, které mělo na první volbu největší naději (výběr dostalo od Ottawy při trejdu Duchena), spadlo na 4. pozici. Chicago v minulosti vybíralo na 3. místě pětkrát a zatímco s Camem Barkerem (2003) a Terry Cafferym (1966) jim to nevyšlo, Jonathan Toews (2006), Denis Savard (1980) a Eddie Olczyk (1984) patří mezi klubové legendy. Jedničkou draftu by měl být americký útočník Jack Hughes a dvojkou finský střelec Kaapo Kakko. Na třetím místě mají Blackhawks řadu možností: k dispozici budou ruský talent Podkolzin, urostlí kanadští centři Cozens s Dachem, produktivní obránce Byram nebo několik útočníků amerického národního týmu: Turcotte, Zegras, Boldy či Caufield. „Vždycky doufáte, že se něco takového podaří. Nikdy nevíte, ale stalo se a mám z toho velkou radost. Když otočili kartu na 12. místě a byla to Minnesota, věděl jsem, že jsme nejhůř třetí. Věříte sice v 1. příčku, ale i tak mám pocit, že jsme vyhráli. Hodně hráčů jsem letos viděl na vlastní oči a jsem přesvědčený, že na 3. místě získáme někoho výjimečného,“ vyjádřil se GM Stan Bowman.

Blackhawks se rozloučili s domácími fanoušky výhrou 6:1

Jednoznačným vítězstvím domácího týmu skončilo poslední utkání letošní sezony v United Center. O všech postupujících do playoff bylo v Západní konferenci rozhodnuto již před posledním víkendem, v duelu Chicaga s Dallasem tak šlo již pouze o čest. Blackhawks se mohli opřít o vynikající výkon brankářů Crawforda s Wardem, kteří dohromady pochytali 34 střel, a ve druhé třetině několika góly svému soupeři odskočili. Patrick Kane (dva góly) s Jonathanem Toewsem (dvě asistence) si vylepšili své již tak nejproduktivnější sezony v kariéře, letos popáté se trefil (dost možná ve svém posledním domácím utkání v kariéře) veterán Chris Kunitz, z první branky za Chicago se těšil Slater Koekkoek a bodoval také David Kämpf, který se vrátil do sestavy po zranění. „Myslím, že máme dobrý tým, že bychom mohli v playoff lidi překvapit. Ale neuspěli jsme, je to zklamání. I dneska to bylo skvělé, fanoušci nám na konci poděkovali za sezonu, přestože to nevyšlo tak, jak bychom si přáli,“ pověděl Patrick Kane poté, co si zvýšil svou bilanci na 109 bodů (44+65). Doplněno: Corey Crawford ze zápasu odstoupil kvůli poraněnému tříslu a Blackhawks povolali z Rockfordu náhradního brankáře Kevina Lankinena.

Blackhawks povolali obránce Dennise Gilberta

Zatímco Rockford soutěží o místo v playoff, Chicago už má nyní jistotu, že se jej vyřazovací boje opět netýkají. Blackhawks tak mají dobrou příležitost vyzkoušet si v posledních zápasech některé z nadějných hokejistů na farmě, ačkoliv si musí dát pozor, aby IceHogs zbytečně neoslabili. Už v úterý se proto do AHL stěhoval Dylan Sikura a hned byl klíčovou postavou (2+1) při výhře Rockfordu nad San Antoniem 5:3. O den později se Chicago rozhodlo povolat obránce Dennise Gilberta, který se tak může těšit na svou premiéru v NHL. Gilbert (22) hraje mezi profesionály prvním rokem, dříve působil tři sezony na University of Notre Dame. Blackhawks si rodáka z Buffala vybrali ve 3. kole draftu 2015 a hokejista, který se soustředí především na obrannou činnost, v průběhu své nováčkovské sezony zaujal zdařilými výkony. Po 59 utkáních má Gilbert na kontě 14 bodů (5+9), 65 trestných minut a -7. Také Sikura (23) je mezi profesionály letos nováčkem a v Chicagu již stihl 33 utkání (0+8). V Rockfordu je podstatně produktivnější: po 41 střetnutích nasbíral 32 bodů za 15 branek a 17 přihrávek.