Další dva mladí hokejisté jsou pod smlouvou

V tomto týdnu se Blackhawks dohodli na smlouvě s dalšími dvěma nedávno draftovanými hráči. Po obránci Kaiserovi, který už stihl svou premiéru v NHL, a útočníku Rolstonovi přišli na řadu jiní dva forvardi: Paul Ludwinski z Kingstonu (OHL) a Antti Saarela z Raumy (Liiga). Ludwinského (18) si Chicago vybralo na draftu loni ve 2. kole a rodák z Toronta si v letošní sezoně připsal 34 bodů (9+25) ve 47 zápasech. Během roku měl pohyblivý centr starosti se zraněními a z tohoto důvodu také scházel svému týmu v závěru sezony. Obvyklá tříletá nováčkovská smlouva platí od léta, ačkoliv se Ludwinski ještě může vrátit zpátky do juniorské soutěže. Pokud se stihne uzdravit a nabrat kondici ještě před koncem základní části AHL, mohl by se nicméně těšit na svůj debut v dresu IceHogs – s Rockfordem totiž ve středu uzavřel krátkodobou zkušební smlouvu. Saarela (21) s Chicagem podepsal dvouletý nováčkovský kontrakt, který začne platit od příští sezony. Ve finské nejvyšší soutěži má přes svůj mladý věk odehráno už čtyři a půl roku a ve 190 zápasech nasbíral celkem 73 bodů (32+41) a 117 trestných minut. Hawks si Saarelu vybrali ve 4. kole na draftu v roce 2019 a ve stejném období se v klubu krátce mihl také jeho starší bratr Aleksi.

Chicago podepsalo Rolstona a Kaisera z univerzitní ligy

Blackhawks se v týdnu dohodli na nováčkovských kontraktech s dvojicí svých nadějí v univerzitní soutěži. Nejprve podepsali smlouvu s útočníkem Ryderem Rolstonem (895 tisíc dolarů) a o dva dny později také s obráncem Wyattem Kaiserem (916 667 dolarů). Rolston (21) odehrál na University of Notre Dame tři sezony, během kterých nasbíral 53 bodů (18+35) v 93 zápasech, a přestože je nyní mimo hru kvůli zlomenině klíční kosti, očekává se, že stihne ještě několik posledních utkání Rockfordu v základní části AHL. Chicago získalo rodáka z Bostonu před dvěma lety výměnou z Colorada za Carla Söderberga a největší předností hokejisty, jehož si Avalanche vybrali v 5. kole Draftu 2020, je vynikající bruslení a napadání. „Nepochybně, rychlost především. Ale kromě toho hraje Ryder s velkým nasazením a bojovností a přesně takové hráče hledáme, na takových chceme stavět. Nemyslím, že bychom chtěli hráče svazovat nějakým očekáváním, ale Ryder má dovednosti na to, aby se z něho stal přinejmenším útočník do třetí nebo čtvrté lajny, na oslabení a nepříjemný při napadání. U hokejistů z univerzity je to složité, teprve mezi profesionály se často ukáže, že mají na to, aby zvládli větší roli. A myslím, že on by to v sobě mohl mít taky,“ řekl novinářům z The Athletic Mark Eaton, asistent generálního manažera pro hráčský vývoj. Kaiser (20), kterého Chicago draftovalo ve 3. kole také v roce 2020, posílí Blackhawks z University of Minnesota-Duluth, kde nastoupil do necelé stovky utkání a připsal si 52 bodů (7+45), 120 trestných minut a +5. USA loni reprezentoval na juniorském šampionátu a také jeho předností je bruslení a skvělý pohyb. Kaiser se v Nashvillu připojil rovnou k hlavnímu týmu, brzy se zřejmě dočká své premiéry v NHL a nováčkovská smlouva mu proto vyprší už v létě 2025, zatímco Rolstonovi až v roce 2026. „Během sezony jsem s lidmi z Chicaga mluvil často a myslím, že (odejít z univerzity o rok dříve) bylo správné rozhodnutí. V Duluthu jsem pracoval na tom, abych se postupně zlepšoval celkově, jak při hře dopředu, tak do obrany,“ uvedl Kaiser pro webové stránky Blackhawks.

Raddysh nastřílel hattrick a Chicago zaskočilo Boston

V noci na středu se Chicago střetlo s Bostonem, který je díky svým dominantním výkonům a mimořádnému bodovému zisku předním adeptem na letošní titul. Jenže z United Center nakonec Bruins odjeli po porážce 3:6 s nepořízenou a domácí tým mohl být ještě spokojenější než po poslední porážce se silnou Tampou, kdy inkasoval rozhodující branku až v poslední minutě. Vedení Chicagu zařídil v 15. minutě nebojácnou akcí Entwistle a přestože hosté dvakrát srovnali a na začátku třetí třetiny vedli po přihrávce Zachy, kterou si srazil bruslí do branky obránce Tinordi, podařilo se Blackhawks otočit skóre. Na ledě už v tu chvíli scházel gólman Mrázek, neboť v polovině zápasu střídal kvůli zranění třísel, které jej vyřadilo ze hry už na začátku sezony. Z jeho kvalitního výkonu, kdy z 16 střel neinkasoval, nicméně i tak Chicago těžilo. Necelou minutu po Zachově gólu se po velkém závaru před Ullmarkem nejlépe zorientoval Raddysh a vítěznou branku vstřelil po pěkné individuální akci o chvíli později Katchouk. Pro oba jmenované to byl produktivní večer, Raddysh totiž v přesilovce proměnil pohotovou přihrávku Johnsona a do prázdné pak svou 20. trefou v sezoně završil první hattrick v kariéře, zatímco Katchouk si kromě vítězné branky připsal i dva body za asistence. K vítězství měli Hawks i potřebné štěstí, když v přesilovce chyběly Bertuzziho ráně podle videa snad jen milimetry a při trestném střílení utekl Pastrňákovi puk z hokejky. „Dneska jsem šli do zápasu s tím, že proti nám stojí hodně těžký soupeř. Odpracovali jsme to a bylo důležité, že se dařilo všem čtyřem útokům. Při gólu jsem měl trochu štěstí, to má potom člověk vždycky radost,“ těšil se střelec Taylor Raddysh. „Hraje chytře, nevynechá žádný souboj nebo puk nevyhodí zbytečně na zakázané uvolnění. Proto byl na konci zápasu na ledě, zasloužil si to. Myslím, že 20 gólů dal v sezoně poprvé, ale podstatnější je, že jeho výkony jsou celkově vynikající,“ chválil Raddyshe trenér Richardson a doplnil ke zranění Mrázka: „Je to hodně podobné tomu, co měl už na začátku sezony, ale ne tak závažné. To je dobrá zpráva, ale uvidíme zítra, až půjde na důkladnější vyšetření. Dobře ví, že by se to mohlo akorát zhoršít, kdyby zápas dochytal, proto se rozhodl radši odstoupit. Alex (Stalock) je na takovou situaci vždycky připravený, umí si s tím poradit a nakonec to dopadlo dobře.“ Doplněno: Poprvé se letos představil v dresu Hawks útočník Mike Hardman a po dlouhé odmlce naskočil také další forvard Buddy Robinson. Kvůli zranění naopak sezona předčasně skončila nováčkovi Coleu Guttmanovi. Do hlavního týmu byl z farmy povolán zkušený gólman Khudobin.

Max Domi se stěhuje do Dallasu za volbu 2. kole

Útočník Max Domi oslavil ve čtvrtek své 28. narozeniny a od Chicaga dostal pěkný dárek – výměnu do Dallasu, nejlepšího týmu Centrální divize. Stars se právě chystali na zápas v United Center, s ohledem na platový strop a soupisku hostujícího týmu však Domi večer neoblékl dres soupeře. K výměně mohlo oficiálně dojít až po utkání a proto rodák z Winnipegu vynechal střetnutí úplně. S Chicagem podepsal v létě roční smlouvu s platem 3 miliony dolarů a brzy se zařadil mezi nejdůležitější hráče ofenzívy Blackhawks. Po 60 zápasech byl Domi nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem týmu, když nastřílel 18 branek a na 31 přihrával. Dařilo se mu zejména ve formaci s Patrickem Kanem, nyní se ale bude muset Chicago obejít bez obou jmenovaných hokejistů. Domi si tak zopakoval situaci z minulého roku, kdy ho krátce před uzávěrkou přestupů poslal Columbus do Caroliny. Spolu s ním Stars získali brankáře Dylana Wellse (25), který působil prvním rokem v Rockfordu a v jednom utkání letos debutoval za Chicago v NHL. Blackhawks obdrželi volbu ve 2. kole draftu 2025 a brankářského veterána Antona Khudobina (36), který strávil celou letošní sezonu v AHL v Texasu. V létě mu končí smlouva s platem 3,333 milionu.

Chicago získalo z Buffala útočníka Anderse Bjorka

Ve čtvrtek se Chicago dohodlo na dvou souvisejících výměnách s Buffalem. Zatímco k Blackhawks přichází útočník Anders Bjork, farmu Sabres v Rochesteru posílí Carson Gicewicz. Oba hráči byli oficiálně vyměněni za budoucí vyrovnání a nikoliv jeden za druhého, protože Gicewicz má smlouvu pouze s Rockfordem a Blackhawks jeho práva nepatří. Jak Bjork, kterému po sezoně končí smlouva s platem 1,6 milionu dolarů, tak Gicewicz letos působili v AHL. Bjork (26) si ve 42 zápasech připsal 25 bodů (8+17), v týmu, kde válí čeští útočníci Rousek s Kulichem však nepatřil mezi nejdůležitější hráče a jistě bude rád za novou příležitost. Loni se totiž poprvé naplno prosadil do NHL a od roku 2017, kdy v soutěži debutoval, odehrál v každé sezoně víc zápasů v NHL než na farmě. Letošní sezonu proto musí hokejista americké reprezentace, která na MS hráčů do 18 let před devíti lety vybojovala zlaté medaile, považovat za krok zpátky. Celkem Bjork v NHL za Boston a Buffalo nastoupil do více než dvou stovek utkání, v nichž nastřílel 24 branek a na 29 přihrál. Nyní by se měl připojit k Blackhawks a pro závěr sezony se očekává, že posílí IceHogs. Gicewicz (25) podepsal s Rockfordem smlouvu před dvěma lety po konci své univerzitní kariéry, kterou strávil na St. Lawrence a UMass, a přestože měl v sestavě IceHogs epizodní úlohu, jen málokdy na soupisce chyběl. Za Rockford odehrál celkem 114 zápasů, v nichž nasbíral 22 bodů (9+13), 95 trestných minut a -15. Pro Gicewicze, který pochází z předměstí Buffala, je to návrat domů, Rochester je nedaleko. Doplněno: O chvíli později se na podobném trejdu Chicago dohodlo s Anaheimem, se kterým si už před několika dny prohodilo útočníky Slavina s Drewem. Blackhawks poslali do Kalifornie útočníka Dylana Sikuru a výměnou získali útočníka Maxima Goloda (22). Z farmy Ducks v San Diegu posílí Rockford v samostatném trejdu za budoucí vyrovnání útočníci Rocco Grimaldi s Loganem Nijhoffem (21). Grimaldi (30) je s 56 body (27+29) v 54 zápasech nejproduktivnějším hráčem Gulls a Golod z Nijhoffem nastupovali převážně v nižší ECHL za Tulsu, odkud se nyní přesunou v rámci stejné ligy do Indy. Sikura (27) během svého druhého působení v Chicagu, které si ho kdysi vybralo v 6. kole draftu, odehrál v Rockfordu 52 zápasů s bilancí 14+18.

Patrick Kane v Chicagu končí a bude hrát za Rangers

Po 16 letech a 1161 zápasech je mimořádně úspěšné působení Patricka Kanea v Chicagu u konce. V úterý se definitivně potvrdila očekávání o jeho přestupu do New Yorku Rangers a pro Blackhawks tak symbolicky končí nejúspěšnější období v klubové historii. Z týmu, který v letech 2010–2015 třikrát vybojoval Stanleyho pohár, zůstává na soupisce už pouze kapitán Jonathan Toews, jenže ten nyní nehraje kvůli následkům dřívějšího onemocnění covidem a po sezoně mu i tak vyprší smlouva. Kane letos v oslabené sestavě, ze které se v létě vytratili třeba DeBrincat a Strome, nepodával úplně přesvědčivé výkony a často se mluvilo o tom, že ho vedle nedostatku klubových ambicí omezuje zranění boku. S Chicagem se však patrně nejlepší hokejista, který kdy oblékl dres Blackhawks, rozloučil 10 body (7+3) v posledních čtyřech utkáních, kdy byl k nezastavení, a všem kritikům poslal jasnou zprávu, že ještě zdaleka nepatří do starého železa. Dlouhé rozhodování, zdali z Chicaga odejde až v létě nebo ještě před uzávěrkou přestupů, a podmínka o nevyměnitelnosti, kterou má Kane ve smlouvě a kterou byl ochoten odvolat pouze při trejdu s Rangers, svázaly GM Davidsonovi ruce, pokud jde o přijatelnou náhradu. Nebylo pochyb o tom, že Chicago vyjde své legendě vstříc, ať už se situace před páteční uzávěrkou vyvine jakkoli, a přestože se zdálo, že klub z Manhattanu nebude mít po příchodu Tarasenka dost místa ani pod platovým stropem, ani v sestavě, nakonec se v Rangers podařilo najít řešení. Do New Yorku odchází kromě Kanea také obránce z nižší soutěže Cooper Zech a Chicago získalo volby ve 2. kole letošního draftu (pokud Rangers postoupí do finále Východní konference, tak se změní na 1. kolo v roce 2024) a ve 4. kole draftu v roce 2025, obránce z farmy Andyho Welinskiho a obránce Viliho Saarijärviho, který působí ve Švýcarsku. Širší součástí trejdu je také volba ve 3. kole, kterou z New Yorku dostala Arizona proto, aby Rangers ve výsledku platili pouze čtvrtinu Kaneova platu 10,5 milionu dolarů, a výměna dvou dalších hráčů z nižších soutěží: na farmu Rangers jde z Rockfordu obránce Clendening a IceHogs posílí křídelník Jordan. ➜ Více