Kubalík se dvakrát trefil a Hawks zvládli přípravu s Blues

Ve středu se Chicago představilo v přípravném utkání proti St. Louis a po delší pauze zaviněné pandemií koronaviru to nebyl špatný výkon, jak by se i s ohledem na podmínky uprostřed léta dalo očekávat. Před prázdnými tribunami v Edmontonu sice bylo znát, že se pro oba týmy jedná jen o přípravu, když hokejisté Blackhawks své akce několikrát překombinovali, zatímco jejich soupeř ze St. Louis působil vlažným dojmem. Oproti Chicagu, které v sobotu otevře ostrou sérii s domácími Oilers, si ale Blues ve zkrácené základní části vybojovali pozici na čele tabulky a místo předkola je tak nejprve čekají zápasy o nasazení do playoff. V začátku jediného přípravného utkání měli hráči St. Louis navrch a teprve podařené střídání Kaneova útoku se Stromem a Nylanderem pár minut před první přestávkou Hawks nakoplo. Ve druhé třetině se obdobným způsobem gólově prosadili Saad a Strome, když přihrávku z rohu uklidili na brankovišti mimo dosah gólmana Binningtona. Ve třetí třetině pak využil dvě přesilovky Dominik Kubalík, který se objevil v několika šancích i dříve, a v obou případech prostřelil střídajícího Allena. Na obě trefy nejlepšímu letošnímu střelci mezi nováčky přihrával Kirby Dach, po dvou bodech zapsali také Toews s Kanem. V brance se o čas rovným dílem podělili Crawford, který zmeškal velkou část kempu kvůli nemoci, se Subbanem a na čisté konto potřebovali celkem 21 zákroků. „Byl na ledě snad jen třikrát nebo čtyřikrát. Je skvělé, že ho máme zpátky, celou sezonu chytá výborně a z playoff má spoustu zkušeností. Cítíme se lépe a klidnější, když je brance,“ ocenil Crawforda Dylan Strome. „Je to pouze jeden krok během přípravy na sobotu, nesmíme proto lítat v oblacích. Nemyslíme si o sobě, že jsme lepší než ve skutečnosti,“ hodnotil střízlivě trenér Colliton. „Nehráli jsme dobře na puku, snadno jsme ho ztráceli a byla tam spousta nevynucených chyb. Až začnou opravdové zápasy, tak budeme určitě lepší. Dneska to nestačilo, očekával jsem víc,“ pověděl trenér Blues Craig Berube.

Blackhawks podepsali Piuse Sutera, Kalynuka a Mitchella

Chicago dnes oznámilo podpis smlouvy s trojicí nadějných hokejistů. Klub oficiálně potvrdil tříletou nováčkovskou smlouvu pro obránce Iana Mitchella (21), kterého si Hawks vybrali ve 2. kole draftu 2017. Od dnes již bývalého kapitána University of Denver (letos 10+22 ve 36 zápasech) si Chicago hodně slibuje a přestože se o dohodě ví již několik měsíců, teprve nyní byla s ohledem na aktuální situaci dotažena do konce. Stejně tak na veřejnost dříve prosákly informace o příchodu dalšího šikovného obránce, Wyatta Kalynuka (23). Toho si v závěru draftu 2017 vybrala Philadelphia, na smlouvě se s ní však nedohodl a zvolil Chicago. V minulé sezoně, také své třetí v universitní soutěži, nasbíral Kalynuk 28 bodů (7+21) ve 36 utkáních. Stejně jako loni, kdy získali Dominika Kubalíka, se i tentokrát Blackhawks domluvili s hvězdou švýcarské NLA. Útočník Pius Suter (24) nastřílel v 50 zápasech 30 branek a s 53 body byl nejproduktivnějším hráčem soutěže. V Curychu strávil pět sezon a po loňské nepovedené navázal výbornými výkony, kterými si vysloužil šanci v NHL. Chicago bylo jedním z celků, o kterých se v souvislosti se Suterem hovořilo, a před několika dny se v médiích objevila zpráva, že účastník poslední olympiády skutečně odchází do zámoří (kde již v minulosti odehrál dvě sezony v juniorce v Guelphu). S klubem uzavřel Suter roční smlouvu.

Dominik Kubalík je nominovaný na Calderovu trofej

Český útočník Dominik Kubalík prožil povedený start své zámořské kariéry, když ve své první sezoně dosáhl na metu 30 branek a stal se nejlepším střelcem mezi nováčky. Blackhawks jej získali výměnou za volbu v draftu z Los Angeles a tehdejší hvězdu švýcarské nejvyšší soutěže přilákali do NHL. V počátku si Kubalík sice místo v sestavě hledal a několikrát se ocitl na tribuně, postupně se ale propracoval v důležitou postavu chicagské ofenzívy. V 68 utkáních nasbíral 46 bodů (30+16), velkou většinu z toho při hře pět na pět. S 30 góly se Kubalík stal pátým hráčem v klubové historii, kterému se to v nováčkovské sezoně povedlo (dalšími jsou Steve Larmer, Darryl Sutter, Eric Daze a Artemi Panarin), a zároveň je prvním Čechem, který byl nejlepším střelcem mezi ligovými nováčky. Za zmínku stojí i to, že poslední gól náhle zkrácené základní části vstřelil 24letý rodák z Plzně jen dvě minuty před koncem závěrečného utkání proti San José. V nominované trojici na Calderovu trofej nicméně Kubalík není favoritem, větší šance mají talentovaní obránci Cale Makar z Colorada a Quinn Hughes z Vancouveru. To však ani trochu nesnižuje jeho vynikající výkony, ve kterých brzy navázal na svá úspěšná předchozí působení v Ambri-Piotta a Plzni, a alespoň v nejbližší době na něj budou Blackhawks jistě spoléhat.

Shaw a Smith do předkola nezasáhnou, zatím chybí i Crawford

Na soupisce Blackhawks pro přípravný kemp je celkem 18 útočníků, tucet obránců a pětice brankářů. Pro předkolo a playoff může mít klub nejvýše 28 hokejistů a tři gólmany, několik hráčů tak v nejbližších dvou týdnech vypadne. Do toho, kteří to nakonec budou, mohou kromě načasované formy promluvit též zdravotní okolnosti. Určitě mimo hru je zraněný Zack Smith, zřejmě kvůli následkům posledního otřesu mozku do přípravy nenaskočí Andrew Shaw a dosud se nezapojil ani brankář Corey Crawford. Ten sice na soupisce figuruje, oficiálně však není fit, což je nově zavedená univerzální formulace, která může znamenat jak běžné zranění, tak pozitivní test na koronavirus. Pokud by s Crawfordem nemohli Blackhawks počítat, bude to do předkola proti produktivním Oilers velká ztráta a zároveň šance pro některého z náhradníků: Collina Deliu nebo Malcolma Subbana (finská hvězda loňského šampionátu Kevin Lankinen se ještě zotavuje po zranění). K dispozici je uzdravený Brent Seabrook, po sérii operací je ale otázkou, zdali bude připravený naskočit do hry. Podobně platí u dalšího zkušeného obránce Calvina de Haana, ten ale v úterý odcestoval kvůli rodinným záležitostem a nad jeho dalším zapojením v tuto chvíli visí otazník. Mezi ostatními účastníky kempu zaujme absence slibného obránce Iana Mitchella, který by sice nemohl nastoupit, ale zařazením na soupisku by se jeho nově podepsaná smlouva o rok zkrátila. Překvapivě schází také Dennis Gilbert, naopak nechybí Beaudin, Carlsson, Krys a mladý Alec Regula. Mezi útočníky byli z Rockfordu povoláni Entwistle, Hagel, Johnson, Kurashev, Quenneville a Dylan Sikura, naopak mimo zůstali všichni hokejisté IceHogs, kterým v létě končí smlouva (včetně Alexe Fortina). Doplněno: Edmontonu bude chybět obránce Mike Green, který přišel před uzávěrkou z Detroitu. Gilberta ze hry vyřadilo zraněné zápěstí.

NHLPA schválila kolektivní smlouvu a plán na dohrání sezony

Hráčská asociace NHLPA schválila novou kolektivní smlouvu (na šest let) a plán na dokončení letošní sezony. Podle neověřených informací televizní stanice TSN hlasovali hokejisté výrazně pro (502 pro, 135 proti). Stejně tak oba návrhy formálně ratifikovala Rada guvernérů NHL. Oficiálně jsou tím potvrzeny termíny utkání předkola playoff a další náležitosti. Východní konference odehraje své zápasy v Torontu, zatímco Západní konference (stejně jako obě finále konferencí i Stanleyho poháru) se sjede do Edmontonu. První utkání jsou na programu 1. srpna a každý den se jich odehraje pět nebo šest. Blackhawks se střenou s Oilers hned první hrací den, poté 3. a 5. 8. a v případě potřeby 7. a 8. 8. V sérii hrané na tři vítězství bude Chicago domácím týmem ve třetím a případném čtvrtém duelu. Na soupisce mohou do Edmontonu Hawks přivést 28 hokejistů do pole a tři brankáře, dva další v poli se mohou zúčastnit přípravného kempu. Do jeho začátku v pondělí může kterýkoliv hráč svou účast na dohrání sezony odmítnout. Po skončení předkola se uskuteční druhé losování draftu, kdy jeden z poražených týmů získá 1. volbu celkově. Pokud půjde vše podle předpokladů, nového vítěze Poháru poznáme nejpozději 4. října.