Dobrý výkon bez gólu, Hawks prohráli se San José 0:2

V noci na pondělí se Blackhawks doma v United Center neradovali ani jednou z gólu a se San José prohráli 0:2. Přesto to nebyl vyloženě špatný zápas, především v první třetině mělo Chicago určitě více ze hry a vytvářelo si šance. Utkání rozhodl ve 34. minutě Meier tečí Balcersovi střely z ideální pozice, druhou branku pak Sharks přidali při závěrečné powerplay. S produktivitou mají Hawks starosti už delší dobu: Chicago se znovu nemohlo opřít o přesilovky, bez gólu je letos stále kapitán Toews, střeleckou formu hledá Kubalík a góly se očekávají i od Dacha a dalších. Poprvé po osmi zápasech nebodoval Alex DeBrincat. „V první třetině jsme měli hodně navrch, ale do druhé jsme trochu změnili hru a vymstilo se nám to. Hodně času jsme strávili ve vlastním pásmu. Ve třetí třetině už to bylo zase lepší a myslím, že to byl celkově jeden z našich nejlepších výkonu v sezoně,“ nelámal hůl kouč Derek King. James Reimer potřeboval na čisté konto 29 zákroků, zatímco Marc-André Fleury pochytal 20 střel.

Adam Gaudette v Chicagu končí, sáhla po něm Ottawa

Útočník Adam Gaudette (25) se v Chicagu neprosadil a klub jej zapsal na listinu volných hráčů před tím, než ho pošle na farmu do Rockfordu. IceHogs ale kanadský hokejista neposílí, vyzkouší ho Ottawa. Gaudette do Chicaga přišel letos na jaře výměnou za Matthewa Highmorea z Vancouveru, který ho před lety draftoval v 5. kole. V několika zápasech za Blackhawks sice nezářil, ale řekl si o další příležitost a prodloužil s klubem smlouvu. Hodně se v zámoří napsalo o tom, že v přípravě změnil režim a jídelníček, od čehož si sliboval návrat k výborné formě v sezoně 2019–2020, kdy v 59 zápasech za Canucks nasbíral 33 bodů (12+21). Tehdy se zdálo, že má našlápnuto k tomu, aby navázal na parádní kariéru v univerzitní soutěži v dresu Northeastern, jenže ho srazil koronavirus a obecný pokles výkonnosti. V Chicagu Gaudette paběrkoval ve čtvrtém útoku, kde se svým stylem a přednostmi ani uspět nemohl, nebo vysedával na tribuně a situace se pro něj nezlepšila ani s výměnou trenérů, když série výher přiměla kouče Kinga k tomu, aby se sestavou (dosud) příliš nemíchal. The Athletic cituje Gaudettova agenta Matta Keatora, který za zapsání svého klienta mezi volné hráče dočasnému GM Kylu Davidsonovi poděkoval a uvádí, že Blackhawks v tuto chvíli upřednostnili přání hráče, který doufá, že najde prostor jinde. Tak se i stalo, Gaudette se v Chicagu loučí s vizitkou 15 zápasů, ve kterých nasbíral 6 bodů (2+4), a nyní zkusí štěstí v Ottawě.

Johnson se trefil poprvé v NHL, Hawks ale v Calgary prohráli

Z úterního utkání v Calgary může mít radost snad jen nováček Reese Johnson. Třiadvacetiletý hokejista, který nebyl draftován a s Chicagem podepsal smlouvu po konci juniorské kariéry v Red Deeru, v NHL krátce debutoval již v loni, letos si však získal místo na hraně hlavního týmu, kde občas nastupuje ve čtvrtém útoku. Statisticky je sice jedním z nejslabších hráčů v NHL vůbec, trenéři Colliton s Kingem ale jeho bojovnost a pracovitost oceňují a když Johnson proti Flames nahradil v sestavě Kurasheva, odvděčil se svými prvními body v lize. Chicago sice rychle prohrávalo, když lehkou střelou zaskočil Fleuryho Dubé, v 9. minutě ale podobně překvapil Markströma pohotovou ranou Hagel a Johnson, jeho bývalý spoluhráč z Red Deeru, zaznamenal díky asistenci svůj první bod v NHL. Flames odpověděli z hole Lucice a ve druhé části pak Hawks znovu srovnali, když špatnou rozehrávku domácího gólmana potrestal Johnson rychlou střelou po ledě. Calgary mělo víc ze hry a Chicago soupeři umožnilo řadu střel z nebezpečných pozic, přesto se utkání zlomilo až pár minut před koncem poté, co si Tkachukovu přihrávku smolně srazil do branky Seth Jones. Dva góly do prázdné jen podtrhly skóre ze zápasu, kde Chicago sice bylo horším celkem, na body ale nemělo úplně daleko. Z výjezdu se tedy Hawks vrací s vyrovnanou bilancí dvou výher a dvou porážek. „Ještě se nám nedaří podávat ideální vyrovnané výkony po celý zápas, ale blížíme se. Jak naše hráče znám, tak teď jsou v šatně naštvaní. A když vezmu, jak se sezona zatím vyvíjela, tak to je do budoucna dobré znamení,“ pověděl kouč Derek King. „Vypadá to, že čím víc střel na něj lítá a když puk dobře vidí, tím je lepší. Když nám to nejde, tak nás drží nad vodou. Na to ale nemůžeme spoléhat pořád, musíme do obrany přidat,“ chválil kapitán Toews gólmana Fleuryho, který pochytal 34 střel.

Výborný Fleury vychytal nulu ve Vancouveru

Jen jediný gól rozhodl o vítězi utkání mezi Chicagem a Vancouverem, když na začátku třetí třetiny Brandon Hagel tečoval střelu Gustafssona. Marc-André Fleury podal fantastický výkon, celkem zneškodnil 40 střel a čtyřikrát mu pomohla tyčka. Domácí měli hned v úvodu výhodu přesilové hry, které je nakopla, a dvě třetiny Blackhawks k ničemu nepustili. Jenže Fleury své spoluhráče podržel a ve třetí části už si Chicago s hubeným náskokem vedlo lépe – tedy až na posledních pár minut, kdy byl na trestné McCabe a Fleury měl znovu spoustu práce. Hawks to však zvládli, Fleury se poprvé v novém dresu radoval z čistého konta a byla z toho vydřená výhra 1:0. „Výkony brankáře vždycky odráží výkony celého týmu, nebo ne? Hrajeme teď lépe. V Edmontonu se nám to nepovedlo, ale jinak bojujeme, lépe bráníme a nepouštíme soupeře tolik do přečíslení. Snažíme se do toho dát maximum a myslím, že se to poslední dobou daří a je to vidět na počtu inkasovaných gólů,“ pověděl Fleury. „Byl neskutečný. Proto vyhrál [třikrát] Stanleyho pohár, proto loni dostal Vezinovu trofej. Hodně nás podržel a svými zákroky nás nabudil. Říkali jsme si, že když mu to tak jde, tak musíme zabrat i my,“ doplnil Hagel. ➜ Více

Po nepovedené první třetině Chicago prohrálo v Edmontonu

V Edmontonu se Blackhawks vůbec nepodařila první třetina, kterou domácí vyhráli po snadných gólech 4:1, a trenér Derek King tak poprvé po čtyřech výhrách ochutnal porážku. McDavid pohodlně dorážel, Oilers lehce využili přesilovku proti třem, při vlastní početní výhodě pak Seth Jones namazal Yamamotovi a sám před Lankinenem se ocitl McLeod. Ještě před přestávkou sice prošla do sítě dvakrát tečována střela Jonese a Blackhawks se pak snažili ještě se zápasem něco udělat, jenže Kane trefil tyčku a brankář Lankinen také nebyl bez práce. Ve třetí části DeBrincat svým druhým gólem v utkání vystřelil naději, jenže v oslabení ujel Draisaitl a pár minut před koncem bylo hotovo. „Mají dobré mužstvo, proto musíme hrát celý zápas a nepokazit žádné střídání. V přesilovce jsme dělali chyby, ztráceli puk a prohrávali souboje. Sice jsme pak v dalších střídáních zase hráli dobře, ale takhle musíme hrát celou dobu. Nemůžete se to nabalit, pak je těžké se z toho vyhrabat,“ pověděl kouč King. Doplněno: Duncan Keith nastoupil poprvé proti Chicagu a při absenci Nurseho byl s 25:06 nejvytíženějším hráčem na ledě. Do statistik si připsal tři střely, dva bloky a +1. Do sestavy Hawks se vrátil po krátké absenci Brandon Hagel a poprvé proti Oilers nastoupili bývalí hráči Edmontonu Khaira s Calebem Jonesem. de Haan utkání vynechal kvůli poraněnému zápěstí.

Blackhawks zahájili výjezd výhrou u nováčka v Seattlu

Hokejisté Chicaga se vydali na čtyřzápasový výjezd, kdy se nejprve představili na ledě nováčka v Seattlu a následně odehrají tři utkání na západě Kanady. Proti Krakenu si Hawks vypracovali tříbrankový náskok a vítězství nakonec dotáhli do konce, ačkoliv soupeř v závěru nebezpečně dotahoval. Především ve druhé třetině zářil brankář Marc-André Fleury, když Seattlu zlikvidoval několik velkých šancí a celkem pochytal 31 střel. Hawks se dostali do vedení po pěkně sehraném brejku, kdy zakončil do odkryté branky Seth Jones a  připsal si svůj 300. bod v NHL (a zároveň bodoval už v sedmém utkání v řadě). Na začátku druhé části se parádně prosadil DeBrincat a ve 46. minutě si ve výborné šanci poradil i Kane. Jenže Seattle se nakonec dotáhl, když závar v přesilovce využil McCann a Gourde povedenou ranou při hře bez gólmana snížil na rozdíl jediného gólu. Na vyrovnání už ale nedošlo a pojistku dal přes celé hřiště McCabe, pro kterého to byla první branka za Blackhawks. „Musíme se trochu lépe naučit, jak hrát ve chvíli, kdy vedeme. Často jsme lítali za pukem, jen ho vyhazovali a hned jsme se zase bránili. To nám úspěchy nepřinese. Když máme náskok, tak by to mělo být hlavně zábavnější, soupeř musí víc riskovat a toho se dá využít,“ zhodnotil Patrick Kane po čtvrté výhře v řadě pod novým trenérem Derekem Kingem. Doplněno: Poprvé v novém dresu nastoupil Caleb Jones, který se vrátil po zranění z přípravného kempu. Mladší bratr Setha Jonese do Chicaga přišel výměnou z Edmontonu za Duncana Keitha a proti Seattlu si během 10 mnut na ledě připsal jednu střelu a jeden blok.

Hawks porazili po nájezdech Pittsburgh 3:2

Pod novým trenérem Derekem Kingem se Chicago znovu radovalo z výhry, i tentokrát ale dospěl zápas do prodloužení. Domácí tým odehrál dvě povedené třetiny a před závěrečnou částí si vypracoval dvoubrankový náskok, jenže Penguins zabrali a následnou převahu proměnili ve vyrovnání z hole Cartera. V prodloužení měli více ze hry Hawks a v brejku dva na nikoho mohl rozhodnout Kane, jenže trefil pouze tyčku. V nájezdech nejprve skóroval Toews a vítězný gól zařídil perfektní střelou o břevno Alex DeBrincat. Poprvé v novém dresu se ze vstřelené branky radoval jak Jujhar Khaira, který v útoku s Kubalíkem a Toewsem nahradil zraněného Hagela, tak Seth Jones. Ten strávil na ledě 31:24 a přes 25 minut odehráli také Murhpy, Kane a DeBrincat s Dachem. Odveta proti Pittsburgu se povedla M.–A. Fleurymu na výbornou, když se pod výhru podepsal 42 úspěšnými zákroky a v nájezdech vychytal jak Guentzela, tak Letanga. „Určitě toho můžeme hodně zlepšit. Dostaneme se do vedení a pak to už chceme nějak ubránit a dohrát, ale musíme se naučit, že s náskokem se hraje jinak, že se nemůžeme jen tak zatáhnout. Na konci jsem už měl několikrát ruce nahoře, jak my, tak oni měli několik vyložených šancí. Marc-André zachytal skvěle, mám za něj radost. Jeho i celý tým to nakopne,“ pochvaloval si King. „Po výhře je vždycky všechno lepší, ale není to zadarmo. Musíme makat a myslím, že je to teď vidět, že blokujeme střely, bráníme modrou čáru a jdeme do soubojů naplno. V útoku už je to pak snadné, ale nejdřív si to musíme odpracovat v obraně a ve středním pásmu a díky tomu jsme poslední dva zápasy úspěšní,“ zhodnotil Jones. Doplněno: MacKenzie Entwistle vynechá kvůli zranění 4–6 týdnů, na více informací ohledně zdravotního stavu Brandona Hagela zatím čekáme. Z listiny zraněných se naopak vrací obránce Wyatt Kalynuk.

Trenér King začal výhrou nad Nashvillem

Kouč Derek King pro své první utkání na střídačce Blackhawks nenachystal žádnou revoluci, když rozbruslení nechal na asistentu Crawfordovi, hráče se snažil hlavně povzbudit a navodit uvolněnou atmosféru. Okamžitý efekt se dostavil ať už zlepšeným výkonem hlavně do obrany, tak výsledkově, ačkoliv vítězství 2:1 v prodloužení nad Nashvillem není radno přeceňovat. Přesto, utkání nabídlo veselejší podívanou, kterou kalí jen zranění Hagela, Entwistla a de Haana. Právě Hagel se po příhodném odrazu od zadního mantinelu postaral o první branku a Hawks měli další šance – několikrát se v dobré příležitosti ocitl Dominik Kubalík. Predators srovnali poté, kdy se do brankoviště ostře natlačil Carrier, s podobnými pokusy už si ale později chicagská obrana poradila a brankář Lankinen všech 20 dalších střel zlikvidoval. A připsal si i asistenci u vítězného gólu, když si DeBrincat v prodloužení pěkně narazil s Kanem a nedal Sarosovi šanci. Za zmínku stojí také výtečný obranný zásah Kurasheva, který na poslední chvíli vytáhl puk na čáře. „Samozřejmě jsem hodně rád, že jsme první zápas vyhráli, ale chci aby bylo zřejmé, že to není o mně. Klukům jsem řekl, že by na sebe měli být hrdí, protože stáli při sobě a porvali se s tím. A pak je z toho výhra,“ těšil se King, bývalý vynikající útočník (dlouhou dobu působil u Islanders), po své premiéře na postu hlavního trenéra v NHL. Podle dočasného GM Davidsona by měl být King dočasným trenérem až do konce sezony, kdy bude více variant najít vhodnou náhradu. „Jako hráči máme vždycky dojem, že jsme mohli udělat víc pro to, abychom takové situaci předešli. Ale Marc Crawford s Kingerem nám dali jasně najevo, abychom hráli uvolněně, moc u toho nepřemýšleli a jezdili, což se myslím v utkání projevilo. Přesto jsou takové věci vždy tak nějak smutné,“ komentoval Patrick Kane odvolání kouče Collitona. Zápas s Nashvillem si však bude pamatovat i z jiných důvodů: jako čtvrtý americký hokejista v historii dosáhl na metu 1100. bodů a v Chicagu se to samé povedlo jen dvěma legendám, Stanu Mikitovi a Bobbymu Hullovi.

Chicago propustilo trenéra Jeremyho Collitona

Blackhawks v sobotu zareagovali na tragický výkon proti Winnipegu a velmi nepovedený vstup do sezony, když ukončili spolupráci s trenérem Collitonem a jeho asistenty Tomasem Mitellem a Sheldonem Brookbankem. Na pozici hlavního trenéra se dočasně posouvá z farmy v Rockfordu Derek King, kterého u IceHogs nahradí už pro dnešní domácí premiéru v novém ročníku stávající asistent Anders Sörensen. V trenérském štábu zůstává asistent Marc Crawford, kouč brankářů Jimmy Waité i oba videotrenéři Matt Meacham s Dylanem Crawfordem. Colliton v Chicagu působil na den přesně tři roky, když jej Hawks vytáhli z Rockfordu, aby nahradil odvolanou legendu Joela Quennevilla. Ten v Chicagu získal třikrát Stanleyho pohár, s vytrvale slábnoucím kádrem však ztrácela jeho éra glanc. Spory mezi Quennevillem a tehdejším GM Stanem Bowmanem byly na veřejnosti dobře známé, s Collitonem tak měl do Windy City přijít nový svěží vítr. Hawks se vydali na cestu za přestavbou a snažili se zapracovávat nové hráče, výsledky se ale během tří let nedostavily. V létě Bowman změnil strategii, vydatně mužstvo posílil, jenže z tuctu zápasů Blackhawks zvítězili pouze proti Ottawě. Bowman přišel před několika dny o práci kvůli skandálu z roku 2010 (stejně jako Quenneville nyní na Floridě) a očekávalo se, že nový GM, kterého v tuto chvíli Chicago hledá, přivede vlastního trenéra. Ke změně ale zoufalá situace dotlačila vedení Blackhawks již teď, ačkoliv fanoušci vyjadřovali svou nespokojenost po delší dobu. ➜ Více

Blackhawks ztratili nadějný zápas v Carolině

O druhé přestávce mělo Chicago v utkání s Carolinou těsný náskok 3:2, jenže Hurricanes dvěma rychlými góly otočili skóre. Marc-André Fleury odchytal minulá dvě střetnutí výborně, tentokrát si ale vybral slabší chvilku a hlavně vítězná trefa Nečase patří mezi lacinější góly. Velký díl viny na porážce jde na vrub také jalové přesilovce – Hawks totiž ve třetí třetině za nepříznivého stavu sehráli hned 8 minut při hře v početní výhodě, střelecky ale vyšli naprázdno, přestože k vyrovnání neměli v několika momentech vyloženě daleko. Nakonec to ale bylo málo a hosté závěr zvládli. Zápas se přitom ve své první polovině vyvíjel slibně, když se brzy trefil DeBrincat, později tečoval Stillmanovu střelu Kane a když pěknou kombinaci s Hardmanem a Kurashevem zakončil znovu DeBrincat, vedlo Chicago už o dvě branky. „Takové zápasy musíme vyhrávat. Na pár minut jsme polevili a hned jsou z toho dva inkasované góly. Na to si musíme dávat větší pozor a vedení udržet,“ lamentoval Alex DeBrincat. „Brání v oslabení tak, že si nemůžeme nic v klidu připravit a je potřeba zabojovat, využít situace a skulinky tam, kde se zrovna objeví. Škoda, že byly přesilovky takhle hned za sebou a ne třeba nějaká dřív. Ale tím jsme zápas neprohráli. Když v půlce vedeme o dvě branky, to už bychom měli zvládnout. Místo toho jsme je pustili zpátky do zápasu, vyloženě jsme jim to nabídli a o to je ten pocit z porážky horší,“ hodnotí trenér Colliton. Doplněno: Do sestavy se z covid protokolu vrátili Khaira se Stillmanem, do karantény naopak zamířili Phillips a (jinak zraněný) Tyler Johnson. Pouze na tribuně se opět usadil Dylan Strome.

Kane nastřílel hattrick a Blackhawks mají první výhru

Až v desátém utkání nové sezony se Chicago radovalo z první výhry. Ottawa sice odehrála povedenou první třetinu, jenže na jejím konci se po sražené střele Kanea dostal v ideální pozici do zakončení Brandon Hagel a nasměroval domácí celek za vítězstvím. Hawks se vydařily vstupy do druhé i třetí třetiny a důležitým aspektem dlouho očekáváné výhry byl i výkon brankáře Fleuryho, který pochytal 29 střel a podobně jako v předchozím střetnutí v St. Louis působil jistě a ve formě. Kane, který se vrátil po 10denní pauze kvůli covidu, nejprve v přesilovce z dorážky vyrovnal v klubových statistikách střelců legendárního Steva Larmera, později ale přidal ještě dvě další trefy a radoval se z hattricku. Na kontě má nyní za Blackhawks 408 branek. Kapitán Toews se na výhře podílel třemi asistencemi, dvakrát přihrával i Dominik Kubalík. „Cítím se dobře. Na začátku jsme měl nějaké symptomy, ale po několika dnech už to bylo v pohodě. Hodně se toho za těch 10 dní stalo a přestože jsem nemohl být s týmem, i tak si uvědomuju, jak se na nás série zápasů bez výhry podepsala. Snad se nám teď ulevilo,“ vyjádřil se Kane. „Byl to teda pořádný balvan. Je to příjemný pocit, bylo to těžké a náročné. Pořád jsme se rvali, pracovali se na tréninku a dneska to klaplo. Dařilo se nám v přesilovce i v oslabení, druhá i třetina byla povedená a je radost, když jsme mohli svoje fanoušky něčím odměnit,“ doplnil Marc-André Fleury.

Chicago podepsalo smlouvu s obráncem Crevierem

Blackhawks se dohodli na nováčkovské smlouvě s obráncem Louisem Crevierem, kterého si vybrali v 7. kole loňského draftu. Dvoumetrový hokejista po třech letech změnil v juniorské QMJHL dres, když ho z Chicoutimi získal výměnou vždy ambiciózní Québec. Zde zatím Crevier sehrál osm zápasů, ve kterých nasbíral 6 bodů (3+3) a +6. Dvacetiletý hráč těží ze své výšky, má však i slušný pohyb a dobré instinkty při práci v obraně. Standardní tříletá smlouva mu slibuje plat 850 833 dolarů, pokud si následně vybojuje místo v sestavě hlavního týmu. Doplněno: Jujhar Khaira s Riley Stillmanem se vrací z covid protokolu na soupisku Blackhawks. Stejně tak se k týmu znovu připojí trenéři Crawford a Waité, zatímco Mitell s Meachemem se vrátili již včera spolu s Kanem.