Blackhawks ztratili i druhý důležitý víkendový zápas

Při svém boji o poslední příčku v playoff se Blackhawks o víkendu střetli s přímými soupeři z Colorada a Dallasu, z těžké zkoušky ale vyšli bez bodu. Zatímco proti Avalanche třikrát srovnali, ale nakonec prohráli 3:5, proti Stars v neděli dotáhli dokonce tříbrankovou ztrátu. Jenže ani v tomto případě jim to nestačilo na bodový zisk, když dlouhou přesilovku proti třem využil Spezza. Domácí pak měli sami v závěru čtyřminutovou početní výhodu při trestu Poláka, obrana Stars v čele s vynikajícím Khudobinem (47 zákroků) obstála. Podruhé v sezoně se trefil Chris Kunitz, další branky přidali Caggiula s Toewsem, Kaneova bodová šňůra se však zastavila na 20 utkáních. „Může se to rychle zlomit na jednu či druhou stranu. Bohužel se nám nepodařilo získat čtyři body, které jsme potřebovali, ale všechny týmy teď bojují naplno. Každý bude mít sem tam dva zápasy, kdy poskočí nahoru nebo dolů, takže nás to nemůže rozhodit. Musíme se soustředit na další zápas a získat dva body v něm,“ tvrdí kapitán Jonathan Toews.

Chicago získalo z farmy LA Spencera Watsona

Jednu menší výměnu si Blackhawks přichystali na uzávěrku přestupů. Do Los Angeles poslali v Rockfordu málo vytěžovaného útočníka Matta Iacopelliho (24) a náhradou získali křídelníka Spencera Watsona (22). Ten strávil tuto a minulou sezonu převážně na druhé farmě Kings v Manchesteru (ECHL), kde letos nasbíral 47 bodů (22+25) ve 47 utkáních a podobně produktivně si vedl i před rokem. Watson na sebe upozornil na Hlinkově memoriálu před pěti lety, když Kanadě pomohl ke zlatu 10 body (4+6) v pěti střetnutích. Los Angeles si jej poté vybralo na konci draftu a přestože s klubem podepsal smlouvu, která vyprší na konci této sezony, na farmě v Ontariu dostal příležitost jen ve 13 utkáních (1+1). Iacopelli, kterého Chicago draftovalo ve 3. kole stejného roku, je schopný střelec, v Rockfordu byl ale kritizován za své nedostatky v celoplošné hře a pravidelně vysedával na tribuně. Zatímco loni v 50 utkáních zaznamenal 19 bodů (11+8), letos si v 27 zápasech připsal pouhé 4 body (2+2) a k devíti střetnutím nastoupil v Indy v ECHL (4+0). Také jemu smlouva brzy skončí a novou by už v Chicagu nedostal.

Blackhawks zvládli prodloužení s Red Wings

Když ve 22. minutě zvyšoval Patrick Kane už na 4:1, zdálo se, že Blackhawks si z Detroitu odvezou v klidu dva body. Jenže ve třetí třetině domácí třígólové manko smázli a o vítězi tak muselo rozhodnout prodloužení. V něm si Cam Ward, který celkem pochytal 31 střel, poradil při dvou šancích soupeře a po akci Toewse pak měli Gustafsson s Kanem snadnou úlohu. Kane bodoval v 19. utkání v řadě, ale jeho série zápasů s asistencí skončila na 17. Gustafsson přihrál na tři trefy, na druhé straně zaznamenal asistenci u všech gólů Red Wings Mantha. „Myslel jsem si, že už [Toews] dal gól, jenže pak jsem si všiml, že se tlačí k dorážce. Skvěle přihrál [Gustafssonovi] a ten to posunul na mě. (…) Víme, že umíme hrát líp. Tím spíš, když jsme ve třetí třetině pustili náskok. Teď jsme na místě pro playoff, z toho máme radost. Ale ještě zbývá 21 utkání a v těch musíme podat lepší výkon,“ vyjádřil se Patrick Kane. Po výhře Colorada nad Winnipegem o svou pozici v playoff Chicago zase rychle přišlo, Avalanche mají na 8. příčce také 61 bodů, ale zápas k dobru. Doplněno: Marcus Krüger odehrál 500. zápas v NHL. Drake Caggiula stihl jen pár minut a pak jej z utkání vyřadilo zranění oka.

Posila pro IceHogs: Z Hartfordu přichází Peter Holland

Blackhawks v pondělí získali pro svou farmu v Rockfordu produktivní posilu, když výměnou za obránce Darrena Raddyshe přivedli z Hartfordu středního útočníka Petera Hollanda. Ten ve 52 zápasech nasbíral 49 bodů (20+29) a dělí se o 6. místo mezi nejproduktivnějšími hráči AHL. Hollanda (28) si před 10 lety vybral v polovině prvního kola draftu Anaheim, v jehož dresu později debutoval. V NHL odehrál celkem 266 střetnutí s bilancí 36+49 a 112 trestných minut a kromě Ducks nastupoval také za Toronto, Arizonu nebo loni Rangers. Smlouvu s platem 675 tisíc dolarů má Holland do konce této sezony. Raddysh (22) loni ve své první sezoně v AHL zaujal a vybojoval si smlouvu s Chicagem. Letos dostával více příležitostí a s 26 body (8+18) v 54 zápasech byl nejproduktivnějším obránce mužstva. Šikovný zadák prokázal svoje schopnosti hlavně v prodloužení, když Rockfordu vystřelil hned tři výhry. Zatímco v průběhu roku se spekulovalo, že by se Raddysh mohl dočkat premiéry v NHL, nakonec na přetlak v obraně doplatil jeden z jejích letošních lídrů, ačkoliv po přesunu Jokiharjua do AHL zřejmě o svou pozici přišel.

Blackhawks přestříleli Ottawu v divokém utkání 8:7

V souboji dvou týmů, které v letošní sezoně nejčastěji inkasují, viděli diváci hned 15 branek! Už v první třetině se vystřídali všichni čtyři přítomní brankáři, pět bodů za hattrick a dvě asistence zaznamenal Alex DeBrincat a Patrick Kane protáhl svou bodovou šňůru. Asistenci si připsal již v 17. utkání v řadě, čímž dotáhl na třetím místě historických tabulek NHL Paula Coffeyho. Chicago rychle prohrávalo o dvě branky, pak ale dvěma zásahy DeBrincat vyrovnal a skóre se dál přelévalo ze strany za stranu. Přestože Senators na konci po dvou trefách Chabota snížili na rozdíl jediného gólu, domácí už zápas dotáhli k výhře 8:7. „Šílený zápas, víc mi to připomínalo sranda hokej někdy v létě. Ale vyhráli jsme a na tom záleží nejvíc,“ pověděl DeBrincat, který se přehoupl přes hranici 30 branek v sezoně. „Tak nějak vypadá noční můra brankáře, na obou stranách. Dva body jsou nejdůležitější, ale uvědomujeme si, že takhle hrát nemůžeme, jestli chceme být úspěšní. Fanoušci dneska nemohli chtít víc a my to bereme,“ doplnil Cam Ward.

Chicago otočilo zápas s Devils a Kane překonal Mikitu

Cam Ward byl klíčovou postavu při vítězství Blackhawks nad New Jersey 5:2, když skvělými zákroky v první třetině udržel naděje domácích na bodový zisk a ve třetí části na svůj vynikající výkon navázal. Přesto se Devils dostali v 17. minutě po přesilovkové kombinaci do dvoubrankového náskoku. Jenže ještě před přestávkou snížil ve výhodě Kane a po návratu z kabiny vyrovnal pěknou ranou Caggiula. Vítězný gól zařídil z protiútoku střelou z první kapitán Toews a když Anisimov z dorážky v 54. minutě zvýšil, bylo hotovo. Patrick Kane protáhl svou bodovou šňůru a připsal si asistenci již v 15. utkání v řadě, čímž překonal klubový rekord Stana Mikity. Čtyřnásobný vítěz Stanleyho poháru Chris Kunitz nastoupil do 1000. zápasu v NHL. „Potěší to. Za ty roky jsem hrál se spoustu skvělých hokejistů a pokud jde o dnešní rekord, tak mám štěstí na hodně spoluhráčů, kteří moje přihrávky proměňují,“ vyjádřil se Kane. „Pro nás je důležité hrát po celých 60 minut, bez ohledu na skóre. Takže když se nám začátek nepovedl, ale dokázali jsme se dostat zpátky do zápasu, to ukazuje, že máme charakter,“ pověděl Brandon Saad, který v oslabení pečetil výhru na konečných 5:2.

Dylan Strome 3. hvězdou týdne NHL

Vedení NHL ocenilo 3 hráče minulého týdne, kteří předváděli nejlepší výkony. Mezi oceněnými je i útočník Blackhawks Dylan Strome, který byl vyhlášen 3. hvězdou uplynulého týdne. Dalšími oceněnými byli brankář St. Louis Jordan Binnington, který se stal 1. hvězdou a útočník Bostonu Patrice Bergeron pak byl vyhlášen 2. hvězdou. ➜ Více

Brankář Colin Delia podepsal tříletou smlouvu

Vedení Chicaga Blackhawks dnes oznámilo, že se klub dohodl na podmínkách prodloužení smlouvy s brankářem Colinem Deliou o další 3 roky. Blackhawks jeho služby budou moci využívat do konce sezony 2021-22 a z platového stropu ukrojí průměrně 1 milion dolarů. · Blackhawks dále oznámili, že povolali z Rockfordu do hlavního týmu útočníka Dylana Sikuru. ➜ Více

Blackhawks protáhli vítěznou sérii na 7 utkání

V neděli se Chicago střetlo s odvěkým rivalem z Detroitu a po výhře 5:2 oslavilo již sedmé vítězství v řadě. Výtečnou formu potvrdili Blackhawks vydařeným začátkem a po první třetině vedli po trefách Kahuna se Stromem 2:0. Jenže Detroit pak převzal iniciativu a domácí se museli spolehnout na pozorného Cama Warda v brance, který přispěl celkem 43 úspěšnými zákroky. Když v 56. minutě snížil z ideální pozice Nyquist, zdálo se, že fanoušky čeká drama. Jenže Athanasiou ve skvělé příležitosti minul a o chvilku později naopak překonal Berniera střelou na bližší tyčku Kane. Ten se prosadil ve 14. utkání v řadě a během této šňůry zaznamenal 31 bodů (11+20). V posledních zápasech se však Chicago může opřít také o produktivní formaci DeBrincat, Strome, Kahun. „Miluju, když o něco hrajeme a když kluci věří, že pokud takhle budeme pokračovat, tak máme naději. Samozřejmě můžeme ovlivnit jen svoje výkony, snažit se vyhrávat a udržet se na vlně,“ vyjádřil se Ward poté, co se Blackhawks přiblížili na 4 body od posledního místa v playoff.

Patrick Kane dosáhl v Buffalu na 900. bod

Blackhawks zvítězili v Buffalu 7:3 a Patrick Kane mohl mít o to větší radost, že ve svém rodném městě překonal hranici 900. bodů v NHL. Na tuto metu přitom dosáhl jako nejmladší americký hokejista v historii soutěže. K výhře nad Sabres přispěl dvěma góly a dvěma asistencemi, dvakrát se trefil i Brandon Saad a tři body (1+2) zaznamenal Drake Caggiula. Chicago orámovalo dvěma zásahy první přestávku a když Duncan Keith zvýšil zblízka z dorážky na 3:0, zdálo se, že hostujícímu týmu nestojí nic v cestě za vítězstvím. Jenže ve třetí třetině snížil Pominville a v přesilovce uspěl důrazný Okposo. Klid Blackhawks vrátil pohotovou ranou Connor Murphy a Chicago nakonec ještě navýšilo skóre. „Uvažoval jsem, že by bylo pěkné toho dosáhnout už před Utkáním hvězd a nemyslet na to. Ale pak jsme přijeli sem domů a je tu spousta lidí, kteří o té hranici 900 bodů věděli. Mám z toho velkou radost, takhle je to určitě lepší,“ vyjádřil se Kane, který bodoval v 10. utkání v řadě, počtvrté v kariéře vstřelil více jak 30 gólů v sezoně a v historickém bodování amerických hráčů překonal na 12. místě bývalou oporu Hawks Tonyho Amonteho.